המדריך המלא: כך תכינו את הגינה לחורף
עלי שלכת צבעוניים, אגלי טל שנותרים על הצמחים וירקות חורף שנשמח להכניס למרק. הכנת הגינה לחורף יכולה להעניק לכם סיפוק ואפילו התרגשות - ומי שיטרח עכשיו, ייהנה מפריחה נהדרת באביב. עשינו לכם חשק? ביקשנו מאדריכלית הנוף לירון סלונר מ"משתלת סלונר" במושב סתריה לפרט את 10 הדיברות לסידור הגינה לקראת החורף:
1. אווררו את אדמת הגינה
הפכו בזהירות (בלי לפגוע בשורשי הצמחים) את האדמה, כדי שהיא תוכל לספוג את מי הגשמים, ודשנו את הקרקע בקומפוסט או הומוס (דשן מזבל אורגני) אשר יעשירו את הקרקע, בכמות של דלי לכל שני מטר רבוע. בעציצים שאינם חשופים לכמויות גשם גדולות ניתן להשתמש בדשן נוזלי או בדשן בשחרור איטי, לפי ההוראות על גבי האריזה.
2. מנעו שלוליות
עודפי מים עומדים אינם טובים לפרחים. תיחוח הקרקע עוזר וכן שתילת הפרחים באזורים גבוהים בגינה, כדי שלא יסבלו מעודף המים.
3. הניחו חיפוי על האדמה
החיפוי שומר על הפרחים. צילום: Shutterstock
החיפוי שומר על האדמה של הפרחים ומונע מעשבים כגון סרפדים לנבוט. הניחו שכבה עבה של חיפוי אורגני - עלים, שבבי עץ או אבני טוף.
4. גזמו את הענפים היבשים
עצים נשירים לא חובה לדשן בחורף כי הם בתרדמה, אבל צריך לוודא שהם לא מועדים לקרוס ושענפיהם לא נוטים להישבר ברוחות החורף. זה הזמן לגזום את כל הענפים היבשים, הסדוקים והפצועים בעצים ובשיחים, דבר שיעודד התחדשות וצימוח באביב.
5. חשוב: לא להפסיק להשקות
גם בסתיו ובחורף אי אפשר להסתמך על הגשם וצריך להשקות את העצים, השיחים, הצמחים והירקות בצורה סדירה.
6. זוהי שעתם היפה של צמחי החורף
טמנו עכשיו פקעות ובצלים והם יוציאו עלים במהלך העונה הקרה ויצמחו באביב. זה הזמן לשתול כלניות, נוריות, נרקיסים, יקינטון, אירוסים, כרכום, צבעוני ועוד.
פרחים עונתיים כגון אמנון ותמר, לע הארי, גודטיה ואחרים נותנים צבע יפה בגינה, אך כדאי לתחום את אזור גידולם, כדי שיהיה קל יותר להחליף אותם באביב. בססו את הגינה על פרחים רב שנתיים, והוסיפו במתחמים סגורים ובקו הקדמי פרחי עונה. טיפ: שתלו את הפרחים העונתיים בעציצים, וכך יהיה קל יותר להחליף אותם באביב.
7. לא להזניח את הדשא
פזרו על הדשא שכבה לא עבה של קומפוסט, כך שלא יחנוק אותו אלא יחדור לקרקע, והשקו אותו באופן תדיר. כסחו את הדשא לגובה בינוני ולא נמוך מדי, כדי לא לתת פתח לפטריות ולמחלות. קחו בחשבון: בחורף קצב הצימוח של הדשא מואט, חלק מהדשאים נכנסים לתרדמת חורף, ויש הרבה דשאים שבכלל לא ירוקים בחורף, וזה בסדר.
8. מגדלים צמחי בית?
צמחי בית יש להציב באזור מואר ומוגן. צילום: Shutterstock
הימנעו מלהציב צמחי בית באזורים קרים. רוב צמחי הבית הינם ממקור טרופי, ויסבלו אם יהיו בחוץ או ליד חלון חשוף לרוחות. הציבו אותם באזור מואר ומוגן, כי הם צריכים הרבה אור ולחות. על אדן חלון סגור הוא מקום אידיאלי עבורם.
9. מה הירקות בגינה צריכים מכם?
ירקות אוהבים מים, ולכן ההמלצה היא למקם צינור עם טפטפות בין הירקות או להשקות אותם אחת לכמה ימים. ירקות אוהבים גם שמש ישירה לפחות במשך חצי מהיום.
10. מה עושים עם המזיקים?
חלזונות מהווים בעיה מאוד גדולה לגינה שלכם בחורף. יש פתרונות כימיים וטבעיים, אבל לפני שפונים להדברה ורעלים כדאי לבדוק עד כמה המזיק מפריע לנו באמת ועד כמה אנחנו יכולים לחיות בהרמוניה עם הטבע, ופשוט לאסוף את החלזונות בידיים. אם יש בעיית מזיקים או מחלות ניתן להביא עלה למשתלה הקרובה לביתכם, שם יתנו לכם פתרון לבעיה הספציפית.
ועכשיו לכיף: הקמת גינת ירק חורפית
גינת ירק אפשר להקים בערוגות בקרקע הגינה או באדניות. כדאי לדשן את הקרקע בדשן אורגני, ואחרי שהכנו את הקרקע אפשר לשתול. בחורף יש בעיקר ירקות עלים ושורשים כגון כרוב, כרובית, כרוב ניצנים וברוקולי אבל גם גזר, צנונית וסלק, שומר, כל סוגי החסות, מנגולד ותותים. פשוט שותלים עכשיו, ורואים תוצאות באביב. אפשר כמובן גם לגדל תבלינים שאוהבים את החורף, כגון כוסברה, שמיר, פטרוזיליה, סלרי ועירית.
כדי להאריך את משך הצמיחה של הירקות אפשר לשתול אותם במחזורים. למשל: לשתול עשר פקעות של בצל ירוק, ואת השאר לשתול בעוד חודשיים.
חלק מהירקות מגיעים בשתילים וחלק בזרעים. כל השורשים, גזר וצנונית וכיו"ב אפשר לקחת בזרעים, ויש ירקות כמו סוגי החסות השונים שעדיף לקחת בשתילים. מומלץ, ככלל אצבע, לקחת את מה שאפשר בשתילים, כי בזרעים יש תמיד חשש שהם לא ינבטו.
הצטרפו לקהילת הגינון של מוטק'ה
ישראל עשירה במינים רבים של צמחי בר יחסית לגודלה, אבל הבנייה והפיתוח לא ממש מועילים לשימור המגוון והכמות,...
התקופה לא פשוטה, אבל האביב שבפתח מכניס קצת אוויר, ואופטימיות. אוטוטו נהנה מחמימות נעימה, פריחות, לבלובים...
עציצים הם תוספת חשובה לכל בית, במיוחד אם הוא מצויד במרפסת. הם מוסיפים צבע, חיוניות ותחושה ביתית, ומשרים...