חזרה לבריאות טובה

בלי להפסיק את נוגדי הקרישה

שני מחקרים שנערכו בבית החולים שיבא מצאו כי ניתוח קטרקט אינו מסוכן עבור אנשים המטופלים בנוגדי קרישה
ד"ר אירית ברקת 02/03/14
בלי להפסיק את נוגדי הקרישה

צילום: Shutterstock 

 

בשנים האחרונות נפוץ השימוש בנוגדי קרישה למניעת היווצרות קרישי דם או תסחיפים בקרב אנשים עם גורמי סיכון כגון הפרעות קצב, מחלות לב או מחלות כלי דם. יש לא מעט מבוגרים הנמצאים בסיכון גבוה במיוחד להיווצרות קרישי דם והם מטופלים בטיפול משולב הן של נוגדי קרישה (קומדין) והן של נוגדי טסיות הדם (אספירין או פלאביקס).

 

במשך שנים רווחה הגישה כי כאשר חולים אלה זקוקים לניתוח קטרקט יש להפסיק את הטיפול התרופתי נוגד הקרישה או נוגד הטסיות כשבוע-שבועיים לפני הניתוח, מתוך חשש לדמם במהלך הניתוח או לאחריו. מצד שני, הפסקת הטיפול והפרת האיזון עלולה לחשוף חולים אלה להיווצרות קרישי דם או תסחיפים מסכני חיים. על מנת לענות על שאלת הבטיחות של המשכיות הטיפול נוגד הקרישה במהלך ניתוח קטרקט, ערכנו שני מחקרים מבוקרים במכון העיניים ע"ש גולדשלגר בבית החולים שיבא בתל השומר, בשיתוף פעולה עם המחלקה לקרישת דם בבית החולים.

 

קטרקט הינו תהליך הדרגתי של התעכרות עדשת העין המתפתח בדרך כלל לאחר גיל 55 ושכיח מאד לאחר גיל 65. התסמינים העיקריים הם טשטוש הראייה, סנוורים בלילה, ולעתים ראייה כפולה ופגיעה בניגודיות בין צבעים.

 

הטיפול בקטרקט הוא באמצעות ניתוח שבמהלכו מוציאים את עדשת העין העכורה ובמקומה משתילים עדשה מלאכותית שקופה וצלולה. כיום קיימות שתי שיטות ניתוחיות: האחת כוללת יצירת הפתחים בקרנית באמצעות סכין כירורגית, פירוק ושאיבת פירורי העדשה העכורה באמצעות מכשיר אולטרה סאונד זעיר, "פאקואמולסיפיקציה". השיטה השנייה כוללת, בנוסף לשימוש במכשיר ה"פאקואמולסיפיקציה", ביצוע חלק מפעולות ההכנה, כגון יצירת הפתחים בקרנית, הפתח בקופסית הקדמית ו"ריכוך העדשה" באמצעות לייזר.

 

מטרת המחקרים הייתה להעריך באופן מבוקר את הסיכון לדימום במהלך או לאחר ניתוח קטרקט במטופלים הממשיכים ליטול כרגיל את תרופות נוגדי הקרישה שלהם.

 

במחקר הראשון בדקנו את מהלך ניתוח הקטרקט בקרב חולים שהמשיכו ליטול את התרופה נוגדת הקרישה קומדין - והאם הם חשופים לסיכון מוגבר לדימום תוך-עיני. המחקר כלל 63 מטופלים בני 75 בממוצע אשר מטופלים באופן קבוע בקומדין ונזקקו לניתוח קטרקט ולהשתלת עדשה תוך-עינית. כל המנותחים עברו בדיקות עיניות והערכה המטולוגית של תפקודי הקרישה לפני הניתוח. הניתוח בוצע בהרדמה מקומית וכלל פירוק העדשה העכורה באמצעות מכשיר פאקואמולסיפיקציה. בוצע רישום מדויק של תפקודי דמם במהלך או לאחר הניתוח.

 

רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק

 

מתוצאות המחקר עולה כי לא נצפו אירועים של דימומים תוך-עיניים משמעותיים, ורק ל-6.3% היה דימום עיני חסר משמעות לאחר הניתוח אשר נספג בשבוע הראשון ללא שאריות או נזק כלשהו. מסקנת המחקר הייתה כי ניתוח קטרקט במקרים של קטרקט לא מורכב ניתן לביצוע ברמת בטיחות גבוהה גם כאשר המטופל נוטל נוגד קרישת דם.

המחקר השני היה מאתגר יותר וכלל 40 מנותחים בגילאי 51 עד 90 שנזקקו לניתוח קטרקט אבל קיבלו טיפול תרופתי משולב של נוגד הקרישה קומדין יחד עם נוגדי טסיות הדם (אספירין או פלאביקס).מדובר באנשים עם מחלות חמורות וסיכון מוגבר מאוד לקרישי דם או לתסחיפים, כגון חולים עם הפרעות קצב כדוגמת פרפור לב וחולים שעברו שבץ מוחי, מושתלי לב וכד'. מדדי קרישיות הדם ותפקודי הטסיות נבדקו בסמוך לניתוח, יום למחרת וכעבור שבוע.

 

גם במחקר זה ניתוח הקטרקט כלל ריסוק העדשה במכשיר הפאקואמולסיפקציה והשתלת עדשה תוך עינית בהרדמה מקומית. מתוצאות המחקר עולה כי לא נצפו דימומים בעיניים במהלך הניתוח או בביקורת לאחר שבוע. כמו כן, אצל אף מטופל לא דווח על אירוע של היווצרות קרישי דם.

 

מחקרים אלה מאששים את התחושה שהייתה נפוצה לאחרונה בקרב רופאי עיניים, כי כיוון שניתוח הקטרקט המודרני מבוצע ללא סכנה משמעותית לדמם, אין צורך בהפסקת טיפולים "מדללי דם". הערכת הממצאים באופן מבוקר במקביל להערכה מדויקת של תפקוד הקרישה אפשרה אומדן טוב כדי לבסס את המסקנה שאין צורך להפסיק את הטיפול הקבוע בנוגדי קרישה ו/או נוגדי טסיות לפני ניתוח קטרקט שגרתי, והניתוח בטוח גם כאשר החולה ממשיך כרגיל את הטיפול התרופתי הקבוע שלו. כך ניתן להימנע מהסיכונים לקרישי דם או לתסחיפים בחולים מורכבים אלה כאשר הם נזקקים לניתוח קטרקט.

 

ד"ר אירית ברקת היא מנתחת עיניים בכירה במרכז הרפואי "עיניים" תל אביב ובבית החולים שיבא, תל השומר

 

עוד על בריאות:

רואים צלול

להאט את שחיקת הסחוס

הסרטן שאפשר לנצח

להתמודד עם הסוכרת

מורידים את לחץ הדם 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

משקפי מולטיפוקל – מדוע הם כל כך יקרים ומה אנחנו באמת מקבלים תמורת הכסף?

בשיתוףOptiStore

זה לא סוד שמשקפי מולטיפוקל הם לא עניין זול. אנחנו מבינים שאנחנו חייבים לשמור על העיניים...

לקריאת הכתבה
השירות המהפכני שמשנה את עולם הבריאות בישראל

בשיתוף MediWho

אין כמעט מי שלא התמודד עם ניסיון לקבוע תור לרופא מומחה עקב בעיה רפואית דחופה, וקיבל מקופת...

לקריאת הכתבה
הפיתוח החדשני שמקל על מטופלים בצריכת קנאביס רפואי

 

מוגש מטעם Peace Naturals

 

בשנים האחרונות חלה עלייה בשימוש בקנאביס רפואי בגיל השלישי במדינות מערביות רבות....

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה