חזרה לחדשות היום

אפליית מבוגרים בעבודה: יש למי לפנות

החוק אוסר להפלות עובד בגלל גילו, ובכל זאת עובדים מבוגרים רבים נתקלים באפליה, שמתבטאת בעיקר בפיטורים. חוברת חדשה בנושא מפרטת את זכויותיהם של עובדים ותיקים ומספקת מידע על ארגוני תמיכה למבוגרים
עדי כץ 13/06/10
אפליית מבוגרים בעבודה: יש למי לפנות
לאפליה יש פנים רבות. היא יכולה לבוא על רקע של מגזר, גזע ומין, וגם על רקע של גיל. בחברה של שינויים טכנולוגיים מהירים המעריצה את הצעיר, החדש והרענן, אין פלא שעובדים מבוגרים אינם נתפשים כמי שצברו ידע וניסיון, אלא כמי שכבר אינם עומדים בסטנדרטים, כמיושנים וכאיטיים. כל מי שפוטר ממקום עבודתו בסביבות גיל 50 לטובת עובדים צעירים יותר מכיר את התחושה המרה. החיפוש אחר מקום עבודה חדש בגילו ה"קשיש", קשה ומלווה בתחושת השפלה מתמשכת. החוק, יש לדעת, אוסר על אפליית עובד על רקע גילו. חוברת חדשה שהוציאה בימים אלה "עמותת המשפט בשירות הזיקנה", שנקראת "זכויותיהם החוקיות של עובדים ותיקים וזקנים בתחום התעסוקה: מורה נבוכים כנגד אפליה על רקע גיל בתעסוקה", מפרטת את זכויותיהם החוקיות של עובדים ותיקים ומבוגרים. בחוברת מובאים גם מקורות מידע, כתובותיהם של ארגוני תמיכה ודוגמאות של כתבי תביעה נגד מעבידים בנושא אפליה גילנית. עמותת המשפט בשירות הזיקנה, שנוסדה ב-2002 על ידי עורכי דין, עובדים סוציאליים ואנשי אקדמיה, היא מלכ"ר הפועל בכלים משפטיים לקידום והגנה על זכויותיהם של אזרחים ותיקים. בין השאר היא פועלת לקידום זכויותיהם של ניצולי שואה, למניעת התעללות בקשישים וניצולם כלכלית, להגנה על זכויותיהם כעובדים ועוד. העמותה מעניקה ייעוץ משפטי לבני הגיל השלישי, פועלת לשינויי חקיקה ולחינוך והפצת מידע, בין השאר באמצעות מעורבות בסדנאות והרצאות לאנשי מקצוע, ומשתפת פעולה עם ארגונים בארץ ובעולם העוסקים בנושא. בפרק הראשון בחוברת, שכותרתו "תעסוקה במציאות של חברה מזדקנת", נאמר שלפרישה מהעבודה השלכה נפשית וחברתית שלילית. זוהי לרוב מנת חלקם של העובדים הוותיקים והמבוגרים, שבשוק תחרותי הדורש מיומנות ויעילות הם הראשונים להיפלט. החברה בישראל עוברת שינוי דמוגרפי, כשאחוז המבוגרים הולך וגדל בשל תוחלת החיים שהתארכה, הירידה בילודה והעלייה של אוכלוסייה מבוגרת מחבר המדינות. ולמרות זאת, החברה עדיין רואה את המבוגרים כשונים, ונוקטת כלפיהם אפליה על רקע גיל הקרויה "גילנות". פירוש הדבר, הדרת המבוגרים ממקומם בחברה וראייתם כנפרדים, כחלשים וכמי שאינם יכולים ליהנות מחיים רגילים. בעולם שבו מתפרשים נעורים ככוח וכיכולת להצליח, נדחקים המבוגרים כמי שמפריעים ומעכבים.
החוק מגן על העובד
הגילנות, על פי הנאמר בחוברת, היא אחד המרכיבים המשמעותיים ביחס לעובד הוותיק והמבוגר. הוא נתבע לסיים את עבודתו רק משום שהגיע לגיל מסוים, ויתקשה לחזור ולהשתלב במעגל העבודה. זאת למרות שמחקרים רבים מצאו שאין קשר הכרחי בין גיל כרונולוגי לרמת הביצוע בעבודה. מתופעת הגילנות בתחום התעסוקה עתידים לסבול הרבה יותר עובדים במשך יותר שנים, כיוון שהיא מתחילה בגיל צעיר יחסית, העומד כיום על אמצע שנות ה-40. המטרה היא, אם כן, לנפץ את תקרת הזכוכית הגילית. עיקר הפעילות, לדעת פעילי העמותה, צריכה להיעשות בהגברת המודעות של העובדים המבוגרים ושל המעבידים. חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה נועד להגן על העובד בין השאר מאפליה על רקע גיל, והוא מעניק לו כלים להתמודד עם התופעה. החוק קובע שקבלה לעבודה, תנאי ההעסקה ואפשרויות הקידום צריכים להיקבע בהתאם לניסיון וליכולת של העובד ובהתעלם מגילו. אסור גם לפטר עובד בשל גילו, ממש כפי שאסור לפטר מסיבות של הריון, מעמד אישי או יציאה למילואים. אגב, שוויון ההזדמנויות צריך להיות קיים גם כשמעביד מפרסם מודעת דרושים. כלומר, המודעה צריכה לפנות לכל הגילים. הדרישות צריכות להיות מקצועיות בלבד.


