לאכול ולתרום לקהילה: מסעדות עם אג'נדה חברתית
- השתתפות במגוון רחב של 10-15 שיעורי כושר שבועיים
- הרצאות איכותיות לחברי פרימיום בלבד
- קורסים במגוון נושאים המתחלפים כל חודש
- חוג "ראשון בדיגיטל" - להיכרות עם העולם הדיגיטלי
- צפייה באלפי שעות VOD של הרצאות מרתקות מוקלטות
- הנחות קבועות להשתתפות בטיולים, מפגשים ואירועים מיוחדים לחברים של מוטק'ה
יש מסעדות עם עיצוב יוצא דופן ויש מסעדות שבהן הערך המוסף הוא נוף עוצר נשימה. אבל יש בארץ גם בתי קפה, מסעדות ומיזמי אוכל שבהם - מלבד החשיבה על האוכל ועל השירות - משקיעים מאמצים גם בתרומה לקהילה. פעילות המקומות האלה מושתתת על אג׳נדות חברתיות, ובגדול אפשר לומר שמטרת קיומם היא להפוך את העולם לטוב יותר.
בחלק מהמקומות הללו מיישמים את המונח ״תרומה לקהילה״ על ידי העסקת עובדים בעלי צרכים מיוחדים, אחרים נלחמים בתופעת בזבוז מזון, יש כאלה שמכשירים בני נוער במצוקה למקצועות המטבח ויש גם מי שכל מטרתם היא ליצור חיבור בין תיירים לישראלים, כדי לשפר את ההסברה הישראלית על ידי היכרות מקרוב. הנה כמה מסעדות בעלות מטרה חברתית חשובה, שחוץ מאוכל טוב, יעניקו לכם הזדמנות לתרום לקהילה מעצם הישיבה בהן:
מסעדת "אנה" למען נוער בסיכון
למען נוער בסיכון, צילום: נועם פריסמן
״אנה״ היא מסעדה איטלקית השוכנת באחד המבנים המשוחזרים והיפים ביותר בירושלים, במוזיאון בית טיכו שהיה המבנה הראשון מחוץ לחומות העיר העתיקה. המסעדה הזו שמה לעצמה למטרה לסייע לבני נוער בסיכון לשנות את מסלול חייהם. לשם כך היא החלה לפעול בשיתוף עם קרן ״דואליס״ ועם התוכנית החברתית של עיריית ירושלים, וכיום בני נוער במצוקה משולבים במסעדה בתפקידים שונים במטבח.
במהלך השבוע המסעדה פתוחה החל משעות הצהריים וביום שישי גם בבוקר, אז מוגש בראנצ׳ שישי (מחיר: 170 שקלים לזוג). מעבר לכך התפריט מציע פסטות ופיצות וגם מנות ראשונות כמו ארנצ׳יני, ניוקי וסלט קפרזה.
איפה ומתי? בית טיכו, הרב אג''ן 10 ירושלים, 02-5434144, ראשון-חמישי 12:00 - 23:00, שישי 9:00 -14:00, מוצ״ש - 23:00, כשר חלבי.
חניה: למסעדה אין חניה, ניתן לחנות בחניון העמודים מעבר לכביש.
נגישות לנכים.
"קפה בעלמא" למען פגועי נפש
״קפה בעלמא״ בפתח תקווה הוא בית קפה חלבי ופירוש שמו הוא ״נפש״ בספרדית, ולא בכדי: המקום מתנהל ונראה כמו בית קפה רגיל, אך מדובר במפעל שיקומי המשמש עבור המועסקים בו סיבה לקום בבוקר. ״קפה בעלמא״ פועל כבר מעל עשור, ומי שהקים אותו היא האגודה לבריאות הציבור בסיוע הקרן לפיתוח שירותים לנכים (מטעם הביטוח הלאומי), במטרה לשלב בקהילה עובדים המתמודדים עם לקות נפשית תוך כדי ליווי ותמיכה מקצועיים. תפריט בית הקפה מציע מנות קלאסיות כמו ארוחות בוקר, כריכים, טוסטים, סלטים, קישים ופסטות. יש גם מבחר מנות טבעוניות ובצוהריים אפשר ליהנות מארוחה עסקית (64-51 שקלים).
