חזרה לבריאות טובה

לא רק בגלל הטעם: למה כדאי לאכול אבטיח?

כאילו שהיינו צריכים יותר מדי סיבות כדי לאכול את הפרי הכי ישראלי וקיצי שיש, אבל מתברר שלאבטיח יש לא מעט יתרונות בריאותיים. לרגל יום האבטיח שיחול בשבת הקרובה קבלו אותם, ומתכון קיצי מרענן
חני יודל 01/08/19
לא רק בגלל הטעם: למה כדאי לאכול אבטיח?
זה שהוא טעים ידענו, אבל כל כך הרבה יתרונות בריאותיים? אהבנו (צילום: shutterstock)

 

אבטיח הוא אולי הפרי הכי ישראלי וקיצי שיש, וכיף לאכול אותו כך סתם או בליווי השידוך המושלם, גבינה בולגרית. העובדה שהוא מכיל 90% מים הופכת אותו לפרי שמצוין לאכול בקיץ, במיוחד למי שלא מקפיד על שתייה שכה נחוצה באופן כללי, ובימים הלוהטים של העונה החמה בפרט.

אבל למרות התדמית הלא מאד בריאותית שדבקה בו, אבטיח הוא הרבה יותר ממים וסוכר: במנת פרי ממוצעת (כוס אחת של קוביות אבטיח) יש 7 מ"ג ליקופן, 12 מ"ג ויטמין C וגם כמות נאה של ויטמין A ואשלגן. מבחינה קלורית, במנת אבטיח יש כ-45 קלוריות, שזה נתון סביר בהחלט שיכול להשתלב בכל דיאטה, רק שימו לב: אם אתם סוכרתיים, אל תאכלו יותר ממנת פרי אחת ביום, כך שאם בחרתם באבטיח (כאמור, מנה היא כוס אחת), סגרתם את המכסה היומית.

אז אנחנו יודעים שהוא טעים ולא משמין, אבל הידעתם שלאבטיח יש גם לא מעט יתרונות בריאותיים? לרגל יום האבטיח הבינלאומי (כן, יש יום כזה) שיחול בשבת הקרובה (3.8), הנה כמה סיבות טובות שיגרמו לכם לאכול אבטיח לא רק בשביל הטעם, אלא גם בשביל הבריאות:

 

1. מאט תהליכי הזדקנות ומפחית סיכון לסרטן

 

האבטיח עשיר בליקופן – הפיגמנט הטבעי האחראי על צבעו האדום של הפרי – והידוע כמסייע בעצירת הרס תאים, בנטרול חומרים מזיקים לגוף, בהגנה מפני מספר סוגי סרטן כמו סרטן הערמונית, הריאות והקיבה ובהאטת תהליכי הזדקנות העור. גם נוגדי החמצון המצויים באבטיח מסייעים בהפחתת הסיכון לסוגי סרטן שונים, כגון סרטן השד, המעי הגס, הערמונית, הקיבה והלבלב.

 

2. מסייע ללב ומפחית כולסטרול

 

חומצת האמינו ציטרולין שמצויה באבטיח תורמת לבריאות הלב וכלי הדם, כמו גם הליקופן שהזכרנו קודם, שמסייע בהורדת יתר לחץ דם ואף בהפחתת כולסטרול.

 

3. טוב לעיניים

 

ועוד בעניין הליקופן: הוא שומר על עיניים תקינות ומסייע לראייה, כמו גם מפחית סיכון למחלות עיניים כקטרקט וגלוקומה.

 

4. טוב למערכת החיסון

 

מחזק את מערכת החיסון ומגן על העור מפני קרני השמש. צילום: Shutterstock

 

ויטמין C המצוי באבטיח בכמויות קטנות, יחד עם הליקופן היעיל מסייע בספיגת ברזל וסידן בגוף, ומחזק את המערכת החיסונית. מה שעוד תורם באבטיח לחיזוק מערכת החיסון שלנו הוא הבטא-קרוטן, שגם מסייע בהגנה על העור מפני קרני השמש (היי, לא ברמה שאתם יכולים לזנוח את קרם ההגנה שלכם כמובן).

 

5. תורם למערכת עיכול תקינה

 

כמות הנוזלים הגבוהה והסיבים התזונתיים שבאבטיח תורמים לפעילות תקינה של מערכת העיכול ומונעים עצירות, גזים וכיו"ב.

 

6. אנטי דלקתי

 

באבטיח מצויות חומצות אמינו L ארגינין ו-L ציטרולין, הנחשבות כאנטי-דלקתיות ולכן מסייעות בהפחתת דלקות פנימיות או דלקות כרוניות.

 

7. מפחית החמרה של מחלות חניכיים

 

ממש לא רק מים וסוכר. אבטיח, צילום: Shutterstock

 

מחלת חניכיים, המשפיעה על פי ההערכות על כרבע מאוכלוסיית העולם, עלולה לגרום לזיהומים ואף לנסיגת חניכיים, בהיעדר טיפול מתאים. פרט לביקורים סדירים אצל רופא השיניים, הקפדה על היגיינת הפה ועל משחות שיניים מתאימות, גם האבטיח יכול לעזור, בגלל הוויטמין C שמצוי בו, שמונע החרפת מחלות חניכיים.

 

8. טוב לעור ולשיער

 

ויטמין C וויטמין A הקיימים באבטיח יכולים לסייע למראה שיער ועור חיוניים יותר: ויטמין A אחראי על עור גמיש ופחות יבש, ואילו ויטמין C מסייע ביצירת קולגן, אותו חלבון שגופנו מתחיל לאבד מגיל 40.

 

ועכשיו, קבלו  מתכון קיצי ומרענן עם הפרי האהוב:

 

פרפה אבטיח וליים קייצי גלילי

 

צילום: Shutterstock

 

מצרכים:

300 גרם אבטיח טחון למחית

100 גרם סוכר

8 גרם ג'לטין כפול + 6 גרם מים

250 גרם שמנת מתוקה (מיכל אחד) 38% שומן

1 כפית גרידת ליים


ההכנה:

1. מערבבים את מחית האבטיח עם כפית גרידת ליים וסוכר.

2. מערבבים את אבקת הג'לטין עם מים ומשהים כ- 10 דקות עד להתקשות. מחממים במיקרוגל כדקה עד להמסת מסת הג'לטין שתהיה חמה.

3. מערבבים את מסת הג'לטין המומסת עם מחית האבטיח.

4. מקציפים שמנת למרקם של קצפת קלה, מקפלים פנימה ומערבבים עד לקרם חלק. את הקרם מעבירים לשק זילוף ומזלפים לכוסות הגשה.

5. מקפיאים היטב בפריזר.

6. מגישים קפוא עם פירות קיץ טריים או עיגולי אבטיח קטנטנים.

 

המתכון באדיבות שף קונדיטור אורן בקר "הגושרים מלון בטבע"

 

למה כדאי לכם לאכול תאנים

גם שזיפים כדאי לאכול

המרענן הרשמי של הקיץ: נענע

מתכונים מרעננים עם פירות הקיץ

 

הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה

 

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים

ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...

לקריאת הכתבה
נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון

האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...

לקריאת הכתבה
בלי חרדה: הצמחים שיעזרו לכם להירגע

   

החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה