כושר גופני בגיל 50+ מגביר הסיכוי לבריאות

כמו שעדיף להיות עשיר ובריא, כך כדאי כנראה גם להיות רזה ובכושר. אבל אם אי אפשר - עדיף, מתברר, להיות בכושר. מחקר חדש, אמריקאי-בריטי, מראה שבני אדם מגיל 50 ומעלה שמקפידים על פעילות גופנית - מכפילים את סיכוייהם לשמור על בריאותם, על יכולת התנועה שלהם ועל יציבותם בשנותיהם הבאות. מדווח הארץ "השתמשו בזה, או שתאבדו את זה - זה המסר", אמר למגזין "טיים" ד"ר ליין לאנג מבית הספר לרפואה פנינסולה בפלימות, שיחד עם עמיתים בארצות הברית חקר מידע שנאסף בקרב יותר מ-10,000 בני אדם, גילאי 69-50, במשך שש שנים. המחקר בחן מידע שמקורו בשני מחקרים ארוכי טווח, שעודם מתקיימים: מחקר בריטי על הזדקנות ומחקר אמריקאי העוסק בבריאות בקרב גמלאים. המשתתפים משתי הקבוצות - 8,692 אמריקאים ו-1,507 בריטים - נשאלו אם הם נוהגים לקיים פעילות גופנית נמרצת. זו יכולה להיות ספורט ולחלופין עבודות בית קשות או כל עבודה פיסית - כזאת שבסיומה האדם מתנשף בכבדות ומזיע.
עוד כתבה על כושר בגיל המבוגר
להגשים חלום: מאמן כושר מוסמך בן 90
מבוא לכושר גופני לגיל המבוגר
מה זה אירובי ולמה זה טוב
כל מה שצריך לדעת לפני שאתם מתחילים באימוני כושר
אימוני כושר: קריאת תיגר על ההזדקנות
תוכנית אימוני כושר מקטינה הסיכון למוגבלות בתנועה
תרגילי התעמלות לבית: חיזוק שרירי הכתפיים
תרגילי התעמלות לבית: חיזוק שרירי הירכיים והבטן
משקולות לבני 50+
אף פעם לא מאוחר מדי להיכנס לכושר
איך להפיק את מירב התועלת מתרגילי כושר
די ב-10 דקות פעילות גופנית ביום כדי למנוע מוות
פעילות ספורטיבית להורדת לחץ דם
התעמלות במים לגיל המבוגר
התעמלות מתונה מצעירה את כלי הדם
עלייה במדרגות בריאה ללב, ועוד טיפים לכושר
התברר, שאלה שעשו פעילות כזאת לפחות במשך חצי שעה, לפחות שלוש פעמים בשבוע, סבלו הרבה פחות מדעיכה במצבם הגופני: הם יכלו ללכת מרחקים נאים, לא התקשו לעלות במדרגות ויציבותם לא נפגעה. מצבם היה טוב פי שניים מזה של אלה שלא התעמלו. ייחודו של המחקר בכך שיתרונות אלה נצפו בקרב המשתתפים בכל טווחי המשקל: השמנים ששמרו על כושר היו במצב טוב יותר מרזים שלא היו בכושר. "יש אנשים שמתחילים לעשות התעמלות, וכשהם לא יורדים במשקל, הם מפסיקים", אמר ד"ר לאנג. "המחקר הזה מראה שלהתעמלות יש יתרונות גדולים גם אם היא לא מובילה להרזיה". שמנים או בעלי עודף משקל אמנם היו בסיכון גבוה יותר לבעיות גופניות - אבל רוב הסיכון העודף הזה בוטל אם הם היו בכושר. למשל: 21.1% מבעלי המשקל התקין (במחקר הבריטי) נחלשו פיסית במשך שנות המחקר אם לא התעמלו; זה קרה רק ל-12.4% מאלה שהתעמלו. ואילו בקרב השמנים, 31.6% סבלו מבעיות פיסיות אם לא התעמלו - ורק 15.4% מאלה שכן. כלומר, הפעילות הגופנית כמעט שביטלה את ההבדלים בין הקבוצות. התוצאות במחקר האמריקאי היו דומות, אם כי פחות מובהקות. במחקר אמריקאי אחר, שעקב אחרי 25 אלף גברים במשך יותר מעשור, התברר אמנם כי לשמנים שביניהם יש סיכון רב פי 1.7 למות בטרם עת מאשר לבעלי משקל תקין. ואולם, אצל הגברים שהיו בכושר, ההשמנה כמעט שלא הגבירה את הסיכון. לגבר במשקל תקין אך לא בכושר היה סיכון כפול למות מוקדם מאשר לגבר שמן בכושר. מכל אלה עולה, שהשאלה אם משקל יתר יזיק לאדם או לא תלויה בשאלה אחרת: אם הוא בכושר. ד"ר לאנג ציין בנוגע למחקרו, כי "הממצאים דומים בארצות הברית ובבריטניה, מה שעשוי להראות שהם אוניוורסליים. התברר שהתעמלות בגיל העמידה לא רק מיטיבה עם אנשים מבחינת הפחתת משקל, אלא גם עוזרת להם להישאר בריאים ופעילים בהמשך חייהם. ולמעשה, המשקל אינו משנה מבחינה זו".

הכושר הגופני כמנבא תמותה
במחקר נוסף - שתוצאותיו מובאות בגיליון השבוע של ה- JAMA, בטאונה הרפואי של הסתדרות הרפואית בארה"ב, נבחנה השפעת הכושר הגופני על הסיכון למחלות קרדיו-וסקולריות, בהינתן משקל גוף תקין, גבוה ואף בהשמנה. כך דווח באתר סטרמד. מקובל לראות בהשמנה את אוייב הבריאות העיקרי של המאה ה-21, ולכן מעניין לקרוא את מסקנות מחברי המחקר. ככל שמזדקנים, יש נטייה לעליה במשקל, מצד אחד, ולירידה בכושר הגופני ובכושר לב-ריאה מצד שני. ההקשרים בין השמנה, כושר ותמותה לא נחקרו, ולכן המחקר הנידון בא לכסות פער מידע זה. במחקר שותפו 2,603 אנשים בני 60 +, והוא נמשך כ-12 שנים. הכושר הגופני נקבע על פי יכולת ביצוע מבחן מאמץ, השמנה על פי אינדקס מסת הגוף (BMI), או היקף המותניים ואחוז ריקמת השומן. מתוצאות המחקר מתברר, כי כושר גופני מהווה מנבא משמעותי לתמותה, והוא בלתי מותנה בהשמנה או הקף המתניים. כך נמצא שאלה שהיו בחמישון התחתון לכושר, היו בעלי סיכון תמותה גבוה פי שניים מהחמישון שמעליהם, ופי ארבעה גבוה יותר מאלה שבחמישון העליון לשמירת הכושר. המסקנה - על הקלינאים לשקוד על שמירת היכולת התיפקודית על ידי המלצה לפעילות גופנית קבועה בקרב המזדקנים, בין אם הם בעלי משקל תקין ובין אם גבוה.

ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...
האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...
החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...