בקפה או במרק: סגולות החוואיג'

מה משותף לקפה שחור ומרק (חוץ מזה ששניהם מחממים ביום חורף)? תערובת תבלינים אחת, או למעשה שתיים, המגיעות מהמטבח התימני ונקראות חוואיג', אחת לקפה ואחת למרק.
מלבד הל טחון, כל המרכיבים של התערובת שונים. החוואיג' לקפה מורכב מזנגוויל, שאליו משדכים הל, כאמור, וגם קינמון, ציפורן ואגוז מוסקט. עוצמת הטעמים והריחות של התבלינים האקזוטיים האלה, מבטיחה שקפה שחור עם חוואיג' ובלעדיו, לא יהיה אותו הקפה והמתכון פשוט: מוסיפים את התערובת לאבקת הקפה, במינון של 5 אחוזים מהכמות.
בחוואיג' למרק, לעומת זאת, מככב הכורכום כתבלין עיקרי, כשהוא מעורב בכוסברה יבשה, הל, כמון, פלפל שחור וחילבה. מלבד תוספת של טעם, יתרונה של התערובת, שהיא יכולה לשמש חלופה בריאותית לאבקות המרק התעשייתיות והמעובדות, עתירות המונוסודיום גלוטומט, שומן הטראנס, הסוכר והמלח.
ולא רק למרק: התערובת טובה גם לתיבול אורז, תבשילי ירקות וקטניות, טחינה ורטבים ולשילוב במשרה להכנת חמוצים.
אפשר לקנות את תערובות החוואיג' מוכנות, אבל הדרך הטובה ביותר לצרוך תבלינים בכלל, היא לקנות אותם שלמים ולטחון בבית. גם את מרכיבי החוואיג' אפשר לטחון ולערבב במו ידינו וכך להבטיח את מרב הטעם, הארומה והטריות וגם לשלוט במינונים.
ומה לגבי הערכים הבריאותיים של תערובות החוואיג'? שתי התערובות מכילות כמות מוגברת ומרשימה במיוחד של רכיבים, בעיקר נוכח העובדה שכל תבלין הוא מולטי וויטמין בפני עצמו ותרופה טבעית למגוון של מחלות.
סודות החוואיג' למרק
מרכיבי תערובת החוואיג' למרק. צילום: Shutterstock
כורכום
השורש הכתום הוא מצמחי המרפא והמאכל העתיקים בעולם. החומר הפעיל בו, הכורכומין, הוא נוגד חמצון חזק ואנטי דלקתי. צריכת כורכום משפרת את פעילות מערכת העיכול, מסלקת רעלים, מורידה כולסטרול ומפחיתה סיכון לטרשת עורקים, מחלות לב ודמנציה וגם מחזקת את מערכת החיסון ומאזנת את רמות הסוכר בדם.
כוסברה
יש אנשים שלא יכניסו אותה לפה בעד שום הון, אבל הכוסברה, גד בעברית, היא צמח מרפא רב תועלת וממילא כתבלין מיובש, הטעם פחות עוצמתי. הכוסברה עשירה בכימיקל צמחי בשם קוריאנדרול, המסייע למניעת סרטן והיא מקור טוב לוויטמין E, בטא קרוטן, חומצה פולית וגם לאשלגן, הידוע כמאזן לחץ דם.
הל
בהל, הידוע גם בשם קרדמון, ונמצא כאמור בשתי התערובות, השתמשו ברפואה העממית לחיטוי, הרפיית שרירים, אלחוש וכנוגד גזים במערכת העיכול. הוא מכיל שפע של ויטמינים, מינרלים, חלבונים וחומרים אנטי דלקתיים ומחקרים מצאו שהוא טוב לשמירה על קצב הלב ולהורדת לחץ הדם והכולסטרול הרע.
כורכום, כמון ועוד, תערובת טבעית ובריאה למרק. צילום: Shutterstock
כמון
גם בו השתמשו כבר בימים קדומים כצמח מרפא, לטיפול בכאבי בטן והאצת העיכול וגם לבעיות נשימה והצטננות ולחיזוק מערכת החיסון. לכמון יש תכונות אנטי בקטריאליות הוא מקור טוב לברזל, מפחית גזים במערכת העיכול ומשפר את חילוף החומרים וכך עוזר לניקוי רעלים ולירידה במשקל.
פלפל שחור
התבלין הפופולרי ביותר אחרי המלח, הוא מרכיב נוסף בתערובת החוואיג' למרק ולא פחות בריאותי מהאחרים. הפלפל מכיל נוגדי חמצון ורכיבים אנטי דלקתיים והוא מאזן את לחץ הדם, מוריד רמות סוכר בדם, מעודד עיכול ונמצא טוב למניעת סרטן המעי הגס.
חילבה
שמו בעברית הוא גרגרנית יוונית והוא שימש בתרבויות עתיקות להגברת הפוריות, הורדת חום וריפוי מחלות כליה ומחלות ריאה. זרעי החילבה מכילים נוגדי חמצון, חומצות אמינו, ויטמינים ומינרלים כמו סידן וברזל. מחקרים מצאו שצריכתם מורידה כולסטרול, מאזנת לחץ דם ובעיקר יצא שמה של החילבה באיזון רמות הסוכר ולכן היא מומלצת לסוכרתיים.
חוואיג' לקפה
מרכיבי תערובת החוואיג' לקפה. צילום: Shutterstock
זנגוויל
תועלותיו של השורש החרפרף הקרוי זנגוויל (ג'ינג'ר), ידועות גם הן כבר דורות. הוא לוחם בחיידקים, מנקה ליחה ומשכך שיעול ומפיג כאבי בטן ובחילות. יהודי תימן השתמשו בו לפתרון בעיות ראייה, לטיפול בליחה ולהגברת האון הגברי וחז"ל המליצו עליו לשיפור ריח הפה. מחקרים מצאו שהזנגוויל מוריד כולסטרול ונוגד סרטן.
קינמון
מלבד ריחו הנעים וטעמו הפיקנטי מעט, הקינמון תורם גם הוא לא מעט גם לבריאות. על פי הרפואה הסינית הוא תבלין מחמם ולכן תמיד טוב לצרוך אותו בחורף. מחקרים גילו שהקינמון מוריד כולסטרול ושומני דם ומפחית מהשומן הבטני הבעייתי, בנוסף על כך שהוא סופח גזים במערכת העיכול ומאזן את רמות הסוכר בדם.
ציפורן
התבלין העשוי פרחים מיובשים של עץ טרופי, הנראים כמסמרים קטנים, ידוע בתכונות אנטי בקטריאליות, אנטי דלקתיות ונוגדות חמצון וכמקור מצוין למנגן. ברפואה העממית, הציפורן שימש לטיפול בבעיות עיניים ואין אונות והוא ידוע גם כמאלחש טבעי לכאבי שיניים.
אגוז מוסקט
טעמו מתקתק ועדין ובמאה ה-17 להפך למוצר מבוקש באירופה, כששימש להכנת מרקחות נגד מגיפת הדבר. בכמויות מוגזמות, צריכת אגוז מוסקט עלולה לגרום להזיות, בכמות קטנה הוא מעלה את רמת הסרוטונין במוח, מרגיע, טוב לנדודי שינה וגם עוזר נגד בחילות והקאות.
מרק ירקות חורפי וצבעוני עם חוואיג'
באדיבות "גד בראש פינה – לינה כפרית ואירוח טבעוני"
מרק ירקות עשיר, חורפי וצבעוני. צילום באדיבות גד בראש פינה – לינה כפרית ואירוח טבעוני
המרכיבים ל-6-8 מנות:
חצי כרובית גדולה
2 גזרים בינוניים
1 שומר קטן
1 עגבנייה
1 תפוח אדמה
1 כוס קוביות דלעת או דלורית
1 זוקיני
שני גבעולי סלרי (אפשר גם חצי שורש סלרי בינוני)
2 כוסות אפונת גינה קפואה
כפית חוואיג'
שתי כפיות כוסברה טחונה
חצי כפית פלפל שחור גרוס
כפית פפריקה מתוקה
שתי כפות שמן זית
1 בצל גדול קצוץ
מלח לפי הטעם
ההכנה:
- חותכים את כל הירקות לגודל שאוהבים
- מכניסים את הירקות מלבד האפונה לסיר עם שמן זית ומקפיצים כמה דקות
- מוסיפים את התבלינים וממשיכים להקפיץ עוד שתי דקות
- מוסיפים מים עד שהירקות בסיר מכוסים ומבשלים על אש גבוהה עד לרתיחה
- מנמיכים את האש ומבשלים עוד כ-10-15 דקות
- חמש דקות לפני סיום הבישול מוסיפים את האפונה
- מתקנים תיבול
- ניתן להוסיף למרק גם שמיר קצוץ, דקה לפני שהוא יורד מהאש.
טעם של פעם: המסעדות שהן גם חנויות וינטג'
סדנאות בישול: כך לומדים היום לבשל
טכניקות לבישול בריא: איך כדאי לאכול ירקות?
ספרי הבישול המסקרנים שיצאו ב-2017
אפליקציית מתכונים חדשה תגוון לכם את התפריט
הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
אנחנו מכירים אותם בתור "חמוצים", אבל הירקות הכבושים הם הרבה יותר מתוספת לפלאפל או לשניצל. בתהליך כבישת...
ערב החג מתקרב בצעדי ענק ותכנון ארוחת החג בעיצומה. כיצד תפתיעו השנה את האורחים? עם מנה וירטואוזית שדורשת...
מוזמנים - יש, הגדות תואמות - יש, מספיק בקבוקי יין כדי לצלוח את הערב הארוך בשנה – יש. עכשיו זה הזמן לדאוג...