חזרה למגזין אוכל

לא זורקים אוכל: השאריות הופכות למנה מנצחת

פסטה ששכחנו, תבשיל שלא הצליח או מלפפונים שהצטמקו וקמלו במקרר – כמעט כולנו זורקים אוכל. לא חבל? במיוחד בימים כאלה, שלא תמיד יש לנו חשק לצאת החוצה (וגם יש חוסרים בסופרמרקטים), 7 טיפים שיעזרו לכם להימנע מהעניין, וגם: 2 מתכונים מעולים משאריות
מעין זיגדון 16/10/23
לא זורקים אוכל: השאריות הופכות למנה מנצחת
הפרי שמתחיל להרקיב יכול לשמש ליופי של קינוח. צילום: Shutterstock

 

אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת, עוברים על המקרר וזורקים את כל האוכל שנשאר לפח. מדובר בכמויות אדירות של אוכל – אורז ששכחנו, קציצות שלא הצליחו ואף אחד לא רצה מנה שנייה, תמרים שהתייבשו ולא מפתים עוד. אנחנו לא מאוד מיוחדים: כמעט 50% מהמזון שנזרק בבריטניה מגיע מבתים פרטיים, וזה מסתכם בכ-7 מיליון טון מדי שנה.

ההשלכות ברורות: קודם כל, על הכיס שלנו. חשבו שהייתם יכולים לחסוך 50% מההוצאות השבועיות שלכם על מזון. חשבו גם על הזמן שלכם – טרחתם ובישלתם, ועכשיו זרקתם. אבל חשבו גם בגדול, על הסביבה שבה אנחנו חיים וסופגת את כל השאריות האלה שאנחנו משליכים בקלות. ועוד לא דיברנו על הילדים הרעבים באפריקה.

צמצום כמויות המזון שאנחנו זורקים מתחילה, כמו רוב הדברים, במחשבה מקדימה ובתכנון. רוב המזון נזרק בגלל שאנחנו קונים יותר מדי, מבשלים יותר מדי ולא משתמשים בפרודוקטים בזמן. המזונות שנזרקים יותר מכל הם ירקות טריים, סלטים, משקאות, פירות טריים ודברי מאפה – לחמים ועוגות. בימים הללו במיוחד, שגם ככה חלקנו חוששים לצאת מהבית לקניות ולהתרחק ממרחב מוגן, וגם החוסרים של מוצרי מזון רבים מורגשים ברוב רשתות המזון והמכולות הקטנות, אפשר וכדאי לזרוק פחות. אז מה עושים?

 

7 טיפים שיעזרו לכם לזרוק פחות (ולחסוך בהוצאות):

 

 למה לזרוק אם אפשר להפוך את השאריות למנות חדשות? צילום: Shutterstock

 

1. התחילו במחקר. במשך שבועיים-שלושה רשמו לכם את כל מה שאתם זורקים. זה מעיק, אבל בתום השבועיים תקבלו תמונה ברורה של מה אתם כן צריכים לקנות. זורקים 5 מלפפונים מדי שבוע? בקנייה הבאה קנו חמישה מלפפונים פחות. שבוע שלישי ברציפות שאתם זורקים חצי עוף מבושל? בפעם הבאה שאתם מבשלים עוף, הכינו רק חצי כמות.

2. למדו איך לשמור על הפרודוקטים כך שיחזיקו זמן במקרר שלכם. נייר סופג במגירת הירקות יעשה קסמים לאורך החיים של המלפפונים, ברוקולי בשקית ניילון מאווררת ישרוד זמן רב, בשר אוהב להישאר בפריזר אחרי שבישלו אותו ולא במקרר, ואפשר להקפיא לחם ולהוציא רק את הפרוסות שאתם מתכננים לאכול היום.

3. קנו פחות. פשוט צמצמו כמויות. זה קשה יותר ממה שאתם חושבים.

4. בשלו פחות. נכון, אין טעם להעמיד סיר עם חצי כוס אורז, זה מתסכל ואתם לא מכירים את זה. אבל זה עדיף על לזרוק, לא?

5. עשו סדר במקרר. אנחנו זורקים המון דברים ששכחנו את דבר קיומם. במקרר מסודר אתם יכולים במבט חטוף לראות את כל הדברים שיש לכם, מה שימנע קניות כפולות והתעלמות ממוצרים מסוימים. את המוצרים העמידים ואת המוצרים שמשתמשים בהם לעיתים נדירות שימו בחלקים העמוקים יותר של המדפים.

6. תכננו את הארוחות שלכם. זה אולי החלק הקשה ביותר ליישום, אבל אם תדעו לתכנן את הארוחות שלכם, אפילו יומיים-שלושה קדימה, תוכלו לבשל בהתאם ובכמויות הולמות. כך למשל, אם מכינים פסטה ביום ראשון, אפשר לתכנן לאכול את השאריות כארוחת צהריים קרה ביום שלישי. עשיתם על האש בשבת? חזה העוף שנשאר יהפוך לסנדוויץ' מצוין ביום ראשון.

7. למדו לבשל משאריות ולאלתר על סמך המתכונים האהובים עליכם. אם בכל זאת נשארו לכם אי אלו מוצרים במקרר, שכבר הבנו שחבל לזרוק, תמיד תוכלו להשתמש בהם כדי ליצור מנה חדשה ומפתיעה. כאן תמצאו מתכון נהדר לחזה עוף עם ברוקולי שנוצר משאריות, ולהלן שני מתכונים נוספים - האחד למנה בשרית והשני לקינוח מרענן - שמאלתרים בהצלחה ממה שנשאר במקרר:

 

המתכון: קציצות מכל דבר

 

 צילום: Shutterstock

 

נשארו לכם קצת פסטה, אורז או פתיתים במקרר? פרח וחצי של ברוקולי וקצת זיתים? זה הזמן לקצץ קציצות. משהו בשמן הרותח הופך את השאריות העצובות ביותר לנשנוש טעים, ואפילו לבסיס לארוחת ערב. אתם מוזמנים לגוון בחומרים כאוות נפשכם, להכפיל ולחלק כמויות בהתאם למה שנמצא במקרר שלכם.

 

המצרכים:

1 כוס פחמימה כלשהי – זה יכול להיות אורז, פסטה, פתיתים וכיו"ב

1/2 כוס חלבון לבחירתכם – חזה עוף חתוך קטן, או לחילופין – גבינות האהובות עליכם

1/2 כוס ירקות טריים מרוסקים במג'ימיקס – ברוקולי, גזר, תפוח אדמה, קישוא – מה שיש במקרר יהיה טוב

1 בצל

2 ביצים

מלח ופלפל

תוספות מומלצות: פטרוזיליה קצוצה או שמיר קצוץ

פירורי לחם לפי הצורך, עדיף מסוג פנקו (פירורי לחם יפניים) או פירורי לחם שהכנתם בעצמכם מפרוסות החלה שנשארו משבת

שמן קנולה לטיגון

 

ההכנה:

 

1. במחבת מטגנים את הבצל עם מעט שמן. בינתיים מתחילים להכין את שאר החומרים.

 

2. בקערה מניחים את הפחמימה ואת החלבון לבחירתכם, ומערבבים קלות.

 

3. מוסיפים את הביצים אחת אחרי השנייה, ומערבבים עד שהן נספגות בתערובת.

 

4. מוסיפים את הירקות הקצוצים. לשים בידיים. מוסיפים פירורי לחם לפי הצורך.

 

5. מתבלים במלח ופלפל, מוסיפים עשבי תיבול (מומלץ). לשים בידיים. אם התערובת רטובה מדי - מוסיפים פירורי לחם. אם היא יבשה מדי - מוסיפים ביצה נוספת.

 

6. יוצרים קציצות עם הידיים. מחממים מחבת עם שמן לטיגון (מומלץ שמן קנולה או שמן קוקוס). כשהמחבת רותחת, מטגנים משני הצדדים.

 

7. מוציאים ומספיגים על נייר סופג לפני ההגשה.

 

המתכון: מאפינס מפרי שנשאר במקרר

 

 צילום: Shutterstock

 

קניתם המון משמשים כי הנכדה הגדולה אוהבת, ובינתיים היא עברה לאפרסקים ואתם נתקעתם עם קופסה שלמה של משמשים שמתחילים להרקיב. הנה מתכון למאפינס בעשר דקות הכנה, שמתאים לכל פרי לח שנשאר לכם ומתחיל להתרכך יתר על המידה (משמש, אפרסק, תפוח, אגס, ויש שניסו אפילו עם ענבים).

 

המצרכים (לכ-10-12 מאפינס):

 

1.25 כוס קמח תופח

1/2 כפית מלח

100 גרם חמאה או שמן קוקוס במצב רך עד נוזלי

10 כפות סוכר חום

1 ביצה

1 כוס חלב או מיץ תפוזים

1 כוס של פרי לבחירתכם חתוך לקוביות גדולות (כ-1.5 סנטימטר)

 

ההכנה:

 

1. לקערה גדולה נפו את הקמח, הוסיפו את המלח וערבבו בעדינות.

 

2. הוסיפו את החמאה הרכה או את שמן הקוקוס הנוזלי והתחילו להקציף.

 

3. כשהתערובת אחידה – הוסיפו את הסוכר, ואחר כך את הביצה ואת החלב. המשיכו להקציף.

 

4. כשהתערובת אחידה – הוסיפו את הפרי וקפלו פנימה.

 

5. מזגו לתבנית שקעים של מאפינס ששומנה מבעוד מועד.

 

6. הכניסו לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות, לאפייה שתימשך כ-15-20 דקות, בהתאם לתנור.

 

7. קררו על רשת. ניתן לקשט באבקת סוכר. 

 

סלט חצילים שישנה את דעתכם על פטרוזיליה

מתכונים לאפייה מהירה של ארז קומורובסקי

מהמזרח באהבה: מנה אסייתית שכולה חגיגה

לוקסוס אמיתי: מתכון לדג לוקוס משגע

בריא אש: כל הסיבות לאכול חריף

האוכל כמפלט: הכל על אכילה רגשית

תודו על ההודו: מתכון לכדורי הודו מופלאים

 

הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה 

תגובות  2  אהבו 

29/05/16
כתבה יעילה ושימושית. תודה רבה!
כל פרי מתאים למאפינס? גם דובדבנים למשל?
כן! יילך גם עם דובדבנים אבל זה הרבה עבודה להוציא את החרצנים...
30/05/16
כתבה מעירה ומאירה עיניים. תבורכי!!!
30/05/16
האם ניתן לשלב פירות?
לא ניסיתי לשלב פירות - אשמח לשמוע איך יצא...
אוכל, אוכל, אוכל: חוקרים גילו שכאשר הולכים למרכול לקנות אוכל לפני ארוחה (כשרעבים...) יש נטיה לקנות יותר משבאמת צריך...ומנסיון - זה באמת נכון...לכו לקניות אחר הארוחה ותחסכו במצטבר לא מעט...מוטב לאכול א...
אוכל, אוכל, אוכל: חוקרים גילו שכאשר הולכים למרכול לקנות אוכל לפני ארוחה (כשרעבים...) יש נטיה לקנות יותר משבאמת צריך...ומנסיון - זה באמת נכון...לכו לקניות אחר הארוחה ותחסכו במצטבר לא מעט...מוטב לאכול אוכל טרי שמין הסתם יותר טעים ויותר בריא ואת יצר החיסכון כדאי להפעיל כאשר למשל קונים מתנה לנכדים: את הקטנים לא מעניין כמה עלתה המתנה אלא רמת ההנאה מהמשחק בה -  ולאלה הנוהגים להתייעץ עם המוכר - המוכר מעוניין להרוויח -  ראשית הוא מברר כמה מעוניינים להשקיע ואחר כך באה ההמלצה: ''זה טיפה יותר יקר אבל שווה כל שקל - גם אני-שכנתי-אחי-אשתי-ומי לא...(ממש כולם) קנו לנכד/ה את הדבר הזה וזה ממש נפלא -  ממש לא מפסיקים לשחק עם זה''...

   
17/10/23
אצלנו בבית לא זרקו אוכל, אמא שלי נהגה לומר "השאריות" של היום הן הבסיס למרק של מחר.
ואני - ממשיכה במסורת שלה.
23/11/23
אני למדתי לקנות כמויות שלי לשבוע לא קונה בלי רשימה רק מה שצריך לא לפי סיילים והורדתי כמות פירות ירקות ולא זורקת אוכל מבשלת ליומיים זהו
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

כל הסיבות לאכול ירקות (ופירות) כתומים

 

בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...

לקריאת הכתבה
לא זורקים אוכל: השאריות הופכות למנה מנצחת

אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...

לקריאת הכתבה
רימון מוסיף המון: 3 סלטים משגעים לחג

 

סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה