חזרה למגזין אוכל

איזה ריח: כל הסיבות לגדל ריחן בבית

גידול עצמי של ריחן, הלוא הוא הבזיליקום, לא רק יפיץ בבית ריח משכר, אלא גם יבטיח תבלין בריא, שתוכלו להשתמש בו לתבשילים, לרטבים ולפיצה. וגם: מתכון לספרינג רול מתובל ומשגע
עדי כץ 06/07/16
איזה ריח: כל הסיבות לגדל ריחן בבית
עשיר בנוגדי חמצון, בוויטמינים ובמינרלים, והכי פשוט לגידול בבית. בזיליקום. צילום: Shutterstock

 

 

מה עובר על המזון שלנו עד שהוא מגיע לצלחת, אנחנו לא תמיד יודעים ולעיתים עדיף לא לדעת. אנחנו לא מדברים רק על הביצים או על הבשר - גם ירקות, פירות וצמחי תבלין מגיעים אלינו מרוססים, מהונדסים והשד יודע מה עוד.

 

נכון, אפשר לקנות תוצרת אורגנית ולקוות שהיא אכן כזאת, אבל הכי בטוח - לגדל בבית, מה גם שמדובר בתחביב מהנה ומרגיע. אם יש לכם חלקת אדמה קטנה שטופת שמש אתם מסודרים, אבל גם במרפסת או על אדן החלון בדירה, בתוך עציץ או אדנית, אפשר לגדל ירקות ותבלינים שונים.

 

אחד מצמחי המאכל המתאימים לגידול בבית הוא הריחן (בזיליקום), שקרוי כך על שם ריחו העוצמתי והמשכר. את הטעם שלו קשה להגדיר והוא נע בין מתקתק למריר, ומשתלב מצוין בסלטים, במאפים, בתבשילים וברטבים שונים (מי אמר רוטב פסטו ולא קיבל?).

 

עלי הריחן הם ירוקים (או סגולים בזנים מסוימים) ופרחיו ירוקים, לבנים, סגולים או אדומים. הצמח כולל לא פחות מ-60 מינים, בהם הריחן האיטלקי הנפוץ והמוכר, וגם ריחן פרסי, ענק, סגול, קדוש, יווני, לימוני ועוד.

 

מנקה מרעלים, עשיר בוויטמינים ובמינרלים

 

 מוסיף טעם וריח לכל תבשיל ומאפה. צילום: Shutterstock

 

 

הריחן לא רק ריחני וטעים, הוא גם צמח בריאותי המכיל כלורופיל - שידוע כמנקה מרעלים - נוגדי חמצון רבים, חלבונים, ויטמין A בכמות גדולה, ויטמינים מקבוצת B, ויטמין C, ויטמין K, חומצה פולית, מינרלים כמו סידן, ברזל, מגנזיום, זרחן ואשלגן, וגם חומצות שומן חיוניות.  

 

מוצאו של הריחן בהודו ובדרום מזרח אפריקה והוא משמש זה מאות שנים למאכל, לצורכי פולחן ולריפוי שלל מחלות, מברונכיט ואיזון לחץ דם ועד מלריה והכשות נחשים. גם השמן האתרי המופק ממנו ידוע כבעל תכונות אנטי בקטריאליות ואנטי פטרייתיות. הארומה החזקה של הצמח הפכה אותו למרכיב גם בתערובות צמחי מרפא לאמבט, לבישום האוויר ולהרחקת חיידקים.

 

הריחן נקרא גם בזיליקום, כי בימי הביניים גידלו אותו בגינות של בזיליקות. על פי המסורת הנוצרית, צמחו שיחי ריחן סביב קברו של ישו כשקם לתחייה, ולכן משמש הצמח בכנסייה הקתולית להכנת מים קדושים. אמונה נוצרית נוספת גרסה שבכוחו של הריחן לפתוח את שערי גן העדן, ולכן נהגו להניח ענף מהצמח בידו של המת, להבטחת מסעו לעולם הבא.

 

באיטליה נחשב הריחן סמל לאהבה וביוון העתיקה הוא נקשר דווקא לשטן. באפריקה האמינו שהוא מגן מפני עקרבים ואצל ההינדים הוא מסמל את האל וישנו. יהודי תימן השתמשו בריחן לברכת הבשמים, בטקס ההבדלה במוצאי שבת.

 

רק לזרוע ולהשקות, ויש לכם בזיליקום טרי

 

 זה גם נראה יפה. בזיליקום, צילום: Shutterstock

 

 

כצמח תבלין משתמשים בעלי הצמח, טריים או מיובשים. אחד התוצרים המוכרים של הריחן, כאמור, הוא רוטב הפסטו, שמקורו בגנואה שבצפון איטליה. בארצות שונות התפתחו ואריאציות שונות על הרוטב: בחבל פרובאנס בצרפת, למשל, יצרו ממנו בסיס לתיבול מרק בזיליקום, ובסיציליה הוסיפו לו עגבניות מיובשות.  

 

לקבלת ריחן טרי ואורגני כדאי, כפי שהבנתם, לגדל אותו לבד, באדנית או בגינה. חשוב להקפיד על קרקע מנוקזת, תנאי שמש מלאה והשקיה מרובה. עונת הזריעה המומלצת היא האביב, ואת הזרעים יש לאחסן עד השימוש במקום יבש בטמפרטורת החדר.

 

יש לזרוע את זרעי הריחן במרחקים של 2-5 ס"מ זה מזה, בעומק של 5-10 מ"מ, ולהשקות בהרבה מים - והם ינבטו תוך שבוע עד שלושה שבועות. אפשר גם להרבות את הריחן ברבייה וגטטיבית, כלומר להשריש גבעולים שנחתכו באלכסון בכוס מים, ולשתול שוב באדמה. הריחן גדל מהר יחסית וניתן לגזום ממנו ענפים ועלים לאורך כל ימות השנה, אך כדאי להשאיר חלק מהענף כדי להבטיח צמיחה נוספת. את יבול העלים הראשון אפשר לקצור עם הופעת הפרחים הראשונים, ולחזור על הפעולה כל 4-6 שבועות.

 

לטובת המתכון בחרנו בספרינג רול וייטנאמי של פיליס גלזר. מדובר במתכון קליל המתאים במיוחד לאביב ולקיץ, אך כל כך טעים שתרצו להגיש אותו במשך כל השנה. הוא גם להיט לאירוח עם צורת הגשה ייחודית: מניחים את כל המצרכים סביב קרש עץ גדול, ונותנים לכל אורח להכין ספרינג רול אישי. המנה עשירה בנוגדי-חמצון וללא גלוטן.

 

המתכון: ספרינג רול עם טופו מתובל ועלי בזיליקום

 

 קליל, קיצי, טעים ומתובל. ספרינג רול אסייתי, צילום: Shutterstock

 

 

המצרכים (ל-8 מנות(:


1 חבילה עטיפות אורז גדולות או קטנות

 

למילוי

 

2 כוסות עלי חסה ערבית פרוסה דק

 

1 קוביית טופו מפוררת עם מזלג

 

4 בצלים ירוקים, ללא שורשים, חתוכים לאורך

 

חופן נדיב של עלי כוסברה, עלי בזיליקום ועלי נענע, ללא גבעולים

 

2 חופנים של אטריות אורז או שעועית, שהושרו במים פושרים 5 דקות ובושלו 1-2 דקות

 

2 גזרים בינוניים, מגוררים

 

1/4 חבילת נבטי אלפלפא או צנון

 

1/3 כוס בוטנים קלויים וקצוצים

 

לרוטב:

 

1/2 כוס סילאן

 

2 כפות חומץ אורז

 

2 כפיות רוטב סויה ללא גלוטן

 

1/2 כפית ג'ינג'ר טחון

 

1/2 כפית שמן שומשום

 

אופן ההכנה:

 

1. מסדרים את החסה, הטופו המפורר, הבצלים הירוקים, עלי הכוסברה, הבזיליקום  והנענע, האטריות המבושלות, הגזרים המגוררים, נבטי האלפלפא והבוטנים הקצוצים בצלוחיות נפרדות או בערמות סביב קרש חיתוך גדול. מניחים מגבת מטבח על הקרש.

 

2. ממלאים קערה גדולה במים חמימים (לא חמים). טובלים עטיפה אחת בכל פעם במים למשך פחות מדקה, עד שהיא מתחילה להתרכך. אין להשרות יותר מדי אחרת העטיפה תקרע. מניחים על משטח עבודה ומיבשים קלות במגבת נייר.

 

3. מסדרים 2-3 עלי בזיליקום שלמים לקראת החלק התחתון של העטיפה (במקום שבו מניחים גם מילוי לבלינצ'ס), מפזרים עליהם מעט חסה, אטריות, עלי כוסברה ונענע, טופו מפורר, גזר ואלפלפא ומעט בוטנים מעל. מקפלים את החלק התחתון מעל המילוי, מקפלים פנימה את הצדדים ומגלגלים. לקראת סוף הגלגול מכניסים רצועת בצל ירוק בפנים שתבצבץ החוצה וממשיכים לגלגל.

 

4. מעבירים את הרולים המוכנים לצלחת ומכסים במגבת. אם לא מגישים מיד, עוטפים בניילון נצמד ושומרים במקרר עד לשעה-שעתיים. מגישים עם הרוטב.

 

גם פיצה יכולה להיות בריאה 

וגם נענע אפשר לגדל בבית 

סלט חצילים שישנה את דעתכם על פטרוזיליה

מהמזרח באהבה: מנה אסייתית שכולה חגיגה

 

הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה 

 

תגובות  2  אהבו 

06/07/16
זכור לי שהתמניות הזקנות היו שמות ענף של ריחן מעל האוזן. זה שמש להן כבושם. הריחן הסגול הוא מאוד דוממנטי וחריף ואילו הבזיליקום האיטלקי והפרפסטו הם עדינים יותר. מעניין.  ...
זכור לי שהתמניות הזקנות היו שמות ענף של ריחן מעל האוזן.

זה שמש להן כבושם.

הריחן הסגול הוא מאוד דוממנטי וחריף

ואילו הבזיליקום האיטלקי והפרפסטו הם עדינים יותר.

מעניין.



 
גבעול (עם עלים) של בזיליקום או רוזמרין או נענע מאחורי האוזן מרגיע כאבי ראש.
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

כל הסיבות לאכול ירקות (ופירות) כתומים

 

בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...

לקריאת הכתבה
לא זורקים אוכל: השאריות הופכות למנה מנצחת

אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...

לקריאת הכתבה
רימון מוסיף המון: 3 סלטים משגעים לחג

 

סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה