ארטישוק ירושלמי: שני מתכונים
לארטישוק הירושלמי אמנם אין קשר לארטישוק וגם לא לירושלים, אבל הוא טעים, עשיר ומתאים לתבשילים רבים. לפניכם שני מתכונים: מרק ארטישוק ירושלמי עם חציל קלוי וסטייק פרגית במילוי מחית ארטישוק ירושלמי ופירות יבשים
שף מוריס הנדלר
22/02/10

הארטישוק הירושלמי, המכונה גם "בטטה קסביה", או בשמו התקני "חמנית הפקעות", הוא למעשה זן של צמח החמניה שמוצאו מצפון אמריקה. קשר של ממש אין לו לא לארטישוק ולא לירושלים, והדעה הרווחת היא כי מדובר בשיבוש לשון שקשר את שמו בשמה של עיר הבירה. הארטישוק הירושלמי זמין בשווקים בעונות הסתיו והחורף.
כמה מתכונותיו של הארטישוק הירושלמי ויתרונותיו בבישול:
? טעמו של הארטישוק הירושלמי יוצא דופן, עשיר ואיכותי ומעט מתקתק. אם צולים אותו בקליפתו בתוך נייר כסף מקבלים טעם מעט מעושן.
? מרקמו של הארטישוק הירושלמי מחוספס ומזכיר שורש.
? הארטישוק הירושלמי יכול לשמש בבישול כגורם מסמיך, וזאת משום שהוא מכיל אינולין - סוג של פחמימה.
? הארטישוק הירושלמי מתאים במיוחד למנות חורפיות כגון מרקים, מחית או כתוספת ירק לצד מנה עיקרית.
? ניתן להפוך את הארטישוק הירושלמי למחית ולהשתמש בו כמילוי לעופות, גלילות עגל וירקות.
? על אף קושי מסוים לקלפו, הארטישוק הירושלמי נוח לעבודה ולעיצוב ומזכיר מאוד את דרך העבודה עם תפוח אדמה.
? מהארטישוק הירושלמי אפשר להכין גם גלידה בטעם מעניין מאוד.
ועכשיו למתכונים:

מרק ארטישוק ירושלמי עם חציל קלוי
דרגת קושי: בינונית המתכון ל-4 מנות .
חומרים:
1 חציל מסוג "בלאדי" בינוני קלוי על האש 500 גרם ארטישוק ירושלמי צלוי בנייר כסף מלח, פלפל שחור טחון 750 סמ"ק ציר ירקות 2-3 שני שום כתושות
הכנת ציר ירקות:
1 כרשה 1 בצל 1 גזר 1 שורש סלרי 1 שורש פטרוזיליה 2 עלי דפנה 3 גרגרים שלמים של פלפל אנגלי מלח מביאים לרתיחה בסיר, מבשלים במשך 40 דקות עד שעה ומסננים לנוזל.
הכנת המתכון:
1. קולפים את החציל ואת הארטישוק הירושלמי ומכניסים יחד עם השום למעבד מזון. טוחנים היטב עד לקבלת תערובת חלקה ואחידה. 2. מכניסים את התערובת לסיר ומביאים לרתיחה איטית (על אש נמוכה), תוך ערבוב והוספת נוזל ציר הירקות בהדרגה, עד לקבלת סמיכות רצויה. 3. טועמים ומשפרים טעמים לפי הצורך.
אופן הגשה:
מגישים בליווי נגיעות של שמנת מתוקה או צמחית. אפשר לקשט את המרק ברצועות דקיקות ("זוליין") של כרשה מטוגנת.

סטייק פרגית במילוי מחית ארטישוק ירושלמי ופירות יבשים
דרגת קושי: מאתגרת המתכון ל-4 מנות
חומרים:
4 כרעיים עוף (סטייק פרגית) מפורקות מעצמות עם עור (אפשר לבקש מהקצב להכין את הדרוש) 500 גרם ארטישוק ירושלמי צלוי בנייר כסף מלח, פלפל שחור 750 סמ"ק ציר ירקות 3-4 תאנים יבשות קצוצות גס 3-4 משמשים יבשים קצוצים גס 3-4 שזיפים יבשים קצוצים גס
הכנת המתכון:
1. מכינים מחית מארטישוק ירושלמי ומוסיפים את הפירות היבשים הקצוצים. מתבלים במלח ובפלפל שחור. 2. בחלק הפנימי של הפרגית (כשהעור כלפי חוץ), מניחים חלק מהמילוי. 3. מגלגלים את הפרגית לגליל ומסדרים בתבנית אפייה כשהפתח כלפי מטה. 4. מכניסים לתנור שחומם מראש לחום בינוני של 165-170 מעלות צלזיוס וצולים במשך 30 דקות. לפני הצליה בתנור אפשר לקשור את הפרגית המגולגלת עם חוט קשירה "שפגאט" ("שמשון").
הצעת הגשה:
פורסים פרוסות דקות באלכסון ומניחים על מצע של פלפלים קלויים בליווי של מחית תפוחי אדמה ובטטה או חוצים לשניים באלכסון ומגישים לצד אותן התוספות.
עוד על אוכל ומתכונים:
לכבוד פורים: פרג באוזניים
ספר בישול חדש: מתכון בטוח
מתכון חורף: טאג'ין טלה עם שזיפים וג'ינג'ר
ספר בישול חדש: לבשל עם יעל
ספר בישול חדש: ליהנות מאוכל בריא
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
פורום בישול, אפייה, מתכונים ואירוח
לכל מתכוני מוטק'ה:
מתכונים

מרק ארטישוק ירושלמי עם חציל קלוי
דרגת קושי: בינונית המתכון ל-4 מנות .
חומרים:
1 חציל מסוג "בלאדי" בינוני קלוי על האש 500 גרם ארטישוק ירושלמי צלוי בנייר כסף מלח, פלפל שחור טחון 750 סמ"ק ציר ירקות 2-3 שני שום כתושות
הכנת ציר ירקות:
1 כרשה 1 בצל 1 גזר 1 שורש סלרי 1 שורש פטרוזיליה 2 עלי דפנה 3 גרגרים שלמים של פלפל אנגלי מלח מביאים לרתיחה בסיר, מבשלים במשך 40 דקות עד שעה ומסננים לנוזל.
הכנת המתכון:
1. קולפים את החציל ואת הארטישוק הירושלמי ומכניסים יחד עם השום למעבד מזון. טוחנים היטב עד לקבלת תערובת חלקה ואחידה. 2. מכניסים את התערובת לסיר ומביאים לרתיחה איטית (על אש נמוכה), תוך ערבוב והוספת נוזל ציר הירקות בהדרגה, עד לקבלת סמיכות רצויה. 3. טועמים ומשפרים טעמים לפי הצורך.
אופן הגשה:
מגישים בליווי נגיעות של שמנת מתוקה או צמחית. אפשר לקשט את המרק ברצועות דקיקות ("זוליין") של כרשה מטוגנת.

סטייק פרגית במילוי מחית ארטישוק ירושלמי ופירות יבשים
דרגת קושי: מאתגרת המתכון ל-4 מנות
חומרים:
4 כרעיים עוף (סטייק פרגית) מפורקות מעצמות עם עור (אפשר לבקש מהקצב להכין את הדרוש) 500 גרם ארטישוק ירושלמי צלוי בנייר כסף מלח, פלפל שחור 750 סמ"ק ציר ירקות 3-4 תאנים יבשות קצוצות גס 3-4 משמשים יבשים קצוצים גס 3-4 שזיפים יבשים קצוצים גס
הכנת המתכון:
1. מכינים מחית מארטישוק ירושלמי ומוסיפים את הפירות היבשים הקצוצים. מתבלים במלח ובפלפל שחור. 2. בחלק הפנימי של הפרגית (כשהעור כלפי חוץ), מניחים חלק מהמילוי. 3. מגלגלים את הפרגית לגליל ומסדרים בתבנית אפייה כשהפתח כלפי מטה. 4. מכניסים לתנור שחומם מראש לחום בינוני של 165-170 מעלות צלזיוס וצולים במשך 30 דקות. לפני הצליה בתנור אפשר לקשור את הפרגית המגולגלת עם חוט קשירה "שפגאט" ("שמשון").
הצעת הגשה:
פורסים פרוסות דקות באלכסון ומניחים על מצע של פלפלים קלויים בליווי של מחית תפוחי אדמה ובטטה או חוצים לשניים באלכסון ומגישים לצד אותן התוספות.
עוד על אוכל ומתכונים:
לכבוד פורים: פרג באוזניים
ספר בישול חדש: מתכון בטוח
מתכון חורף: טאג'ין טלה עם שזיפים וג'ינג'ר
ספר בישול חדש: לבשל עם יעל
ספר בישול חדש: ליהנות מאוכל בריא
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
פורום בישול, אפייה, מתכונים ואירוח
לכל מתכוני מוטק'ה:
מתכונים
תגובות
0
אהבו
0
כתוב/י תגובה...
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל
חמוצים ושאר ירקות כבושים: המדריך המלא
אנחנו מכירים אותם בתור "חמוצים", אבל הירקות הכבושים הם הרבה יותר מתוספת לפלאפל או לשניצל. בתהליך כבישת...
פותחים את התיאבון: מנות ראשונות לליל הסדר
ערב החג מתקרב בצעדי ענק ותכנון ארוחת החג בעיצומה. כיצד תפתיעו השנה את האורחים? עם מנה וירטואוזית שדורשת...
קבלו אותן: מנות עיקריות לחג
מוזמנים - יש, הגדות תואמות - יש, מספיק בקבוקי יין כדי לצלוח את הערב הארוך בשנה – יש. עכשיו זה הזמן לדאוג...
מוטק’ה גם בפייסבוק
סייר תמונות