מוטקה > בלוגים > הבלוג של elybikoret > השתלת שיניים-מה צריך לדעת

השתלת שיניים-מה צריך לדעת

השתלת שיניים-מה צריך לדעת

 


כל מה שצריך לדעת על השתלות שיניים

ד"ר אילן ביתלתום

 

בשנים האחרונות הפכה ישראל למעצמה בתחום השתלים הדנטלים. ישראל היא המדינה המובילה בעולם בכמות ההשתלות הדנטאליות ביחס למספר התושבים, עם כ- 100,000 איש העוברים השתלות שיניים מידי שנה, ו- 3-4 השתלות שיניים בממוצע פר מטופל, נתונים המציבים את ישראל עם נתח שוק של כ- 12% באירופה כולה!

השתלות שיניים הן, ללא ספק, הפתרון המוביל עבור ישראלים בתחום שחזור שיניים חסרות, ועם זאת, לפני שמתחילים בתהליך חשוב לתת את הדעת על הנושאים הבאים:

 

מיהו הרופא המבצע?

כמו בכל תחום ברפואה, הגורם המבצע הוא קריטי להצלחת הטיפול. כיום ישנן ארבע קבוצות של רופאי שיניים שמבצעים השתלות שיניים, וחשוב להבחין ביניהן ולבחור את הרופא המתאים ביותר עבור הטיפול הנדרש:

1. רופאי שיניים כלליים שעברו הכשרה בתחום ההשתלות. לרב הם יבצעו הן את השלב הכירורגי הכולל את החדרת השתל והן את שלב השיקום הכולל את הרכבת המבנה והכתר, ויש מטופלים שרואים יתרון בעובדה שרופא יחיד מבצע את הטיפול הכולל.

2. רופאי שיניים שעברו הכשרה בתכנית ההתמחות בפריודונטיה (מחלות חניכיים) במוסד אקדמי מוכר, תוך התמקדות בטיפולי חניכיים וביצוע השתלות, בכלל המטופלים ובמטופלים עם בעיות חניכיים.

3. כירורגים בתחום הפה והלסת – רופאי שיניים שעברו תכנית התמחות במחלקות פה ולסת בבתי החולים, תוך מתן דגש על ביצוע כירורגיה "גדולה" (כגון אבחון וטיפול בגידולים, מומים או טראומה בעקבות תאונה או פציעה) וכירורגיה "קטנה", הכוללת עקירת שיני בינה והשתלות שיניים.

4. רופאי שיניים המתמחים בשיקום הפה – רופאים אלה מתמחים בחלק השיקומי של השתלות השיניים (הנעשה מעל החניכיים), וחלקם עוסקים גם בפן הכירורגי של ההשתלות הדנטאליות.

לרוב, כאשר מדובר בהשתלות במטופלים בעלי נפח מספק של עצם ואין דרישות אסטטיות גבוהות, יכול כל רופא שיניים שהוכשר לכך לבצע את ההשתלה. אולם בטיפולים מורכבים יותר, כמו, למשל, השלמת שיניים קדמיות, בהם נדרשת רמת אסטטיקה גבוהה במיוחד, או במקרים של חוסר במימדי העצם של המטופל, מומלץ לשקול לפנות לרופא מומחה בעל ניסיון רב בתחום.

חשוב להדגיש: אין בתחום רפואת השיניים התמחות בהשתלות דנטאליות, ורופאים המתפארים בתואר או בהתמחות שכזו נותנים מידע שאינו מדויק לציבור לקוחותיהם.

 

בחירת סוג השתל

בקרב המטופלים קיימת תפיסה כי כל השתלים זהים זה לזה ואין משמעות לסוג השתל הנבחר. בהתאם לכך, מעטים הם המטופלים השואלים על סוג השתל וטיבו. אמנם רב השתלים עשויים מחומר דומה, סגסוגת טיטניום, אבל קיימים הבדלים ברמת הטיטניום ובשילוב שלה עם חומרים נוספים העלולים לפגוע באיכות השתל. בנוסף קיימים הבדלים בין השתלים השונים הן בעיצוב השתל, פני השטח של השתל (ה"ציפוי" של השתל) והן בבקרת האיכות של השתל - שהמטופל אינו מודע להם. לדוגמא, שתלים עם פני שטח מחוספסים במיוחד נקלטו מיד בתהליך השתלה פשוט, אולם לאחר כחמש שנים הופיעו סיבוכים, כאשר המטופלים סבלו מדלקות חניכיים סביב השתלים ובהמשך גם סבלו מנסיגת עצם, עד כדי צורך בהוצאת השתל וטיפול חוזר.

על כן, חשוב מאוד לבדוק האם השתל שנבחר להשתלה הנו שתל מסדרת יצור חדשה או שתל הקיים בשוק שנים רבות, האם הוא בעל תצורה ופני שטח שלא עברו שינוי תדיר והאם יש מעקב ארוך טווח על כושר קליטתו ושרדותו בפה.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

משך זמן הטיפול

לאחרונה מופיעים יותר ויותר פרסומים והצעות למטופלים להשתלות שיניים תוך זמן קצר, אך חשוב לשים לב ולדעת: תהליכים כאלה מתאימים רק לאחוז קטן מהמטופלים. בנוסף מומלץ לבחון האם תוכנית הטיפול המוצעת איננה כרוכה בעקירת שיניים תקינות ובריאות לטובת תוכנית טיפול רדיקלית מהירה.  

בנוסף חשוב לדעת כי במקרים של ספיגת  עצם, למשל, נדרש טיפול מורכב יותר, ועל כן גם ארוך יותר, המצריך ניתוח השתלת עצם על מנת ליצור נפח עצם מספק להחדרת השתל הדנטאלי בצורה הטובה ביותר. בטיפול מורכב שכזה נעשה שימוש בטכניקות שונות. לעיתים ניתן להשתיל באותו הניתוח גם את העצם וגם את השתל, אך לעיתים יש צורך להפריד בין הניתוחים (ניתוח השתלת העצם כפעולה מקדימה לניתוח החדרת השתל).

 

כישלון הטיפול

כמו בכל הליך כירורגי, גם חלק מהשתלות השיניים מסתיימות בכישלון. לשמחתנו מדובר באחוז קטן מאוד מהמקרים.

מרבית הכישלונות מתבררים בטווח הזמן המיידי (מספר ימים או שבועות לאחר ניתוח ההשתלה, כלומר לפני שמורכב  כתר על השתל). במקרים אלה, הרופא המשתיל יחזור בדרך כלל על הפעולה הכירורגית של החדרת השתל.

חלק מהכישלונות מתבררים מספר שנים לאחר ניתוח ההשתלה ואובדן השתל כרוך גם באובדן עצם בהיקף נרחב, המחייב לרב תיקון של הנזק שנוצר באמצעות ניתוח השתלת עצם, ורק לאחריו ניתן להחדיר שוב שתל.

 

התאוששות ושמירה על השתלים לאחר שיקומם

בקשו לקבל את כל המידע אודות הליך ההתאוששות הצפוי לכם: אילו תרופות עליכם ליטול (ובכלל זה משככי כאבים), מהו משך זמן ההתאוששות הצפוי, מתי יש לחזור לביקורת תקופתית ומעקב אצל הרופא המטפל, ומה אופי טיפול "התחזוקה" המומלץ במקרה הספציפי כדי להבטיח את הישרדות השתלים בפה לאורך זמן.

 

השתדלו לשמור על השיניים הטבעיות

אמנם ישנם יתרונות לשחזור שיניים חסרות באמצעות שתלים דנטאליים, אך עדיין חשוב ורצוי לעשות כל שניתן כדי לשמור על השן הטבעית ולא לעקור שיניים שאפשר להציל. שתל הוא רק תחליף לשן הטבעית.

בעבר היתה נטייה לחשוב ששתלים הם פתרון פלא. אולם, כמו סביב כל הופעת טכנולוגיה חדשה, בהתחלה יש התלהבות רבה ובהמשך התפכחות. זאת לאור הופעתם של סיבוכים סביב השתלים שמתרחשים לאחר שנים, במיוחד בקרב מטופלים הסובלים מבעיות חניכיים או במעשנים.

גם כיום יש רופאים הממהרים לעקור שיניים במקום לטפל בהן. תנו את הדעת בעניין כאשר אתם עומדים בפני החלטה על תכנית טיפול. בעת הצורך, בקשו חוות דעת מרופא נוסף, והשתדלו לשמור על השיניים הטבעיות שלכם - הן היחידות שיכולות לתפקד לאורך כל החיים.

 

 

* ד"ר אילן ביתלתום הוא רופא שיניים מומחה למחלות חניכיים וחבר באיגוד הישראלי לרפואת חניכיים.

 

 

תגובות  0  אהבו 

1397
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
פוסטים אחרונים

1317פילה-סרדין-ללא עור ועצמות
1317פילה סרדין-יונה דגי הסרדין מהווים מקור טוב לחלבון ובשרם עדין וקל לעיכול. יש בדגים אלו ריכוז גבוה של סידן ואומגה 3.בנוסף יש בהם ויטמינים מקבוצה B,ויטמין D E וA. בנוסף יש בדגים אלו...
לקריאת הפוסט
זוכי פרסי מפעל הפיס ע"ש לנדאו
הזוכים בפרס מפעל הפיס לאמנויות על שם לנדאו, הם שלמה וישנסקי בתחום התיאטרון (שחקן). מוטי לרנר בתחום קולנוע וטלוויזיה (תסריטאי). נבט יצחק בתחום אמנות חזותית (וידאו ארט). אירה ברטמן בתחום...
לקריאת הפוסט
בקצב הג'נגו-10.1.2015
לקריאת הפוסט

מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה