צנוברים ונהנים

לא ברור מי חשב לראשונה, כבר לפני אלפי שנים, שכדאי לפרק אצטרובלים של עץ אורן, לחלץ מתוכם זרעים ולטעום אותם. הזרעים הקטנים והשמנוניים, הקרויים אצלנו צנוברים או פיניונס, הפכו מאז לחומר גלם אהוב במטבח המזרח תיכוני והים תיכוני בכלל, מתוספת למנת החומוס ועד רכיב חובה ברוטב הפסטו האיטלקי (ידעתם שבאיטלקית פינוקיו פירושו צנובר?).
צנוברים אכילים, אפשר למצוא באצטרובלים של כ-20 מיני עץ אורן. אפשר להבין למה הם לא זולים, כשלוקחים בחשבון את תהליך הפקתם המפרך, מקטיף האצטרובלים, דרך הליך של ייבוש שנועד לפתוח אותם ועד חילוץ הצנוברים מתוכם וקילופם העדין, מבלי לפגוע בשלמותם.
צנוברים מעץ האורן. צילום: Shutterstock
מאידך, כדאי להתפנק בהם מדי פעם ולא רק בגלל הטעם. זרעים הם מהמזונות הבריאותיים והמזינים ביותר והצנוברים אינם יוצאים מן הכלל. הם מכילים ויטמין E, המגן על העור מקרינה אולטרה סגולה וביחד עם המגנזיום והשומנים החד בלתי רוויים, מונע טרשת עורקים, מוריד את הכולסטרול הרע ושומני הדם ומגן על הלב וכלי הדם.
גם ויטמין C יש כאן, שמתחזק את המערכת החיסונים ומונע זיהומים ודלקות, ויטמין K שאחראי על מנגנון קרישת הדם, ברזל שנותן אנרגיה, נוגדי חמצון הנלחמים בסרטן, מחלות דלקתיות ודמנציה ולוטאין, נוגד חמצון שמונע מחלות עיניים כמו ניוון מקולרי.
הצנוברים אמנם עתירי שומן, אבל מדובר בשומן שטוב לבריאות ומכיוון שהם מכילים חומצה הגורמת לשחרור הורמון שובע, הם אפילו טובים לדיאטה.
צנוברים בקליפתם. צילום: Shutterstock
מכינים מהם גם שמן, שמצטיין בארומה אגוזית ועדינה ומשמש גם בתעשיית הקוסמטיקה וכשמן נשא לשמנים ארומתרפיים. במטבח, שמן הצנוברים טוב לתיבול סלטים אבל לא מתאים לטיגון, בגלל נקודת עישון נמוכה.
חיי המדף של הצנוברים ארוכים, אם הם נשמרים בתנאי קירור ומוגנים מלחות. כדי לשדרג את טעמם, כדאי לקלות אותם קצרות על מחבת יבשה ואז לעטר איתם את החומוס ולשלב בסלטים, אורז או ממולאים. הנה שתי הצעות.
ברוסקטה קלאסית עם צנוברים
ברוסקטה קלאסית עם תנוברים של רעות ויגו מאתר תיאבון בריא לכתבה על צנוברים הצילום באדיבות אתר תיאבון בריא
המרכיבים:
פרוסות לחם מכל סוג שהוא, בהתאם לכמות הסועדים
שיני שום קלופות וחצויות לשניים, חצי שן שום לכל פרוסת לחם
עגבניות שרי
עלי בזיליקום
חופן צנוברים קלויים
מלח
מעט שמן זית
ההכנה:
1. מושחים את פרוסות הלחם בשמן זית ואופים בתנור בחום של 200 מעלות, כ-10 דקות, עד שהלחם נחרך מעט מסביב.
2. מוציאים את הפרוסות בזהירות ומגרדים על כל אחת חצי שן שום, עד שהיא נמסה לתוך הלחם.
3. חותכים את עגבניות השרי לרבעים ומניחים בקערה.
4. קוצצים את עלי הבזיליקום ומוסיפים לקערה וגם את הצנוברים הקלויים, מלח ומעט שמן זית, טועמים ומתקנים טעמים.
5. מניחים מהתערובת על כל פרוסה ומגישים.
אורז עם בצל, גזר חמוציות וצנוברים
אורז עם חמוציות וצנוברים של עידית נרקיס כץ לכתבה על צנוברים צילום באדיבות הבלוג טעים
המרכיבים:
2 בצלים קצוצים
2 גזרים מגוררים
50 גרם חמוציות
חופן צנוברים קלויים
כוס וחצי אורז
2.5 כוסות מים
מלח
שמן זית לטיגון
ההכנה:
1. מטגנים את הבצל והגזר עם שמן הזית על אש נמוכה למשך כ-40 דקות תוך ערבוב מדי פעם למניעת הישרפות, עד שהכול מתרכך ונהייה מתקתק.
2. מוסיפים חמוציות, אורז ומעט מלח. מערבבים קלות ומוסיפים 2.5 כוסות מים רותחים.
3. מנמיכים את האש ומבשלים 25 דקות, עד שהאורז נראה מוכן.
4. משאירים את הסיר מכוסה על הכיריים לאחר כיבוי האש, לעוד 15 דקות.
5. בהגשה, מפזרים את הצנוברים הקלויים מלמעלה.
המתכון והצילום באדיבות עידית נרקיס-כ"ץ מהבלוג "טעים!"
אנחנו מכירים אותם בתור "חמוצים", אבל הירקות הכבושים הם הרבה יותר מתוספת לפלאפל או לשניצל. בתהליך כבישת...
ערב החג מתקרב בצעדי ענק ותכנון ארוחת החג בעיצומה. כיצד תפתיעו השנה את האורחים? עם מנה וירטואוזית שדורשת...
מוזמנים - יש, הגדות תואמות - יש, מספיק בקבוקי יין כדי לצלוח את הערב הארוך בשנה – יש. עכשיו זה הזמן לדאוג...