רפואה אסתטית: עובדות ומיתוסים

המהפכה האסתטית שאנחנו עדים לה בשני העשורים האחרונים שינתה לחלוטין את מקומה של הרפואה האסתטית בתפיסה הציבורית. מיתוסים רבים ודעות קדומות קמו ונפלו, אך במקומם צצו מיתוסים חדשים, חלקם שגויים ועלולים להטעות. אז מה נכון ומה לא? ד"ר אלכסנדר אלטס, מומחה ברפואה אסתטית, מנסה לשפוך אור בנושא, עם כמה מהמיתוסים הרווחים בתחום:
1. טיפולים אסתטיים הם תענוג מיותר ללא תועלת
לא נכון
מחקרים אקדמיים רבים מהשנים האחרונות, הציגו קשר משמעותי בין עלייה ניכרת באיכות החיים, שיפור בביטחון ובדימוי העצמי - המשפיע גם על ההישגים בתחומי העבודה והחברה - לבין טיפולים אסתטיים שאנשים עברו. אין ספק שאדם הנראה טוב יותר, מרגיש סיפוק והנאה גדולים יותר. לכן טיפולים אסתטיים יוצרים לא רק שיפור במראה החיצוני, אלא גם תורמים לעליה ניכרת באיכות החיים ולמידת הסיפוק מהם.
2. שיפור אמיתי במראה החיצוני ניתן להשיג רק על ידי פעולה כירורגית
לא נכון
בנתונים שהוצגו בכנס האקדמיה האמריקאית לרפואת עור כבר ב-2008, נרשמה דווקא עלייה במספר הפעולות שאינן מערבות את סכין המנתחים, והשיגו שיפור משמעותי במראה החיצוני. מספר הפעולות הלא ניתוחיות, כדוגמת הזרקות, טיפולי פילינג, הסרות שיער בלייזר וכיו"ב צמח בשני העשורים האחרונים בכ- 745%, לעומת מספר הפרוצדורות הניתוחיות שצמח רק ב- 114%. לצד חידושים ופיתוחים טכנולוגיים שמתרחשים בתחום כל הזמן, המסקנה המתקבלת היא שהאסתטיקה הרפואית שאינה כירורגית, מאפשרת ליותר ויותר אנשים לעבור שינוי אסתטי משמעותי עם תוצאות מספקות, ללא צורך בפרוצדורה ניתוחית.
3. טיפול בבוטוקס יכול לגרום לסכנת חיים
לא נכון
אין טיפול אסתטי שאינו כרוך בתופעות לוואי או בסיכונים כלשהם, דבר הנכון גם לגבי הפרוצדורות הניתוחיות וגם לאלו שאינן כרוכות בניתוח. עם זאת, מרבית תופעות הלוואי הן פתירות, ואינן כרוכות בסיכון חיים של ממש. על הפיתוחים שהביאו לשינוי בסדר גודל של מהפכה ראוי לציין את הבוטוקס הפופולרי. אך כמידת הפופולריות שלו, כך גם כמות השמועות והמיתוסים סביבו. במקור הבוטוקס הותווה כתכשיר מתחום הנוירולוגיה, שבמהרה גלש לתחום הרפואה האסתטית (בסוף שנות ה- 80). מאז, הזרקות בוטוקס הפכו לטיפול הנפוץ ביותר בתחום האסתטיקה שאינה כירורגית.
ההתוויות לזריקות התרחבו בהדרגה, מטיפול בקמטי הבעה ועד טיפול בהזעת יתר, מתיחת צוואר ואפילו הרמת חזה ללא ניתוח. במקביל, התפתחו בקצב מסחרר גם המיתוסים סביב החומר, בטווח עצום שנע מהיעדר מוחלט של סיבוכים ותופעות לוואי, ועד סכנת חיים. רוב הסיבוכים הקיימים בהזרקות בוטוקס נובעים מטעויות אנוש של הרופא בשל חוסר ניסיונו, או בשל החומר שאותו הוא מזריק . כאשר פונים לבצע טיפול אסתטי מכל סוג שהוא, יש לדאוג לפנות לרופא מנוסה ומיומן בעל הכשרה בתחום, העובד במרפאה בעלת סטנדרטים מחמירים ופיקוח רפואי מלא של רשויות הבריאות.
