להכין סושי בבית? קלי קלות

בזמן הקצר שבין הפקדת הנכדים בחזרה אצל הוריהם עם פתיחת שנת הלימודים לבין חודש אוקטובר העמוס לעייפה בחגים, נוצר חלון הזדמנויות מוצלח לניסויים קלילים וכיפיים במטבח, שמשלבים בין סוף הקיץ לבריאות ורעננות – וכן, זה בדיוק מה שצריך לפני מרתון האכילה שמחכה לנו מעבר לפינה בחגי תשרי.
אי שם בסוף שנות ה-80, הגיע לארץ המאכל המשונה הזה שנקרא סושי. הרבה סשימי שחה בירקון מאז שהסושי נחשב בארץ למאכל של "פלצנים תל אביבים" בלבד, ומתישהו הוא הספיק לעבור בחך של כולנו. בישראל ניתן למצוא סושי כמעט בכל עיר וברמות משתנות, החל מרשתות סושי המוניות הכוללות בעיקר את מנות הבסיס כמו אינסייד אאוט, סשימי, קונוסים, ניגירי ועוד - בהן נעשה שימוש בחומרי גלם כמו טונה אדומה, סלמון, דניס ושרימפס - ועד מסעדות ברמה גבוהה בהרבה, בהן הדגש הוא על חומרי גלם איכותיים וטריים במיוחד, כאלה שמצדיקים אחת לכמה זמן את ההוצאה הכספית הגדולה.
יש לא מעט אוהבי סושי בארץ, שלא לומר מכורים אמיתיים. תמונות של אמהות טריות מזמינות סושי שעות ספורות אחרי הלידה הן מחזה נפוץ משהו בפייסבוק. חוץ מהעובדה שהתרגלנו לאכול דגים נאים, התרגלנו גם לאצות, לאורז הדביק, לטמגו, לטוביקו וגם לחריפות של הוואסבי – קצת אחרי שהפנמנו סופית שלא מדובר בגוש אבוקדו חביב על הצלחת שלנו.
ומה עם הצילחות?
יפן זה כאן. צילום: Shutterstock
מלבד הטעמים, הסושי והמטבח היפני בכלל הביא המון אסתטיקה לצלחות שלנו. המנות מסודרות בקפידה, ומגיעות לדרגת אמנות של ממש כאשר כל פריט ופריט מונח בצלחת בדייקנות רבה. המונח "צילחות", שרודף אותנו מכל ריאליטי בישול שהוא, הוא חובה במסעדות היוקרתיות המוקדשות למטבח היפני, ואם תמיד רציתם להתנסות קצת באוכל שלא כולל העמסת פירה לצלחת, המתכון הבא פשוט מושלם למתחילים.
אין ספק שמעורבים כאן כמה חומרי גלם שלא בהכרח שמעו עליהם בטוקיו, אבל בעולם המערבי הסושי הופיע כבר בשנות ה-60, ועל כן האלתורים סביבו או הניכוס התרבותי אם תרצו נעשו כבר די מזמן. הוספת האבוקדו לרול, למשל, נעשתה לראשונה בקליפורניה. אם כך, אחרי קרוב ל-30 שנות סושי ישראלי גם לנו מותר. לפניכם מתכון קליל וצבעוני, המתכון באדיבות השף דודי אסרף ממלון קראון פלזה ירושלים, המשתמש באלמנטים מעולמות הסושי ומפירות הקיץ הישראלי כמו ענבים, אפרסקים ואבטיח – וכן, יש בפנים גם בולגרית.
המתכון: "מרבד האהבה" – פרחי סלמון על מצע אבטיח ופירות קיץ
צילום: יח"צ
מרכיבים (ל-2 מנות):
פרוסת אבטיח
200 גרם גבינה בולגרית
60 גרם סלמון מעושן או טרי, פרוס דק
1 פרוסת מלון
לקרם הוואסבי:
1/2 כפית אבקת ווסאבי
1/4 כוס שמנת מתוקה, מוקצפת
1 כף גבינת שמנת
קורט מלח
חופן ענבים ירוקים חצויים
1 אפרסק
לקישוט:
כמה עלי נענע רעננה
אופן ההכנה:
1. פורסים אבטיח לפרוסה דקה לפי גודל הצלחת שעליה מגישים את המנה.
2. חורצים חורים באבטיח בעזרת כף פריזיין (כף עגולה ליצירת כדורים).
3. יוצרים כדורים מקוביית הגבינה הבולגרית בעזרת כף הפריזיין ומניחים בצד.
4. מגלגלים את הסלמון סביב עצמו ויוצרים מעין פרח.
5. פורסים פרוסות דקות מהאפרסק ויוצרים כדורים מהמלון בעזרת הכף.
6. קרם הווסאבי: מערבבים את אבקת הווסאבי עם השמנת המוקצפת, גבינת השמנת והמלח.
7. הצילחות: מניחים את דף האבטיח על גבי צלחת שטוחה. בתוך החורים העגולים מסדרים את כדורי הגבינה הבולגרית.
8. מניחים בעדינות את פרחי הסלמון ופרוסות המלון, האפרסק והענבים החתוכים.
9. מניחים את קרם הווסאבי מעל פרחי הסלמון.
10. מקשטים עם נענע.
גם ממרחים טעימים אפשר להכין בבית
ואפילו גלידה ביתית כבר יש
המנות המפורסמות בעולם אצלכם בבית
אוכלים בריא: השפית עינת מזור משתפת מתכונים
מהמטבח באהבה: המתכונים של גיל חובב
הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
אנחנו מכירים אותם בתור "חמוצים", אבל הירקות הכבושים הם הרבה יותר מתוספת לפלאפל או לשניצל. בתהליך כבישת...
ערב החג מתקרב בצעדי ענק ותכנון ארוחת החג בעיצומה. כיצד תפתיעו השנה את האורחים? עם מנה וירטואוזית שדורשת...
מוזמנים - יש, הגדות תואמות - יש, מספיק בקבוקי יין כדי לצלוח את הערב הארוך בשנה – יש. עכשיו זה הזמן לדאוג...