חזרה למגזין אוכל

טיפים משובחים להבראת המטבח

איך שומרים על תזונה מאוזנת ולא משמינה בחורף? איך מכינים לחם בלי גלוטן? ואיך נהנים מיתרונות המרווה בתבשילים? יפתח לחם עונה ומציע מתכונים מנחמים וטעימים
מערכת מוטק'ה 13/12/16
טיפים משובחים להבראת המטבח
קדירות חורפיות, עשירות בירקות ובדברים טובים. צילום: Shutterstock

 

"אני נאבקת בכל העולם", כתבה שושנה זילברמן במוטק'ה, "אין מקשיבים לי! מאד חשוב לבריאותנו להיצמד עד כמה שניתן לאכילה טבעית ונטולת תוספים שיש במזונות מעובדים.  כל מה שמגיע לחנויות בפלסטיק ובקרטונים בשקיות מרשרשות או שאינן מרשרשות - לא יכנס לביתנו.

"ליקויים רבים שיש בנו - החל מעצבנות והיפראקטיביות, דרך פצעים ופצעונים וכלה במחלות ממש,  סוכרת 2, יתר כולסטרול, יתר לחץ דם - אנו מעוללים לעצמנו בגלל האוכל המעובד שאנו אוכלים".

זילברמן, שמנהלת קהילת האוכל של מוטק'ה יחד עם ששת שצ, היתה אורחת של כבוד באירוח של יפתח לחם, אופה-אומן ושף גורמה שמקפיד על תזונה בריאה וטעימה. בחרנו את השאלות והתשובות המעניינות שהופיעו בשרשור. אתם מוזמנים לקרוא את השרשור המלא בקהילת האוכל של מוטק'ה.

 

גם בחורף: לרדת במשקל בזכות תזונה בריאה

 

 

 

 

הימנעו ממזון מעובד. יפתח לחם

 

מלי אביב שאלה: "אני אוהבת לאכול. עכשיו חורף ואני רוצה לא להשמין. מה אני יכולה לעשות? מה אוכלים ולא משמינים? אני מנסה להיות צמחונית ומוצאת את עצמי אוכלת בעיקר כריכים. קטניות עושות גזים, דגנים משמינים. גבינות עושות לי ליחה ואני מכחכחת כל הזמן. מה לאכול?".

 

לחם ענה על קצה המזלג: "הימנעי ממזון מעובד, קנוי וארוז. לא כדאי לאכול מטוגן, וחשוב לאכול באופן מסודר ולא לנשנש כל היום. התרחקי ממתוקים.  

 

קטניות מטופלות ומבושלות היטב לא יעשו גזים – השרי אותן לילה לפחות, עד 24 שעות, והחליפי את המים מספר פעמים. את הקטניות המושרות בשלי בישול ראשון בשפע של מים, כמו פסטה לפחות. סנני את המים ושפכי אותם. לבישול הסופי הוסיפי חתיכה של אצת קומבו, שמפרקת את מקורות הגזים. אם את סובלת מרגישות גבוהה, הסתפקי בקטניות ידידותיות כמו מש, עדשים שחורים ואזוקי.

 

אכלי הרבה ירקות ופירות טריים, והשקיעי גם בסלטים, ברטבים ובתוספות טימות, כמו זרעים קלויים. פצי את עצמך על הקור בשמן קוקוס ושמנים איכותיים מכבישה קרה בלבד.


אכלי מרקים עשירים ותבשילי ירקות, ואין כמו צלי ירקות שורש בתנור לנחמה בימות קור. אם תכיני לך ארוחות מספקות וטעימות תראי שלא תחפשי כל היום מה לאכול , לא תשתוקקי לבשר, לא תרעבי ולא תשמיני .

 

 

 

מרווה לא מרירה

 

ששת שצ שאל: באיזה מאכלים וכיצד ניתן לשלב מרווה, חוץ מאשר בתה?

 

קדירה עשירה עם נגיעות של מרווה. shutterstock

 

יפתח לחם ענה:

מרווה הוא צמח תבלין נהדר בעל טעם חורשי ודומיננטי. כאשר משתמשים בו לבישול חשוב להיות מתונים ולהוסיפו בכמות קטנה כדי שמרירותו לא תאפיל על התבשיל. למרווה תכונות רפואיות עוצמתיות ולכן יש להשתמש בו בתבונה, בשל אופיו המייבש את הגוף טוב לצינון ונזלת ועוד אינספור תחלואים אך מסוכן לנשים הרות או מניקות.
אפשר להוסיף עלה או שניים של מרווה לפסטו ירוק, להוסיפו לרוטבי סלט ואפילו לחלוט עלי מרווה בתום בישול ציר עד לצינונו וסינונו. בבישול מתאים לתבשילי קדרה, נזידים וירקות מוקפצים /מבושלים.


מתכון לתבשיל חורפי של שורשים ופטריות

החומרים

5  שיני שום חצויות לאורך


2
 בצלים חתוכים לטבעות


1
 בטטה קטנה קלופה ומגוררת


3
 גזרים קלופים חתוכים גדול

 צרור צנוניות קטנות טריות ללא הקצוות שטופות היטב עם מברשת מאדמה - אין צורך לקלף


1
 שורש סלרי שטוף היטב מקולף וחתוך למקלונים דקים


2
 שומרים חתוכים לרוחב לרצועות בעובי 1 ס"מ


1/2
 ק"ג ארטישוק ירושלמי קלוף ומנוקה (מומלץ לבשל את הארטישוק הירושלמי בישול מוקדם של 10 דקות בשפע מים רותחים, לסנן ולהוסיפו לשאר הירקות וכך לחסוך מאיתנו את ההנאה מהגזים אותם הוא עושה)

סלסלת פטריות פורטובלו, שקצה הרגל שלהם הוסר. לא שווטפים פטריות: נגבו אותן היטב במטלית יבשה.

כף שמן זית

3  עלי מרווה


1/2
 כפית קורנית


1
 כפית זרעי כוסברה כתושים


2
 עלי דפנה


3
 ס"מ מקל שוש (ליקוריץ)

קורט קינמון

½  כפית מלח ים אטלנטי

 

ההכנה:

1. חממו את השמן בסיר ברזל כבד, הוסיפו את השום והתבלינים, למעט מלח ולערבב עם כף עץ כדקה שתיים.


2. הוסיפו את המלח, הבטטה והבצל. ערבבו וכסו למספר דקות עד שהבצל מתחיל להתרכך.


3. הוסיפו את שאר הירקות, לערבב, לכסות, להקטין את הלהבה ולבשל במשך שעה.


4. להוסיף מלח לפי הטעם אם דרוש ולהגיש חם.

5. אם מבשלים בסיר רגיל ייתכן ויהיה צורך להוסיף נוזלים במהלך הבישול (במתינות שלא יתקבל קווץ').

 

 

יפתח לחם מכין לחם

 

בלה_685_ ביקשה לדעת איך מכינים לחם מקמחים שונים.

 

חוויה שונה מלחם קנוי. לחם ללא גלוטן תוצרת בית. shutterstock

 

יפתח לחם מסביר:

 

כוסמין הוא זן של חיטה, ואפשר לנהוג בו כמו בכל קמח חיטה, רק תידרש רגישות בעניין הנוזלים המוספים. עם קמחים אחרים, כמו שיבולת שועל, תירס, חומוס, טף ועוד צריך לנהוג באופן אחר לגמרי ולקחת בחשבון שהתוצאות (אם משתמשים בחומרי גלם טבעיים בלבד) יהיו שונות באופיין מלחמים אליהם אנו מורגלים, אם כי הם יכולים להיות טעימים ומספקים בשונותם.


מתכון ללחם מהיר ללא גלוטן:


לחם תירס וחומוס:


260
 גרם מים


60
 גרם טחינה גולמית מלאה


40
 גרם שמן זית


240

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

כל הסיבות לאכול ירקות (ופירות) כתומים

 

בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...

לקריאת הכתבה
לא זורקים אוכל: השאריות הופכות למנה מנצחת

אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...

לקריאת הכתבה
רימון מוסיף המון: 3 סלטים משגעים לחג

 

סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה