יוצאים לפנסיה? עצות זהב לנחיתה רכה
לא קל לצאת לפנסיה. מחקר שנערך על ידי מכון המחקר הבריטי לנושאים כלכליים מצא, כי 40% מהגמלאים סובלים מדיכאון קליני, ויותר מ-50% מהם סובלים מירידה במצבם הבריאותי. יציאה לפנסיה היא ללא ספק יציאה אל הלא נודע - המקום שמכיל בתוכו מצד אחד חששות ופחדים, ומצד שני תחושה של חופש, הקלה והתרגשות.
"האוכלוסייה שעומדת לקראת פרישה מתחלקת לשני חלקים עיקריים: אלה שממש מחכים לפרישה, ולמרות שלא תכננו שום דבר - מצפים שתפתחנה להם הרבה אפשריות, ומנגד - אלה שחוששים מהרגע", אומרת רונית בנארי, מרצה, מנחת קבוצות ומאמנת אישית לקראת פרישה ואחריה, מפתחת המודל "מפרישה לפריצה".
"למעשה אף אחד לא יודע מה מחכה לו. מגיע היום של אחרי הפרישה, מחזירים את המפתחות, ופתאום לא משנה מה היה התפקיד שלך ובאיזו עבודה עבדת, כולם נמצאים באותו מצב של 'מה עכשיו'?. זהו עולם שבו לא צריך להשכים ולקום בבוקר בשביל שום דבר מלבד בשביל עצמך, ולעיתים זה מאד מאתגר".
מולי אופיר מכרמיאל (67), מנהל מרחב בתחום הגביה בקרית מוצקין, עתיד לפרוש מעבודתו בסוף חודש יוני, אחרי 28 שנים במקצוע. אשתו הייתה רופאה והיום גם היא בפנסיה. לשניים שני ילדים ושלושה נכדים. "ההרגשה מצוינת, אני מת לצאת כבר לפנסיה", הוא אומר בחיוך, "אבל אני לא מתכוון לעבוד כל היום בגינה. היום אני עובד בווליום מלא. אני עושה 70 אלף קילומטרים בשנה, אין לי זמן לשום דבר. אני צריך להחליט אם יש לי זמן ללכת לרופא שיניים או לא, אם יש לי זמן ללכת לרופא או לא. סוף סוף יהיה לי זמן. כשארצה לנסוע לניו יורק לבקר את הבת ואת הנכדה שחיות שם, פשוט אקום ואסע".
"תהיה לי מן ריקנות לאחר הפרישה"
מסתובבת במסדרונות מקום העבודה ולא מאמינה שלא תהיה חלק מזה יותר. מלכה וינברג, צילום באדיבותה
מלכה וינברג (66) מתל אביב מרגישה קצת אחרת. היא אלמנה פלוס שניים ונכד אחד. צלמת במקצועה, מורה לצילום בבית ספר תיכון, אשר יוצאת לפנסיה בסוף שנת הלימודים. "תהיה לי מן ריקנות כזאת. אני מסתובבת עכשיו במסדרונות, חושבת לעצמי איך פתאום לא אהיה חלק מכל הפעילות הזאת סביבי", היא אומרת. "התלמידים, המורים, הכל".
מה הפחד הכי גדול?
מלכה: "בעלי נפטר לפני שנתיים ועוד לא התארגנתי. היו לנו המון תכניות לנסוע בעולם, ופתאום הוא איננו ויחד איתו הלכו התכניות. הוא היה גם צלם ועבדנו המון יחד. המסע בעולם היה אמור להיות גם מסע צילום. היום יש לי פחות מוטיבציה לעשות את זה לבד. החברות כולן נשואות עם ילדים ומשפחה. הן גרות ברמת גן, וכל אחת עברה ליישוב אחר ככה שליד הבית ממש אין לי חברים. מדי פעם אני נפגשת עם חברה טובה. אני מרגישה קצת בדידות, ופוחדת שהזקנה תיפול עלי פתאום. שאמצא את עצמי כל שני וחמישי בקופת חולים. גם הנושא הכלכלי מטריד אותי. הייתי הרבה שנים עצמאית, ולמעשה הפנסיה התחילה להצטבר רק בשנים האחרונות".
מולי: "הפחד הכי גדול הוא כלכלי. יש אמנם בטחון ברמה הבסיסית עם פנסיה לא רעה, אבל אי אפשר לדעת מה יקרה. חוץ מזה בואו נודה באמת, אני נמצא בגיל שבו אני לא יודע אם אקום בבוקר, או אתעורר עם אירוע מוחי. אני לא ממש פוחד כי ברמה הבסיסית תהיה הכנסה. אבל האם מה שהצלחתי לחסוך יספיק לי לטיול לאוסטרליה ולדרום אמריקה? זאת כבר שאלה אחרת".
"מחכה בקוצר רוח לפרוש ולהצטרף לאשתי הגמלאית"
מתכנן לעשות את מה שלא הספיק כל החיים. מולי אופיר, צילום באדיבותו
יש תכניות לפרישה?
מולי: "לעשות את מה שלא הספקנו לעשות כל החיים. קודם כל לטייל בעולם. לעסוק בתחביבים שהפסקתי לעסוק בהם הרבה שנים כמו צילום אומנתי, גינת ירק. אשתי יצאה לפנסיה לא מזמן ונמצאת יותר באוויר מאשר על הקרקע. עושה טרקים ביוון ובפורטוגל, נוסעת ונהנית. אני מחכה בקוצר רוח להצטרף אליה".
מלכה: "לי ולבעלי היו תכניות גדולות לפנסיה, וצריך לעשות חשיבה מחדש. אולי אצא לטייל, לאו דווקא בחו"ל. ביום השנה למותו נסענו כל המשפחה לטיול בארץ. אני מקווה שאמשיך לטייל. אני רוצה להתחיל לעשות פלדנקרייז, ללמוד משהו, לחפש פעילות. אולי אתנדב בתחום ההוראה. אחד הילדים שלי מתגורר בחו"ל, ועברתי להתגורר ליד הילד השני ככה שזה כבר יותר נחמד. אחד הדברים שאני מתכננת לפנסיה זה לחפש את אילן השורשים המשפחתי. משהו שכבר הרבה זמן אני רוצה לעשות".
תמשיכו לעבוד?
מולי: "יש לי הרבה מה לתרום - אני יכול לסייע לרשויות מקומיות, אבל אני רוצה לעבוד כמה שארצה. בלי מחויבות. לא רוצה יותר לקום בבוקר ולהתחיל להתרוצץ בין הרשויות, אבל אם יש לך בעיות ארנונה, אני אפתור אותן. אני בין הטובים בתחום. אני רוצה לעבוד כמה שעות שבועיות - גם לשפר את מצבי הכלכלי וגם להשאיר לעצמי זמן ליהנות".
מלכה: "כבר דיברתי על זה בבית הספר, שאמשיך ללמד פעם או פעמיים בשבוע, שלא יהיה לי חלל לגמרי. היום אני עובדת כל יום עד 15:00, אחר כך תמיד יש לי סידורים. זה ממלא את כל השבוע".
בין אם אתם לקראת פרישה ובין אם אתם כבר שם, הכל בוודאי נשמע לכם מוכר. רונית בנארי מעניקה כמה טיפים שיעזרו לכם להקל על המעבר מחיים אינטנסיביים של עבודה ליום שאחרי הפרישה, ולשמור על איכות חיים טובה:
תכננו את הזמן הפנוי שלכם
חשוב לתכנן את הזמן בצורה הטובה ביותר, כולל גיוון של פעילויות ואנשים, כדי שלא ישעמם. מתכננים נסיעה לחו"ל? נהדר. כדאי להעביר את הרצון לתכנית פעולה: מתי? לאן? לכמה זמן? איפה תגורו? כמה זה יעלה? כשתדעו את הדברים הראשוניים הללו, התחילו לפעול.
טפחו מחדש את הזוגיות
מצאו תחביבים הנעימים לשניכם ובצעו יחד פעילויות משותפות. צילום: Shutterstock
בין אם אתם חיים לבד ובין אם בזוגיות, עכשיו זה הזמן לטפח את הביחד: לבנות זוגיות חדשה לבודדים או לשמור ולטפח את הזוגיות הקיימת. זוגות שעבדו הרבה שעות מחוץ לבית מוצאים את עצמם פתאום, אחרי הפרישה, שעות רבות ביחד. חשוב לשמור על זוגיות טובה. לפרגן, לעשות חלק מהפעילויות ביחד. לא לעשות "הנהלת חשבונות" המבוססת על שנים של כעס. מצאו תחביבים הנעימים לשניכם ובצעו יחד פעילויות משותפות.
עשו חברים חדשים
"מלכה צודקת בחשש שלה מהלבד לאחר הפרישה, ולכן זה הזמן להירשם לחוגים, ללכת להרצאות, לפגוש אנשים חדשים", אומרת בנארי. זה הזמן לבדוק שוב ברשימת הקשר בטלפון מי החברים שנותק איתם הקשר, ולחדש קשרים. אפשר למצוא חברים ותיקים וחדשים ברשתות החברתיות. בכל מתנ"ס כיום יש קורסים למחשבים לגיל השלישי, מומלץ ללמוד איך לגלוש באינטרנט, ולהכיר אנשים חדשים ברשת.
אל תוותרו על החלומות שלכם
"מלכה סיפרה על החלומות שהיו לה עם בעלה ז"ל. הם רצו לנסוע בעולם ביחד, ופתאום לאחר שהתאלמנה היא מרגישה אבודה", אומרת בנארי. "אבל החיים שלה הם עכשיו, והיא צריכה לנצח עם מה שיש לה. לכן מומלץ להוציא לפועל את החלומות, גם לבד. יש חברות נסיעות המיועדות לאנשים מבוגרים - כדאי לבדוק טרם הנסיעה שלא כל הנוסעים הם זוגות, כדי שהיא תרגיש בנוח. גם בארץ יש שפע טיולים לגמלאים, ומומלץ להצטרף אליהם".
מצאו תחביבים חדשים
כדאי למצוא תחביבים חדשים שמצריכים יציאה מהבית ומפגש עם אנשים. צילום: Shutterstock
כדאי למצוא תחביב שדורש יציאה מהבית ומפגש עם אנשים. צילום, לדוגמא, הוא תחביב נפלא בו פוגשים הרבה מאד אנשים, ואפשר לצאת למסעות צילום בארץ ובעולם.
זה הזמן להתנדב
התנדבות מצילה חיים של אחרים, ולא פחות מכך - את החיים שלנו. כדאי למצוא סוג התנדבות שיגרום לנו להתרוממות רוח ולהתרגשות. יש המון מקומות שמשוועים למתנדבים, אפשר למצוא אותם ברשת ובכל עיר, דרך הפרסומים השונים, העירייה והמועצה מקומית.
עבודה חלקית – זה עדיין אפשרי
"גם מולי וגם מלכה דיברו על החרדה מהמצב הכלכלי", אומרת בנארי. "ייתכן שיהיה צורך למצוא עבודה חלקית כדי להשלים הכנסה, וזה בסדר. יש חברות כוח אדם שמתעסקות בהשמת גמלאים בעבודה, וכמובן - אפשר גם לפתוח עסק עצמאי, אבל יש ללמוד כיצד לעשות את זה נכון, בעזרת ליווי מקצועי.
צרו ביטחון כלכלי
כדאי להתייעץ עם יועץ פנסיוני בכל הנוגע לכסף, למשיכתו, להטבות במיסים ושאר הנחות המגיעים לכם בתור גמלאים. דבר אחד חשוב עד מאד - לא להסתנוור מסכום הכסף שמקבלים עם הפרישה, ולא לחלק אותו לילדים. אתם תזדקקו לו בשנים הבאות.
[#middleBanner]
10 הנחות שכל פנסיונר צריך להכיר
אזרחים ותיקים? מגיעות לכם הטבות בבנקים
יוצאים לפנסיה? יתכן שאתם זכאים להחזרי מס
להשתלב בעולם ההייטק אחרי גיל 60
8 טיפים למציאת עבודה בגיל 50 פלוס
הגעתם לגיל פרישה ויש לכם תוכניות מפורטות לשנות הפנסיה. אולי אתם מתכננים לרכוש מקצוע או תחביב חדש, אולי...
בפסח אנחנו עושים סדר כמעט בכל דבר – בבית כמובן, בארון הבגדים, בארון התרופות ובנפש. אבל מה עם הארנק? במטרה...
על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בכל שנה כ-70,000 איש מגיעים לגיל פרישה (נשים בגיל 62 וגברים בגיל 67)....