חזרה לבריאות טובה

גיל המעבר: מה מציעה הרפואה המשלימה

טיפול הורמונלי מותאם אישית הוא הטיפול המוכר לתופעות גיל המעבר, אבל גם לרפואה המשלימה יש מה להציע כטיפול תומך ומשלים. מדיקור סיני דרך רפלקסולוגיה ועד תזונה – המדריך המלא
חני יודל 24/03/19
גיל המעבר: מה מציעה הרפואה המשלימה
דיקור סיני יכול לאזן את המערכת ההורמונלית בגיל המעבר כטיפול משלים. צילום: Shutterstock

 

 

 

תופעות גיל המעבר, שמאפיינות נשים רבות בגיל 45-55, גורמות להן סבל לא קטן ועלולות לשבש את חייהן לגמרי. מעבר לגלי חום, הזעות ליליות ושאר התסמינים הידועים, לתקופת גיל המעבר יש השלכות חברתיות ומקצועיות על הנשים ואף על החברה כולה. פרט לטיפול הורמונלי מותאם אישית, משולב עם פעילות גופנית ומוחית שהוא הטיפול הידוע והמוכר לתסמיני גיל המעבר, גם לרפואה המשלימה יש מה להציע בתחום, לשיפור תופעות גיל המעבר וחיי הנשים בתקופה זו. מדובר בפתרונות משלימים, שיכולים לבוא לצד הטיפול ההורמונלי.

 

לחלק א' של הכתבה לחצו כאן

 

"גלי חום הם הבעיה השכיחה ביותר בגיל המעבר - 75% מהנשים יסבלו מכך בדרגות שונות ולמעלה מרבע מהן יסבלו מהתופעה יותר מ-5 שנים", מסביר ד"ר מוטי לוי, הרופא הראשי של "כללית רפואה משלימה". "גלי החום כשהם מופיעים בלילה פוגעים באיכות השינה ועלולים לגרום לעייפות. פרט לכך, בגיל המעבר מדברים על תסמינים של חוסר שקט ועצבנות, פגיעה בזיכרון, דופק מהיר, סחרחורות, יובש בנרתיק ופגיעה בהנאה המינית ועוד".

 

לדבריו, הרפואה המשלימה מציעה טיפולים המסייעים להתמודדות עם תופעות גיל המעבר ללא תופעות לוואי, לא מעט באמצעות הרפואה הסינית. "על פי הפילוסופיה הסינית פועלים בנו ובטבע שני כוחות מנוגדים, 'יין ויאנג'", מסביר ד"ר לוי. "ה'יין' מתקשר בין היתר לקור, לילה, חורף וכיו"ב ואילו ה'יאנג' - לחום, יובש, קיץ, אש ועוד". על פי גישה זו, לנשים בתקופת גיל המעבר יש חוסר זמני באנרגיית ה"יין", מה שמוביל לעודף זמני באנרגיית ה"יאנג" ולעודף חום, תחושה של "אש" בגוף גם ברמה הנפשית (סף עצבים נמוך) והזעות ליליות.  

 

דיקור ורפלקסולוגיה: לאיזון המערכת ההורמונלית והעצבית

 

 לאזן את המערכת העצבית, ההורמונלית ומערכת הדם בגוף בגיל המעבר דרך כפות הרגליים. צילום: Shutterstock

 

 

כדי לאזן את עודף אנרגיית ה"יאנג" הנמצאת בגוף בתקופת גיל המעבר, ניתן להיעזר בדיקור סיני - היין והיאנג ברפואה הסינית זורמים לאורך ערוצים בגוף שנקראים מרדיאנים, על גבם קיימות נקודות דיקור שמאפשרות לשלוט על עודף האנרגיה ולאזן אותה, ובכך למתן את תסמיני גיל המעבר.

 

גם באמצעות רפלקסולוגיה ניתן להקל על תופעות גיל המעבר. "כף הרגל למעשה משקפת את הגוף שלנו - דרך כף הרגל שבה נמצאות כל מערכות הגוף אפשר להגיע לנקודות הרלוונטיות ולחזק או לאזן אותן", מסבירה אביטל אגוזי, רפלקסולוגית מוסמכת. "בתהליך רפלקסולוגי עושים עבודה על מנת לשמור ולאזן את המערכות – המערכת ההורמונלית, מערכת העצבים ומערכת הדם בעיקר. הרפלקסולוגיה ידועה ביכולת ההרגעה שלה, בהורדת לחצים וביכולת שלה לאפשר מרחב נשימה".

 

לדבריה, אצל נשים בגיל המעבר אפשר לראות חוסר איזון באזור של מערכת הדם בכף הרגל (הנקודה בה כף הרגל מסמנת את הלב). העקב לרוב יהיה בצבע שונה מהרגיל (בהיר יותר), מה שמרמז כי אזור המין אצל האישה נחלש. "בתהליך רפלקסולוגי נכון תתבצע עבודה בנקודות הללו ותתחזק שם האנרגיה", אומרת אגוזי. "כדי להרגיע ולהעניק שקט למערכת העצבים שנמצאת לאורך כל הגוף, תתבצע עבודה ספציפית על  הנקודות הרלוונטיות בכף הרגל. טיפול רפלקסולוגי בתהליך עמוק יכול גם להרגיע ולאזן וגם לווסת את גלי החום את השינויים במצבי הרוח, כתהליך תומך בטיפול הקונבנציונלי".

 

מה מומלץ לאכול בגיל המעבר וממה כדאי להימנע?

 

עגבניה, מלפפון, אבוקדו וגם טחינה, ביצים וברוקולי מומלצים לאכילה. צילום: Shutterstock

 

 

גם לתזונה תפקיד חשוב בהתמודדות עם תופעות גיל המעבר: ההורמון הנשי אסטרוגן אחראי על פיזור השומן התת-עורי בגוף. ירידה באסטרוגן המתרחשת בגיל המעבר עלולה לגרום להשמנה בטנית, או במילים אחרות - כרס נשית. לתזונה יש חשיבות נוספת בתקופת גיל המעבר: מכיוון שנשים בתקופה זו סובלות מעודף חום, הרפואה הסינית ממליצה להן להימנע ממזונות שנחשבים מחממים כמו בשר אדום, קפאין, אלכוהול, אגוזי מלך ותבלינים מחממים ובהם ג`ינג`ר, הל, קינמון, פלפל חריף ופלפל שחור.

 

"מזונות שדווקא מומלץ לאכול בתקופת גיל המעבר על פי הרפואה הסינית לחיזוק אנרגיית היין הם טופו, שעועית מש, שעועית ירוקה ושעועית לימה, חיטה מלאה וגריסים, סלק, מלפפון, עגבנייה, אננס, אגס, בננה, תפוח, אבוקדו, ענבים, מנגו, טחינה, ביצים וברוקולי", אומר ד"ר לוי. הוא מוסיף כי כדי להתמודד עם ההזעות שנוצרות עקב גלי החום מומלץ לאכול מאכלים חמוצים שמפחיתים את התופעה.

 

לדברי ההרבליסט אבי ציטרשפילר, בעלי "חוות דרך התבלינים", אכילת כפית אניס, שומר או גרגירי שיח אברהם פעם ביום על ידי הוספתם למאכלים שונים, מסייעת לנשים הסובלות מגלי חום ומעלייה במשקל בגיל המעבר עקב שינויים הורמונליים. הנטורופתית שירלי וייס המתמחה בתזונה, תוספים ומנחי מרפא, מוסיפה כי ויטמין E והצמח קוהוש שחור מסייעים להפחתת גלי חום בגיל המעבר. לדבריה גם איזופלבנואידים (הנמצאים בפולי סויה) המשמשים כפיטואסטרוגנים - דמויי הורמון האסטרוגן ממקור צמחי, הנמצא בירידה בגופנו בגיל המעבר, עשויים להקל משמעותית על גלי חום, דפיקות לב והזעת יתר. היא מסייגת כי הדבר לא מומלץ לבעלות רקע של סרטן במשפחה.

 

"בנוסף, אני ממליצה לאמץ טכניקות הרגעה כמו מדיטציה ומיינדפולנס כדי להפחית את המתח והלחץ בתקופה זו, להקפיד על שתייה מרובה של מים, להימנע מקפאין וממשקאות חמים ממריצים כמו גם מאלכוהול. אוכל מטוגן ועישון גם הם מעלים את טמפרטורת הגוף ומומלץ להפחית את צריכתם לפחות בתקופת גיל המעבר".

 

צמחי מרפא והומיאופתיה להרגעת תסמיני גיל המעבר

 

 צמחי מרפא יכולים לתרום לאיזון הורמונלי ולווסת את תופעות גיל המעבר כגון גלי חום. צילום: Shutterstock

 

 

לדבריה חומצות שומן מסוג GLA (גאמא לינולאיק אסיד, הקיים בשמן נר הלילה, שמן פשתן, שמן המפ ועוד) מסוג אומגה 6 יכולות לתרום לאיזון הורמונלי, הנחוץ כל כך בתקופת גיל המעבר. הצמח ג'ינסנג סיבירי (PANAX GINSENG) לדבריה הוא צמח המאזן באופן כללי את מערכת הגוף, כולל מערכת העיכול, ולכן מומלץ גם הוא.

גם להומיאופתיה יש מה להציע להתמודדות עם תופעות גיל המעבר המציקות: ההומיאופתית ליאת גרינוולד-דלויה מציינת 3 רמדי (תרכובת הומיאופתית) שיכולות לעזור - כמובן בהתאמה אישית ואצל הומיאופת מוסמך:

 

 Lilium-T (שושן מנומר) - צמח ממשפחת השושניים. רמדי המתאימה לנשים הסובלות מצניחת רחם המאופיינת בתחושת משיכה כלפי מטה, נשים החוות אי שקט גדול ודאגות. "לעיתים נראה גם חוסר סובלנות, עצבנות ואף דיכאון", היא מסבירה.

 

Sabal ממשפחת הדקליים – מתאים לנשים הסובלות מסימפטומים הורמונליים רבים, מלווים בהשמנת יתר או לחילופין ברזון קיצוני, לעיתים מלווה בשיעור יתר ובכאבים במתן שתן.

 

Graphites מינרל - רמדי המסייע בהפחתת גלי חום מלווים בכאבי ראש או בטן ואף הירדמות של איברים או לחילופין התכווצויות. לרוב מלווה גם במצבי רוח משתנים וחילוף חומרים בלתי מאוזן.

 

 

גיל המעבר: התופעות הפחות מדוברות

8 טיפים לעבור את גיל המעבר בשלום

הפתרונות לבעיות שיער בגיל המעבר

גם גברים סובלים מגיל המעבר

כל מה שרציתם לדעת על גיל המעבר

מיניות אחרי גיל 50 - זה אפשרי

התפריט המלא שיעזור לכן לעבור את גיל המעבר בשלום

 

הצטרפו לקהילת הבריאות של מוטק'ה 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

"יש עוד דרכים לטפל בתסמיני גיל המעבר חוץ מהורמונים"

אם בעבר הרחוק גיל המעבר, שפעם עוד זכה לשם המעליב גיל הבלות, היה תופס נשים בעשור האחרון של חייהן, הרי שכיום,...

לקריאת הכתבה
גיל המעבר: מה מציעה הרפואה המשלימה

תופעות גיל המעבר, שמאפיינות נשים רבות בגיל 45-55, גורמות להן סבל לא קטן ועלולות לשבש את חייהן לגמרי. מעבר...

לקריאת הכתבה
ירוק ללב, כתום לכבד: ריפוי בצבעים

צבעים - הם נמצאים מסביבנו כל הזמן, אנחנו לובשים אותם, אוכלים אותם ומביטים בהם - אבל עד כמה אנחנו מודעים...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה