שוקלים לעבור לדיור מוגן? כל מה שחשוב לדעת
תחום הדיור המוגן מציע יתרונות רבים לבני הגיל השלישי, בהם מגורים בסביבה מוגנת ומפוקחת עם מענה לצרכים השוטפים של הדיירים, וכמובן – סביבה חברתית. כ-15,000 קשישים בישראל חיים כיום בכ-90 בתי הדיור המוגן הקיימים ברחבי הארץ. אבל מעבר לדיור מוגן כרוך לא רק במחיר כלכלי, אלא גם בחתימה על חוזה מול אותו בית הדיור המוגן. הבנת החשיבות של כל סעיף בחוזה והשלכותיו לשנים הבאות היא חיונית, ועשויה להשפיע ההחלטה האם אכן מדובר בבית הנכון להיכנס אליו ולחיות בו את שארית חיי הדייר.
הנה מספר סעיפים רגישים שחשוב במיוחד לשים אליהם לב:
1. תשלום ארנונה
ישנם בתי דיור מוגן שמחייבים את הדיירים לשלם להם את הארנונה, ולאחר מכן הם מעבירים את התשלום לרשות המוניציפלית הרלוונטית. במקרה כזה הדיירים מאבדים את ההנחות שמגיעות להם בסעיף זה, למשל הנחת ניצול שואה (33%) והנחת נכה (66%), ונאלצים לשלם יותר מכפי הצורך. לכן חשוב מאד לעגן בחוזה כי תשלום הארנונה ייעשה ישירות לעירייה, ולא לבית הדיור המוגן.
2. העלאת דמי האחזקה
חוזי הדיור המוגן מתירים להנהלות הבתים להעלות את דמי האחזקה החודשיים מעבר לשינויים במדד המחירים לצרכן. לכן יש להבטיח מראש כי בכל שנה שבה יש כוונה להעלות את התשלום מעבר למדד, הנהלת הבית תציג מראש לדיירים את אחוז העלייה ואת הסיבה לכך. עמותת דיירי הדיור המוגן פועלת מול בתי המשפט לעגן זאת כנוהל אחיד בבתי הדיור המוגן ברחבי הארץ. המטרה היא להגביר את השקיפות מול הדיירים ולמנוע תשלומים מיותרים, שעשויים להסתכם באלפי שקלים כל חודש.
3. מטפל אישי
בדקו מה הסעיף לגבי מטפל אישי ואל תסכימו לסכומים מופרזים שיהיה עליכם לשלם תמורתו. צילום: Shutterstock
דיירים שהגיעו לבית הדיוק המוגן כשהם מלווים במטפל אישי או כאלו שנזקקו בשלב מסוים למטפל אישי, מצאו כי במקרים מסוימים הם נדרשו לשלם תשלומים נוספים בסכומים גבוהים. כך למשל אלמנה כבת 87 נדרשה לשלם 2,068 שקלים לחודש עבור מטפל צמוד. לאחרונה אושר הסדר בתביעה ייצוגית שהוגשה בתמיכת עמותת דיירי הדיור המוגן, שבו נקבע כי שתי רשתות דיור מוגן בארץ גבו מחירים מופרזים, וכי עליהן להוריד את המחירים. חוות דעת מקצועית שהזמינה העמותה קבעה, כי טווח העלויות הנגרמות לבית דיור מוגן בגין הלנת והעסקת מטפל אישי נע בין 585 שקלים לחודש (בתוספת מע"מ) ולא יותר מ-800 שקלים במקרים חריגים. לכן טרם חתימה על חוזה מול בית הדיור המוגן, יש לבדוק מה דורש הבית מבחינה כספית, במצב שבו הדייר זקוק למטפל אישי.
4. מרפאה וטיפולי שגרה
לא בכל הבתים קיימים שירותי מרפאה או אחיות, וכדאי לוודא זאת לפני הכניסה לבית. שירותי רופא אינם מוגדרים כשירותי חובה בחוק, אך חלק ניכר מבתי הדיור המוגן מתחייבים להעניק שירותים רפואיים על ידי רופא, ללא התחייבות לכמות ימים ושעות קבלה.
מומלץ לבדוק טרם החתימה על החוזה כי קיימים שירותי הפנייה לרופא במקרה הצורך, וכי שירותי הרפואה פועלים גם בימי חג ובשבתות. חשוב לוודא שהצוות הרפואי הינו מקצועי ובעל הכשרה מתאימה, וכן את התדירות שבה הרופא זמין, האם הבית מקיים התקשרות עם קופת החולים שבה הדייר רשום והאם הבית מקבל ישירות תוצאות בדיקות והליכים רפואיים שהדייר עובר. נקודה חשובה נוספת היא האם קיים בית מרקחת בבית ואילו קופות חולים הוא משרת, והאם קיימת במקום מחלקה סיעודית - ומה היא מציעה.
5. מקרי חירום
חשוב לוודא כי קיים שירות של עזרה ראשונה בבית, ולשאול מה מדיניות הבית במקרי חירום. האם קיים בית חולים בקרבת הבית, האם הבית דואג לפינוי באמבולנס, מי משלם את עלויות הפינוי וכן הלאה.
6. נגישות
האם המקום מותאם לכיסא גלגלים במידת הצורך? צילום: Shutterstock
מכיוון שכל בית בנוי בצורה שונה, חשוב לבדוק את רמת הנגישות בדירות ובשטחים הציבוריים, ובין היתר את אפשרות מעבר כסאות גלגלים במסדרונות, בפתחי דלתות, במעליות, נגישות ומעבר בכניסה למבנים ובתוכם. כדאי להתעדכן בתנאי הנגישות שבהם הבית צריך לעמוד בכדי לקבל את רישיון ההפעלה שלו.
7. ערבות
חשוב לקבל ערבות מבית הדיור המוגן שתבטיח השבת הפיקדון לאחר סיום ההתקשרות מולו. תיקון לחוק שעבר ב-2018 הבטיח לדיירים שתי בטוחות פיננסיות קלות למימוש: ערבות בנקאית וביטוח, כאשר הבית נושא ב-100% מעלות הבטוחה. כמו כן חשוב לוודא שיתקיים רישום הערת אזהרה על היחידה בטאבו, שיעגן את זכויות הדייר.
8. שירותים המחייבים תוספת תשלום
קיימת רשימת שירותים המוגדרת בחוק, בהם שירותי ניקיון, הפעלות מנגנון של מענה אנושי למקרי חירום, פעילות תרבות וכיו"ב, שבעלי בית הדיור המוגן אינם רשאים לצמצמם אותם או לגרוע מטיבם במהלך תקופת ההסכם (הרשימה המלאה נמצאת באתר עמותת דיירי הדיור המוגן). בכל הנוגע לשירותים אחרים, חשוב לוודא שקיים בחוזה סעיף המציין כי לא ניתן לבטלם או לצמצם את היקפם מבלי לקבל את הסכמת הדייר בכתב קודם לכן. מנגד רצוי מאוד שיצוין בחוזה כי הדייר אינו חייב לקבל שירותים שאינם שירותי חובה, שאותם מציע בעל רישיון ההפעלה לדייר, אלא אם הדייר הסכים לכך מראש ובכתב.
9. בנייה עתידית
בדקו האם קיימות תוכניות בנייה שעלולות להשפיע על חיי הדיירים לרעה ולהוות, למשל, מטרד רעש. צילום: Shutterstock
חשוב מאוד לבקש לקבל מראש את מסמך הגילוי, שבו מפורטים כל פרטי הבית. סעיף זה הוא קריטי, לאור מגמה שקיימת היום להוסיף עוד קומות לבתים קיימים, עקב הביקוש הגדל לדיור מוגן. מומלץ לעגן בחוזה נתונים לגבי עתידו של הבית, ולבדוק האם קיימות תוכניות בנייה העלולות להשפיע על חיי הדיירים לרעה, מה היקף הבנייה, וכיצד מתכוונים למנוע מהדיירים פגיעה כלשהי.
10. תחזוקה וחדר אוכל
רצוי לברר מה מחויבות הבית לטפל בתיקונים דרושים, כולל צביעה וסיוד לאחר תקופה. כדאי גם לוודא כי קיים חדר אוכל בבית, לבדוק האם הוא פעיל גם בימי חול ובחגים, והאם המזון המוגש בו מתאים לדייר.
11. בטיחות
מומלץ לוודא שישנם מאבטחים בבית הדיור המוגן וכי קיימים פיקוח ובדיקה של הנכנסים לבית במשך כל שעות היממה.
12. האוכלוסייה המתגוררת בבית
בתים התומכים באורח חיים דתי, מסורתי או חילוני, יתאימו לאוכלוסיות שונות. כדאי למצוא את הבית שמקיים את אורח החיים הכי מתאים לדייר. אם אינכם בטוחים מהו אורח החיים בבית אל תחששו לשאול זאת טרם החתימה על החוזה.
13. מדיניות השימוש במתקנים חיצוניים בשטחי הבית
האם קיימים בריכה או חדר כושר בבית? צילום: Shutterstock
שמירה על אורח חיים בריא היא עניין חשוב בחיים בכלל, ובחיי בני הגיל השלישי בפרט. לכן רצוי לבדוק אם קיימים מתקנים כמו בריכה וחדר כושר בבית, ומה שעות הפעילות שלהם.
לסיום, טרם תהליך החתימה על החוזה חשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין הבקיא בתחום הדיור המוגן. אם קיים ספק לגבי סעיף כזה או אחר, תוכלו להיעזר באתר עמותת דיירי הדיור המוגן בישראל.
הכותב הוא יו"ר עמותת דיירי הדיור המוגן בישראל.
תופס תאוצה: גן ילדים בתוך דיור מוגן
איך להקל רגשית את המעבר לדיור מוגן?
החלטה זוגית: לעבור יחד לבית דיור מוגן
"הדיור המוגן הפך לנדל"ן רווחי על גב הקשישים"
הצטרפו לקהילת הדיור המוגן של מוטק'ה
רבות מדובר על חשיבותו של קשר בין-דורי: מחקרים שונים לאורך השנים מעידים על כך, שיחסים...
עבור לא מעט בני הגיל השלישי, מעבר לדיור מוגן הוא שלב מתבקש בחיים, כשהמטרה העיקרית היא להפיג את הבדידות. אבל...
מה הייתם לוקחים אתכם לאי בודד? השאלה התיאורטית הידועה, שנועדה לברר מה חשוב לכם באמת, צריכה להישאל -...