חזרה לבריאות טובה

תוספי תזונה לעיכוב תהליכי הזדקנות

את הזמן, כידוע, אי אפשר לעצור, אבל יש תהליכי הזדקנות שניתן לעכב. אחת הדרכים לעשות זאת היא באמצעות שימוש בתוספי תזונה
עדי כץ 28/04/10
תוספי תזונה לעיכוב תהליכי הזדקנות
מרופא המשפחה שלכם כנראה לא תבוא הבשורה. הוא יעדכן אתכם רק במה שהרפואה הקונבנציונלית מציעה לטיפול בבעיות שכבר התעוררו. על רפואה מונעת ועיכוב תהליכי הזדקנות לא תשמעו ממנו. כך לפחות טוען ד"ר אודי בר, רופא קונבנציונלי דווקא, העוסק בתוספי מזון, אנטי אייג'ינג ורפואה אסתטית. "רוב האנשים לא יודעים דבר על הרפואה בת זמננו", הוא אומר. "יש הרבה מאוד אינפורמציה על דרכים חדשות לשפר את הבריאות, אבל אין לה שגריר במערכת הבריאות". בר, ששימש כיו"ר וכיועץ המדעי של "הוועידה לרפואה מתקדמת ועיכוב תהליכי הזדקנות" שהתקיימה השבוע בתל אביב, טען בהרצאה שפתחה את האירוע (שבו דובר בין השאר גם על תזונה בריאה, בריאות העצם, זיכרון וקוגניציה וניתוחים אסתטיים) שנושא תוספי התזונה נחשד במשך שנים על ידי הרפואה הקונבציונלית כהבל במקרה הטוב וכשרלטנות במקרה הרע. "למרות שהנושא נבדק בכלים מדעיים בצורה נרחבת ורבים מתוספי התזונה נמצאו יעילים בעיכוב תהליכי הזדקנות ומניעת מחלות, המידע אינו מגיע לציבור". אבל מהו בעצם תהליך ההזדקנות שאנחנו כל כך רוצים לעכב, מעבר לשינויים במראה החיצוני, וכיצד ניתן למדוד ולתאר אותו? לדברי בר, סחוסים שנשחקים, שלד שמידלדל, מוח שמאבד ניורונים ונעשה דמנטי, לב שעבר אירועים ומתקשה לתפקד, הם חלק מהמדדים הגופניים הניתנים לתיאור. "כל אחד מהתהליכים האלה ניתן לעיכוב", הוא אומר, "ולכן חד משמעית ניתן לעכב את ההזדקנות". התוספים הראשונים שאותם סקר בר הם אלה המכילים
ליקופן ולוטאין
, שני נוגדי חמצון רבי עוצמה. הליקופן מצוי בעגבניות ובשאר פירות וירקות אדומים ומסייע למניעת מחלות לב, כלי דם וסוגי סרטן, כמו סרטן הערמונית. הלוטאין נמצא בירקות כתומים, צהובים וירוקים וידוע בעיקר בהשפעתו על בריאות העין. "שני נוגדי החמצון האלה", אומר בר, "הם מסיסי שמן וחזקים פי 400 מוויטמין E, שידוע כמעכב הזדקנות. "
הליקופן
מעכב את חמצון הכולסטרול הרע (LDL) ומונע היווצרות רובד טרשתי בכלי הדם. בנוסף על כך, הוא משמש כנוגד חמצון בשכבות העור העמוקות. נטילה יומית של כדור אחד של ליקופן מאט את הזדקנות העור ומצמצם את נזקי הקרינה האולטרה סגולית, ולכן נכלל גם בתכשירים קוסמטיים לשימוש חיצוני. תוך שבוע מתחילת נטילתו של תוסף ליקופן העור מקבל בוהק שנראה לעין".
הלוטאין
, בשילוב עם הליקופן, מונע ניוון מאקולרי (המאקולה הוא אבר ברשתית העין), שהוא הסיבה העיקרית לעיוורון. ב-94' פרסמו חוקרים מהארוורד שצריכת קרוטנואידים, כמו ליקופן ולוטאין, מפחיתה את הסיכון להתנוונות מאקולרית ב-43 אחוז. לדברי בר, קל בהרבה למנוע את תחלואת העיניים ותחלואה בכלל מאשר לטפל בה כשהיא כבר מופיעה. גם את הקטרקט, אחת מבעיות הזקנה הנפוצות שנגרמת מחמצון של עדשת העין בעקבות חשיפה לעשן, לקרניים אולטרה סגוליות ועוד, ניתן למנוע ולעכב על ידי תוספי מזון. לדברי בר, חשוב לצרוך לשם כך כמויות גדולות של ויטמין C בשילוב עם ליקופן ולוטאין. על התוסף הפופולרי
אומגה 3
הרחיב בר את הדיבור והתעכב על חשיבות המקור שממנו מגיעה חומצת השומן הזאת ועל המינון. לדבריו, אומגה 3 ממקור של דגים יעילה בהרבה מזו המופקת מצמחים כמו מרווה. "חומצת השומן הזאת, כשהיא מגיעה ממקור צמחי, הריכוז שלה אפסי לעומת כזאת המופקת מדגים. אומגה 3 הוא שם כולל לשתי חומצות, EPA ו-DHA. לראשונה יש השפעה מוכחת על מערכת הלב וכלי הדם, והשנייה משפיעה על מצב הרוח, משפרת תסמיני חרדה ודיכאון והפרעת קשב וריכוז ואפילו מונעת הופעת אלצהיימר. אומגה 3 ממקור צמחי אינה מכילה את ה-DHA".


גם המינון,כאמור, משמעותי. "רוב האנשים לוקחים כמוסה אחת ליום, אבל זה לא מספיק. כדי להשיג את היעילות המוכחת של התכשיר צריך לצרוך את הכמוסות המרוכזות (400 DHA, 160 EPA) ולקחת שתיים כאלה ביום".
קו אנזים Q10
נחשב גם הוא למעכב הזדקנות. "מדובר בנוגד חמצון החיוני ליצירת האנרגיה בגוף. הוא מצוי בעיקר בבשר ובדגים, ונמצא בחסר אצל חלק גדול באוכלוסייה, מה שעלול להביא למחלות לב, סרטן ויתר לחץ דם. החומר מצוי בכמות גדולה בגוף עד גיל 30, אבל אחר כך ייצורו בכבד פוחת. הוא משמש כדלק שמזין את הנימים הקטנים בגוף וחשוב למטבוליזם של התאים". לדברי בר, תרופות כמו סטטינים, שתפקידן להוריד כולסטרול בגיל מבוגר, מורידות את רמת האנזים החשוב הזה עוד יותר, מה שיוצר חולשה, התכווצויות וכאבי שרירים, ירידה קוגניטיבית ובגדול - פגיעה באיכות החיים. "כיוון שכך, כאשר נוטלים סטטינים חשוב אף יותר לקחת במקביל גם קו אנזים Q10". אם בכולסטרול עסקינן, תוסף שמוריד את רמתו הוא
ויטמין 3B
הידוע גם בשם
ניאצין
. "כשבדקו את ההשפעה של ניאצין על הכולסטרול נמצא שנטילה יומית לא זו בלבד שמורידה את ערכי הכולסטרול הרע, אלא גם מעלה את ערכי הכולסטרול הטוב. הניאצין מביא לנסיגת הרובד הטרשתי בכלי הדם. כיוון שטרשת העורקים מביאה לחסימה של כלי דם למוח ועל ידי כך להזדקנות ולשחיקת הגוף, נטילת ניאצין תעכב את התהליך. את תופעת הלוואי היחידה שעלולה להילוות לנטילת ניאצין, הסמקה בפנים, ניתן למנוע אם נוטלים את התוסף בערב, ביחד עם אכילת מאכל צונן. התוסף בטוח בנטילה של עד שני גרם ביום". גם
ויטמין D
, הנוצר בגוף כתוצאה מחשיפה מבוקרת לשמש ורק בשנים האחרונות התעוררה המודעות לחשיבותו, כדאי מאוד לצרוך כתוסף מזון. "מרבית האוכלוסייה בישראל סובלת ממחסור בוויטמין זה", אומר בר. "אצל אנשים כהי עור זה קורה כיוון שהמלנין הרב בעורם חוסם את קרינת השמש. אצל כלל האוכלוסייה זוהי תוצאה של הטמעת מסעות ההסברה להימנעות משמש, מחשש לסרטן העור. "אנשים שאינם נחשפים לשמש בין השעות 10:00 ל-16:00 או נחשפים כשהם מרוחים במסנן קרינה, אינם מאפשרים את הייצור של ויטמין D בגוף. מחסור בוויטמין מעלה את הסיכון למחלות לב וכלי דם. הוא גם מוריד את היעילות של המערכת החיסונית וחושף את הגוף להידבקות בזיהומים. ויטמין D ידוע גם כהכרחי לספיגת הסידן בעצמות ולמניעת אוסטיאופורוזיס. ההמלצה היא לבצע בדיקה של ערכי הוויטמין, ובמקרה הצורך לצרוך אותו בכמוסות או בטיפות לנטילה דרך הפה".
האבץ
, מינרל שהפך גם הוא לאחרונה לנושא ללא מעט מחקרים, הוא, מתברר, ערובה למערכת חיסונית יעילה הרבה יותר מאשר ויטמין C המוכר. במזון הוא מצוי בבשר בקר ועוף, שעועית, אגוזים, דגנים מלאים וגרעיני חמנייה ודלעת. "האבץ מקטין את הסיכון לסרטן הערמונית, שומר על פוריות הגבר ותפקודו המיני, מונע שפעות והצטננויות ואף בולם נשירת שיער, עובדה שהתגלתה במחקר שנערך לפני שנתיים. האבץ גם מקטין את הפרשת השומן בעור ועל ידי כך מונע נקבוביות מוגדלות ופצעונים. המינון היומי המומלץ, הוא 22.5 מ"ג". צמחונים מועדים לדברי בר למחסור באבץ ולכן מומלץ שייטלו אותו בתוסף. מכיוון שהוא מרדים מעט, כדאי לקחת אותו בערב ואין צורך לשלב אותו בתוסף נחושת, כפי שסברו בעבר.
עוד על ויטמינים ותוספי תזונה:

כל מה שחשוב לדעת על תוספי מזון

מחסור בוויטמין D - מסוכן יותר משחשבנו

גיל המעבר. להתמודד באופן טבעי

ניוון כתמי: אפשר למנוע בעזרת ויטמינים

הויטמינים לחורף נמצאים בפירות ההדר

להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:

פורום ויטמינים, תוספי מזון
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים

ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...

לקריאת הכתבה
נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון

האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...

לקריאת הכתבה
בלי חרדה: הצמחים שיעזרו לכם להירגע

   

החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה