חזרה להחיים הטובים

הפרח בגני: להפוך את החצר לגינה ריחנית

החצר שלכם, או המרפסת, יכולות להפוך לגינה מפיצה ניחוחות עם פריחה ריחנית, ואפילו למשוך פרפרים וציפורים. מה כדאי לשתול כדי שזה יקרה?
עדי כץ 03/10/18
הפרח בגני: להפוך את החצר לגינה ריחנית
מי לא רוצה מרפסת או חצר ריחנית? צילום: Shutterstock

מי לא אוהב להריח טוב? אנחנו מבשמים את הגוף שלנו, מוסיפים מרכך ריחני לכביסה שלנו, אבל ריח טוב מתחיל עוד מהבית, או ליתר דיוק - מעולם הצומח. הריח הנעים בפרחים, שמקורו בשמנים נדיפים הנמצאים בפרח, נפוץ באוויר, ומכיוון שכך הוא נגיש לכולם - סיבה טובה לשתול צמחים בעלי פריחה ריחנית בחצר, ולהתענג על הניחוח בכל יציאה מהבית.

 

אבל אפשר ליהנות מפריחות ריחניות גם אם אין לכם חצר, כשכל מה שיש זה כמה עציצים במרפסת. איך עושים את זה? הנה כמה צמחים צנועי מימדים יחסית שימלאו את חייכם בניחוח מושלם, שדרך אגב, מתחזק בשעות הערב:

 

פלומריה ריחנית

 

 ריח נפלא שמגיע למרחק. פלומריה ריחנית, צילום: עדי כץ

 

 

אחד הניחוחות הטובים יותר שיש לטבע להציע לנו שייך לפרחי הפלומריה הריחנית (המכונה גם פיטנה), עץ קטן שמגיע לגובה 4-8 מטרים, אך ניתן לגדל גם בעציץ גדול. יש לו גזע עם ענפים בשרניים ועלים מוארכים, ופיצול ענפים מיוחד היוצר מראה פיסולי. אבל גולת הכותרת הם הפרחים הצצים בקיץ ובסתיו, בלבן משולב צהוב או ורוד, על פי הזן, שריחם הנפלא נפוץ למרחוק.  

 

יתרונות: מראה אסתטי במיוחד, גודל קומפקטי המאפשר לשתול את הצמח גם בעציץ או על שטח אדמה קטן. מתאים לכל סוגי הקרקע, בעל מערכת שורשים לא אגרסיבית, חסכוני בהשקיה, ויכול לחיות בשמש מלאה או חלקית.

 

חסרונות: נשיר מותנה, כלומר משיר חלק מהעלים בחורף. הענפים גמישים וקלים להישבר ודרוש גיזום לחיזוק. בנוסף, הצמח רגיש לקור ולרוח, וקצב הצימוח אינו מהיר.

 

 

אלמון הודי

 

 גם מריח נפלא, גם מושך אליו יונקי דבש. אלמון הודי, צילום: עדי כץ

 

 

גם לפרחיו של האלמון ההודי, מטפס נכרך שניתן לשתול גם בעציץ, אין מה להצטנע כשמדובר בריח. אחראים לכך האשכולות הגדולים של גבעולים המסתיימים בפרחים קטנים, אדומים או לבנים, שהצמח מוציא בקיץ ובסתיו.  

 

יתרונות: מתאים לשמש מלאה או חלקית, משגשג בכל אזורי הארץ פרט לאזורים הרריים, ניתן להרבות אותו מייחורים, מושך אליו יונקי דבש.

 

חסרונות: משיר עלים בחורף, דורש השקיה מרובה, רגיש לקרה ולשרב, רגיש לקרקע גירנית או מלוחה, ומחייב גיזום אגרסיבי בתחילת החורף.

 

 

יערה יפנית

 

 בעזרת תמיכה מתאימה, השיח יגיע עד לגובה של 2 מטרים. צילום: עדי כץ

 

 

יערה יפנית היא שיח מטפס נוסף, שפרחיו המיוחדים בלבן ובצהוב היוצאים באביב ובקיץ משלבים יופי עם ריח טוב. בעזרת תמיכה מתאימה, השיח יגיע לגובה של עד 2 מטרים, ויכסה גדר או סוכת חצר במהירות וביעילות. גם את הצמח הזה, כמובן, ניתן לשתול בעציץ.     

 

יתרונות: צמח עמיד ומהיר צמיחה, כשהעלים והפרחים שלו משמשים כצמחי מרפא. הוא מתאים לשמש מלאה או חלקית וגם לאזורים קרים, וכן לכל סוגי הקרקע. אם זה לא מספיק, הוא חסכוני בהשקיה ובתחזוקה ומושך אליו פרפרים ויונקי דבש, כך שלא רק ריח טוב תקבלו ממנו, אלא גם מראה פסטורלי ונעים.

 

חסרונות: עלול להיות אגרסיבי בצמיחתו, וחייב גיזום בתחילת החורף.

 

 

הדס מצוי

 

 בלי טעם, אבל עם המון ריח. הדס מצוי, צילום: Shutterstock

 

 

שיח ההדס הוותיק, מי שממלא את התפקיד של "זה שאין לו טעם אבל יש לו ריח" בארבעת המינים של סוכות, הוא תוספת מצוינת לגינת הבשמים. הוא יכול להגיע לגובה של 3 מטרים, ויפרח באביב בפרחים לבנים-ורדרדים וכמובן ריחניים.

 

יתרונות: מתאים לכל אזורי הארץ, צומח בשמש מלאה או חלקית עם צמיחה צפופה המתאימה לגדר חיה או להסתרה. בנוסף, ההדס חסכוני במים, ירוק עד, עמיד בתנאי מזג אוויר קיצוניים, מתאים לכל סוגי הקרקע, דורש תחזוקה מועטה, משמש כצמח מרפא ומושך אליו פרפרים וציפורים.

 

חסרונות: לא רק פרפרים וציפורים נמשכים אליו, אלא גם דבורים וזבובים.

 

 

מורן החורש

 

בסוף החורף הצמח מוציא תפרחות גדולות, לבנות וריחניות. צילום: Shutterstock

 

 

מורן החורש הוא שיח ירוק עד שגדל בר באזורי חורש בארץ, ויכול להגיע לגובה של 4 מטרים, אבל בעזרת גיזום (רק לאחר הפריחה) הוא יכול להיות גם קטן יותר, ולהתאים לעציץ גדול. בסוף החורף הוא מוציא תפרחות גדולות, לבנות וריחניות.  

 

יתרונות: חסכוני בהשקיה, גדל בכל חלקי הארץ (גם קרוב לים), עמיד בפני קרה, צומח בשמש או בצל חלקי, עמיד בכל סוגי הקרקע אבל מעדיף אותה מנוקזת. לאחר הפריחה, הצמח מוציא אשכולות של פירות כדוריים שחורים דקורטיביים. הצמח יכול לשמש כגדר חיה או למטרות הסתרה, ובנוסף - הוא מושך אליו ציפורים.

 

חסרונות: אם אין לכם סבלנות חשוב שתדעו שמדובר בצמח שצומח לאט, וגם מצריך גיזום קל בסתיו.

 

 

יסמין ערבי

 

מתאים לשמש וגם לצל מלא, צומח מהר ומושך אליו ציפורים. יסמין ערבי, צילום: Shutterstock

 

 

להשלמת תשלובת הניחוחות, אפשר לבחור בשיח היסמין, גם הוא מטפס נכרך, המוכתר כפרח הלאומי של הפיליפינים, הוואי, אינדונזיה ופקיסטן - ואף מכינים ממנו תה יסמין. גם צמח זה מתאים לעציץ גדול, ופרחיו הלבנים הקטנים מפיצים ריח נפלא.

 

יתרונות: מתאים לשמש וגם לצל מלא, צומח מהר, פורח מהאביב דרך הקיץ ועד לסתיו, מתאים לכל סוגי הקרקע, מושך אליו ציפורים.

 

חסרונות: רגיש לקור ולשרב, דורש גיזום קל באביב.

 

 

הצמחים שאוהבים צל

 

5 מיתוסים על גידול עציצים

 

שותלים גינה אורגנית
 

איך לבחור תערובת שתילה

 

המדריך המלא לטיפול בצמחי בית 

 

הצטרפו לקהילת הגינון של מוטק'ה

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים

היא משלנו: כך תצרו גינה ים-תיכונית

 

ישראל עשירה במינים רבים של צמחי בר יחסית לגודלה, אבל הבנייה והפיתוח לא ממש מועילים לשימור המגוון והכמות,...

לקריאת הכתבה
7 צמחי תבלין לשתול באביב

התקופה לא פשוטה, אבל האביב שבפתח מכניס קצת אוויר, ואופטימיות. אוטוטו נהנה מחמימות נעימה, פריחות, לבלובים...

לקריאת הכתבה
גינה בבית: המדריך המלא לטיפול בצמחים

עציצים הם תוספת חשובה לכל בית, במיוחד אם הוא מצויד במרפסת. הם מוסיפים צבע, חיוניות ותחושה ביתית, ומשרים...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה