הסוס שבבית הכנסת.סיפור חכמי חלם.

מגפה הייתה בעיר חלם, מתו קטנים וגדולים. הייתה העיר שרויה בצער גדול. נתאספו החלמאים לאסיפה לטכס עצה, מה יעשו שתחדל המגפה? נשאו ונתנו והחליטו שיקומו בני העיר יום יום לפנות בוקר ויקדימו לבית הכנסת לאמירת תהילים.
אך החלמאים היו ישננים מופלגים, והיו שוכבים במטותיהם עד שעה מאוחרת ולא הקדימו לבית הכנסת ולא קראו תהילים והמגפה לא חדלה. הייתה העיר בצרה גדולה. התאספו החלמאים שוב לאסיפה רבה, כדי לטכס עצה מה יעשו שתחדל המגיפה.
נשאו ונתנו והחליטו שהחלמאים מחויבים להקדים לאמירת תהילים לפנות בוקר. אלא מה? החלמאים ישננים מופלגים הם? על כן צריך לשכור שמש שילך על כל בתי חלם ויעורר את הישנים עם עלות השחר. וכך עשו. שכרו שמש שהלך ברחובות חלם ועבר על כל בתי החלמאים ועורר אותם לאמירת תהילים לפנות בוקר.
אך השמש בא אל הרב ואל הגבאים והתחיל מתאונן בבכי שקר לו בלילה והוא ירא שמא תאחזהו צינה וימות. התאספו החלמאים שוב לאסיפה לטכס עצה, מה יעשו שתחדל המגיפה. נשאו ונתנו והחליטו שחוק ולא יעבור הוא, שיקומו החלמאים לפנות בוקר ויקדימו לאמירת תהילים. אלא מה, ישננים הם? על כן צריך לשכור שמש שיעורר את הישנים.
אך בא השמש והתאונן בבכי, שהוא ירא שמא תאחזהו צינה וימות? הוי אומר שצריך לקנות בשבילו פרווה. ילבש השמש את הפרווה ויחם לו ולא ימות. וכך עשו. שמחו החלמאים, חשבו שבאה הרווחה.
אך הגבאי הזקן בא אל בית הכנסת בשעת קריאת התורה ועיכב את הקריאה: טענה ותביעה יש לו! עד היום היה הוא האחד שלבש פרווה בעיר חלם וידעו כל בני העיר שהוא הגבאי הזקן. עכשיו שלבש גם השמש פרווה, מי ידע להבדיל בין השמש ובין הגבאי?
נאספו החלמאים לאסיפה לטכס עצה, מה לעשות שידעו להבדיל בין השמש ובין הגבאי? נשאו ונתנו והחליטו: ודאי שהחלמאים מחויבים להקדים לקריאת תהילים לפנות בוקר. אלא מה- החלמאים ישננים מופלגים הם? על כן צריך לשכור שמש שיעורר את הישנים. ואם ירצה לומר: קר לו? הוי אומר שילבש פרווה ויחם לו.
אך מה לעשות שלא תהיינה טענות מצד הגבאי הזקן? הרי ברור הדבר, שהשמש ילבש את פרוותו כשהיא הפוכה, העור למטה והשער למעלה. וראו החלמאים את הפרווה השעירה ואת הפרווה החלקה וידעו להבדיל בין השמש ובין הגבאי הזקן. עשו כן.
אלא שממחרת בא השמש לפני הרב והגבאים והתחיל מתאונן ביללה חדשה: מכיוון שהוא נושא את הפרווה הפוכה - השער למעלה והעור למטה, על כן חשבו הכלבים שהוא זאב ו?יתנפלו עליו ו?ינשכו אותו. הייתה העיר חלם נבוכה שוב.
נאספו החלמאים לאסיפה רבה, לטכס עצה: מה יעשו שלא ינשכו הכלבים את השמש? נשאו ונתנו והחליטו שאין לבטל את אמירת התהילים בכל אופן. אלא מה - החלמאים ישננים מופלגים הם. על כן צריך לשכור שמש שיהיה מעורר את הישנים, ואם קר לשמש ילבש לו פרווה ולא תאחז אותו צינה. ואת הפרווה ילבש הפוכה, עורה למטה ושערה למעלה, כדי שידעו החלמאים להבדיל בינו ובין הגבאי הזקן, שגם הוא מלובש פרווה.
ואם תרצו לומר: הכלבים חושבים על השמש שהוא זאב והם נושכים אותו, על כן ירכיבו את השמש על סוס וידעו הכלבים שלא זאב הוא ולא ינשכו אותו עוד. וכך עשו.
נשאלה שאלה מאת החלמאים: בהשקמה לפנות בוקר הולך הסוס לשאת את השמש על גבו ביום.ובלילה איפה יהיה? נאספו החלמאים לאסיפה חדשה, נשאו ונתנו, שקלו ותרו והחליטו שיעמוד הסוס בעזרת הנשים של בית הכנסת. עשו כן.
באו הנשים לבית הכנסת, ראו שסוס עומד בעזרת הנשים, התחילו צועקות שהן יראות להתפלל כשהסוס עמן, שמא יתחיל בועט אותן בשעת התפילה. הייתה העיר חלם בכל צרה. נאספו החלמאים לאסיפה והחליטו להעמיד את הסוס בעזרת הגברים, שהם אינם יראים שמא יתחיל הסוס בועט בהם בשעת התפילה. עשו כן.
אלא כשבאו הגברים להתפלל, היה כל אחד דוחף את הסוס ממקומו ולא היה לו מקום לעמוד. חזרה שוב השאלה הישנה: איפה יעמוד הסוס? נאספו לאסיפה שוב, נשאו ונתנו, שקלו ותרו והחליטו שיעמוד הסוס לפני העמוד.
נשאלה שאלה שוב: איפה יעמוד החזן? השיבו שיעבור החזן לפני התיבה כשהוא יושב רכוב על הסוס. נשאלה שאלה חדשה: אם יעמוד הסוס לפני העמוד, והחזן יהא מתפלל כשהוא יושב רכוב על הסוס, כיצד יפסע לאחור בפסוק: 'עושה שלום במרומיו'?
אז נאספו לאסיפה כל בעלי הבתים ונשאו ונתנו, דרשו וחקרו עד שהחליטו: ודאי שצריך להקדים לקריאת תהילים לפנות בוקר כדי שתיעצר המגיפה.
אלא מה- ישננים הם? ישכרו אפוא שמש שיעורר את הישנים. ואם תמצי לומר: השמש ירא שמא תאחזהו צינה וימות? הרי אפשר שילבש פרווה ויחם לו. ואם יתאונן הגבאי הישן שלא יבדילו עוד בין השמש ובין הגבאי, ששניהם כאחד מלובשים פרוות? הוי אומר שילבש השמש את הפרווה הפוכה, העור למטה והשער למעלה.
אלא מה? הכלבים יחשבו אותו לזאב וישכוהו? ירכב אפוא על הסוס. והסוס איפה יעמוד ביום .ובלילה שהשמש אינו זקוק לו? הוי אומר בבית הכנסת לפני העמוד. והחזן ישב עליו. ובקריאת הפסוק 'עושה שלום במרומיו' ימשוך הגבאי את הסוס בזנבו כדי שיפסע לאחור... כן עשו.
ומאז ועד היום נשאר הדבר לחוק בחלם: כשרואים גבאי מושך סוס בזנבו, הרי ברור שהגיעו כבר ל'עושה שלום במרומיו'.
בא במייל
הלא חלם זה פה !!
מה הופתעתי כשגליתי יום אחד שאכן,קיימת עיר בשם זה.
יש המון חכמי חלם בינינו
תודה שהזכרת על זה שוב :)))
הרב יוסף אביאור
"טללי אורות" ד', תשנ"ג
מכללת אורות ישראל, אלקנה
(הודפס ללא ההערות)
תוכן המאמר:
ספחת
השפעה שלילית על ישראל
התמעטות השכינה בישראל
לעם ישראל קשה לקלטם
מזכירים עונותיהם של ישראל
השלכות על יחסי אומות העולם לישראל
ספחת - חלק מן הגוף
משמעות דבריו של ר' חלבו
תקציר: מהלך של גרות שהוא מהלך גורלי ומשמעותי בחיי האדם טבעי הדבר שיגרור אחריו קשיים למתגייר ולסביבתו. דעת חז"ל חלוקה בדבר גיורם של נכרים, והכנסתם לכלל ישראל, יש הרואים בהם כמו הספחת בגופו של אדם, שהיא מכאיבה וטפילה אליו ולכן יש להימנע מלקבלם. ויש הרואים בכך אתגר עם הקשיים הכרוכים בכך, וקוראים לאדם לא לדחות את הגרים ולקיים את המצוות הכתובות בתורה בהקשר לכך.
מילות מפתח: גיור, קשים גרים לישראל כספחת.