"חמישיית בראון" - הסרט האמריקאי על האחים הפסנתרנים עם הסוד האפל, מוקרן במסגרת דוקאביב במהלך חודש מרץ בסינמטק ת"א. לא יאומן כי יסופר.
צילום: קייסי וולש.
תקציר:
בגיל 3, כל אחד מילדי משפחת בראון קיבל פסנתר כנף והחל לנגן. שלוש האחיות ושני האחים – כולם מוכשרים, כולם חייכנים – הקדישו את כל חייהם למוזיקה, וכשהתקבלו ביחד ללימודים באקדמיה היוקרתית ג'וליארד – דזירה, דיואנדרה, גרגורי, מלודי וריאן הפכו בבת אחת לכוכבים שאמריקה – ואחריה העולם – חיבקה בהערצה.
בעיצומו של מסע הופעות בינלאומי אחד מרבים, האחיות העזו לחשוף זו בפני זו את סודן: כל השלוש עברו התעללות מינית ארוכת שנים מצד אביהן. הגילויים הובילו לטלטלה אדירה בחיי החמישה, ורק המוזיקה, לדבריהם, שמרה על שפיותם. בעיצומן של הקלטות אלבום חדש לחמישה פסנתרים, על רקע מוזיקה מכשפת, החמישה מספרים כיצד רתמו את המשבר ליצירה ולאקטיביזם.
כשהאחים הופיעו בציבור, איש לא יכול היה לנחש מה מתחולל בקרבם. האחות הבכורה, שאיתה החל האב את מסכת ההתעללות, ייסרה את עצמה שלא הסגירה מיד את מעשהו הנתעב של אביה ולא שיתפה איש בתחושותיה. מצד שני, כילדה ונערה מופנמת שלא הייתה בקשרים חברתיים עם העולם האמיתי (שעות ארוכות של אימונים מפרכים בנגינה לא הותירו לה אפשרות כזאת), קשה היה לה לפתוח את סגור ליבה. רק בגיל 19,20 אזרה אומץ והגישה תלונה במשטרה, שבעקבותיה האב נשפט ונידון ל-15 שנות מאסר. האם – דמות קשוחה ואנטיפתית – המשיכה להיות לצידו של האב והבנות ניתקו איתה כל קשר. גם במשפט, האימא 'המופלאה' הזאת רמזה שייתכן וכל העלילה, כביכול, היא פרי דמיונן של שלושת בנותיה שכבודן וגופן חוללו.
למרות שבעידן הנוכחי כבר שומעים על סיפורים דומים כגון כאלו, הסיפור של "שלישיית בראון" קורע לב. התאכזבתי מהתנהגותה הנלוזה של האם. לדעתי, היו צריכים להעניש אותה ולכלוא אותה מאחורי סוגר ובריח על כך שהעלימה עין מהמתרחש תחת צל קורתה. גם שבשלב מסוים, כשלכל אחת מהבנות היה חדר בנפרד,האם לא שאלה את בעלה לאן נעלם בשעות הלילה המאוחרות. בקיצור – מפלצת, שחלקה במעשה לא פחות מחלקו של האב.
האחיות ממשיכות אמנם להצליח, יוצרות מוסיקה מקורית ומעבדות יצירות מוכרות, מתמקדות בנגינה וביצירה, אך אין מרפא לנפש ואי אפשר לחזות כיצד ייראה עתידן.
נהניתי מקטעי הנגינה הווירטואוזית של האחיות ואחיהן, אך חשבתי על כל הילדות והנשים המסכנות שסובלות מניצול, אלימות והתעללות מינית ואין מי שיציל אותן. בעיקר בקהילות ובמשפחות סגורות, המחפות על הסוטים ובוגדות בילדיהם.
הסרט השתתף בפסטיבלי קולנוע ברחבי העולם כמו DOC NYC, Sheffield וזכה בפרס חביב הקהל ב-Naples International Film Festival.
שעות הקרנה:
יום שבת 16.3 בשעה 15:00
יום שבת 23.3 בשעה 19:00
יום שבת 30.3 בשעה 20:30
סינמטק תל אביב
(במסגרת "קולנוע דוקאביב" מוקרנים מדי חודש הסרטים הדוקומנטריים הגדולים של השנה. הקולנוע מתווסף לפעילות העמותה הקיימת, הכוללת את פסטיבל דוקאביב הבינלאומי המתקיים בתל אביב במאי, את דוקאביב גליל במעלות תרשיחא המתקיים בנובמבר, דוקאביב נגב בירוחם המתקיים בדצמבר, והקרנות בשאר רחבי הארץ.
בעקבות הצלחת הפסטיבל, השופע ביצירות דוקומנטריות משמעותיות, ובהעדר פלטפורמה קבועה שתקרין אותן על המסך הגדול, דוקאביב הקים בית שמוקדש כולו ליצירה דוקומנטרית, ומידי חודש עולות בכורות ישראליות לסרטים בינ"ל חדשים וסרטים שהצליחו בעולם השנה).