לפני שהוא מחליט לפטר עובד, על המעביד לנקוט בכמה צעדים. עליו להגדיר תחילה את הנורמות ואת הערכים החשובים לו ולהעביר מסר חד משמעי לעובד על הצורך לתקן דברים. לאחר מכן עליו לנסות למצוא חלופה לעובד בתוך מקום העבודה ולבסוף, אם החליט שאין מנוס מפיטורין, לקיים שימוע ולאפשר לעובד לערער נגד ההחלטה ולהשמיע את טענותיו.
העובד יכול לתבוע את המעסיק
עובד שחש שפוטר בשל גילו יכול להגיש תביעה אזרחית נגד המעביד בבית הדין לעבודה, ולזכות בפיצויים. לשם כך הוא יכול להיעזר בשלושה גופים שיגישו את התביעה בשמו: ארגון העובדים במקום העבודה, ארגון המקדם זכויות עובדים (כמו עמותת המשפט בשירות הזיקנה) והנציבות לשוויון הזדמנויות בעבודה (גוף ממשלתי שנועד להיאבק באפליה). את התביעה יש להגיש עד שלוש שנים לאחר המקרה. אגב, גם עובד שנאלץ להתפטר בעצמו בשל אפליה על רקע גיל יכול לתבוע את המעסיק וייחשב כמי שפוטר. אבל כיצד מוכיחים אפליה על רקע גיל? רותי בת ה-56 פוטרה מעבודתה כמנהלת משמרת במסעדה יוקרתית אחרי 12 שנות עבודה. לאחר פיטוריה שכר המעביד עובדת צעירה לאותו תפקיד. רותי תבעה את המעביד, בטענה שפיטר אותה על רקע גילה. לאחר שהוכיחה שעמדה בדרישות התפקיד ושהסיבה היחידה לפיטוריה היא גילה, חל נטל ההוכחה על המעביד. הוא יצטרך להוכיח שלא הפלה את רותי ושאם אכן הפלה, יש לו הצדקה חוקית לכך. לאחר מכן יצטרך להוכיח שניסה למזער את הפגיעה ברותי וכי איפשר לה לעבור מבחן המוכיח שביכולתה לבצע היטב את התפקיד, בלי קשר לגיל. אם לא יצליח להוכיח את כל אלה, רותי תזכה. האם תוכנית פרישה מרצון שנעשית לצורך התייעלות המפעל יכולה להיחשב לאפליה על רקע גיל? רק אם נעשתה בניגוד לרצונו של העובד. כדי להימנע מאפליה ולהגיע לפרישה מוקדמת מרצון, יש לספק לעובד תנאי פרישה משופרים, בהם פיצויי פיטורין מוגדלים, תקופת הסתגלות וסיוע במציאת עבודה חלופית. עובד שמתפטר על רקע מצב בריאותי, דינו כדין מפוטר לעניין פיצויי פיטורין. נטל ההוכחה כי התפטר בשל מחלה חל על העובד, ללא צורך בקשר סיבתי בין המחלה לבין התפקיד שאותו הוא ממלא. על המעביד לנסות תחילה למצוא לעובד תפקיד ההולם את מצבו, אך מרגע שרופא קובע שהעובד אינו מסוגל להמשיך בעבודתו, זכותו להתפטר.
חוק גיל פרישה
ומה לגבי חוק גיל הפרישה? בהתאם לו, רשאי המעביד לסיים את העסקת העובד עם הגיעו לגיל 67 מבלי שהדבר ייחשב לאפליה על רקע גיל. עם סיום העסקת העובד מתגבשת זכותו לקבל פנסיה מקרן הפנסיה שאליה הפרישו הוא והמעביד הפרשות חודשיות. פיצויי הפיטורין מגולמים בפנסיה חודשית, לה זכאי העובד עד יום מותו ושאריו אחריו. לנשים יש זכות לפרוש החל בגיל 62 ועד גיל 67, ולא ניתן לכפות על אישה לפרוש לגמלאות לפני גיל 62. אבל אין חובה להפסיק את העבודה בגיל הפרישה. ניתן להמשיך את העסקת העובד, בהסכמתו, גם לאחריו. המעביד חייב לשקול את בקשת העובד להמשיך לעבוד, אך הוא אינו חייב להיעתר לה. עובד שהתקבל לעבודה לאחר גיל הפרישה או המשיך לעבוד לאחר גיל זה חלים עליו כל דיני העבודה הרגילים, והמעביד חייב לשלם עבורו את מלוא הזכויות הסוציאליות. גיל הפרישה המוקדמת לגברים ונשים בישראל הוא 60, כלומר הם יכולים לפרוש בגיל זה ולקבל את הפנסיה המגיעה להם. למגזרים מסוימים בשוק העבודה יש הסדרים מיוחדים המאפשרים פרישה לפני או אחרי גיל הפרישה הקבוע בחוק.
הגרסה המלאה של החוברת ניתנת להורדה מאתר העמותה:

www.elderlaw.org.il

ארגונים המעניקים סיוע משפטי בנושא אפליה על רקע גיל:
עמותת המשפט בשירות הזיקנה: 1-800-222-213, [email protected] יד ריבה - ייעוץ והדרכה, סיוע משפטי ומידע על זכויות הזקן: 6444569 02, [email protected] כן לזקן - ייעוץ מידע והגנה על זכויות זקנים: 6231156 02, 1-800-300-339, [email protected] מרכז מידע רעות אשל: 1-700-700-204 נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה במשרד התמ"ת: 6662701 02,
www.moital.gov.il
שירות ייעוץ לאזרח ש.י.ל: 1800-50-60-60 קו לעובד: 8643350 04,
www.kavlaoved.org.il

עוד על חוק ומשפט:

סיוע משפטי ללא תשלום

חוק החולה הנוטה למות

נישואים וגירושים בגיל מבוגר (ג')

כיצד לתכנן את העיזבון

להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:

פורום ייעוץ משפטי
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בחדשות היום

כל מה שצריך לדעת על רשלנות רפואית

בכל שנה מוגשות לבתי המשפט בישראל קצת פחות מ-2,000 תביעות בגין נזקים שנגרמו מרשלנות רפואית. לפי הנהלת בתי...

לקריאת הכתבה
חייבים כסף? כל הדרכים להחזיר את החוב

אף אחד לא אוהב שחייבים לו כסף או להיות בצד החייב, אבל כולנו ודאי לקחנו בשלב כלשהו בחיים הלוואה מהבנק דוגמת...

לקריאת הכתבה
חושדים שמרמים אתכם? כך תדעו

הכתבה מטעם חברת Checknet

כולנו מכירים את סיפורי המרמה והונאה הנוגעים לכל תחומי החיים ומתפרסמים חדשות...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה