חזרה לקריירה שנייה

בגיל 60 להפוך לדיילות קרקע

עבודה בגיל 50+? חברות לאופר וג'וינט ישראל יצאו ביוזמה חדשה: קורס דיילי קרקע בשדה התעופה לבני 45-75. סיוון קנטי, 62, מבוגרות הקורס: "משמרת לילה? לא מפחיד אותי"
שרי שיין 17/01/19
בגיל 60 להפוך לדיילות קרקע
דפנה אשכול, 62, בוגרת קורס דיילי קרקע. צילום באדיבותה

 

 

 

אנחנו אוהבים להגיד את המשפט "גיל זה רק מספר", אבל האמת היא שעבור לא מעט מקומות עבודה 50 פלוס הוא מספר בעייתי, ול-60 פלוס בכלל אין מקום בעולם התעסוקה. אפליה על רקע גילני אמנם לא חוקית, אבל לצערנו עדיין קיימת. ההשתלבות החוזרת בשוק העבודה לא פשוטה - על פי נתוני שירות התעסוקה 26% מבני 50 פלוס לא מצליחים למצוא עבודה שנתיים לאחר שהגיעו ללשכת התעסוקה בפעם הראשונה. לעומתם רק 5% מבני ה-30 ומטה ו–13% מבני 30-50 זכו לכך. מספרם של המובטלים מעל גיל 45 נמצא במגמת עלייה בשנים האחרונות: אם לפני 5 שנים מספרם היה כ–33 אלף, כיום הוא כבר עומד על 34 אלף.

 

מספרם של האקדמאים המובטלים בטווח הגילים הזה גדל אף יותר: לפני 5 שנים הוא הסתכם ב–5,000 איש, וב–2018 הגיע ל–6,500. בכל זאת, פה ושם יש נקודות אור ורוחות קלילות של שינוי. יש מקומות עבודה שלא רק שאינם מפלים לרעה עובדים בגילים מבוגרים, אלא יוצאים ביוזמות המגייסות עובדים בני 50 פלוס, ויוצרים סביבת עבודה מגוונת ורב גילית.  

 

 

חיילת משוחררת בקורס לצד אישה בת 65

 

 "העובדים המבוגרים לא יראו בנו תחנת מעבר". משתתפות הקורס, צילום באדיבות חברת לאופר

 

 

אחת היוזמות הנפלאות האלה היא פרי שיתוף פעולה של לאופר GHI - חברת שירותי קרקע לחברות תעופה, העוסקת בשירותי קרקע בנתב"ג, ותוכנית "אמצע הדרך" של ג'וינט ישראל, לקידום תעסוקה רב-גילית בחברה. המטרה: הכשרת נשים וגברים בני 45-75 לתפקיד דיילי ודיילות קרקע בשדה התעופה. "הקורס כולל היכרות עם עולם התעופה, הכשרה מקצועית לתפקיד, הקניית מיומנויות שירות, סימולציות, תרגולים ולמידת תהליך העבודה - מקבלת הנוסעים ועד עלייתם למטוס", אומרת שרון אל-על, סמנכ"לית משאבי אנוש בחברת לאופר GHI.

 

"בנוסף לקורס הייעודי, מנהלי צוותי הקרקע צפויים לעבור סדנת השתלמות שתקנה להם כלים לניהול צוות רב גילי. התפקידים בחברה שלנו תמיד היו פתוחים לכל הגילים, אבל הפעם יצאנו עם יוזמה ממש ממוקדת לבני 45 ומעלה להצטרף אלינו". היוזמה הספציפית היא לשני תפקידים מרכזים: דיילי ודיילות קרקע ודיילי ודיילות איתור כבודה. "יש לנו גם משרות משרדיות - אנחנו יודעים לנתב למשרה שהכי מתאימה למועמד ולצרכים הרלוונטיים. העבודה היא בטרמינל 3, עבודה לא שגרתית ומהנה מאוד".

 

מה היתרונות הגדולים בלהעסיק אנשים מבוגרים יותר?

"שימור העובדים לטווח רחוק מאוד חשוב לנו, ואנחנו מאמינים שאנשים מבוגרים יותר לא יראו בנו תחנת מעבר. כחלק משינוי קונספט רצינו להביא אנשים שעסקו בשירות ומביאים איתם ניסיון, ומאיתנו הם יקבלו את ההכשרה הנדרשת. בקורסים הקודמים 30% מהמשתתפים היו בני 45 פלוס. בקורס האחרון 50% היו מהאוכלוסייה הבוגרת ו-50% צעירים. באותו קורס היו זו לצד זו בחורה שהשתחררה מהצבא יחד עם אישה בת 65. רצינו כבר מהיום הראשון לשקף את אופי העבודה. מגוון אוכלוסיות, מגוון גילים. הדינמיקה הייתה נהדרת".

 

 

"יש משמעות לגיל, עם השנים הפכתי יותר אדיבה"

 

 

 לא רק צעירות: הקורס מיועד לבני 45-75. צילום אילוסטרציה: Shutterstock

 

 

אחת הנשים שממש בימים אלה סיימה את הקורס היא סיוון קנטי (62), גרושה פלוס שלושה. סיוון חיפשה זמן רב עבודה במשמרות שתאפשר לה להמשיך לעסוק במקצוע שלה כמעצבת אופנה. היא עובדת בבית עם קהל לקוחות שחלקו קבוע, אבל עדיין הייתה זקוקה לעוגן כלכלי. "קפצה לי בפייסבוק מודעה של פרויקט 'אמצע הדרך'", היא מספרת.

 

"אני עוקבת אחרי הדף שלהם לא מעט, הם מציעים תעסוקה לבני 45 פלוס ובאותו יום פרסמו קורס דיילות קרקע, והזמנה ליום התרשמות בשדה התעופה. זה נשמע לי ממש מעניין. בעבר היו לי חנויות בגדים, כך שאני יודעת מה זה שירות. אני חושבת שיש משמעות לגיל. עם השנים הפכתי יותר אדיבה, יותר סבלנית. התחלתי להבין שלא בכל סיטואציה אני יכולה לשלוט. חצי מהעבודה בשדה התעופה היא מול קהל וחצי מאחורי הקלעים. בעבודה שלי כמעצבת אני עוסקת ביצירה. פה זה משהו אחר לגמרי, מצא חן בעיני השילוב הזה בחיי".

 

היו התלבטויות?

"אני אדם דתי והיו לי שאלות ברמה האישית אך הן נענו בטלפון. למשל הבנתי שמדובר במשמרות 24/7 ואני שומרת שבת. התברר שלא הייתה להם שום בעיה עם זה, בתנאי שאהיה מחויבת למשמרת לילה ביום חמישי. השאלה השנייה שלי הייתה לגבי כיסוי הראש. מכיוון שזאת עבודה המחייבת מדים רציתי לדעת שזה בסדר, ואכן גם עם זה לא הייתה להם שום בעיה. הגעתי בשמחה לשדה התעופה והיה פשוט מקסים".


למה את הכי מצפה?

"קודם כל שיהיה לי נעים. שתהיה סביבת עבודה מכובדת ומכבדת. האנשים שפגשתי עד היום, אם זה מהצוות הניהולי או אנשי ההדרכה, היו פשוט מקסימים כך שאני לא צופה בעיות בנושא. יש לי תחושה שיהיה בסדר. בהתחלה קצת חששתי גם לגבי ההגעה לשדה התעופה, אבל יש לי רכבת עד השדה בעשר דקות".

 

 

"משמרות לילה לא מפחידות אותי"

 

 

"מאוד מתרגשת לקראת העבודה החדשה". דפנה אשכול, מבוגרות הקורס, צילום באדיבותה

 

 

תלמידה מצטיינת אחרת בקורס הייתה דפנה אשכול (62), נשואה פלוס שלוש, שהגיעה לקורס ממש במקרה. דפנה, שעסקה רוב חייה בתיירות, מצאה את עצמה אחרי 21 שנים בלי עבודה. היא הרגישה שהיא צעירה מדי בשביל להתחיל את חיי הפנסיה, וחיפשה עבודה בתחום התיירות באחד מאתרי התעסוקה. פרטי קורס הדיילות נשלחו אליה.

 

"אפילו לא הספקתי לנסח קורות חיים", היא מחייכת, "הלך לי קלף שכל כך מהר מצאתי את זה. עבדתי בעבר בקשרי תעופה, כך שזה לא זר לי. כדיילות אנחנו בעצם מטפלות בנוסעים מהרגע שהם עושים צ'ק אין. יש גם מחלקה של VIP ונוסעים שזקוקים לעזרה מיוחדת. אני בטוחה שאהנה מהאינטראקציה בין האנשים, גם עם הדיילים האחרים וגם עם הנוסעים. אני מאד מתרגשת לקראת העבודה החדשה".


מה עם דיילת אוויר?

"פחות מתאים לי. אני אמנם מאד אוהבת לטייל בחו"ל, אבל לא את הטיסה עצמה".

 

לא עבודה פשוטה להיות דיילת קרקע. משמרות לילה, משמרות סוף שבוע, שעות על הרגליים. אין חשש?

דפנה: "לא מפחידה אותי משמרת לילה. סיימתי לגדל את הילדים, אני פנויה. בעבר כשהייתי צעירה עבדתי בשדה התעופה באולם הנכנסים בלשכת התיירות ומאוד נהניתי. שדה התעופה הוא מקום ממכר. בכלל, תיירות זה ממכר. עוד לא התחלתי לעבוד אבל אני משערת שמשמרת לילה תהיה פעם בשבוע. יכול להיות שזה יהיה קשה, אבל מצד שני זה משאיר לי המון זמן פנוי לעשות דברים נוספים. אני לומדת אנגלית ולומדת ברידג'".

 

סיוון: "משמרות זה בדיוק מה שחיפשתי. לא רציתי משרה מסודרת של שמונה שעות מהבוקר עד אחר הצהרים. אין לי שום בעיה עם משמרות לילה. אני גם קונדיטורית ובעבר עבדתי במשמרות לילה ומאוד אהבתי את זה. יש בשעות הלילה משהו מאד רגוע. הילדים גדלו, הנכדים עוד לא נולדו, אז באמת אני לא מחויבת לשום דבר. הזמן שלי הוא לעצמי. גם אין לי בעיה לעבוד עם תוכנות מחשב, הכל התאים לי. אין פה שום דבר שהוא מעבר לכוחותיי".

 

גם המאמץ הפיזי לא מטריד את סיוון. "אני חושבת שפחות עומדים על הרגלים ויותר הולכים בעבודה הזאת. חברה שלי אמרה לי 'אבל זה המון ללכת'. אמרתי לה 'נהדר, יהיו לי המון צעדים באפליקציה באייפון, זה יחסוך לי צעדות בערב. אני אדם אנרגטי ובריא, מחכה בקוצר רוח לעבודה הזאת".

 

 

"חברה שלי שיוצאת לפנסיה רוצה ללכת בעקבותיי"

 

 הסביבה הקרובה פרגנה. דפנה אשכול, צילום באדיבותה

 

 

מחכות גם לעלות על המדים?

דפנה: "אלה מדים מאוד יפים, כחול כהה, חולצה לבנה ומטפחת. אני אוהבת מדים. יש משהו מאד ייצוגי במדים, הם נותנים תחושה של כבוד. אישית כשאני רואה אדם במדים יש בזה משהו מכבד".

 

סיוון: "זה נפלא".

 

איך הגיבה הסביבה לקריירה החדשה?

דפנה: "לא לכולם סיפרתי, אבל מי שסיפרתי לו מאוד פרגן. גם הבנות שלי. פה ושם שאלו אותי איך אחזיק מעמד במשמרת לילה. הכי מרגשת הייתה התגובה של אימא שלי. היא אישה מאד נמרצת שמאמינה שצריך לעבוד כמה שרק אפשר. היא מאוד תומכת בי".

 

סיוון: "הילדים מאוד נדלקו. לא כל כך שיתפתי, רציתי קודם לראות שאני מתקבלת. החברות שסיפרתי להן ממש אהבו את הרעיון. יש לי חברה שיוצאת תיכף לפנסיה והיא רוצה ללכת בעקבותיי. זה מאד מרשים שחברת לאופר פתחה את הקורס לגילים שלנו, זה מקסים".

 

איך היה ללמוד לבחינות?

דפנה: "מעולם לא קיבלתי ציונים טובים כמו עכשיו. כנראה בגיל מסוים, כשמשהו חשוב לך אתה מתייחס אחרת לחומר הנלמד ומקבל ציון 100. אני בחיים לא קיבלתי ציון כזה, זה מרגש".

 

סיוון: "זה היה קצת מוזר, כבר הרבה זמן לא נבחנתי. הבחינה הראשונה הייתה בסדר. בשנייה נכשלתי כי הייתי שאננה, הייתי בטוחה שאני יודעת את החומר ולא צריכה ללמוד. זאת הייתה טעות. למחרת ניגשתי לבחינה שוב ועברתי יפה. התחלנו את הקורס 14  אנשים וסיימנו 10. אחד פרש כבר בהתחלה ושלוש לא הצליחו בבחינות".

 

איך הייתה התחושה ללמוד יחד עם צעירות?

סיוון: "היינו 6 נשים מבוגרות יותר והשאר צעירות. למבוגרות זה היה ממש בסדר מהרגע הראשון. הצעירות בהתחלה גלגלו עיניים שהן צריכות ללמוד עם נשים בגילים של אימא או סבתא שלהן. אחר כך הן התחילו להבין את היתרון שבשילוב הזה. השקט שלנו, הבגרות, הניסיון. הן דיברו על זה בשיחת סיכום, וזה היה יפה".

 

דפנה: "היה בסדר גמור, לא הייתה תחושה מוזרה".

 

דפנה וסיוון סיימו את הלימודים בהצלחה ונכנסו לכמה ימי הכשרה נוספים. המדים בתיקוני מכפלת ושתיהן מחכות בקוצר רוח להתחיל. הקורס עצמו מאד אינטנסיבי - שבועיים של לימודים ומבחנים מהבוקר עד אחר הצהריים המאוחרות. בניגוד לקורסים אחרים בשוק שגובים תשלום לא קטן, כאן המשתתפים לא רק שלא משלמים, אלא מקבלים תשלום כבר מהיום הראשון. מי שעובר את כל הבחינות מתחיל לעבוד מיד עם סיום הקורס, ומי שלא עבר מקבל תשלום על הקורס עצמו.

 

 

הנדימן בן 80 שעושה הכל בהתנדבות

מוצאים עבודה בגיל השלישי

קריירה חדשה בקעקועים בעשור השישי לחיים

ממעגל האבטלה בחזרה לעבודה בגיל 61

מורה בן 91: הפוש של נפתלי שטרן

 

מחפשים עבודה מעל גיל 50? הצטרפו לקהילת הצעות עבודה של מוטק'ה

 

תגובות  2  אהבו 

האמת זה חלום...אחרי צבא או בגיל כזה השמיים הם הגבול
למי שולחים קורות חיים?
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בקריירה שנייה

איך לוודא שיראו את קורות החיים שלכם

למעלה
חזרה