סדנת כתיבת סיפור חיים, פרק 3: בחירתה של דרך הסיפור

הנושא עליו אנו מתכוונים לכתוב הוא מטבע הדברים חיינו - שלנו. ואולם, קיימות כמה דרכים לגשת לכתיבה על חיינו:
א. הדרך הכרונולוגית - תאור החיים על פי ציר הזמן:
זוהי דרך הכתיבה האלמנטרית, המובנת מאליה. ואולם, הסיכון בכתיבה כזאת הוא שלא בכל נקודה על פני ציר הזמן יש לנו דבר מה מעניין או משמעותי לומר, ואין דבר מייגע מאדם המספר אירועים בחייו החשובים רק לו.
לכן, אני ממליץ לחשוב לפני הכתיבה על מספר תהליכים שיטתיים שמאפיינים את חיינו, ולתאר רק אותם במסגרת הסיפור הכרונולוגי, למשל: הנטיה להתאהב בסוג מסויים של גברים או נשים; הנטיה להחשף לסיכונים; הרתיעה מיציאה לעצמאות תעסוקתית וההעדפה להשאר שכיר, וכו'. זהויים של תהליכים כאלה יאפשר לספר את סיפור החיים כשהוא אמנם צמוד לציר הזמן אך מורכב רק מארועים המייצגים את התהליכים שנבחרו.
ב. הדרך הנושאית - תאור נושאים וארועים נקודתיים שונים הלקוחים מחייו של הכותב.
דרך זאת שונה מן הדרך הראשונה בכך שהיא מופרדת לחלוטין מציר הזמן ומתארת ארועים מכוננים או מעניינים במיוחד בחייו של הכותב. באופן כזה, הסיפור יכול להתמקד, למשל, בשרות הצבאי של הכותב, מבלי לגעת במה שארע לפניו או אחריו. הסיפור יכול ואפילו להתמקד בארוע מסויים שהתרחש במהלך השירות זה, כמו מלחמה, מבצע צבאי או יחסים שהתפתחו עם אדם אחר.
תרגיל: נסו לכתוב לעצמכם בראשי פרקים את התהליכים שמאפיינים את המאורעות שעל ציר הזמן בו נעו חייכם, או לחלופין, בחרו מתוך חייכם נושא וכתבו עליו מספר מלים שיתארו אותו.
להשתתפות בסדנה וקבלת משוב מאמנון ז'קונט, אנא כיתבו את התרגיל בבלוג שלכם במוטק'ה ולפני אישור הפוסט סמנו וי בצ'ק בוקס: סדנת גיבור תרבות הנמצא מעל כפתור האישור.
למדריך טכני לכתיבת בלוג באתר מוטק'ה: לחצו כאן
לסדנאות כתיבה של גיבור תרבות : לחצו כאן
לפורום כתיבה יוצרת לחצו כאן