איך מזהים שקרנים? סודות של מומחים

בטח גם אתם שאלתם את עצמכם לא פעם למה בכלל מתחפשים בפורים? מאיפה הגיע המנהג? אחת ההשערות היא שאסתר המלכה לא גילתה לאחשוורוש שהיא יהודייה, והסתירה את זהותה האמיתית. השערה אחרת מוצאת את המקור במרדכי היהודי, ששמע על הגזרה לטבוח את היהודים, לבש שק ואפר ו"התחפש" למתאבל. האמת כנראה היא הרבה יותר פשוטה. הנוצרים באירופה נהגו לערוך קרנבלים של תחפושות כבר במאה ה-12, והיהודים רצו גם.
מה יותר משמח מפעם בשנה לשים עלינו מסכה של מישהו אחר לגמרי, מישהו שתמיד רצינו להיות: וונדרוומן, באטמן, מלכת לילה, בלרינה, זמרת רוק, אסטרונאוט, או קאובוי שרמנטי. ואם כבר מסכות, אין זמן טוב יותר מפורים חג המסכות לקבל שיעור קטן בכנות או אפילו בזיהוי שקרנים מסביבנו.
"במהלך ההיסטוריה האנושית היו לא מעט ניסיונות לאתר סימני שקר ואמת", אומר דניאל אטיאס, חוקר פשיעה חמורה לשעבר, ומומחה לשפת גוף ותקשורת בינאישית. "בתקופות חשוכות של ימי הביניים, לקחו מישהו שנחשד בשקר ללב ים. אם הוא היה טובע זה אומר שהים חיבק אותו, והוא דובר אמת. אם הוא צף, הוא שקרן. מאוחר יותר הכל התהפך: אם הוא טבע, זה אומר שאפילו הים לא עזר לו והוא משקר. בחברה הבדואית יש טקס מסורתי לגילוי חפותו של אדם - הבישעה, טקס כווית לשון: שלוש פעמים מונחת ברזל חמה על לשונו של הנחשד בשקר. אחרי כל צריבה, הוא לוגם מים ומראה את לשונו. אם לשונו נצרבה, הוא משקר.
דניאל אטיאס: אפשר לזהות אם אדם דובר אמת אפילו בהרמת גבה. צילום: יעקב מדר
"בשפת גוף יש תחום שנקרא מיקרו הבעות - אותן תנועות קטנות על סף עוויתות שזולגות מפניו של אדם, מזרועותיו ומכתפיו. אורך ההבעה הוא חלקיק השנייה. מדובר בעווית ממש קטנה שלא ניתנת לשליטה. זה יכול להיות הרמת גבה, העלאה של השפה למעלה, זה יכול להיות פלפול של הלשון, הטיה של הכתף בעווית,. כשביל קלינטון אמר בזמנו 'קראו את השפתיים שלי', הגבות שלו התחברו באחד חלקי 25 השנייה. כשהוא אמר: 'אני לא קיימתי יחסי מין עם האישה הזאת', במילים 'האישה הזאת' גבותיו התחברו. העובדה שהוא לא קרא לאישה בשמה המפורש, מוניקה לווינסקי, מעידה גם היא על שקר".
מעין בשן, מומחית ופרשנית לשפת גוף, מוסיפה: "כל אדם משקר לפחות שלוש פעמים ביום - כשאנחנו צעירים יותר, השקר הוא הישרדותי, כלי הכרחי. זה יכול להיות גם שקר לבן קטן. אם רוצים לדעת אם האדם שעומד מולנו דובר אמת או שקר, כל מה שצריך לעשות הוא להסתכל על פניו. למעלה מ-90 אחוז מהמסרים מועברים בשפת גוף, ורק 10 אחוז במלל. מיקרו ההבעות משקפות אמת פנימית עמוקה יותר בה אוחז הדובר. כאשר האמת הפנימית והחיצונית זהות, ישנה הלימה במיקרו הבעות. כאשר קיים פער, מתרחשת זליגה של אלפית שניה. כשהשרה איילת שקד דיברה בעבר על מנדלבליט, היועץ המשפטי לממשלה, היא אמרה: 'מדובר ביועץ משפטי הגון, ישר ומקצועי'. בזמן ששקד מציינת כי מדובר ב'אדם ישר', זולגת מפניה מיקרו הבעה של בוז, המתבטאת בהרמת צד אחד של השפה העליונה. כשהיא אומרת את המילה 'מקצועי', עיניה נעצמות. אדם שעוצם עיניים לשבריר שניה יותר מהרגיל מנסה להסתיר שלא במודע את הרגש האמיתי שהוא חש".
