חזרה להחיים הטובים

שיפוץ רהיטים ישנים, שלב אחר שלב

יש לכם כיסא ותיק או שולחן שאתם מסרבים להיפרד מהם, למרות שידעו ימים יפים יותר? אין צורך לזרוק, אפשר לשפץ ולהפוך אותם לחדשים ומודרניים, ואפילו לבד. שתי מומחיות בתחום מדגימות איך לשפץ הדום ושולחן ישן, שלב אחרי שלב
שרי שיין 02/02/20
שיפוץ רהיטים ישנים, שלב אחר שלב
גם שולחן ישן של איקאה אפשר להפוך לחדש ועדכני. צילום באדיבות שירי גלברט-סונסינו

 

"מישהי הביאה לי מכונת תפירה ישנה. סבתא שלה תפרה לה בה את שמלת הכלה. היא לא רצתה להיפרד ממנה ורצתה שזה יהיה רהיט בסלון. צבעתי לה את רגל הברזל בצהוב ואת כל העץ במכונה, חידשתי והברקתי", מספרת מאיה גל, אמנית בתחום חידוש רהיטים בעלת העסק MAYARD. יש לה אינספור סיפורים על אנשים שבמקום לזרוק למדורה רהיטים נוסטלגיים - מחדשים אותם. מישהי בשנות ה-60 לחייה שלא הצליחה להסיר מליבה את תמונת סבתה נאבקת לפתוח את דלת המזנון הישן, שכיום משמש כרהיט בסלון שלה. או גבר בן 80 שבתקופת לימודי הרפואה שלו, כשהיה בן 20, קנה לעצמו כיסא שעליו בילה את רוב שעותיו כסטודנט, ובזכותו הפך לרופא.

"אני אוהבת את הריהוט הזה שיש לו אופי ואני לוקחת אותו למקום אחר", אומרת גל, "יש משהו בחידוש רהיט שעושה אותו מקורי לגמרי. לא יהיה לאף אחד כזה. אי אפשר לתאר את הקסם של נתינת חיים חדשים לרהיטים ישנים. להיכנס לפרטים ברמה של לנקות ברגים מקוריים ולהחזיר אותם. לשמור על כל התוויות שיש ולתת לרהיט את הכבוד שמגיע לו. לפעמים אנשים רוצים להשאיר את הרהיט כמה שיותר קרוב למקור, לפעמים רוצים להפוך את המראה הישן לחדש יותר. אז אולי הוא לא ממש יראה אותו דבר, אבל הרגש והזיכרון נשארים".

שירי גלברט-סונסינו (48), בעלת עסק "בעשר אצבעות" ומותג "שיקיקיט", לוקחת את השיפוצים שלה למקום אחר של יצירה. יש לה סדנאות וחוגים בחיפה. בין כל חוגי יצירה יש גם חוגים לשיפוץ רהיטים. "כל הבית שלי הוא רהיטים משופצים", היא אומרת, "זאת דרך חיים. הפכתי כורסת הנקה לכיסא, רהיטים ישנים שכבר יש עליהם פג תוקף הפכתי לחדשים. שבת בבוקר זאת יצירה עם הילדים, שייצאו קצת מהמסכים".

 

5 דברים שחשוב לשים לב אליהם לפני שניגשים לשיפוץ:

 

רוצים לשפץ בעצמכן רהיט ישן? מאיה גל ושירי גלברט-סונסינו העבירו אותנו שלב אחרי שלב בשיפוץ. גל הדגימה שיפוץ של הדום ישן, וגלברט-סונסינו שולחן קטן שכבר עבר זמנו. אבל לפני כן - כמה פרטים שכדאי לשים לב אליהם לפני שמתחילים:

1. בדקו את מצב העץ. אי אפשר לעבוד עם עץ רטוב, כי הוא יתנפח אחרי הצביעה. ייבשו את הרהיט לפני תחילת העבודה.

2. נקו היטב בעזרת מטלית רטובה את הרהיט מכל לכלוך שנמצא עליו. אם הרהיט ממש ישן, טבלו את המטלית במים פושרים עם סבון כלים והעבירו אותה על הרהיט מלמעלה למטה. חזרו על התהליך עם מטלית לחה במים בלבד, ואחר כך עם מטלית יבשה. ודאו שלא נשארו כתמים לחים על העץ.

3. בדקו האם יש תולעים. חורים קטנים בעץ יעידו על כך. אבקה לבנה מעידה גם היא על תולעי עץ. מה עושים? אפשר לקנות חומרי הדברה, למרוח לפי ההוראות ולעטוף בניילון. הפעולה אמורה להשמיד את המזיקים. אם מדובר ברהיט גדול, אפשר להזמין אנשי מקצוע שיזריקו חומרי הדברה.

4. בדקו שהרהיט חזק מספיק. שימו לב שהוא לא רעוע או מתפורר.

5. בדקו אם יש חורים וסדקים. אם יש, מלאו עם חומר מיוחד שנקרא חומר למילוי סדקים. יש להמתין כשלוש שעות לייבוש מלא של החומר לפני שניגשים לצביעה.

 

ועכשיו, לעבודה: שיפוץ הדום ישן על פי מאיה גל, שלב אחר שלב:

 

  

מימין - ההדום הישן לפני השיפוץ, משמאל: ההדום המחודש. צילום באדיבות מאיה גל

 

1. מתחילים עם פירוק הריפוד הישן.

2. הסירו בעזרת משייף את כל מה שיש על רגלי ההדום - לקה, צבע, הכל. אפשר לעבוד עם משייפת חשמלית או עם נייר שיוף לא גס מדי (מספר 120). שייפו בעדינות לאותו הכיוון. לאט לאט תראו שהעץ נגלה בגוון האמיתי שלו. אפשר לשייף גם את השריטות.

3. נקו היטב את העץ אחרי השיוף הראשוני בעזרת מטלית.

4. עברו לנייר שיוף עדין יותר (מספר 240 או 320) ככל שהמספר עולה, כך נייר השיוף עדין  יותר ומחליק את העץ. 

5. אם אתם רוצים לצבוע את הרגליים של ההדום התחילו בצבע יסוד. צבע היסוד ימנע מהעץ להוציא בהמשך צבעי פיגמנטציה. לדברי גל, אפשר לקנות צבע יסוד על בסיס מים, אבל מניסיונה הוא לא תמיד מונע פיגמנטציה. עדיף צבע יסוד סינטטי. אפשר להשתמש בספריי נוח ויעיל.

 

                                  

קדימה,לשייף. מאיה גל בפעולה, צילום באדיבותה

 

6. אחרי שצבע היסוד מתייבש היטב מגיע שלב הצביעה: הצטיידו במברשת איכותית, והעדיפו צבע על בסיס מים שמקל על ניקוי המברשת. כשאתם נכנסים לחנות האהובה עליכם בקשו צבע מיוחד לעץ על בסיס מים. צבעו שתי שכבות או שלוש, תלוי בצבע שבחרתם.

7. אל תתחילו בשכבה שנייה לפני שהשכבה הראשונה התייבשה. כך גם לגבי השכבה הבאה.

8. בין שכבה לשכבה רצוי להחליק את הרהיט בעזרת נייר שיוף עדין, מה שיקנה מגע חלק בסופו של התהליך.

9. אחרי התביישות השכבה האחרונה אפשר לעבור ללקה, למרות שגל מציינת כי רוב צבעי העץ מגיעים כבר בגימור של לקה.

10. אם אתם מעדיפים להשאיר את המראה הטבעי אחרי ששייפתם היטב את העץ, פעם בנייר שיוף עדין ואז בנייר גס יותר, קנו חומר מילוי שמתאים לגוון העץ שלכם, מלאו את כל החורים והפגמים וצבעו בלקה.

11. בשלב הזה מגיעים לריפוד. עדיף להביא את ההדום לרפד אחרי שבחרתם את הריפוד החדש שלכם. טיפ חשוב: דאגו שהרפד יוציא קודם את כל הלכלוך של הריפוד הישן ולא ירפד חדש על ישן.

 

שיפוץ שולחן קפה קטן על פי שירי גלברט-סונסינו, שלב אחר שלב:

 

                           

          מימין - שולחן הקפה לפני השיפוץ, משמאל - אחרי. עבודה של שירי גלברט-סונסינו, צילום באדיבותה

 

1. שייפו את השולחן קלות (לא הכרחי).

2. צבעו את השולחן בצבע יסוד שנקרא ג'סו. הוא מחליק את המגע אם יש בליטות. צבע היסוד הוא תמיד לבן, ומשמש בסיס לצבע האקרילי שנצבע מעליו.  

3. אחרי שהצבע מתייבש יש לצבוע בצבע אקריליק. גלברט-סונסינו צבעה את השולחן בצבע המקורי שלו – חום, וכך חידשה לו את הצבע. השתמשו במברשת שטוחה, אבל אפשר להשתמש בספריי אקריליק שנתפס גם הוא על כל חומר.

4. לאחר הייבוש (כרבע שעה) עוברים לציור: השתמשו בשבלונה בסיסית שמיועדת ללימוד ציור מנדלות (אפשר למצוא בשוק גם שבלונות מוגמרות עם צורה). הניחו את השבלונה על השולחן, וטופפו קלות בעזרת מכחול טופ שהוא מכחול שיש לו חתיכת ספוג למעלה (אפשר להשתמש רק בספוגית). גלברט-סונסינו בחרה בצבע לבן כדי שיהיה בסיס לצבעוניות שתבוא בהמשך.

 

                        

עובדים עם שבלונה ועם מכחול. צילומים באדיבות שירי גלברט-סונסינו

 

5. המתינו עד שהצבע יתייבש, ובעזרת החלק האחורי של המכחול או בעזרת מנקדים (מעין מכחול עם עיגולים משני הצדדים) התחילו לשחק עם צבעים ונקודות. השתמשו רק בצבעי אקריליק.

6. שימו לב: כשיוצרים עם מנדלה חשוב להשתמש במוטיבים חוזרים, אם זה צבעים שיחזרו על עצמם או צורות שחוזרות על עצמן. אפשר להוסיף שבלונה של משפטים קצרים באנגלית, ואפשר גם להוסיף ביד חופשית משיכת צבע.

7. אחרי שכל היצירה מתייבשת, רססו אותה בלק מבריק.

 

שחזור חפצים: "יש קסם בפגמים של חפץ ישן"

אל תזרקו: כך תצרו אמנות נפלאה מזבל

לחדש את הבית בחמישה צעדים פשוטים

עשו זאת בעצמכם: לשפץ רהיט ישן

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים

טיפים להתנהלות נכונה לקראת גיל 65+

ניתן לחלק את החיים שלנו בחלוקה גסה מאוד לשני חלקים מרכזיים. המחצית הראשונה - מלידה עד גיל 65. על פי רוב, זו...

לקריאת הכתבה
שפה שלמה: כל המשמעויות שמאחורי הפרחים

 

מי לא אוהב פרחים? זר פרחים יפה הוא מתנה שכיף לתת ולקבל, ולא רק בחגים או באירוע מיוחד. כשאנחנו רוכשים זר,...

לקריאת הכתבה
רק 15 שקלים כניסה: הבילוי המושלם עם הנכדים בפסח הקרוב

הכתבה מטעם השפדן

מחפשים מה לעשות עם הנכדים בפסח? הנה הצעה לפעילות מיוחדת, שיש בה גם גאווה ישראית וגם...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה