האוכל המרוקאי: יותר טוב ממה שחשבתם
קשה לדבר על טיול במרוקו מבלי ליפול לקלישאות. זה נכון, מה שאומרים עליה: מדובר בטיול של פעם בחיים, חוויה בלתי נשכחת, בעיקר כי ביקור בה מערב את כל החושים - שילוב ייחודי של ריחות, צבעים, צלילים וטעמים. בשנים האחרונות מרוקו הפכה ליעד פופולרי לא רק במסגרת טיול שורשים, וכך יותר ויותר מטיילים – גם כאלה שסבתא שלהם לא היתה הזמרת האישית של המלך – מוצאים עצמם מבקרים בממלכה הקסומה.
ביקור במרוקו הוא מעין מסע בזמן, שיחשוף אתכם לסיפורי אלף לילה ולילה, לאמנות ולמלאכה מסורתיות, לעיירות קסומות ולרחובות צבעוניים, וכמובן – לאוכל מרוקאי אותנטי. המטבח המרוקאי מגוון להפליא, והסיבה לכך היא הקשרים הרבים של המדינה עם ארצות זרות לאורך מאות שנים, גיוון אקלימי שמאפשר שפע של גידולים חקלאיים, ומיקומה – בין אפריקה לאירופה – המזמן ייבוא וייצוא נוח של מזון, עם השפעות ערביות, מזרח תיכוניות, ים תיכוניות, יהודיות ואפריקאיות.
מתחילים: ארוחת צהריים
הטאג'ין נפלא יותר בארץ המקור. צילום: shutterstock
הארוחה העיקרית במרוקו היא ארוחת הצהריים. מי מביניכם שמגיע ממוצא מרוקאי או שהתארח אי פעם לארוחה אצל משפחה מרוקאית, יודע כבר שארוחה טיפוסית מתחילה במגוון סלטים חמים וקרים, בדומה למטבח הערבי, שרק מהם אפשר לשבוע ליום שלם. אחר כך מגיע הטג'ין – נזיד בשר או עוף עם ירקות ופירות יבשים – שמוגש בתוך כלי בישול עתיק עשוי חרס כבד, שלו מכסה מעוצב כחרוט. הכלי היפהפה הזה לא נועד רק להגשה אסתטית: צורת החרוט מאפשרת עיבוי מהיר של אדים בחזרה אל התבשיל, ולכן לא מצריכה תוספת מים, כך שהתוצאה היא בישול עמוק ועשיר יותר.
מככבים בבישול המרוקאי: פירות יבשים. צילום: shutterstock
הפירות היבשים באופן כללי מככבים בארוחות המרוקאיות, ואפשר למצוא אותם גם בטנזיה: תבשיל של צימוקים, משמשים ושזיפים מיובשים, יחד עם אגוזים, בצל ותבלינים, שמתבשל שעה ארוכה על האש ומוגש לצד בשר טלה. וכמובן, כמו שאין מטבח איטלקי בלי פסטה, גם המטבח המרוקאי לא שלם בלי הקוסקוס הפופולרי, שמוגש עם ירקות מבושלים. וכאילו כל זה לא מספיק - אם אין לחם על השולחן, זו לא נחשבת ארוחה מרוקאית אמיתית.
שלא תטעו, הקוסקוס לא שמור רק כתוספת לארוחה: לעיתים משתמשים בו כבסיס לקציצות נימוחות וטעימות, ובתקופת הרמאדן נהוג לאכול אותו בכלל כמנה מתוקה, יחד עם חלב, מי הדרים, סוכר, שקדים וקינמון. הקוסקוס במצבו המיובש משמש גם להכנת המעמולים – אותו קינוח מרוקאי מפורסם ומתקתק, או כבסיס לעוגת בסבוסה – עוגת סולת מסורתית. את הסעודה נהוג לסיים בתה עם נענע, המוגש כמובן בכוס מעוטרת זהב.
תבלינים, רבותי, תבלינים
דוכנים שלמים של תבלינים נפלאים. חפשו את ראס אל חאנות. צילום: shutterstock
במטבח המרוקאי תבלינים הם שם המשחק, ובשווקים במרוקו מוקדשים להם דוכנים שלמים וצבעוניים במיוחד - זעפרן, כמון, קינמון, ג'ינג'ר, כורכום, זרעי אניס ושומשום, כוסברה ותערובת "ראס אל חאנות" (ראש החנות, או במילים אחרות: תערובת התבלינים הכי טובה שיש לחנות להציע) לא רק מוסיפים צבע לכל תבשיל, אלא גם הרבה מאוד טעם.
את השווקים הססגוניים, שבהם נמכרים זה לצד זה שטיחים ארוגים, כלי בית מסורתיים ומיני מאכלים אפשר למצוא בכל רחבי מרוקו, ובעיקר במרקש שבדרום, הנחשבת לעיר ללא הפסקה. המטבח במרקש מבוסס על חומרי גלם מקומיים, ומציע בעיקר טאג'ין של עוף או בשר טלה וקוסקוס. אל תוותרו על ביקור במסעדת פועלים מקומית, שבה תוכלו לחזות במלאכת אמנות גלגול הסולת על ידי הטבחים המרוקאים, שמלהטטים עם הגרגרים לטובת שלל התבשילים והמנות.
בדוכנים הקטנים שבסמטאות העיר העתיקה תוכלו לטעום גם לביבות קוסקוס מתובלות, המוגשות חמות בתוך נייר עיתון ומוכנות מקוסקוס אמיתי. החיסרון הוא אחד: כשיסתיים הטיול יהיה לכם קצת קשה לחזור לאכול קוסקוס תוצרת הארץ, כי ככה זה אחרי שטועמים מפרי עץ הדעת. חוויה של פעם בחיים כבר אמרנו?
[#middleBanner]
מרכז אמריקה הוא יעד שמשלב בתוכו הכל מהכל: גם את האורבניות של ערי ארה"ב התוססות כמו לוס אנג'לס ומיאמי, וגם את...