צילום: Shutterstock
כל חג והקלוריות שלו. בט"ו בשבט אלה מגיעות משלל הפירות היבשים שאנחנו אוכלים כחלק מהמנהג. יחסית למצות, לקניידלעך, לסופגניות, לאוזני המן, לעוגות גבינה ולמנגל, שבאים בעסקת חבילה עם החגים השונים, פירות הם אוצר של בריאות, רק שהפירות היבשים הם מוצר תעשייתי, שאינו חף מאלמנטים בלתי בריאים בעליל.
אבל למה בכלל פירות יבשים? למה לא טריים? ט"ו בשבט, שמקורו במשנה ובתלמוד כ"ראש השנה לאילן", נועד לציין את תחילתה של שנה חקלאית חדשה ואת המועד להפרשת תרומות ומעשרות מיבולי הפרי, וכך נקשרה בו נטיעת עצים ואכילת פירות. כיוון שאת מצוות נטיעת עצי הפרי מקיימים רק בארץ ישראל, הסתפקו עם השנים יהודי התפוצות ב"סדר ט"ו בשבט" עם פירות ארץ ישראל שיובשו ונשלחו אליהם דרך הים.
ייבוש פירות נעשה כבר בתקופות קדומות, במטרה לשמר את יבול הפירות לאורך זמן וליהנות ממנו גם מחוץ לעונה. הפירות היבשים משתמרים זמן רב ללא קירור, בזכות הסוכר הרב שהם מכילים.
המועמדים המוכרים לייבוש הם תאנים, תמרים, משמשים, שזיפים וענבים (צימוקים), ועם השנים הצטרפו לרשימה גם פירות כמו תפוח, בננה, אננס, פפאיה, מנגו, קיווי, חמוציות ועוד. בפירות היבשים נותרים אמנם חלק מהמרכיבים הבריאים שבפרי הטרי, כמו אשלגן, מגנזיום, ברזל, סידן, נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים. הם מסייעים בהורדת לחץ הדם ובמניעת עצירות, טובים ללב ולכלי הדם, משביעים ומעניקים אנרגיה ובהחלט עדיפים על עוגות וממתקים, אבל בתהליך הייבוש קורים להם גם כמה דברים פחות מרנינים.
הייבוש התעשייתי נעשה בחום נמוך לאורך זמן. הפירות מאבדים מים ומצטמקים עד שביעית ממשקלם המקורי וטעמם נעשה עז יותר. התהליך מביא לאובדן רוב הכמות של ויטמין C בפרי, ריכוז הסוכר שבו עולה ומוסיפים לו גם סוכר מבחוץ, ולכן שיעור הקלוריות בפרי היבש מוכפל פי חמישה.
מעבר לזה מוסיפים לפירות כמה וכמה חומרים סינתטיים. חומר זיגוג בשם פרפין למראה מבריק ומפתה, שבכמויות גדולות עלול לגרום לשלשול ולדכא ספיגת כמה סוגי ויטמינים ונקשר גם לסרטן הקיבה. לחיזוק הצבע והארכת חיי המדף מוסיפים גם חומרי שימור כמו גופרית דו-חמצנית, שבריכוז גבוה עלולה להביא לכאבי ראש, סחרחורות, הפרעות בראייה, שיעול ופגיעה בנשימה, וגם אשלגן סורבאט וחומצה ציטרית.
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
כדי למזער את הנזק, כדאי להשרות את הפירות היבשים במים רותחים לזמן מה, ועדיף לקנות פירות יבשים אורגניים או לייבש פירות בבית במכונה לייבוש מזון. פירות יבשים אורגניים אמורים להתבסס על פירות שגודלו ללא ריסוס (הייבוש מעלה את ריכוז הריסוס בפרי). הם מיובשים באופן טבעי באמצעות אוויר חם ולא נוספים להם חומרי צבע או חומרים משמרים. הם אמנם הרבה פחות יפים וצבעוניים, אך הרבה יותר בריאים.
לקראת החג פרסם מכון התקנים כמה כללים לקנייה ולאחסון נכונים של פירות יבשים:
- יש להעדיף פירות יבשים באריזה ולוודא שהיא סגורה הרמטית להגנה בפני זיהום, רטיבות וחיידקים. - יש לוודא שעל האריזה מצוין האם הפירות מכילים חרצנים או גלעינים ומה הם חומרי השימור שהוכנסו אליהם. - אם קונים בתפזורת, יש לוודא שהריח, המרקם והטעם אופייניים לפרי כדי להבטיח שאינו מעופש, ויש לבקש לצפות באריזת המוצר המקורית, שעליה סימון תזונתי וארץ הייצור. - יש לאחסן את הפירות היבשים במקום יבש, מוצל וקריר.
עוד על תזונה נכונה:
זול זה יקר
נגמלים ממתוקים
מנביטים ואוכלים
תתחילו להצליב
לפורום תזונה: לחצו
|