חזרה להחיים הטובים

תיקון שטיחים: מקצוע הולך ונעלם

בני בהרם סבזברי, מתקן שטיחים אוריינטליים, מספר על אהבתו למקצוע. ויש לו גם טיפים חשובים לבעלי שטיחים יקרים
עדי כץ 28/04/09
תיקון שטיחים: מקצוע הולך ונעלם
שטיחי צמר אוריינטליים הנארגים בעבודת יד הם משאת נפשו של כל חובב שטיחים. אספני שטיחים ומומחים לעניין יכולים לזהות בקלות את סוג השטיח, את מוצאו ואת איכותו, ולתאר בהתלהבות את מאפייניו, בין אם מקורו בסין, באפגניסטן, באיראן, בטורקיה או באוזבקיסטן. תהליך ייצור השטיחים אינו פשוט. הוא מתחיל בבחירת הצמר, נמשך בצביעתו, ואחרי כן יש לבחור את הדוגמה, את צורת האריגה ואת צפיפות הקשרים. זו הסיבה שמחירם של שטיחים כאלה גבוה ויכול להגיע למאות אלפי שקלים לאחד. השטיחים האוריינטלים נחשבים ליצירות אמנות של ממש ושוויים מאמיר עם השנים, אבל שלא כמו יצירות אמנות התלויות על הקיר או מוצבות על המדף, על השטיחים היקרים צריך לשמור שמירה קפדנית יותר. סכנות שונות אורבות לשטיח: אקלים לח, יין שנשפך, צינור מים שהתפוצץ מתחת לרצפה או עש שאוכל את הצמר. אבל יש מי שיכול להחזיר שטיח פגום לחיים. תיקון שטיחים יקרים, חידושם ושחזורם הוא מקצוע מורכב שדורש ידע וניסיון ולא מעט כישרון. בעולם המערבי בכלל ובישראל בפרט, מדובר במקצוע הולך ונעלם, שהעוסקים בו בודדים. אחד מהם הוא בני בהרם סבזברי, בן 53, העובד במחלקת תיקון וחידוש השטיחים של רשת "צמר שטיחים יפים", יבואנית שטיחים אוריינטליים בעבודת יד.
"החיים לצד המוסלמים באיראן לא היו קלים"
בהרם נולד במשהד שבאיראן, עיר קדושה למוסלמים השיעים. היהודים שחיו בה נאלצו לרוב להסתיר את דתם. כמו יהודים אחרים שנולדו שם, קיבל גם בהרם שני שמות, שם עברי שהוענק לו בטקס ברית המילה ושם מוסלמי, בהרם, לשימוש יום יומי. משפחתו גרה במעין גטו, ואביו סחר בשטיחים, בבדים, בעורות ובצמר. "החיים לצד המוסלמים לא היו קלים", מספר בהרם. "עברנו תקופות לא פשוטות בפחד ממשי. הלקוחות בחנות של אבי היו יהודים ומוסלמים, אבל הפרנסה לא הייתה קלה, בגלל המצב המתוח בין בני שתי הדתות. עם הזמן המוסלמים למדו להכיר אותנו ולהעריך את היושר המקצועי שלנו".


