פתאום, בגיל 50+, רגישות ללקטוז

אוהבים לשתות קפה הפוך? ארוחה טובה היא עבורכם מנה עתירת גבינות ורוטבי שמנת? הקינוח האידיאלי שלכם הוא עוגת גבינה או טירמיסו? אתם בחברה טובה, רק שאם עברתם את גיל חמישים יכול להיות שאתם חשים בתופעה ייחודית בגיל הבוגר: רגישות ללקטוז, הסוכר שבחלב, תופעה המכונה גם אי סבילות ללקטוז.
ד"ר גלית גולדז'ק קוניק, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה של שירותי בריאות כללית במחוז חיפה, מציינת שמדובר בתופעה מוכרת. על פי ההערכות, כ-50% מהאוכלוסייה בארץ סובלים מרגישות ללקטוז, שהופכת שכיחה יותר ככל שמזדקנים. "הרבה אנשים בגיל הבוגר חושבים שיש להם לפתע אלרגיה לחלב, אבל זה לא נכון ואפילו נדיר", מחדדת ד"ר גולדז'ק קוניק. "אלרגיה לחלבון החלב נדירה באנשים מבוגרים וקיימת בעיקר בתינוקות שמגלים תגובה חיסונית לאחד מחלבוני החלב. השכיחות שלה היא פחות מ- 0.1 אחוז באוכלוסייה. במצב של אלרגיה אסור לחלוטין לצרוך חלב, כי יכולה להיות תגובה אלרגית מסכנת חיים".
אז במה מדובר בעצם?
"בגיל הבוגר יש ירידה טבעית באנזים שמפרק את הלקטוז. ככל שהגיל עולה מתרחשת ירידה משמעותית באנזים הלקטאז – סוכר החלב. אגב לא כולם ירגישו את התופעה כי זה גם עניין אינדיבידואלי, שתלוי בכמות מוצרי החלב הנצרכת וחוסר מלא או חלקי בלקטאז: אם אנחנו צורכים הרבה מוצרי חלב ביום ויש לנו ירידה באופן טבעי בלקטאז, יהיה קשה לגוף לפרק את הלקטוז. מי שצורכים מעט מוצרי חלב, יכול להיות שכלל לא ירגישו את הירידה".
ישנם מבוגרים שחשים במיוחד את הירידה הטבעית באנזים?
"לרוב הירידה מורגשת יותר אצל מבוגרים, שגם כילדים הייתה להם בעיה לצרוך הרבה מוצרי חלב. לעומתם, יש מבוגרים שלא ירגישו כלל את הירידה ולא יחוו סימפטומים שיעידו על חסר חלקי באנזים. אין כמעט אנשים שיש להם חסר מוחלט או שלא יכולים לצרוך לחלוטין שום מוצר חלבי".
כאבי בטן, גזים, נפיחות ושלשול
יש מי שירוץ לשירותים אחרי כוס קפה הפוך ויש מי שירגיש בסימפטומים רק אחרי ארוחה עתירת מאכלי חלב. צילום: Shutterstck
איך ניתן לזהות את התופעה?
"חוסר באנזים או ירידה באנזים יורגשו אצל מי שסובלים מהתופעה בכאבי בטן, גזים, נפיחות, שלשול ותחושה לא טובה במערכת העיכול. מובן שהתסמינים שונים מאדם לאדם וגם העוצמה שלהם משתנה מאדם לאדם, אבל בגדול מדובר באי נוחות כללית במערכת העיכול. יש מי שיסבול מתסמינים יותר קשים ומיד אחרי שתיית קפה הפוך ירוץ לשירותים, ויש מי שזה יקרה לו רק אחרי צריכה של ארוחה שלמה עתירה במאכלי חלב. כאמור, מדובר בחוסר בלקטאז ולא באלרגיה חדשה".
יש בדיקות שמזהות את התופעה?
"יש בדיקה שמראה אם יש חסר, והיא נמצאת בסל הבריאות וזמינה בקופת חולים. זוהי בדיקת נשיפה שמבצעים במכון הגסטרו. עוד לפני הבדיקה אפשר לנסות הקטנה של צריכת הלקטוז. בכל מקרה, במידה שהסיבה לאי נוחות במערכת העיכול היא חוסר בלקטאז, הטיפול הוא ברמה התזונתית וזה אומר לצרוך פחות לקטוז או להחליף את מוצרי החלב במוצרים מהחי או מהצומח שמהווים תחליף, מבחינת כמות הסידן והחלבון. אם מרגישים הטבה בסימפטומים באמצעות שינוי תזונתי, יתכן שאכן הסיבה לאי הנוחות במערכת העיכול היא חוסר חלקי או מלא של לקטאז, אולם בכל מקרה כדאי להתייעץ עם רופא המשפחה בנושא כדי לשקול בירור או אי בירור רפואי מתאים".
באופן כללי, במצבי דלקת של מערכת העיכול (גסטרו אנטריטיס), בין אם ויראלית או חיידקית שבאה לידי ביטוי בשלשולים, הקאות וקלקול קיבה, האפקטיביות של האנזים יורדת. במצב של דלקת, מסבירה ד"ר גולדז'ק קוניק, אם נצרוך מוצרי חלב הדבר יחמיר את הסימפטומים של אי הסבילות לאנזים הלקטאז. ההפחתה של מוצרי החלב העשירים בלקטוז לרוב תקל על השלשול, ולאחר מכן מערכת העיכול תחזור לתפקוד תקין יותר, ואז אפילו תיתכן עליה קטנה בכמות האנזים.
הידעתם? בגבינה לבנה יש יותר לקטוז מאשר בצהובה
גם במוצרי חלב עזים או כבשים יש לקטוז. צילום: Shutterstock
האם יש טיפול תרופתי מומלץ?
"יש תוספי תזונה שיכולים לסייע. אם הולכים לאירוע חלבי ומאוד רוצים לטעום מכל המאכלים, אפשר לקחת קפסולות לקטאז שניתן להשיג בכל בית מרקחת, חלקם אפילו ללא מרשם רופא".
האם יש מוצרי חלב שמגבירים את התופעה?
"יש מוצרי חלב שיש בהם יותר לקטוז מאחרים: חלב ניגר, כלומר חלב פרה נוזלי, בעיקר כשצורכים אותו בכמות גדולה. אבל חשוב לא לטעות, לא רק פרה – עיזים או כבשים אוטומטית נתפסים כדלי לקטוז וצריך לשים לב, כי זו סברה מוטעית שאין לקטוז במוצרי כבשים או עיזים. הם אמנם מכילים פחות באופן יחסי, אך זה לא אומר שהם נטולי לקטוז. בגבינות שונות כמו גבינה לבנה וצפתית יש כמויות שונות של לקטוז, אבל יש. בגבינה צהובה לעומת זאת יש ממש מעט לקטוז וגם בקוטג', אבל הבעיה עם קוטג' שיש נטייה לצרוך אותו בכמות גדולה, ובהתאמה עולה גם כמות הלקטוז. כיום ניתן להשיג בכל סופרמרקט חלב דל לקטוז, וניתן לצרוך אותו בגיל המבוגר במקום לוותר על קפה עם חלב שאתם אוהבים. מובן שכמות הצריכה של הלקטוז משתנה בין אדם לאדם והיא גם אישית".
האם ניתן לוותר לגמרי על צריכת מוצרי חלב?
"אפשר, אבל בכלל בתזונה כדאי להיות עם יד על הדופק, מה מתאים בכל תקופה. חשוב לציין שמי שרגיש ומחליט להימנע או לעבור לצריכה מינימלית, צריך להחליף במוצרים נכונים מהצומח שיהוו מקור לסידן – מינרל מאוד חשוב לנו שחייבים לצרוך אותו בכמות מספקת. סידן אפשר לקבל מכל הקטניות כולל סויה, סרדינים עם עצמות הם מקור טוב לסידן ולחלבון, טחינה גולמית שמכינים בבית ולא קונים מוכנה כי אז היא מלאה במלח ותוספים, אגוזים וזרעים הם גם מקור טוב לסידן ולמינרלים, וגם ירקות ירוקים כמו ברוקולי וכרוב מכילים כמות יפה של סידן".
גם לטבעונים מגיע: עוגת גבינה ללא גבינה
הצטרפו לקהילת בריאות ואורח חיים בריא של מוטק'ה
ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...
האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...
החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...