מעיין בשן: כל אדם משקר מספר פעמים ביום. צילום: צביקה גולדשטיין
כשאתה אומר כן למה אתה באמת מתכוון?
אז איך נדע שהפוליטיקאי שהבטיח לנו ניסים ונפלאות משקר לנו בעצם? או שהעלאה שהבטיח לנו הבוס לעולם לא תתקבל? או כשהדייט שלנו אומר "נהיה בקשר", והוא בעצם מתכוון לומר "זה לא יקרה"? פנינו לטובי המומחים, והנה הם עם הטיפים הטובים ביותר, כך שלעולם לא יוכלו לשקר לכם שוב.
רק טיפ אחד לפני הכל, שכל המומחים מסכימים עליו: חשוב לדעת שסממן אחד איננו מספיק. אם אמרנו, למשל, שהכנסת ידיים לכיסים היא סממן להסתרה, יש גם מצב שפשוט קר לבנאדם. נגיעה באף היא סימן לשקר, אבל היא גם סימן לסערה רגשית, שאיננה דווקא שקר. לכן כשרוצים לדעת אם משקרים לנו, כדאי שיהיו לפחות שלושה סימנים שונים שירמזו על כך.
נגיעה באף היא סימן לשקר, אבל היא גם סימן לסערה רגשית. צילום: Shutterstock
הטיפים של דניאל אטיאס
נגיעות בפנים - אנשים שמשקרים נוטים לגעת בפנים שלהם בצורה מוגזמת. מקפלים את האוזן, צובטים את העפעפיים, מורטים שערות בגבות, נוגעים באף ומעל השפה. לעיתים כל היד מונחת על השפה.
גירודים - כשאדם משקר יש זרימה מוגברת של הדם בעורף ובראש. זרימת הדם מעוררת עקצוץ, ומרגישים צורך דחוף לגרד. אם אתם שואלים את האדם מולכם שאלה, והוא יחוש פתאום צורך לגרד את עורפו, סביר להניח שהוא משקר.
הישענות לאחור - מי שמשקר יש לו נטייה להישען לאחור על הכיסא. אם הוא בעמידה תהיה לו רתיעה לאחור. מי שמשקר לעולם לא יתקרב אליכם.
מבטים ימינה ולמעלה - המוח שלנו מחולק לשתי אונות. האונה הימנית אחראית על הדמיון, ההמצאות והפטנטים. הצד השמאלי אחראי על מאגר הזיכרון. אם שאלתם שאלה והאדם מביט ימינה ולמעלה לפני שהוא עונה, סביר להניח שהוא ממציא תשובה. אם יסתכל שמאלה ולמעלה הוא פשוט מנסה להיזכר.
טון דיבור - חשוב לשים לב אם יש שינוי בטון הדיבור במילים מסוימות. אם משפט נאמר בטון נחרץ ומילה אחת חשובה נאמרת בטון חלש יותר, זהו שקר. אם איש מכירות מנסה למכור לכם מוצר בטון בטוח, ודווקא כשהוא מדבר על איכות המוצר הטון נחלש, כנראה שהמוצר לא משהו.
מתלבטת האם הוא משקר לך? תעקבי אחרי הפנים שלו. צילום: Shutterstock
הטיפים של מעיין בשן
מצמוץ עיניים - העיניים הן האיבר היחיד בגוף שאין לנו שום שליטה עליו. אפשר אפילו להוריד לחץ דם באמצעות מדיטציות, אבל השליטה בעיניים נעשית דרך תת המודע, ואין לנו גישה לשם. העיניים מספרות הרבה על מצב רגשי. מצמוץ ארוך מדי של רבע שניה או שניה מעיד על הסתרה. עפעפיים שיורדות לחצי תורן הם סימן להסתרה.
ידיים בכיסים - פנים כף היד מייצג את תת המודע, והחלק החיצוני של כף היד את המודע. אנשים שמשקרים יש להם נטייה להכניס ידיים לכיסים.
התכנסות - לאדם שמשקר יש נטייה לתפוס כמה שפחות מקום בחדר. גם אם הוא נמצא באיצטדיון, הוא ינסה להקטין את עצמו.
ברכיים וחזה החוצה - מרכז הרגש נמצא באזור החזה והברכיים. אם אתם יושבים מול מישהו שהרגליים והחזה שלו מופנים החוצה, ולא לכיוון שלכם, סביר להניח שהוא משקר.
שרירים מכווצים - כשנמצאים בסערה רגשית השרירים מתכווצים. אנרגיה של אדם לחוץ עוברת: התנועות מוגבלות, האגרופים קפוצים.
חניתה ששון: בדקו אם מי שאתם מדברים איתו מנסה להרוויח זמן (צילום פרטי)
הטיפים של חניתה ששון, מאמנת להצלחה
פאוזות - מי שמשקר ינסה לא פעם להרוויח זמן לפני שיענה תשובה, למשל: אמממ.... או יחזור על השאלה, לפני שייתן את התשובה.
מניפולציות רגשיות - לעיתים קרובות אם תעלו חשד, אנשים שקרנים ישתמשו במניפולציות רגשיות ויעבירו את אי הנעימות אליכם. הם יעמידו פנים כאילו נעלבו מהעובדה שאתם לא סומכים עליהם.
חיוך מזויף - חיוך שלא חושף שיניים. חיוך אמיתי פרוש על כל הפנים, הפה מחייך והעיניים מחייכות. אצל מי שמשקר רק הפה מחייך.
חוסר או עודף פרטים - אדם שמשקר לעיתים ינדב מעט מדי פרטים, או שיוסיף המון פרטים לא רלוונטים ומעייפים.
תנו מקום לאינטואיציה - רוב האנשים לא יודעים לשקר. שימו לב שתמיד תהיה הלימה בין מה שאדם אומר לבין שפת הגוף שלו. המילים אומרות מה שאדם חושב, ושפת הגוף אומרת מה שאדם מרגיש. אם יש סתירה בין המילולי לבלתי מילולי, סביר להניח שהאדם משקר. הרבה פעמים בדייטים אנחנו רוצים להאמין למילים. אם תנועות הגוף משדרות שהוא לא בעניין, אל תקשיבו למילים.
ענת גטניו, פסיכותרפיסטית קוגנטיבית התנהגותית, מסכמת: "גם כשאנחנו משקרים אנחנו לא תמיד מנוולים. לפעמים אנחנו משקרים כי אנחנו לא בטוחים שמי שעומד מולנו יכול לעמוד באמת. אם יש לי למשל נכדים ואני לא רוצה לשמור עליהם, אני מעדיפה לומר שאני עסוקה. לא נעים לי להגיד שאני רוצה חופש, פשוט כי אני לא בטוחה שהבת שלי תוכל לקבל את האמת ולא להיעלב".
רעיונות נוספים לתחפושות מדליקות
נוסטלגיה פורימית: כך התחפשתם כשהייתם ילדים
בטח גם אתם שאלתם את עצמכם לא פעם למה בכלל מתחפשים בפורים? מאיפה הגיע המנהג? אחת ההשערות היא שאסתר המלכה לא...
צילום: Shutterstock
הכול כבר נאמר על הכרויות באינטרנט. שההיצע הרב מבלבל ויוצר זילות, שקל מאוד "לקנות" שקרים...
ההכללה