חזרה למגזין אוכל

חלום אקזוטי: הפירות המעניינים בישראל

מי הביא לארץ את הקרמבולה? מה עושים עם ג'ק פרוט? ואיפה מגדלים את פרי הדרקון? העמותה לפירות אקזוטיים חושפת את החצר האחורית – ומציעה מתכון מעולה לפאי פירות אקזוטיים
עדי כץ 15/09/16
חלום אקזוטי: הפירות המעניינים בישראל
מפתיעים במראה ובטעם: הפירות האקזוטיים. צילום: Shutterstock

 

גם אחרי שהתרגלנו למנגו, לאנונה, לפפאיה, לליצ'י ולקרמבולה, ממשיכים פירות אקזוטיים לעשות עלייה, ולאתגר אותנו בצורות, בצבעים, במרקמים ובטעמים שלא ידענו.

 

מאחורי תהליך אקלום עצי הפרי האקזוטיים בארץ והפצת פירותיהם, עומדים אנשים ללא רקע מקצועי בחקלאות, שפשוט אוהבים לשתול עצים לא מוכרים ולראות מה ייצא. "העמותה לפירות אקזוטיים בישראל", שהוקמה כבר ב-1989, מאגדת 200 מהמשוגעים לדבר.

 

מרבית חברי העמותה מתגוררים גרים ומטפחים בוסתן אקזוטי בחצר, אחרים הקימו מטעים של ממש וחלקם חוקרים את הנושא במסגרת מקצועית. "מטרת העמותה היא להעמיק את הידע והיכרות עם מינים של פירות אקזוטיים", אומר אמיר דגן, יו"ר ועד העמותה, שמבקש להבדיל בין המושגים פירות טרופיים לפירות אקזוטיים. "פירות טרופיים זו נישה גיאוגרפית מסוימת. פרי אקזוטי, הוא פרי מיוחד בצבע, בצורה ובטעם, שמוצאו יכול להיות גם מאזור עם אקלים אחר".

 

ענף של ג'ק פרוט. כל פרי בגודל אבטיח. צילום: shutterstock

 

את היבולים מציגים חברי העמותה בתערוכות חקלאיות. "יש בעמותה ערב רב של אנשים", אומר דגן. "המשותף לנו הוא האהבה לנושא, הסקרנות והרצון להפיץ את הידע. אנחנו לא נתמכים על ידי אף אחד, אין לנו כעמותה אינטרסים כלכליים ואנחנו לא עוסקים בשיווק הפירות לצרכן".

 

דגן עצמו מתפרנס מתחום שאינו קשור בחקלאות, אבל מאז שנות ה-80 הוא נוטע עצי פרי אקזוטיים בחצרו במושב. "זה עניין אותי", הוא מספר, "התחלתי לקרוא חומר על הנושא ולגדל עצי קרמבולה, קניסטל, לוקומה, אסנה ועוד. קשה לומר האם הם מסובכים יותר לגידול מעצים מקומיים, כל עץ והטיפול שלו. בכל מקרה, צריך הרבה סבלנות. יש עצים שמתחילים להניב רק אחרי כמה שנים".

 

חברי העמותה נפגשים מספר פעמים בשנה לסיורים מקצועיים, ימי עיון והחלפת חומר צמחי (פירות, זרעים, ייחורים וכד'). "אם לי יש למשל אבוקדו מסוג מסוים ולמישהו אחר אבוקדו מסוג אחר אני יכול לתת לו חתיכה מהעץ שלי להרכבה על שלו, כדי ליצור זן חדש", מסביר דגן.

 

למה צריך בעצם לאקלם בארץ עוד מיני עצים?

"כי הצרכן רוצה מגוון יותר גדול של פירות, להרחיב את סל המוצרים. בעבר היצע הפירות בארץ היה דל מאוד. אם לא נביא, הציבור לא ייחשף לפירות האלה, שיכולים להעשיר ולהרחיב את מגוון הטעמים ואת המרכיבים הבריאותיים בתפריט".

 

הצרכן הישראלי פתוח לטעמים חדשים?

 

 "הקהל כאן יחסית שמרני. חלק מהפירות כן נקלטים, כי אנשים הכירו אותם בחו"ל. צריך להבין שפירות חדשים זה דבר מושך, אבל גם מרתיע. אני יכול לתת לאנשים לטעום ואחד יגיד שהטעם מדהים, השני יגיד 'פוי' והשלישי לא יסכים בכלל לטעום. לא קל לקלוע לטעם של כולם ולכן להכניס פרי חדש, זה תהליך של שנים".

 

ליקטנו טנא מהפירות שאולי לא הכרתם:

 

פיטאיה

הפרי, שנקרא גם "פרי הדרקון" הוא דמוי ארטישוק וצומח על קקטוס, באזורים טרופיים באסיה ודרום אמריקה. הקליפה עבה ובצבעים זרחניים של אדום, ורוד או צהוב, הליבה עסיסית, לבנה או סגולה ומנוקדת בזרעים שחורים והטעם מתוק-חמצמץ.

 

 

קניסטל

 

פרי צהוב עם קצה מחודד, המכונה גם "ספוטה צהובה". הוא צומח על עץ טרופי שמקורו במרכז אמריקה ודרום מזרח אסיה. הטעם מתוק והמרקם, המזכיר קצת חלמון ביצה לא מבושל, הקנה לו גם השם "חלמונית".

 

 

 

לוקומה

פרי של עץ ירוק עד סובטרופי. צורתו עגולה והוא ירוק מבחוץ (עם כוכב בהיר מסביב לעוקץ) וצהוב מבפנים. המרקם של הלוקומה קמחי ומזכיר בטטה וניתן להשיג אותו גם באבקה.

 

 

ג'ק פרוט

הפרי הגדול בעולם (חוץ מאבטיח). מגיע מדרום אמריקה והודו. חיתוך הג'ק פרוט, בעל הקליפה העבה הצהובה והמכוסה גבשושיות, הוא משימה לא קלה המצריכה כפפות ניילון וסכין גדולה. בפנים ליבה צהובה הבנויה פלחים שיש לקלף, ולהוציא מהם את הגרעינים הגדולים. הטעם מזכיר מלון ויש האומרים בננה.

 

 

גרגר פנמה

פרי יער אדום ומתוק בגודל של עינב, הגדל באשכולות על עץ ירוק עד שמוצאו במקסיקו והאיים הקריביים. הפירות מבשילים בקיץ ואפשר לאכול אותם בטריותם או לסחוט למיץ.

 

טמרילו

פרי שנראה ממש כמו עגבניית שרי תמר, עם פטמה בקצה וטעם מתוק. הוא נאכל כמו פיג'ויה, עם חתך באמצע, אבל לאורך וחפירה בכפית.

 

ספודילה

 

פרי המכונה גם צ'יקו, וגדל על עץ שמוצאו במרכז אמריקה, משם נדד גם לאיי הודו המערבית. הגודל והצורה כשל ביצה, הקליפה חומה והתוכן צהוב-חום. הליבה עסיסית וטעמה מזכיר אגס.

 

קטמבילה

נראית כאוכמנייה כחולה גדולה (ויש גם זן ורוד) עם פלומה דקה כמו של אפרסק על הקליפה. מוצאה בדרום אמריקה, הטעם חמצמץ והיא טובה להכנת ריבות, מנות אחרונות ומיץ.

 

 

מה עושים עם כל הטוב הזה?

 

פירות אקזוטיים ככלל, כמו הפירות הוותיקים והמוכרים, ייטיבו להפוך לסלט פירות צבעוני וטעים. הם ישמחו להשתלב בשייקים, דייסות ודגני בוקר. אפשר גם להכין מהם ריבות, מוסים, גלידות, סורבה ביתי ועוגות פרי והנועזים יכולים לשלב אותם בתבשילי אורז, קינואה, פסטה או קוסקוס.

 

המתכון: פאי אקזוטי של הקונדיטור מיקי שמו

מתאים לשתי תבניות פאי מלבניות, בגודל 28X9 ס"מ


טארט מרענן. צילום: דניאל לילה


המרכיבים לבצק:

1/4 כוס סוכר

100 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות

1 ביצה

1.5 כוס קמח

חצי כפית א.אפיה


ההכנה:

1. מערבבים את החמאה והסוכר.

2. מוסיפים ביצה ומעט מהקמח ומערבבים 10 שניות במהירות בינונית.

3. מוסיפים את הקמח במהירות איטית/בינונית עד לקבלת בצק.

4. מכניסים למקרר בניילון לשעה.

5. מרדדים לעובי 1/2 ס"מ ומכניסים לתבניות הפאי ומכניסים למקרר לשעה.

 

המרכיבים לקרם שקדים:

150 גרם (1.5) שקדים טחונים

150 גרם (3/4 כוס) סוכר

150 גרם חמאה רכה

2 ביצים

2 כפות קמח

1 כפית רום לבן


ההכנה:

1. מקציפים שקדים,סוכר וחמאה כ-10 דקות.

2. מוסיפים ביצה ואת שאר החומרים

תגובות  2  אהבו 

15/09/16
עדי שלום.

תמיד יש מה ללמוד.

על כך תודה.
תמונות מרהיבות  עלהבוקר תודה
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

סופגניות ביתיות ב-5 דקות

לאורך שמונת ימי החנוכה, ובינינו - כבר שבועות לפני בואו, קשה להימלט מהן. סופגניות מקושטות בשלל ציפויים...

לקריאת הכתבה
לביבות כאלה עוד לא טעמתם

חג חנוכה, או אם תרצו חג השמן והטיגון, אוטוטוכאן, ועם כל האהבה שלנו לסופגניות ולביבות, 8 ימים של אכילת מזונות...

לקריאת הכתבה
מה אוכלים בסוכה? טאפאס!

חג סוכות הוא תקופה של אירוח. אנחנו מנצלים את מזג האוויר הנוח ואת ימי העבודה הקצרים (וברי המזל שבינינו את...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה