חזרה לקריירה שנייה

איך מוצאים עבודה חדשה בגיל 50 פלוס?

מה עושים כשנפלטים משוק העבודה באמצע החיים, בלי חסכונות ופנסיה מספקים? איך חוזרים למעגל התעסוקה והופכים את הגיל דווקא ליתרון? מומחים בתחום, וגם שניים שעשו את זה, עם עצות זהב
קרן אוחיון 03/09/19
איך מוצאים עבודה חדשה בגיל 50 פלוס?
שינוי גישה וקו חשיבה יוביל גם לשינוי הסיטואציה (צילום אילוסטרציה: shutterstock)

 

טלי ושי (הפרטים המלאים שמורים במערכת) נאלצו לעזוב את מקום עבודתם באמצע שנות החמישים לחייהם ולהתוודע לתופעה מדאיגה מאוד בשוק העבודה: מיעוט משרות שמוצעות לבני 50 פלוס. התופעה, כך הם מספרים, הדאיגה אותם הן מהבחינה התעסוקתית והן מהפן הכלכלי, כי בגילם הם לא צברו מספיק זכויות וכסף בקרנות הפנסיה והחסכונות שלהם. כתוצאה מכך הם הרגישו ירידה בביטחון העצמי שלהם וחוסר אונים.

אודי קשת, היום בשנות השישים לחייו, מבין היטב במה מדובר. קשת, יזם ואיש הייטק בכיר בעברו, עומד כיום בראש "מועדון אפורי השיער" שנוסד מתוך החוויה האמורה. "מגיל 21 עבדתי בסטרט-אפים ובחברות בינלאומית, אבל כשהייתי בן 50 חל המשבר הגדול בהייטק, הלקוחות התחילו להתכווץ והכל נעצר", הוא מספר. "במקביל, אחרי שלושים שנות עבודה גם אני עצמי חשתי תחושת מיצוי גדולה, והבנתי שהעולם השתנה וצריך לעשות דברים אחרת. מתוך התובנות האלה הקמתי ביחד עם שותפיי את המועדון שמתמודד עם הנושאים האלה, ועוזר למובטלים החדשים והבוגרים להתמודד עם עולם התעסוקה החדש בהצלחה".

טלי ושי עברו במועדון סדנאות ומפגשים. טלי עדיין בעיצומו של התהליך והיא מחפשת עבודה, ואילו שי השתלב מחדש בינתיים בשוק התעסוקה. אז זה קצת ספויילר של סוף טוב – אבל כדי להבין איך הם הגיעו לכאן, שוחחנו איתם ושאבנו השראה רבה. הנה סיפוריהם:

לפני חצי שנה נקראה טלי, בת 56 מרעננה, שעבדה בתפקיד ניהולי בכיר בחברת ספנות בינלאומית, לפגישה אצל מנכ"ל החברה. "זה לא בא בהפתעה כי ידעתי שהחברה נמצאת בעיצומו של שינוי ארגוני גלובלי, והיה לי ברור שזה יגיע גם לישראל", היא משחזרת. החברה הודיעה שהיא סוגרת את המחלקה בארץ והציעה לטלי לעבור לטורקיה, לשם העבירו את משרדי ההנהלה. "זה לא התאים לי כי יש לי משפחה, ובכלל, טורקיה היא לא מקום ידידותי לישראלים. המנכ"ל הודיע על הפיטורים ולמרות שהייתי מוכנה לזה, הרגשתי לא נעים. היו לי חששות, בטח אחרי 17 שנה באותו מקום עבודה כשאני אחרי גיל 50. גם חששות אובייקטיבים בגלל מצב האבטלה בארץ, בדגש על תפקידי ניהול, ובמיוחד כשאני מגיעה מתחום ייחודי. נכנסתי למצב של חוסר ודאות: מה אעשה עם כל הידע והניסיון שצברתי, ובמיוחד לאור הגיל שלי והעיסוק שלי".

טלי החליטה לקחת פסק זמן למנוחה. "נהניתי מירידת המתח וזה היה מאוד חשוב אחרי שנים רבות של עבודה מאוד אינטנסיבית ותובענית", היא מספרת. "סוף סוף היה לי זמן עם המשפחה. בהתחלה חשבתי שארצה לנסוע לטייל והיו לי כמה ספרים לקרוא, אבל האמת היא שבעיקר הלכתי לשחות, עשיתי פעילות ספורטיבית, בישלתי וביליתי עם המשפחה. הזמן עבר מהר ובנעימים. למען האמת, אם לא הייתי צריכה להתפרנס לא הייתי חוזרת לשוק העבודה. בנוסף, יש לי את החשש שלא צברתי מספיק לפנסיה".

 

"הבנתי שאני לא מובטלת שמחפשת פרנסה עד הפנסיה אלא מומחית בתחומי"

 

נוסף לחשש מאי תעסוקה יש את החשש הכלכלי, שלא נצבר מספיק כסף לפנסיה. צילום אילוסטרציה: Shutterstock

 

טלי נרשמה למועדון אפורי השיער (ההרשמה היא בחינם), ואחרי זמן קצר עשתה שינוי תפיסתי מרחיק לכת: "שיניתי את תפיסת העולם שלי לגבי חיפוש עבודה", היא מסבירה. "אני חושבת שהשינוי העיקרי שעשיתי היה לשנות גישה - להפנים שאני לא מובטלת בת חמישים שמחפשת צדקה ופרנסה עד הפנסיה, אלא שאני מומחית שנאלצה לעזוב את העבודה. אזרתי אומץ וגישה חיובית. לא להסתכל אחורה אלא רק קדימה, ולהמשיך משם. הבנתי שאם אני מחוץ למעגל העבודה, אני יכולה לקחת את כל הידע שצברתי ולהפוך אותו למומחיות, ואת המומחיות אפשר להציע בהרבה תחומים, לאו דווקא בתחום הייחודי שבאתי ממנו".

טלי מוסיפה שבמועדון היא למדה את הדינמיקה של עולם התעסוקה המתחדש: "ראיתי איך ארגונים גלובליים עוברים תהליך של מיקור חוץ, ופחות מעסיקים עובדים מן המניין אלא כספקים חיצוניים, ושהם בעצם מחפשים אנשים כמוני, שצברו ידע ויכולות. עכשיו אני רוצה למצוא את עצמי שוב בעשייה, אבל גם ללמוד משהו חדש".

כאמור, טלי עוד לא מצאה מקום עבודה חדש אבל היא רק בתחילת התהליך. "עברתי סדנה ויש לי תמיכה גדולה בבית ומהמשפחה הקרובה, שהיא מאוד חשובה במצב הזה של חוסר הוודאות. הזכרתי לעצמי הרבה פעמים שאין לפיטורים קשר לגיל, לביצועים של המחלקה או לתפקיד שלי, שעליו קיבלתי הרבה פרגון ומחמאות, אבל עדיין התחושה היא לא טובה כששולחים אותך הביתה בגיל כזה".

שי, בן 63 היום, איבד עבודה פעמיים בעשור האחרון. "פעם בגיל 50 מתוך תחושת מיצוי, אחרי עבודה של 25 שנה באותה חברה, ולא נמצא לי תפקיד פנוי ואטרקטיבי. פניתי לרשת הקשרים שהייתה לי ודרך אנשים שמקושרים בתחום שלי, והם עזרו, ייעצו וסידרו לי פגישות. אחת מהן הניבה את התפקיד החדש שבו עבדתי עוד עשור, בקרן השקעות".

העבודה השנייה הסתיימה בעזיבה פתאומית. "היו קיצוצים דרמטיים בחברה וקיבלתי מכתב פיטורים מהיום להיום", הוא מספר. "בניגוד לפעם הראשונה, הפעם לא הייתה הכנה או חשיבה קדימה, פשוט נשלחתי לשבת בבית", הוא נזכר.

איך הרגשת באותו זמן?

"לקחתי זמן לנוח ולהתאפס על עצמי וכשהתחלתי לחשוב קדימה, חשבתי שיהיה לי קשה למצוא תפקיד בגלל הגיל שלי. במקרה פגשתי את אודי וחבריו ואהבתי את הכיוון, זה הדליק אותי מנטלית ועשה לי פתאום סדר. כי אתה לא יכול ללכת בגיל הזה להתראיין כמו בגיל 40, זה סיפור אחר לגמרי. בגיל 60 אתה צריך לבנות את עצמך שאתה מוצר ואתה מוכר את עצמך".

 

"הגעתי לגיל שאני גם דורש יחס טוב, עניין ואתגר בעבודה"

 

מועדון המסייע למובטלים החדשים והבוגרים להתמודד עם עולם התעסוקה החדש בהצלחה. מפגש של "מועדון אפורי השיער", צילום באדיבות המועדון

 

לדבריו, בני משפחתו, רעייתו וילדיו הבוגרים, נלחצו מעט מהפיטורים שלו ודאגו לו. "אשתי אמרה מה יהיה, איך נסתדר, שלא תשתגע כל היום בבית". אבל חודשים אחדים אחרי הפגישה וסדנה להכנה לראיון שעבר, שי השיג עבודה בחברת ניהול. "התחלתי בתפקיד ייעוץ והתקדמתי לתפקיד ביצועי, ועכשיו עזבתי כי פנו אלי ממקום אחר לתפקיד של ניהול פרויקטים מורכבים. כל זה קרה כי שיניתי את קו החשיבה. בגיל מבוגר אתה מוכר את עצמך לא כעוד אחד שבא לראיון אלא כמומחה, לי קו המחשבה הזה מאוד עזר".

שי אומר שמבחינה כלכלית הוא יכול היה להרשות לעצמו לפרוש כעת, אבל הוא ממש לא חפץ בכך. "אני רוצה לעבוד. אם הייתי פורש יכולתי לחיות חיים די נוחים אבל זה לא רק הסיטואציה הכספית. אני בן 63, אני לא זקן, אני לא צריך ללכת לקופת חולים כל היום. אני רוצה את העניין, את האתגר של הפרויקטים, לחוות סיטואציות חדשות. בעיניי להיות אקטיבי זה להמשיך להיות צעיר ברוחי. בצד זאת, אני לא מוכן לעשות כל דבר, יש לי גבולות. הגעתי לגיל שאני גם דורש יחס טוב, עניין ואתגר ויש לי קווים אדומים. אני לא מסכים שידברו אלי בזלזול, למשל. אני מרגיש שיש לי את הכלים ויש לי את התחושה שאחרי ההכשרה שעברתי אף אחד לא יחליט עבורי אלא אני לוקח את גורלי בידיי".

עינת גנס, האחראית על תחום התעסוקה במועדון אפורי השיער, מכירה היטב את סיפוריהם של בני החמישים ומעלה שמגיעים למועדון. "המועדון הוא גוף שמציע מעטפת כוללת והזדמנות לפגוש אנשים מסביבך שמדברים בשפה שלך, לקרב אותך להזדמנויות ולאמץ גישה מעשית ופרקטית, שבעצם עוזרת לאנשים להפסיק לתת לחרדות לנהל את החיים שלהם", היא אומרת. "מובן שבגיל השלישי החרדות מוצדקות, כי הם לא מכירים את עולם התעסוקה החדש, אבל זה מדהים לראות איך מהמפגש השלישי הם מדברים אחרת, מעיזים לחשוב על כיוונים והזדמנויות חדשות. למשל אנשים שהיו שכירים כל החיים מבינים שהם יכולים להיות יזמים".

אודי קשת מוסיף: "למועדון מגיעים אנשים שמחפשים פרנסה משלל מקצועות – מורות, עובדות סוציאליות, אנשי מכירות, אנשי תעשייה ואנשי הייטק, לצד אנשים מוצלחים ברמות על שלכאורה לא היו צריכים לעבוד. המשותף לכולם, אלה שזקוקים לפרנסה מיידית ואלה שפחות, הוא שלכולם יש פחד שבלי עבודה לא תהיה להם משמעות לחיים. כולם בלי יוצא מן הכלל לא רוצים להרגיש פאסה ורוצים להרגיש חיוניים, הכרחיים ומייצרים ערך. העולם שבו אנו חיים שונה בתכלית מהעולם שבו חיו הורינו - אנחנו חיים הרבה שנים, הדיכאון והבדידות עלולים להרוג אותנו ולכן אנחנו רוצים להיות כל הזמן עסוקים, כי ברגע שלא נהיה, הסיכוי להידרדר הוא גבוה".

 

העובדים המבוגרים מספקים יציבות וניסיון

 

"אנחנו חיים שנים רבות, הבדידות עלולה להרוג אותנו, אז אנחנו רוצים להיות כל הזמן עסוקים". אודי קשת, צילום באדיבותו

 

בצד מחפשי העבודה, המועדון עומד בקשר עם חברות שונות שמחפשות עובדים. "החברות שפונות אלינו לאיוש עובדים מחפשות מבוגרים לתפקידים שונים, כי הם מספקים יציבות, מכירים את התחום שבו הם מתמחים ואין לחברות חשש שבעוד שנתיים הם יקפצו לחברה אחרת".

קשת מדבר על כך שאנשים בגיל 50 פלוס עדיין רוצים להרגיש שהם תורמים לחברה: "אני חושב שכל אחד מאיתנו רוצה לעמוד בסוף ימיו ולהגיד שעשיתי משהו, שנהניתי והשארתי סימן בעולם, אבל עד היום לא היה לנו ממי לקחת דוגמה. אז אני רואה כשליחות להראות לאנשים את התקופה החדשה, ולהציע דרכים להתמודד איתה. להרגיש שרוצים אותם".

קשת חוזר ומדגיש שהדברים נכונים לכל גיל ולכל מקצוע. "המטרה שלנו היא שאנשים יחזירו לעצמם את הביטחון העצמי וירגישו שיש להם את היכולת לעשות כל מה שהם רוצים. לאחרונה היה כאן גבר בן 63 שרצה לחזור להיות מהנדס אלקטרוניקה, והיה מאוד סקפטי וביקש לדבר עם אנשים שעשו את הקורס בגילו. הפגשנו אותו עם כמה כאלה ובסיום הקורס הוא אמר שהוא בחיים לא היה מאמין שבגיל הזה אפשר להתחיל מחדש".

גנס: "אנחנו אומרים שהגיל הוא רק מספר, ואם אתה מבין מה אתה רוצה לעשות תוכל להתמודד עם אי ודאות ולהכיר בכך שיש בצידו הזדמנויות".

מה העצה הכי טובה שלכם למחפשי העבודה?

"לשים דגש על כישורים מקצועיים, על מיומנויות כמו יצירתיות ועבודה בצוות. לעבוד על הערך האישי שלכם, מה שמבחינתכם הוא מובן מאליו או שולי, הוא בשביל חברות ומעסיקים עולם ומלואו".

כיום חברים במועדון אפורי השיער 3000 אנשים, שמתמחים במגוון מקצועות ונפגשים אחת לחודש למפגש נטרווקינג, שלעיתים מייצר גם הזדמנויות עסקיות (המפגש הבא יתקיים ב-11/9 בתל אביב, פרטים נוספים כאן). בנוסף, למועדון יש אתר חברים, שכל מי שנרשם אליו יכול ליצור קשר עם מומחים באתר למטרה עסקית או תעסוקתית. כל הפרטים באתר.

 

"אי ודאות טומן בחובו גם הזדמויות". עינת גנס, צילום באדיבות "מועדון אפורי השיער"

 

ארגונים נוספים שמסייעים לבני 50+ למצוא עבודה:

 

בעצמי – ארגון חברתי שפועל למעלה מעשרים שנה בישראל ומפעיל מגוון תוכניות לקידום תעסוקה בכ-100 מוקדי פעילות ברחבי הארץ. הארגון מפעיל קו סיוע טלפוני בשם "תעסו-קו" (בטלפון *2199), מציע סיוע בהכנה לראיונות עבודה ובכתיבת קורות חיים ועוד. ההשתתפות בכל הפעילויות הינה ללא תשלום. פרטים נוספים באתר.

"דרוש ניסיון" של עמותת הדרת – הכוח השלישי – מיזם שהוקם לפני עשור על ידי קבוצת אנשי עסקים שזוכה לתמיכת המשרד לשוויון חברתי, ומפעיל פורטל תעסוקה לאזרחים מבוגרים. הפורטל מפגיש בין מעסיקים לעובדים ומוכר כפרויקט לאומי. בנוסף, המיזם מציע עזרה בכתיבת קורות חיים. פרטים נוספים באתר ובטלפון * 3196

תוכנית אמצע הדרך – תוכנית תעסוקה של המשרד לשוויון חברתי שפועלת בתל אביב, כפר סבא ומודיעין, במטרה לתת מענה לבני 45-75 שרוצים לחזור לשוק העבודה כשכירים או עצמאיים.לפרטים נוספים ויצירת קשר: 02-6557111​, או באתר.

תוכנית הפלוס בשישים – גם כאן מדובר במיזם של המשרד לשוויון חברתי שמיועד לבני 60 פלוס, שרוצים לחזור לשוק התעסוקה אחרי היציאה לפנסיה ומחפשים עבודה איכותית בשכר. התוכנית מציעה ליווי למחפשי העבודה לצד השתתפות בסדנאות וקורסים במרכזים ברחבי הארץ: מעגל החיים, התעסוקה וההזדמנות בבאר שבע: 08-6406018, מרכז הזדמנות באשדוד: 08-9238535, מרכז הזדמנות ברחובות: 08-6705330, היחידה להשכרה מקצועית בבני ברק: 03-5776381, מרכז הזדמנות בירושלים: 02-5468223, מרכז הון אנושי בעכו: 04-9956153, מעברים בגליל המערבי (מטה אשר): 04-9109046, מעברים בעמק (מגדל העמק): 04-6544790.

וכמובן, אם אתם מעל גיל 50 ומחפשים עבודה, תוכלו להיעזר בקהילת מחפשי העבודה של מוטק'ה

 

בגיל 57: עזבה קריירה בבנק לטובת עיצוב אופנה

ממנהלת לשכת סמנכ"ל לבלוגרית אפייה מוצלחת

8 טיפים למציאת עבודה בגיל 50 פלוס

7 מיזמים שיעזרו לכם לחזור לשוק העבודה

תגובות  3  אהבו 

מכיר אישית מצב זה. לא נעזרתי באיש או ממסד. חיפשתי, כיתתי רגלים - ותמיד, מצאתי תעסוקה עם שכר, לא כרצוי, אלא כמצוי..... ממרום גילי וניסיוני הרב בשוק העבודה, חייבים להתפשר, לא להכנע, ובאופן עקבי להמ...
מכיר אישית מצב זה.
לא נעזרתי באיש או ממסד.
חיפשתי, כיתתי רגלים - ותמיד, מצאתי תעסוקה עם שכר, לא כרצוי, אלא כמצוי.....
ממרום גילי וניסיוני הרב בשוק העבודה, חייבים להתפשר, לא להכנע, ובאופן עקבי להמשיך ולחפש.
זו כבר תופעה קבועה, כל שנתיים – שלוש. הבן או הבת כבר עברו את השלושים, מגיעים לביקור בשישי בערב, מתרסקים על הספה ומכריזים: "עזבתי את העבודה". מה עזבת? לאן? יש ג'וב חדש? מה יהיה עם המשכנתא? ההתחייבויות?...
זו כבר תופעה קבועה, כל שנתיים – שלוש. הבן או הבת כבר עברו את השלושים, מגיעים לביקור בשישי בערב, מתרסקים על הספה ומכריזים: "עזבתי את העבודה". מה עזבת? לאן? יש ג'וב חדש? מה יהיה עם המשכנתא? ההתחייבויות? הפנסיה?
לעיתים אפילו אין להם רצף תעסוקתי שיקנה להם דמי אבטלה, לכולם מבנה הוצאות רצחני, עם משכתנאות, חוגים, נסיעות לחו"ל, קניות באון-ליין, תחזוקה של שני רכבים ובילויים.
אין להם מושג איך הם יסתדרו בחודשים הקרובים, מלבד, "יהיה בסדר".
בקבוצה זו ובפייסבוק, תוכלו להבין טוב יותר את המיינדסט של דור ילדינו וכלים כיצד לצאת מהר חזרה לתעסוקה איכותית ומכניסה.

גבריאל חיון
#DreamPloyment
www.dreamployment.com
[email protected]
0506062000
11/11/19
למי שמחפשים, המלצה לחברת כוח אדם.
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בקריירה שנייה

איך לוודא שיראו את קורות החיים שלכם

למעלה
חזרה