איפה ומתי? יכין סנטר, דרך יצחק רבין 17 פתח תקווה, 03-9040727, ראשון-חמישי 23:00-8:00, שישי 12:30-8:00, מוצ״ש-23:30.
חניה: יש חניון בתשלום הצמוד למסעדה.
נגישות לנכים.
״בצוותא״: מיזם אוכל שנועד לשפר את ההסברה הישראלית
המטרה: להכיר לתיירים את ישראל דרך העיניים של התושבים ולא דרך ערוצי החדשות. צילום: אור קפלן
״בצוותא״ (Betzavta ) הוא מיזם מיוחד שמפעילים בשלוש השנים האחרונות ניב סער ואורי פרל (המועסקים בהייטק במשרה מלאה), הפועל לשיפור התדמית של ישראל בעולם. סער ופרל עושים זאת בהתנדבות וללא מטרות רווח, כשבמסגרת הפרויקט הם מחברים בין תיירים שמגיעים לארץ לבין ישראלים המעוניינים לארח, במטרה להכיר לאנשים ״מבחוץ״ את האוכל והתרבות הישראלית דרך העיניים שלנו, ולא דרך הידיעות שרואים עלינו בערוצי החדשות. כיצד עובד הניסיון הזה לשפר את ההסברה הישראלית? האורחים משלמים מחיר קבוע של 39 דולר עבור סועד בוגר ו-20 דולר עבור ילד, כשסכום זה נועד לכסות את עלויות חומרי הגלם מהם מכינים את הארוחה ואת עלויות התפעול של אתר המיזם. ההרשמה של שני הצדדים מתבצעת באתר האינטרנט ששני היזמים הקימו במיוחד עבור הפרויקט.
ליצירת קשר והרשמה לפרויקט היכנסו לדף הפייסבוק - Betzavta - The Israeli Dinner Experience או לאתר הבית: betzavta.me.
"רובין פוד": למען איכות הסביבה
לא זורקים אוכל. רובין פוד, צילום: תמר אלמוג
״רובין פוד״ היא מסעדה בחיפה שהקימו באמצעות מימון המונים שי רילוב, השף קובי קרולה ונועה קוזק. את המסעדה הם בנו במו ידיהם ובעזרת מתנדבים, והיא מעוצבת בעזרת פריטים ממוחזרים. שני העקרונות על פיהם פועלת המסעדה הזו מאוד לא שגרתיים בעולם שלנו, כי מה שעומד בבסיס הפעילות שלה היא אג׳נדת קיימות, שרואה בבזבוז מזון את אחת המגרעות הגדולות ביותר של העולם המודרני. כל המנות שמוגשות במסעדה מיוצרות ממוצרי מזון שהיו אמורים להיזרק. לפני שאתם מעקמים את הפרצוף, אין הכוונה למוצרים שפג תוקפם אלא לירקות ופירות שאינם עומדים בסטנדרטים גבוהים של נראות, הנקבעים על פי רשתות המזון, ולכן החקלאיים או המשווקים נאלצים לזרוק אותם. העקרון השני שעליו מבוססת פעילות המסעדה מיוחד לא פחות: אין בתפריט מחירים ולא תמצאו במקום קופה, כי שיטת התשלום כאן היא ״שלם כפי רצונך״. על הדלפק יש קופסא קטנה, לתוכה בסיום הארוחה כל אחד מוזמן להכניס את מה שלדעתו עלתה הארוחה שאכל. מיותר לציין שכל העובדים במקום, כולל המקימים והמנהלים, עובדים בהתנדבות.
איפה ומתי? סירקין 24 שוק תלפיות חיפה, 052-7500983, שני-שלישי 16:00-11:00, רביעי 16:00-11:00, 22:00-19:00, חמישי 16:00-11:00, 23:00-20:00, שישי 11:00-9:00, כשר.
חניה: למסעדה אין חניה, ניתן לחנות בחניון המרכזי של שוק תלפיות (בתשלום) שנמצא במרחק שתי דקות הליכה.
נגישות: אין
"שרגא קפה": למען שילוב של נוער שוליים בשוק העבודה
הנערים עוברים קורס הכשרה המותאם ליכולות שלהם ולצורכי עולם המסעדנות. צילום אילוסטרציה: Shutterstock
״שרגא קפה״ הוא מיזם שמציע מגשי כריכים ועמדת קפה לאירועים. ומה חברתי בו? במיזם הזה מפעילים פרויקט בשם ״נערי שרגא״, שמהותו שילוב של נוער שוליים בשוק העבודה. במסגרת הפרויקט - יוזמה של לילך רובין, הבעלים של הקפה, והחטיבה לקידום נוער בעיריית ירושלים - הנערים עוברים קורס הכשרה המותאם ליכולות שלהם ולצורכי עולם המסעדנות. אחרי ההכשרה הם עובדים במטבח, מפעילים את עמדת הקפה באירועים ומקבלים אחריות על הקופה, בדיוק כמו שאר העובדים.
ליצירת קשר: 077-9529952.
קפה "שלווה": לשילוב בעלי צרכים מיוחדים בחברה
למען בעלי צרכים מיוחדים. בקפה שלווה, צילום: אלכס קולומויסקי
״שלווה״ הוא בית קפה חברתי הפועל בירושלים, ואם שמו מצלצל לכם מוכר אתם צודקים, כי הוא אכן קשור ללהקת שלווה שהתחרתה על ייצוג ישראל בתחרות האירוויזיון האחרונה. מי שיזם את הקמת בית הקפה הזה הוא ארגון ״שלווה״ ובעלי מסעדת "דרך הגפן", סימה בן חיים ולהב דורון, אליהם חבר גם שחר ברכיאל. בית הקפה הזה פועל במבנה החדש של ארגון ״שלווה״ שהוקם לפני 27 שנים על ידי קלמן ומלכי סמואלס, במטרה לסייע עם תמיכה ענפה למשפחות עם ילדים בעלי מוגבלויות. יש ב״שלווה״ 120 מקומות ישיבה והתפריט מציע מנות כמו בוראק - מאפה תורכי ממולא בגבינות, תרד ועלים (42 שקלים), סביצ׳ה מוסר ים בתוך פאני פורי (52 שקלים), קרוק מאדם (56 שקלים), רביולי סלק (62 שקלים) ועוד. מי שעובד במקום הם צעירים המשתתפים בתוכנית של שלווה, שמקבלים כאן הזדמנויות תעסוקה כדי לשמש דוגמה לשילוב של בעלי צרכים מיוחדים בחברה. אחד המלצרים במקום הוא טל קימה, שבוודאי זכור לכם מההופעות הטלוויזיוניות של להקת שלווה כמתופף החייכן של הלהקה.
איפה ומתי? דרך שלווה 1 ירושלים, 073-2822200, ראשון-חמישי 8:00-22:30, שישי 14:30-8:00, כשר.
חניה: יש, ללא עלות.
נגישות לנכים.
ללמוד לבשל מהגדולים בתחום - בלי לצאת מהבית
לאכול בטבע: המסעדות עם הנוף הכי פראי בארץ
זו שקיעה שכזאת: המסעדות עם השקיעות הכי יפות בארץ
הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
הצטרפו לקהילת ההתנדבות של מוטק'ה
רובנו הולכים להצביע בבחירות המוניציפליות, אחת לכמה שנים, כדי לבחור ראש עיר, ובכך...
בראש השנה הקרוב צפויים תלמידי בית ספר לחינוך מיוחד בחיפה לקבל משלוח ייחודי: מאות...
סקירת נושא ההתנדבות בארץ מלמדת כמה פרטים מעניינים מאוד על התנדבות בקרב בני הגיל...