לאחר שסיים את התיכון החליט בהרם לנסוע לארצות הברית ללמוד כלכלה ולהצטרף לשני אחיו שחיו שם. באותה תקופה עלו הוריו לישראל, ובביקוריו אצלם הוא התאהב בארץ והחליט לעלות. "ידעתי שזה המקום היחיד שבו אני רוצה לחיות", הוא אומר. "כל גרגיר כאן קדוש". כיוון שעלה בגיל מבוגר לא גויס לצבא, והוא החליט להתנדב למשטרה. עד היום הוא מתנדב ביחידת משטרת התנועה וגאה בדרגת רב-סמל בכיר ובתעודות הוקרה שקיבל במהלך שירותו.
"השטיח כאילו מדבר אלי ואומר לי מה הוא צריך"
במשך שנותיו כאן עסק בעבודות שונות עד שהחליט לחזור לאהבתו הישנה, השטיחים. "אני פשוט אוהב את העבודה הזאת. היא כמו תחביב בשבילי. יש מעט מאוד מומחים לתיקון שטיחים בארץ, כי זה מקצוע לא פשוט. אין קורסים ללימוד תיקון שטיחים, והעבודה דורשת הרבה ידע, ניסיון וסבלנות". בפינת העבודה שלו מונחים כלים שונים וקופסאות עם צמר בשלל צבעים, וברקע מתנגנת מוזיקה פרסית. "המוזיקה מזכירה לי את הבית, מרגיעה אותי ונותנת לי השראה. רק באווירה כזו אני מסוגל לעבוד. מצב הרוח הטוב גורם לי להרגיש כאילו השטיח מדבר אלי ואומר לי איזה צבע הוא צריך ואיך לטפל בו". לשיטת הצביעה של הצמר יש, לדבריו, תפקיד חשוב בתיקון השטיח. "את הצמר צובעים בכל מיני שיטות ומשתמשים בחומרים כמו חינה, קליפת רימון, קינמון ותבלינים אחרים. יש מתכונים סודיים לצבע, וחשוב להקפיד על הטמפרטורה ועל כמויות מדויקות של צבע, צמר ומלח". אחד מסודות המקצוע הכמוסים הוא השריית הצמר בשתן של סוסים, כדי להעניק לו מראה ישן בעל צבע שרוף מעט. גם השריה של השטיח כולו בבריכת אשלגן כלורי תתרום לשינוי הצבע. כל זה מחייב דיוק רב וזהירות, כדי שהשטיח לא יינזק. את כלי העבודה המיוחדים שלו הביא בהרם מאיראן, והוא מציג אותם בגאווה רבה. "אי אפשר להשיג את הכלים האלה בארץ", הוא אומר ומצביע על ה"קילה", מברשת ברזל עדינה שמוציאה פלומות ותפקידה לגרום לדוגמת השטיח להיראות ברורה יותר. ה"גולב צאגו", לעומתה, שילוב של מסרגה וסכין, נועד ליצור קשרים בשטיח, ואילו ה"דאפה", מעין מסרק, משמש ליישור הקשרים ולחיזוקם על ידי מתן מכות קלות באזור שתוקן. הוא משתמש גם בפינצטה מיוחדת המיישרת את הצמר ומפרידה חוטים, ובמספריים מיוחדים בעלי זווית שתפקידם לגזור את הצמר בצורה ישרה ואחידה. "אני אוהב לתקן שטיחים עתיקים, כי הצמר שלהם איכותי יותר", הוא אומר. "היום הצמר שונה, בגלל השינויים במזג האוויר והמזון התעשייתי שהכבשים מקבלות". בין השטיחים העתיקים שתיקן, היה שטיח מסוג "קום" בן מאה שנים שחור גדול נפער במרכזו. בעלי השטיח לא היו ערים לשוויו ורצו לזרוק אותו, אבל אחרי הטיפול של בהרם, קיבל השטיח את חייו בחזרה. גם שטיח יקר מסוג "קשאן", שהיה שייך ללילי ואריק שרון ונפגע בשריפה, עבר תחת ידיו.
טיפים לטיפול בשטיחים:
בהרם ממליץ לבעלי שטיחים אוריינטליים לטפל בהם בקביעות כדי לשמור על מראם ועל השווי שלהם. "מזג האוויר בארץ לח והחול, האבק והלכלוך חודרים לשטיח והופכים אותו לקשה. במשך הזמן הוא משתפשף, הפראנזים נקרעים והוא מאבד את המראה הטבעי. בנוסף, יש בישראל בעיית עש חמורה, ולכן חשוב להקפיד לאוורר את השטיח. אם מונחים עליו רהיטים, כדאי להזיז אותם לפחות פעם בחודש, לנקות את השטיח ולהחזירם. כיוון שהשטיח משתפשף במקומות החשופים, מומלץ לסובב אותו מדי פעם ולתת לו להשתפשף באופן שווה". ועצות נוספות: "רצוי לשאוב את השטיח לפחות פעם בשבוע ולהימנע משאיבת הפראנזים, כדי לא לפגוע בהם. רצוי גם להפוך את השטיח ליום-יומיים ולתת ללכלוך לצאת. בהחלט לא מומלץ להשתמש בחומרי הניקוי שנמכרים בחנויות. ניקוי מקצועי רצוי לעשות אחת לשנה, או כשיש כתמים. נוזלים עלולים לגרום לנזק בלתי הפיך לצבעי השטיח ולגבולות שבין הצבעים, ולכן יש להרחיק את השטיח ממקור מים ולא להניח עליו עציצים. אם בכל זאת ניתזו עליו יין, קפה, תה, או שתן של בעלי חיים, יש להחיש אותו מיד לניקוי מקצועי".
עוד על תחביבים:

ספר חדש: הכיף השלישי

בונסאי - האמנות שבין האדם לטבע

כיצד לתחזק גינה בעת משבר המים

האהבה הדוקרת של אלכס
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים

טיפים להתנהלות נכונה לקראת גיל 65+

ניתן לחלק את החיים שלנו בחלוקה גסה מאוד לשני חלקים מרכזיים. המחצית הראשונה - מלידה עד גיל 65. על פי רוב, זו...

לקריאת הכתבה
שפה שלמה: כל המשמעויות שמאחורי הפרחים

 

מי לא אוהב פרחים? זר פרחים יפה הוא מתנה שכיף לתת ולקבל, ולא רק בחגים או באירוע מיוחד. כשאנחנו רוכשים זר,...

לקריאת הכתבה
רק 15 שקלים כניסה: הבילוי המושלם עם הנכדים בפסח הקרוב

הכתבה מטעם השפדן

מחפשים מה לעשות עם הנכדים בפסח? הנה הצעה לפעילות מיוחדת, שיש בה גם גאווה ישראית וגם...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה