טעים ובריא: 3 מתכונים מפתיעים עם אבוקדו

עונת האבוקדו כבר כאן, וחוץ מהטעם הנפלא, כולם כבר יודעים שהפרי הזה (כן כן, פרי) שופע ערכים תזונתיים. באבוקדו קטן יש 10 גרם סיבים, ויטמינים מקבוצת B וכן ויטמיני E – נוגד חמצון חשוב ביותר - C ו-K, התורם לחיזוק העצמות ומניעת אוסטאופורוזיס. בנוסף, תמצאו באבוקדו אשלגן, סידן, חומצה פולית (שהוכחה כמפחיתה את הסיכון לחלות בדיכאון ובסוגי סרטן שונים דוגמת סרטן המעי הגס) ופיטוסטרולים, שמסייעים בהורדת רמת הכולסטרול בדם.
יש באבוקדו קטן, המכיל כ-250 קלוריות, גם 22 גרם שומן - אך כמחציתם נחשבים שומנים בריאים (בלתי רוויים), המסייעים למנוע מחלות לב וכלי דם, ותורמים גם לאיזון רמות הסוכר בגוף. למעשה, אבוקדו הוא הפרי היחיד המכיל שמן, חוץ מזיתים ואגוזים. זהו פרי דל בנתרן המכיל את כל חומצות אמינו החיוניות, מה שהופך אותו לבעל חלבון מלא ומתאים במיוחד לצמחונים ולטבעונים הנמנעים מבשר. האבוקדו משתלב נהדר במטבחים רבים – בדרום אמריקה, שם משתמשים בו להכנת משקאות וקינוחים, במטבח המקסיקני כמובן, שם נעשה בו שימוש רחב בעיקר כממרח גוואקמולי פיקנטי, וגם במטבח הים תיכוני שלנו, בו מתייחסים אליו יותר כאל ירק מבחינת השימוש. אבוקדו משמש גם בתעשיית היופי: שמן האבוקדו תורם להחייאת העור והשיער, ואידיאלי לעור בוגר ויבש ולשיער פגום.
איך שומרים על האבוקדו שלא ישחיר?
לימון מונע את תהליך ההתחמצנות וההשחרה של האבוקדו. צילום: Shutterstock
בדרך כלל האבוקדו ישחיר לאחר שתחתכו אותו, ולכן כדי למנוע זאת, מומלץ לטפטף עליו מעט מיץ לימון מיד לאחר החיתוך (הדבר נכון גם לגבי סלט או ממרח אבוקדו). החומצה שבלימון תמנע את תהליך ההתחמצנות של מגע האוויר עם האבוקדו.
אם האבוקדו בכל זאת השחיר, האם הוא מקולקל?
תהליך ההתחמצנות שגורם להשחרה של האבוקדו לא מקלקל אותו ולא משפיע על הטעם (רק הופך אותו אולי לפחות נעים לעין). מתי האבוקדו כן מקולקל? כשבקצהו מופיע עובש לבן, או לחילופין, אם בתוך האבוקדו מופיעים כתמים כהים. כמובן, אבוקדו שמתחיל בתהליך ריקבון יזוהה גם בטעם לא טוב.
האם לצבע הקליפה יש השפעה על טעם האבוקדו?
רצוי לבחור אבוקדו בלי מכות ושריטות עמוקות. צילום: Shutterstock
בדרך כלל אין למראה הפרי השפעה על הטעם, ואף לא על המרקם של האבוקדו. כתמים קלים על הקליפה או שפשופים עדינים לא פוגעים בטיב ובאיכות הפרי. לעומת זאת, מכה חזקה במיוחד עלולה להשפיע על פנים הפרי, כך שבמקום שנפגע יתכן שיתפתח ריקבון. לכן פרט למישוש האבוקדו ובדיקה האם הוא רך דיו ובשל, רצוי לבחור אבוקדו בלי מכות עמוקות, שריטות וצלקות שמעידות על פגיעה בפרי.
לא בשל, לא בשל – בשל!
כולנו מכירים את זה: אנחנו רוכשים אבוקדו קשה מתוך מחשבה שיבשיל לאיטו, אלא שאז אנחנו שוכחים אותו על השיש ומגלים שפשוט נרקב. איך אפשר לזרז את תהליך ההבשלה של האבוקדו? פשוט לעטוף אותו בנייר או בקרטון, ומומלץ גם לצרף אליו תפוחים או בננות. הפירות הללו מפרשים חומר בשם אתן (תרכובת אורגנית), המזרז את תהליך ההבשלה.
וכעת – 3 מתכונים מפתיעים עם אבוקדו:
טראפלס שוקולד אבוקדו (טבעוני)
צילום: הדס ניצן
מצרכים:
1 אבוקדו בשל
1 כוס אגוזי מקדמיה
1.5 כף אבקת קקאו איכותית
10 תמרים מגולענים
סירופ מייפל להמתקה (לפי הטעם)
לציפוי: אבקת קקאו/ אגוזי פיסטוק/ שבבי קוקוס
ההכנה:
1. בבלנדר כותשים את האגוזים עם תוכן האבוקדו
2. מוסיפים את אבקת הקקאו, התמרים וסירופ מייפל.
3. מכניסים את התערובת למקרר לכמה שעות.
4. מגלגלים לכדורים בתוך אבקת קקאו/ אגוזי פיסטוק/ שבבי קוקוס עד לציפויים המלא.
5. מאחסנים במקפיא ומגישים קר.
קוקטייל ג'ין אבוקדו
צילום: חן שושן
מצרכים (ל-2 מנות):
120 מ"ל ג'ין
50 מ"ל ליקר סנט ג'רמיין
60 מ"ל מיץ לימון סחוט
20 מ"ל מי סוכר
1/2 אבוקדו בשל
10 עלי בזיליקום
ההכנה:
1. לתוך שייקר מוזגים את הג'ין, הליקר, מיץ הלימון ומי הסוכר. מוסיפים את חצי האבוקדו ומערבבים במספר פולסים.
2. קורעים את עלי הבזיליקום ומכניסים פנימה. מערבים פעם נוספת.
3. מוזגים את המשקה לשתי כוסות מרטיני או כוסות גבוהות אחרות.
* ניתן לקשט את קצה הכוסות עם קוביית אבוקדו שרופה קלות.
גוואקמולי אבוקדו (טבעוני)
צילום: הדס ניצן
מצרכים:
2 אבוקדו בשלים
2 כפיות מיץ ליים
2 כפות כוסברה קצוצה דק
1/2 בצל סגול קצוץ דק
1/4 כפית מלח
1 טורטייה
ההכנה:
1. מועכים בעזרת מזלג את שני האבוקדו.
2. מוסיפים את מיץ הליים, הכוסברה, הבצל והמלח.
3. מניחים טורטייה בתוך קערית עגולה ואופים אותה קצת בתנור כדי שתקבל את צורת הקערית. מגישים בתוכה את הגוואקמולי.
המתכונים באדיבות "אבוקדו גרנות"
כל הסיבות לאכול ירקות (ופירות) כתומים
הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...
אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...
סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...