גינה אורגנית: גם אתם יכולים
לא פעם אנחנו שומעים או אומרים בעצמנו משפטים כמו "אני רוצח עציצים סדרתי" או "עציצים מתים אצלי". בדרך כלל אנחנו מאשימים את השמש או את כמות ההשקיה. "האמת היא שגידול צמחים זה דבר פשוט - צמחים צריכים דברים מאד בסיסים. אחד צריך שמש, אחד צריך צל, וכולם צריכים מים והזנה", אומר נמרוד עורף, בעל אתר GARDENומומחה לצמחיה ביתית. "האג'נדה שלי אומרת להיות עצלן וקמצן. במקום להתניע את האוטו ולפזר כסף על כל מיני תכשירים, אפשר להשתמש במוצרים שיש בבית. לצמח שגדל בתוך עציצים או אדניות אין יכולת להכות שורש בתוך אדמה, ששם בעצם נמצאים כל המינרלים. הכי חשוב זה לדאוג לקרקע טובה. זה לא משנה אם זה באדנית, עציץ או גינה קטנה. אם לא תהיה אדמה טובה הוא לא יצליח לגדול".
האדמה, לדבריו, צריכה להיות מאווררת. "כדאי פעם בחודש לשבור את הקרום העליון, ולהפוך את האדמה עם מעדר קטן או עם הידיים. לא לעשות את זה אחרי השקיה. האדמה של העציצים משמשת את הצמח ואת צרכיו לשלושה חודשים. כדאי כל שלושה חודשים להחליף אדמה או לדשן אותה".
עמיעד לפידות, חקלאי אקולוגי, ראש תחום פסולת בעמותת "אדם טבע ודין" ממליץ לא לחשוש מהמילה קומפוסט (בעברית: דשונת). לדבריו, זה לא חייב לכלול תולעים ולכלוך, אפשר להכין קומפוסט גם בבית מחומרים זמינים ושאריות. "הקומפוסט הוא המזון הכי טוב לצמחים", הוא אומר. "הרעיון הוא להחזיר לאדמה את כל מה שנלקח ממנה. אנחנו במשרד משתמשים בשאריות האוכל של ארוחת הצהריים. עדיף להשתמש בשאריות של קליפות ירקות ופירות. כדאי ליצור איזון בין החומר הרטוב שהוא חנקני, לחומר היבש שהוא פחמני. אפשר להוסיף נייר גרוס, עלים יבשים. טוחנים הכל בבלנדר, ושמים בתוך תיבת פלסטיק מנוקבת כדי שהנוזלים יתנקזו. נותנים לזה שלושה חודשים להפוך שוב לאדמה שחורה".
המרקם לדבריו יראה כמו עוגה לא מזוהה, מעין חומר שחור כהה בעל מרקם אחיד. מאי לוי, מייסדת האקדמיה לגידול ביתי ומרצה על חקלאות עירונית מוסיפה: "אנחנו חיים בחברה צרכנית, ומחזור של מוצרים ביתיים ושימוש חוזר במוצרים זה אלף-בית".
לוי מציעה ארבעה מוצרים ביתיים, שיעניקו תזונה ותמריץ לצמחייה הביתית שלנו:
קפה שחור שנשאר בתחתית הכוס יכול לשמש כאמצעי דישון מעולה. צילום: Shutterstock
1. קפסולות או שאריות קפה
בקפה יש מגוון חומרים אורגניים שעוזרים לפעילות השורשים. גרגירי הקפה עשירים בחנקן, מגנזיום ואשלגן, ומאוד פשוט לדשן בעזרתם את האדמה. השיטה הכי טובה היא לייבש קפסולות של קפה במשך שלושה חודשים, ואז להכניס את החומר שהתקשה לאדמה. אפשר להשתמש גם בקפה שחור שנשאר בתחתית הכוס. הקפסולות יכולות לשמש אחר כך גם להנבטת זרעים.
2. קליפות בננה
איך זה עובד? מייבשים את קליפות הבננה וחותכים אותן לחתיכות קטנות. חשוב שהקליפות יהיו ממש יבשות, אחרת זה יוצר ריקבון. כמות של שתיים-שלוש בננות לכל עציץ תספיק, תלוי בגודלו.
3. אצות
לוקחים אצות וואקמה שמכילות הרבה מינרלים, ומשרים אותן למשך הלילה. לאחר מכן שוטפים היטב, טוחנים בבלנדר ומסננים כדי לקבל רק את הנוזלים. "טיפול כזה לצמחים פעם בשבועיים הוא נפלא", אומרת מאי לוי, "אפשר אחריו ממש לראות האצה בהתפתחות הצמחים".
4. אספספת
אספספת מיובשת מכילה חנקן, זרחן ואשלגן. יש להשרות אותה במים, לטחון בבלנדר, לסנן ולרסס על הצמח את הנוזלים בלבד.
וטיפ להדברה: סודה לשתייה או חומץ
אמנם לא לדישון, אבל לא פחות חשוב - להדברה של מזיקים או פטריות.
היחס הוא כף סודה לשתייה או כף חומץ על ליטר מים. ראשית יש להשקות את הצמח, להמתין חצי שעה ואז לרסס עם החומר. סודה לשתייה וחומץ משנים את רמת החומציות של העלה ופוגעים במזיקים. חשוב להדגיש שאם משתמשים בסודה אי אפשר יום לאחר מכן להשתמש בחומץ – יש להמתין כמה ימים בין מוצר למוצר, שלא תיווצר ריאקציה כימית לא טובה.
ועוד ארבעה טיפים לדישון של נמרוד עורף:
גם קליפות ביצים, מתברר, יעזרו מאד לצמחים שלכם לצמוח. צילום: Shutterstock
1. מים של פסטה או תירס
מרתיחים במים פסטה או קלחי תירס ללא שמן או מלח, ומשתמשים במים האלה לטובת הצמחים. המים הללו מכילים עמילן וויטמינים טובים. משאירים את המים בצד ליום, ולמחרת משתמשים בהם במקום השקיה. חשוב לדעת שאם מדשנים את הצמחים במקום השקיה, עדיף שהם יהיו ממש צמאים, ואז הם לוקחים אל עצמם את הדשן מהר יותר.
2. מים של קטניות מושרות
על אותו עקרון של מי הפסטה: משרים קטניות כמו עדשים, שעועית או חומוס, ומשתמשים במים לדישון הצמחייה במקום השקיה. "זאת מנה של אנרגיה וויטמינים לעציצים, אדניות וגינה קטנה", אומר נמרוד. "מי שיש לו סחלבים בבית, ההשקיה הדשנה הזאת לא מומלצת. הסחלבים מאד מפונקים, והם זקוקים לדישונים מיוחדים ופחות ביתיים".
3. קליפות ביצים
קליפות הביצים עשירות מאד בוויטמינים שכן הן עשויות מגבישי סידן פחמתי. איך זה עובד לדישון? טוחנים את הקליפות, מוסיפים טיפה מים, ואת האבקה מכניסים לאדמה. לדברי נמרוד, קליפת ביצה אחת על עציץ זה בהחלט מספיק. הקליפות אגב טובות גם נגד שבלולים ויתר תולעים - החרקים נמנעים מלדרוך על קליפות הביצים.
4. מים מזוקקים או מים של מזגנים
ראיתם עלים שהקצה שלהם חום? סביר להניח שזה תוצאה מהמים. המים בישראל יוצרים בקרקע המלחה. אמנם יש במים גם מרכיבים טובים לצמחים, אבל לא יזיק מדי פעם לפנק אותם במים של מזגנים או מים מזוקקים. אין להשתמש במים כאלה על בסיס קבוע - הצמחים צריכים את המינרלים שבמי הברז. אם יש לכם סחלבים, הם אגב כן ייהנו ממים מזוקקים על בסיס קבוע. כמו שאמרנו, מדובר בצמחים מפונקים.
ועמיעד לפידות תורם טיפ נוסף ולא שגרתי: "אם הייתי צריך להמליץ על הדשן הכי זמין, הייתי ממליץ על שתן. כן, שתן, מתנת טבע שיש לכל אחד מאיתנו. אבל זאת בתנאי שלא לוקחים תרופות, שכן אם אני מגדל צמחים שאני אוכל את התוצר שלהם, אני בעצם אוכל את התרופות שוב".
איך זה עובד? מהלו את השתן עם מים ביחס של 1:10. "יש בשתן אוראה נוזלית, זה הדשן החנקני והמינרלי הטוב ביותר שיש. אז לא צריך לעבוד קשה, הגוף שלנו עושה עבורנו את העבודה".
רוצים לנסות להקים גינה אנכית בבית?
ישראל עשירה במינים רבים של צמחי בר יחסית לגודלה, אבל הבנייה והפיתוח לא ממש מועילים לשימור המגוון והכמות,...
התקופה לא פשוטה, אבל האביב שבפתח מכניס קצת אוויר, ואופטימיות. אוטוטו נהנה מחמימות נעימה, פריחות, לבלובים...
עציצים הם תוספת חשובה לכל בית, במיוחד אם הוא מצויד במרפסת. הם מוסיפים צבע, חיוניות ותחושה ביתית, ומשרים...
1.אם משקים יותר מדי הצמחים נרקבים.
2. אם משקים על הצמח עצמו כלומר על העלים הוא מסיים את חייו.
3. יש להשקות קרוב לשורש.
מאת "המומחית" סיסלין
בהצלחה.