שמח במטבח: מתכון נפלא לאוסובוקו איטלקי

ארוחת הערב בשישי יכולה להיות אירוע מהנה חברתית, אבל מבחינה קולינרית, לעיתים קרובות אנחנו בוחרים ללכת על מתכונים בטוחים. חוששים להתנסות יותר מדי כדי שלא לטלטל את הסירה ולאכזב את באי ביתנו הקבועים, המצפים לטעמים ולמאכלים שאליהם התרגלו במהלך השנים.
לרוב, בעיקר מטעמי עצלות וחוסר ביטחון, נבחר באופציה הקלה, ומכאן הדרך לעוף בתנור עם תפוחי אדמה קצרה להפליא. אז מה עושים? איך מגוונים מבלי לעמול שעות במטבח? כאן בדיוק נכנס לתמונה האוסובוקו, מאכל איטלקי במקור המבוסס על שוקי עגל, או ליתר דיוק - על השוק האחורית של העגל. אל תתנו לשם המפוצץ להטעות אתכם: הכנתו כל כך קלה, שבסיום הבישול יישארו לכם שעות רבות לניקיון, לעריכת השולחן ואפילו לעלעול בעיתוני השבת.
כמות מכובדת של ויטמין B
האוסובוקו (מאיטלקית: עצם חלולה) מגיע מהעיר מילאנו, ושמו נגזר ממראה העצם עם מח העצם: כשמכינים את המנה, מח העצם נספג בשלמותו לתוך התבשיל, וכך למעשה נוצר המראה של עצם חלולה. זו לא רק מנה קלה להכנה אלא גם מזינה ודלת קלוריות: במאה גרם שוק עגל יש 113 קלוריות, 1.1 גרם שומן רווי, 19 גרם חלבון, כמות יפה של ויטמין B12, שמחסור בו עלול לפגוע באיזון מערכות רבות ולגרום להתפרצות מחלות, וכן של B6, המחזק את המערכת החיסונית. נכון, יש במנה גם לא מעט כולסטרול (75 מ"ג), אבל מדי פעם מותר לנו גם את זה.
המפתח להצלחת המנה הוא סבלנות, בשר באיכות גבוהה ובישול בחום נמוך, אחרת המנה תתייבש וכל האפקט של "העצם עם החור", כלומר של מח העצם, יעלם. כדאי להשתמש בשוק שנחתכה לרוחב, לפרוסות בעובי של 3-6 ס"מ. אבל עם כל הכבוד לבשר עצמו, ויש כבוד, הסוד האמיתי של המנה נעוץ בגרמולטה - אותה תערובת תיבול איטלקית המוגשת לצד האוסובוקו במטבח הקלאסי המקומי. ואם כבר תוספת, כדאי לדעת שבארץ המגף אוכלים את האוסובוקו על מצע של ריזוטו עם זעפרן. אבל זה בסדר, אנחנו פה באגן הים התיכון יכולים להסתפק באורז לבן או בפירה.
המתכון: אוסובוקו עגל
המרכיבים (ל-4 מנות):
4 שוקי עגל טרי, נקיים משומנים (900 גרם)
2 כפות קמח
1 כף שמן זית
2 בצלים, קצוצים גס
2 שיני שום, קצוצות
2 גזרים גדולים, קלופים וחתוכים לטבעות
2 גבעולי סלרי, קצוצים גס
400 גרם עגבניות מרוסקות, רצוי מתוצרת איטלקית
1/2 כוס יין לבן יבש
1 כוס ציר בקר (אפשרי גם קנוי)
1 כפית טימין יבש
1 כפית אורגנו יבש
2 כפות רסק עגבניות
מלח
פלפל
לגרמולטה:
2 שן שום כתושה
2 כפות פטרוזיליה קצוצה
1 כף גרידת לימון
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל-150 מעלות. מניחים את שוקי העגל בקערה גדולה ומוסיפים את הקמח. מכסים את כל צדי השוקיים.
2. במחבת גדולה ועבה מחממים את שמן הזית על חום בינוני. מוסיפים את שוקי העגל וצולים עד להשחמה. מוציאים ומניחים על צלחת.
3. מוסיפים למחבת את הבצל, השום, הגזר והסלרי. מבשלים תוך כדי ערבוב כ-3-5 דקות, עד שהירקות מתחילים להשחים. מעבירים לסיר המתאים לבישול בתנור.
4. מוסיפים לסיר את העגבניות המרוסקות, היין, ציר הבקר, התבלינים, רסק העגבניות ושוקי העגל, ומתבלים. מערבבים קלות, מכסים ומכניסים לתנור למשך 6-7 שעות. מגישים לצד כל תוספת שרוצים.
להכנת הגרמלוטה: מערבבים היטב את המרכיבים, ומפזרים מעל האוסובוקו בעת ההגשה. בתיאבון.
ומה שותים עם הארוחה? כך תצרו בר ביתי מושלם
מתכון חגיגי לסדר פסח: קדרת כבש, חומוס ופירות יבשים
מהמזרח באהבה: מנה אסייתית שכולה חגיגה
לאלתר במטבח: חזה עוף עם ברוקולי
עושים שוק: מתכון נפלא ופשוט לשוקי עוף
אוהבים לבשל? הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
אנחנו מכירים אותם בתור "חמוצים", אבל הירקות הכבושים הם הרבה יותר מתוספת לפלאפל או לשניצל. בתהליך כבישת...
ערב החג מתקרב בצעדי ענק ותכנון ארוחת החג בעיצומה. כיצד תפתיעו השנה את האורחים? עם מנה וירטואוזית שדורשת...
מוזמנים - יש, הגדות תואמות - יש, מספיק בקבוקי יין כדי לצלוח את הערב הארוך בשנה – יש. עכשיו זה הזמן לדאוג...