זמרת אופרה, צ'מבלן וחלילן הם כוכבי הקונצרט של התזמורת הקאמרית הישראלית, בניצוחו של אריאל צוקרמן. תוכנית ייחודית בביצוע אלגנטי ומקצועי.
צילום: עילם רותם.
בתמונה: עינת ארונשטיין
אחרי שבוע שעבר עלי באווירת חגיגות האירוויזיון, שהערב יגיעו לשיאן, אני מרגישה כמו מרחפת בין קודש לחול. רגע פה, רגע שם. מאזינה לקונצרט של מוזיקה קלאסית, 'מתרעננת' בשירי אירוויזיון. מרותקת משני העולמות. סקרנית לשמוע בעיקר את הסיפורים שמאחורי הקלעים. חוויה.
האזנה לסוליסטים ולנגנים של התזמורת הקאמרית הישראלית בקונצרט שהוקדש ליצירות של יוהן סבסטיאן באך וקרל פיליפ עמנואל באך, טמנה בחובה סיפורים מעניינים ונסכה רוגע ושלווה.
זמרת הסופרן עינת ארונשטיין פתחה באריה מתוך הקנטטה "אדוננו ישוע המשיח, אדם ואל". הצ'מבלן, שלו עד -אל ביצע קונצ'רטו לצ'מבלו, והמנצח המוזיקלי של התזמורת, הפתיע בנגינה וירטואוזית בחליל של הקונצ'רטו לחליל ולתזמורת ברה מינור של קרל פיליפ עמנואל באך (ק.פ.ע) וניצח על הקונצרט כולו.
קרל פיליפ עמנואל באך קונצ'רטו לחליל ולתזמורת ברה מינור
אלגרו / און פוקו אנדנטה / אלגרו די מולטו
מארבעת בני באך שהיו למלחינים, נחשבו שניים ל"יורשיו האמתיים": יוהאן כריסטיאן וקרל פיליפ עמנואל. בשניהם ראו בני דורם את "הדבר החדש הבא". את הקונצ'רטו לחליל ולתזמורת ברה מינור יצר קרל פיליפ עמנואל באך (ק.פ.ע) ככל הנראה ב-1747, כעיבוד לקונצ'רטו לצ'מבלו. היצירה נפתחת באלגרו דרמטי ברה מינור, המפנה את מקומו לאנדנטה ענוג ועורג ברה מז'ור. מחשמל במיוחד הוא האלגרו המסיים, מהיר ורב-כוח. לא רק גמישות נדרשת מן החלילן, אלא היכולת לדלג בתוך פסקה קצרה במורד שתי אוקטבות וחצי ולאחר מכן לזנק ולנסוק בתלילות מעלה. המנצח והחלילן אריאל צוקרמן צלח את האתגר באופן מושלם וזכה לתשואות ממושכות מצד הקהל.
צוקרמן מתהדר בקריירה מוסיקלית מפוארת, שתקצר היריעה מלפרטה.
משנת 2014 הוא המנצח הראשי והמנהל המוסיקלי של התזמורת הקאמרית הישראלית. בד בבד מנצח צוקרמן על תזמורות בארץ ובעולם, ובהן הפילהרמונית הישראלית, הקאמרטה הישראלית ירושלים, הפילהרמוניות של ברמן ופראג, הסימפוניות של בזל ולוצרן, הסימפונית של בית השידור הדרום-קוריאני והתזמורות הלאומיות של חֶמְנִיץ ודַרְמְשְטַדט בגרמניה. במקביל הוא מרבה להופיע כחלילן וירטואוז.
גם עינת ארונשטיין, שקולה ממיס לבבות היא בעלת רזומה עתיר שבחים והופעות.
ארונשטיין שירתה בצה"ל כמוזיקאית מצטיינת, סיימה לימודי תואר ראשון בבית הספר הגבוה למוזיקה ע"ש בוכמן-מהטה בתל-אביב ולמדה בסדנאות של ג'ון נוריס ואֶבּי פוּרמנסקי בברלין. היא זכתה במלגות מטעם קרן התרבות אמריקה-ישראל, קרן רונן והמכון הישראלי לאמנויות הזמרה (IVAI), בפרס הראשון בתחרות הזמרה של בית הספר הגבוה למוזיקה תל אביב (2009/10), בפרס השני בתחרות האופרה הבינלאומית במגֶ'נטה שבאיטליה ובפרסים בתחרות האופרה והמוזיקה בטירת מַרגוֹ בצרפת (2013). ב-2012 זכתה בפרס האמן הצעיר המצטיין בתחרות הבינלאומית "צ'סטי" לשירת הבארוק של פסטיבל אינסברוק, ובאותו פסטיבל הופיעה בוונוס ואדוניס של בלואו ובדידו ואניאס של פרסל.
היא גילמה תפקידים רבים באופרה הישראלית, הופיעה בתיאטרון הקאמרי ועוד.
בקונצרט הנוכחי היא הפליאה לשיר את אריית הסופרן מתוך קנטטה "אדוננו ישוע המשיח, אדם ואל", רי"ב 127 הנחשבת אחת האריות המשובחות של יוהאן סבסטיאן באך, אם לא המשובחת בהן.
היא הושמעה לראשונה בכנסיית תומס הקדוש בלייפציג ביום הראשון של תענית שלפני חג הפסחא, ב-11 בפברואר 1725. בקנטטה חמישה פרקים בה: כוראלים מקהלתיים בקצוות, ובתווך - רצ'יטטיב לטנור, ארייה לסופרן ורצ'יטטיב ואריה לבס. אריית הסופרן היא לב לבה של הקנטטה. הטנור שואל מאין תבוא שלוות נפשו, והסופרן, עינת ארונשטיין, משיבה:
נַפְשִׁי תִּרְגַע בִּידֵי יֵשׁוּעַ,
לִכְשֶׁיִתְכַּס עָפָר גּוּפִי.
זַמְּנוּנִי חִישׁ פַּעֲמוֹנֵי אַחֲרִית,
אוֹתִי מוֹתִי אֵינוֹ מַפְחִיד,
כִּי יְחַיֵּנִי מוֹשִׁיעִי.
אחרי שטעמנו שמץ מקנטטה כנסייתית של באך, שמענו בשלמותה אחת ממעט הקנטטות החילוניות שחיבר יוהאן סבסטיאן באך: "היעלמו, צללים נוגים" ("קנטטת החתונה") רי"ב 202
לידתה ככל הנראה באַנְהַלְט-קֶתן, ויש אף היודעים לומר שב-1721 נולדה, לרגל חתונת המלחין עם רעייתו השנייה, אנה מגדלנה, שאף הייתה הסולנית. אין יודעים מי היה מחבר המילים. מכל מקום, המילים והצלילים חברו יחד, למתוח קווי הקבלה בין התחדשות הטבע באביב (האריה הפותחת) הבא לידי ביטוי במילים: "הֵעָלְמוּ, צְלָלִים נוּגִים / הֵרָגְעוּ צִנָּה, רוּחוֹת / צְרוֹר פְּרִיחוֹת / יִשְּׂאוּ בְּרָכוֹת / יִטְּעוּ חֶדְוָה בָּאֵיבָרִים / וּשְׂמָחוֹת בַּלְבָבוֹת" – ובין תוכנה של האריה המסיימת המבטאת נישואי איש ואשה ומילותיה מאחלות אושר ופרי בטן לזוג הצעיר.
הקנטטה כוללת אריה המציגות את בואם של אפולו, אֵל השמש, הריפוי והמוזיקה ואָמוֹר אֵל האהבה. עוד נמנים בהם שבחי אהבת הלב והגוף, הצחוק והשמחה.
מאז ומעולם כולם ייחלו לבריאות, לאהבה מהולים בצחוק ושמחה. ארונשטיין, צוקרמן ושלו עד-אל העניקו לנו השראה ואמונה שבכוח המוסיקה וצליליה, חלומות יכולים להתגשם.
הנגנים: התזמורת הקאמרית הישראלית
אריאל צוקרמן מנצח, חליל
שלו עד-אל צ'מבלו
עינת ארונשטיין סופרן
הקונצרט הבא יהיה הרקוויאם של פורה יחד עם האנסמבל הישראלי החדש של יובל בן עוזר, שיתקיים בתאריכים" ה-28.5.19 +30.5 בשעה 20:00, במוזיאון תל אביב לאמנות, אולם רקאנטי
חגיגה נפלאה מובטחת.