קהילה תומכת: דיור מוגן בתוך הבית
הקהילה התומכת היא רשת של סיוע שמספקת שירותים שונים ומהווה מעין בית דיור מוגן וירטואלי המאפשר להישאר בבית אבל להרגיש מוגן
עדי כץ
02/06/11

המכולת השכונתית, בית הקפה שבפינה, הגן הציבורי וכמובן הבית המוכר והטוב שבו חייתם שנים, אולי גם גידלתם בו את הילדים. כל אלה, ביחד עם הצורך להמשיך ולחיות בקהילה, מכריעים לא פעם את הכף בגיל מבוגר לטובת מגורים בבית. למרות שהאופציה של בית דיור מוגן קורצת, בזכות הסביבה התומכת ותחושת הביטחון, החברה ושלל הפעילויות, על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, 93 אחוז מבני ה-65 ומעלה בישראל בוחרים להישאר בבתיהם.
אבל מה עושים כשהתפקוד בכל זאת יורד, לעתים כבר אין בן זוג בסביבה, המשפחה רחוקה ועדיין צריך לתקן סתימה בביוב, לגשת לבנק או לצאת לקניות? גם הבריאות כבר לא מה שהייתה והבדידות מעיקה ולא פעם צריך אוזן קשבת, עצה טובה או סיוע רפואי.
כאן נכנסת לתמונה "הקהילה התומכת". מדובר ברשת של סיוע שניתנת תמורת דמי מנוי חודשיים נמוכים ומכסה את מרבית צרכיו של אדם מבוגר המתגורר בביתו. הקהילות התומכות, שכיום פועלות כ-280 מהן ברחבי הארץ ומשרתות כ-40 אלף קשישים, מופעלות על ידי החברות תיגבור, מוקד אנוש וסקיור לייף מתחום שירותי החירום הרפואיים, בשיתוף אשל-ג'וינט ומשרד הרווחה.
הקהילה התומכת היא מעין בית דיור מוגן וירטואלי, המאפשר להחזיק את המקל משני קצותיו. להישאר בבית, אבל להרגיש מוגן. "התוכנית הוקמה לפני 15 שנה", מספר בני קובאיבנוב, מנהל תחום קהילות תומכות בחברת תיגבור, "כדי לספק אלטרנטיבה זולה לדיור מוגן או לבית אבות. הרעיון הוא שהאדם המבוגר נשאר בסביבה הטבעית שלו ומצטרף לקהילה שמספקת את כל השירותים שהיה מקבל שם".
הקהילות מצומצמות מבחינה גיאוגרפית, כדי לאפשר יחס אישי והיענות מהירה. "קהילה מקיפה שכונה או שתיים בערים הגדולות, יישוב אחד או מספר יישובים קטנים ביחד וכוללת כ-200 בתי אב. אין כיום כמעט יישוב בארץ שאין בו קהילה תומכת. את התוכנית מפעילות עמותות מקומיות למען הקשיש".
חברי התוכנית הם, לדבריו, אנשים פעילים שמעוניינים לחיות בסביבה המוכרת. "יש אצלנו אנשים מכל השכבות, כולל כמה קשישים אמידים ואפילו אנשים מוכרים, לצד פנסיונרים של גופים גדולים ואנשים משכבות סוציו-אקונומיות נמוכות יותר. מרביתם עצמאים, וחלקם הקטן סיעודיים".
לבו של פרויקט הקהילה התומכת, הוא "אב (או אם) הקהילה". "אב הקהילה הוא לפעמים התחליף לבן העסוק או לבת שגרה רחוק", אומר קובאיבנוב. "במקום להתקשר לילדים שיביאו תרופות או יחליפו נורה, יש אב הקהילה. הוא מבקר בבית באופן קבוע, מתקן ומסדר דברים, בא לבקר בבית חולים והופך גם לחבר".
אבות הקהילה עוברים הכשרה של שנה על ידי "אשל", שבה הם לומדים לעבוד מול קשישים ולזהות את צרכיהם. "מרביתם אנשים לא צעירים שזו הקריירה השנייה שלהם, והם תמיד אנשים עם יכולת נתינה. הם מלווים את חברי הקהילה לאורך כל הדרך והחברים סומכים עליהם".
רבקה איינהורן היא אם הקהילה של לב ירושלים. "המנויים שלנו הם אנשים בני 60 פלוס", היא אומרת, "שלא אוהבים את הרעיון של דיור מוגן או מאוד קשורים לבית ולסביבה שבה הם חיים כבר שנים. הם מופנים אלינו על ידי קופות החולים ולשכות הרווחה. פעמיים בחודש הם זוכים לביקור שלי או של הרכז. אנחנו יושבים איתם, משוחחים, דואגים להפנות מטפל למי שצריך, סטודנט שיעזור בקניית תרופות או במילוי מסמכים או בת שירות לאומי שתבוא להפיג את הבדידות, לערוך קניות או ללוות לרופא. תיקונים עושה אב השכונה, שמתנייד על קטנוע ויכול להגיע במהירות לכל קריאה, גם בפקקים של מרכז ירושלים.
"הקשר שנוצר הוא מאוד אישי, למרות שיש לי 380 מנויים בקהילה. יש בהם כאלה שהילדים לא באים לבקר או שנותרו לגור בבניינים שהפכו בחלקם לבנייני משרדים, והם מאוד בודדים. יש לנו קשר גם עם המשפחות ואנחנו מעורבים במה שקורה".
בנוסף על התמיכה הטכנית והחברתית, החברות בקהילה מקנה שירות רפואי (גם מחוץ לבית) הכולל לחצן מצוקה המחובר למוקד רפואי, ביקור בית 24 שעות ביממה כל השנה בהשתתפות של 25 שקל, ביטוח לפינוי באמבולנס, טיפולי חירום בשיניים ועוד. באמצעות לחצן המצוקה ניתן להזעיק לעזרה גם סייר ביטחון במקרה של חשש מפריצה, דלת שננעלה וכד'.
גם הנושא החברתי מכוסה, באמצעות חבילת שירותים חברתיים הכוללת חוגים, טיולים הרצאות ומסיבות. "אנחנו משלימים שירותים חברתיים שלא קיימים בקהילה", אומר קובאיבנוב. "ההשתתפות בהם היא ללא תשלום או מסובסדת. יש אפילו קהילות באזורים מבוססים שמארגנות טיסות משותפות לחו"ל".
למרות שהיא עוזבת בקרוב את ביתה לטובת בית דיור מוגן, בשל מגבלה רפואית וכדי להיות קרובה לבנה, מלאה תרצה אפרת (81), החברה בקהילה התומכת ברמת אביב, בתשבחות על המסגרת. "הייתי מאוד מרוצה מהחברות בקהילה וגם הילדים שלי שמחו שיש מי שמטפל בי. התקבלתי שם כמו למשפחה. יגאל אשד, אב הקהילה שלנו, הוא אדם מיוחד במינו שעשה בשבילי הכול ובהמון חמימות. הוא התייחס אלי כמו לאמא שלו. הוא הביא לי תרופות, הוא פתר לי בעיות עם הטלוויזיה ואם הוא לא התגבר על משהו, הייתה לו רשימה של אנשי מקצוע שלקחו מחיר נמוך. כל מה שהייתי צריכה, קיבלתי".
גם דליה רחימוב (60 פלוס) מחולון מאוד מרוצה. "אני עושה טלפון והם באים ומתקנים, תולים וילונות, פותחים צנרת. יש כרטיסי הנחה להצגות. אני חיה לבד, ומבחינת ההרגשה בקהילה אני הרבה יותר בטוחה".
הקהילה מאפשרת, אגב, לא רק לקבל, אלא גם לתת. ניתן להתנדב דרכה ולסייע לאנשים מתוכה שהם נזקקים או בודדים. "האחראית על הפעילות החברתית בכל קהילה מגייסת מתנדבים מכל הגילים לטובת הקהילה", מספר קובאיבנוב, "ואנשים יכולים להרגיש שהם מתנדבים למען עצמם. ניתן להתנדב כאוזן קשבת באמצעות טלפונים וביקורים אצל קשישים בודדים, לעזור להם בהסעות, לכתוב עבורם את סיפור החיים שלהם או סתם לבוא עם עוגה ופרחים ביום ההולדת".
מחיר החברות בקהילה התומכת הוא 100-20 שקל בחודש, על פי המצב הכלכלי. לפניות, מחלקת קהילות תומכות, טלפון: 5598222 03 שלוחה 5
עוד על תמיכה בגיל מבוגר:
מיזם חדש: צעירים גרים עם מבוגרים
חדש במוטק'ה: קהילת מתנדבים למען הקהילה
דיור מוגן: גם הדיירים מחליטים
דיור מוגן: כן, לא ולמה
מחיר החברות בקהילה התומכת הוא 100-20 שקל בחודש, על פי המצב הכלכלי. לפניות, מחלקת קהילות תומכות, טלפון: 5598222 03 שלוחה 5
עוד על תמיכה בגיל מבוגר:
מיזם חדש: צעירים גרים עם מבוגרים
חדש במוטק'ה: קהילת מתנדבים למען הקהילה
דיור מוגן: גם הדיירים מחליטים
דיור מוגן: כן, לא ולמה
תגובות
0
אהבו
0
כתוב/י תגובה...
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה
דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים
ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...
נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון
האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...
בלי חרדה: הצמחים שיעזרו לכם להירגע
החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...
מוטק’ה גם בפייסבוק
סייר תמונות