בארץ לא קיים תואר "מומחה לרפואה אסתטית", וחשוב לקבל מידע והמלצות על רופא טרם ביצוע הטיפול. אפשר להקליד את שמו באתרים המקצועיים, כמו אתר האגודה לכירורגיה פלסטית. מחירים נמוכים מדי, למרות הפיתוי, עלולים להוות דווקא סימן לטיב ולאיכות הטיפול והחומרים שבהם משתמשים.
זה לא סוד, שתחום האסתטיקה בארץ כיום נחשב לפרוץ לגמרי, וכי קיימים לא מעט מטפלים המציעים את שרותיהם ללא התמחות מתאימה, או ללא התמחות כלל. בנוסף, הדיווחים בעבר על אודות תופעות לוואי רציניות ואף קטלניות, שייכים לתכשירי "בוטוקס" מזוייפים או מתוצרת מפוקפקת, בעיקר ממדינות מזרח אסיה. בארץ מותרים לשימוש באסתטיקה שני מותגים בלבד: "Botox" ובוטולניום "Dysport". שניהם בטוחים מאד, ועד כה לא דווח על סיבוכים קשים, או בלתי הפיכים, לאחר השימוש בהם.
4. פילינג מלווה בכאבים
לא נכון
פילינג עמוק, גם בקיץ. צילום: Shutterstock
עקב השינויים שנערכו בשיטות הקילוף בשנים האחרונות, טיפול פילינג אינו מלווה בכאבים כלל, אלא בתחושת חוסר נוחות בלבד.
5. ניתן לבצע פילינג עמוק בחורף בלבד
לא נכון
ניתן לעבור טיפול פילינג בכל עונות השנה, בתנאי שמשתמשים במסנן קרינה בעל אינדקס הגנה גבוה לאחר הטיפול, ונמנעים מחשיפה לשמש.
6. הסרת שיער בקרן אור פחות יעילה מלייזר
לא נכון
טיפולי הסרת שיער באמצעות קרן אור יעילים לא פחות מטיפולי לייזר, ובמקרים מסוימים אף עדיפים (במקרים של שיער בהיר, למשל).
[#middleBanner]
7. כל אחד יכול לעבור טיפולי הסרת שיער בהצלחה
לא נכון
המועמדים האידיאליים להסרת שיער בלייזר או באמצעות קרן אור הם בעלי עור בהיר ושיער כהה. ככל שהשיער כהה יותר, כך הוא קולט טוב יותר את האנרגיה של קרן הלייזר. עור כהה או שזוף הוא בעל הסתברות גבוהה יותר לתופעות לוואי של שינוי פיגמנטים לאחר הטיפולים.
נדרשת התאמה מקצועית של אורך הגל ועוצמת הטיפול, כך שגם במטופלים בעלי עור כהה או שזוף, ניתן יהיה להשיג תוצאות טובות לטווח ארוך. ראוי לציין ששערות לבנות מגיבות פחות טוב לטיפול בלייזר. לאנשים הנוטלים תרופות מסוימות והסובלים ממחלות רקע שונות, יש מגבלות טיפוליות, ומכאן חשיבות האבחון והטיפול על ידי רופאים בלבד.
8. ניתן להסיר שיער בכל גיל
לא נכון
מומלץ להתחיל להסיר שיער החל בגיל 16 לערך, כלומר בסוף גיל ההתבגרות, שבו מסתיים התהליך ההורמונלי, המשפיע על צמיחת השיער. רק לאחר סיום התהליך ההורמונלי, ניתן להגיע לתוצאות מקסימליות. יש לבדוק התאמה לכל מטופל באופן אישי, כולל בדיקות פרופיל הורמונלי בגילאים צעירים.
צוואר צעיר: כל השיטות להחיות את העור
איך מחליקים קמטים? כל החידושים
הצערת עור כפות הידיים: כל השיטות
הצטרפו לקהילת אופנה ויופי של מוטק'ה!
הצטרפו לקהילת הבריאות ואורח חיים בריא של מוטק׳ה!
תעשיית הניתוחים הפלסטיים מגלגלת מיליארדים סביב העולם - ולא עושה סימני הפסקה. כולם רודפים אחרי יופי...
גם מי שנראית צעירה לגילה, הודות לגנטיקה מוצלחת או בזכות מאמצים והרבה כסף, כף יד שהונחה באגביות על השולחן...
המהפכה האסתטית שאנחנו עדים לה בשני העשורים האחרונים שינתה לחלוטין את מקומה של הרפואה האסתטית בתפיסה...