חזרה למגזין אוכל

לאכול ולהירגע בחום

תזונה נכונה ומצננת המבוססת על פירות וירקות העונה, חליטות תה קרות וקטניות עדינות תקל עליכם בקיץ. ויש גם מתכון מקורי
עדי כץ 18/07/18
לאכול ולהירגע בחום
אל תכבידו על מערכת העיכול בקיץ. צילום: Shutterstock

 

 

הימים לא קלים, בעיקר מחוץ למזגן. שוב נדמה, כמו בכל קיץ, שחם כל כך עוד לא היה פה ושזה לא ייגמר לעולם. אז עד שיופיע הסתיו, המזגן ימשיך להיות הנשק העיקרי ללוחמה בחום, אולי גם מקלחת קרה או טבילה מזדמנת בים, אבל גם המזון שאנחנו מכניסים לגוף יכול לעשות את ההבדל.

 

לדברי התזונאית הקלינית נטלי שמש, בקיץ כדאי להעדיף מזונות קלילים ומהירים ולוותר על ארוחות חמות וכבדות. "מנות קרות שיכולות להתאים לקיץ הן כריכים מלחמי דגנים מלאים עם ממרחים וירקות, סלטי ירקות עם קטניות או דגנים, מרקים קרים, פשטידות קרות, קרטיבים ביתיים מפירות טחונים, דייסות קרות וכמובן ירקות ופירות טריים".  

 

אחת מסכנות העונה היא התפתות למשקאות קרים עתירי סוכר. "חשוב להרבות בקיץ בשתייה, אבל ללא סוכר", אומרת שמש. "במקום משקאות ממותקים, וזה כולל גם מיצי פירות מעובדים, כדאי ללכת על חליטות צמחים קרות או סודה עם לימון. במקום אייס קפה עם גלידה, שהוא עתיר בסוכן ובשומן, מומלץ לשתות קפה קר".

 

תנו לאוכל לקרר אתכם

 

פירות וירקות העונה הם דרך מצוינת להצטנן. shutterstock

 

 

תופתעו לגלות שהגורם העיקרי במזון המשפיע על תחושת החום הוא טמפרטורת המזון. "מנות ומשקאות קרים או קפואים יכולים לתת בקיץ תחושת צינון, לפחות זמנית", אומרת שמש.

 

לפי הרפואה הסינית, היכולת של מזונות לקרר או לחמם את הגוף אינה תלויה בטמפרטורת ההגשה. "האפקט המחמם או המקרר הוא תוצאה של תהליך העיכול", מסביר שגיא גבריאלי, מומחה לרפואה סינית ויפנית. "תה מנטה חם יצנן את הגוף יותר מבשר קר, שתהליך העיכול שלו יוצר חום.

 

"הרפואה הסינית, שהתפתחה בתקופות שלפני המזגנים והמקררים, אומרת שלקיבה יש טמפרטורה מסוימת שבה תהליך העיכול הוא אופטימלי. דווקא מאכלים ומשקאות קפואים או קרים מדי, עלולים לפגוע בתהליך העיכול. הגוף מתמודד טוב יותר עם מאכלים בטמפרטורה מאוזנת, לא חמה ולא קרה מדי".

 

מהם המאכלים המקררים על פי הרפואה הסינית? אלה שהגוף זקוק לפחות אנרגיה לשם פירוקם. "בגדול, ירקות ופירות טריים הם בעלי אנרגיה מקררת", אומר גבריאלי. "הם קלים יותר לעיכול מאשר בשר או מזון מטוגן, למשל, שיוצרים חום פנימי במערכת העיכול שמשליך על כל הגוף.

 

"כמעט כל הפירות נחשבים מקררים. בננות, לימון, אבוקדו, תפוח עץ, אפרסק, אגס, שזיף, תות שדה ואבטיח. מבחינת ירקות - מלפפון, פטריות לבנות, חסה, חצילים, בטטה, ברוקולי, כרוב, סלרי, דלעת, קישוא ותרד. תה ירוק מאוד מתאים לעונה וגם חליטת מנטה, שהוא צמח תבלין מקרר". 

 

במקביל, ממליץ גבריאלי להפחית בקיץ באכילת מזון מהחי, שנחשב למחמם, למעט דגי ים שנחשבים ברפואה הסינית לנייטרליים מבחינת חום. "אפשר לאכול כמובן גם קטניות כמו חומוס ושעועית ודגנים כמו שעורה, כוסמת ושיבולת שועל". 

 

בנוסף לבחירה בסוגי המזון, כדאי לדברי גבריאלי לבחור גם בשיטות הבישול המתאימות לעונה. "בקיץ כדאי להסתפק בבישול קצר כמו אידוי או הקפצה, שמשמר את האיכויות המקררות של המזון ולא פוגע בערכים התזונתיים. כדאי להפחית שימוש בשמן ולהימנע מתיבול בתבלינים חריפים כמו ציפורן או פלפל שחור, שיוצרים אפקט של חום בגוף".

 

 

המתכון: דייסה קרה של שיבולת שועל ופירות

 

באדיבות נטלי שמש, דיאטנית קלינית

 

 
shutterstock

 

רכיבים:

4 כפות קוואקר (שיבולת שועל)

1/2 כוס חלב סויה

1/2 כוס מים חמימים

1-2 פירות חתוכים

1 כף זרעי צ'יה

קינמון או תמצית וניל טבעי (אפשרי)

 

ההכנה:

מערבבים את כל הרכיבים ביחד ומאחסנים בקופסה במקרר. אוכלים מספר שעות לאחר מכן.

 

שקשוקות כאלה עוד לא טעמתם - מתכונים

פסטות עם הפתעה

סלטי קיץ מרעננים

קוקטיילים כמו במסעדה

מתכונים עם דובדבנים

סלט, מאפינס, קיש ובראוניז

מתכון לפילה דניס ופסטה שחורה

בריא אש: כל הסיבות לאכול חריף

 

 

הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה 

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

כל הסיבות לאכול ירקות (ופירות) כתומים

 

בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...

לקריאת הכתבה
לא זורקים אוכל: השאריות הופכות למנה מנצחת

אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...

לקריאת הכתבה
רימון מוסיף המון: 3 סלטים משגעים לחג

 

סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה