חזרה לבריאות טובה

לחייך בפה מלא: כך תשמרו על שיניים יפות ובריאות גם בימי קורונה

שינויים שמתרחשים בחלל הפה בגיל מבוגר עלולים להשפיע על איכות החיים שלנו, על בריאותנו ועל הדימוי העצמי. מה הן התופעות הנפוצות, איך ניתן לטפל בהן, מדוע חשוב להגיע לטיפולי שיניים גם בימים אלה ואיך נוכל לשמור על היגיינת הפה גם בבית?
חני יודל 23/11/20
הצטרפו למוטק'ה LIVE פרימיום
ספריית הVOD שלנו פתוחה רק למנויי פרימיום. הצטרפו עכשיו וקבלו גישה מלאה לכל תכני הפרימיום של מוטק'ה LIVE:
  • השתתפות במגוון רחב של 10-15 שיעורי כושר שבועיים
  • הרצאות איכותיות לחברי פרימיום בלבד
  • קורסים במגוון נושאים המתחלפים כל חודש
  • חוג "ראשון בדיגיטל" - להיכרות עם העולם הדיגיטלי
  • צפייה באלפי שעות VOD של הרצאות מרתקות מוקלטות
  • הנחות קבועות להשתתפות בטיולים, מפגשים ואירועים מיוחדים לחברים של מוטק'ה

 

בשיתוף מועצת הבריאות 
 

כולנו רוצים חיוך יפה ושיניים בריאות, גם בגיל מבוגר. שיניים וחניכיים במצב אופטימלי מאפשרות לנו ללעוס היטב, לדבר בצורה טובה וברורה, וכמובן לחייך בלי דאגות. לבריאות הפה השלכות גם על המצב הכללי של גופנו – כך למשל, מחקרים מ-20 השנים האחרונות מצאו קשר בין בריאות החניכיים לבין בריאות הלב, כך שאנשים שאובחנו עם דלקות חניכיים כרוניות לא מטופלות נמצאו בסיכון מוגבר ללקות באירועי לב ובאירועים מוחיים. כמו כן, מוקדי זיהום בשורשי השיניים ובאופן כללי בפה עלולים להפריע לאיזון בחולי סוכרת.
 

מיובש בפה ועד נסיגת חניכיים


שינויים שמתרחשים בחלל הפה בגיל מבוגר עלולים להשפיע על איכות החיים שלנו ועל הביטחון העצמי. התופעות הנפוצות הן שחיקה של השיניים, נסיגת חניכיים וירידה בכמות הרוק המובילה ליובש בפה. "יובש בפה יכול לנבוע מבעיות בבלוטות הרוק, או מסיבה נפוצה יותר, כתופעת לוואי של תרופות רבות שנוטלים בגיל מבוגר", מסבירה ד"ר שרית פלמון, מומחית לשיקום הפה שב-12 השנים האחרונות עוסקת בעיקר בתותבות בקופת חולים כללית ירושלים ובעמותת די.וי.אי – ארגון רופאי שיניים מתנדבים לישראל, המעניק שיניים תותבות ללא עלות למי שמופנה לעמותה ממשרד הרווחה. "יובש בפה עלול לגרום לפצעי לחץ כשיש תותבות, כי אז לתותבת אין את הרוק שמסכך, והטיפול האפשרי הוא בתמיסה או בג'ל שאפשר לגרגר. לחילופין, ניתן לברר עם רופא המשפחה האם יש תרופות חלופיות ללא תופעת הלוואי הזו. באשר לנסיגת חניכיים, זו עלולה לגרום לרגישות יתר בשן לחום או לקור ולחשיפה מוגברת לעששת, משום שהשורש יותר פגיע. בנוסף, נסיגת חניכיים עלולה להוביל להפחתה של מספר השיניים בפה, אם לא מטפלים בה בזמן".

 

טיפולי שיניים במימון המדינה לבני 75+

 

בני 75 פלוס? אתם זכאים לטיפולי שיניים במימון המדינה. צילום: Shutterstock

 

והדגש הוא אכן על טיפול – בכל הנוגע לשיניים, אף פעם לא מאוחר לטפל ולמנוע הידרדרות במצב, וזה נכון גם לימי הקורונה. אמנם בסגר הראשון מרפאות השיניים היו סגורות, ונפתחו בהמשך עם הנחיות של משרד הבריאות עבור מבוגרים להגיע רק לשם טיפולים דחופים, מתוקף היותם בקבוצת סיכון, אבל מאז ההנחיות השתנו. "הקורונה עדיין כאן, אנחנו לא יכולים להגיע לסוף התקופה הזו בלי שיניים או במצב פה מוזנח", אומרת ד"ר פלמון. "המסר הוא לא להזניח את מצב הפה כי הנזק יהיה גבוה יותר. מובן שיש לעשות זאת לאחר התייעצות עם הרופא באשר לטיפולים הנחוצים ולאלו שאפשר לדחות".

טיפולי השיניים היום נגישים מתמיד למבוגרים, עם רפורמת טיפולי השיניים האחרונה של משרד הבריאות, במסגרתה הוכנסו לסל הבריאות מגוון טיפולי שיניים משמרים ומניעתיים לבני 75 פלוס, וטיפולי שיניים משקמים הכוללים הכנת תותבות, התקנת שתלים לתמיכה בתותבת תחתונה ועוד לבני 80 פלוס.


לרשימת הטיפולים המלאה לחצו בבקשה כאן.
 

איך מומלץ לשמור על היגיינת הפה בימים אלה ובאילו פעולות כדאי לנקוט?
 

אלו ההמלצות של ד"ר פלמון:

 

הקפידו לצחצח שיניים ולהעביר חוט או קיסם דנטלי. יש לכם תותבות? הקפידו לטפל גם בהן. צילום: Shutterstock

 

1. גם עכשיו - הקפידו על ביקורת של אחת לשנה אצל רופא השיניים ועל ניקוי שיניים. "בהתאם להוראות של משרד הבריאות למיגון גבוה, רופאי השיניים מוגנים מאוד והמטופלים נדרשים למלא הצהרות בריאות. הקורונה בינתיים כאן ואפשר בזמן הזה לאבד שיניים וחבל, לכן ההמלצה היא לא לגשת רק לטיפולים דחופים, אלא להמשיך בשגרה כרגיל, לפחות בכל הקשור לבדיקה השנתית, שיכולה גם לאבחן אם חלילה יש גידול סרטני בחלל הפה", אומרת ד"ר פלמון. "הדבר נכון גם לגבי ניקוי שיניים – אם יש שיניים תותבות והן לקויות הרי שאי אפשר ללעוס איתן, ולא יתכן לנהל במשך שנה תזונה לקויה בלי לאכול מאכלים קשים כמו פירות, ירקות ובשר. התזונה חשובה עכשיו יותר מתמיד - ניקוי שיניים לכאורה נראה לא דחוף עכשיו, אבל זה משפיע על תחומים נוספים, כי אם לא נלעס טוב התזונה תהיה לא מאוזנת, ואז לא נקבל את כל הוויטמינים ואבות המזון החיוניים".

2. יש לכם תותבות? אל תישנו איתן. "אנשים לא תמיד יודעים את זה, ויש מי שאפילו קיבלו הוראות הפוכות מרופא השיניים שלהם, אבל אסור לישון עם התותבות כי הדבר יוצר לחץ תמידי על החניכיים, ובלילה צריך לתת להן לנוח. בנוסף, עלולה להתפתח פטריה מתחת לתותבת כשהיא נמצאת כל הזמן בפה". ד"ר פלמון מסבירה שחשוב לנקות את התותבות לפחות פעמיים ביום עם מברשת שיניים וסבון כלים נוזלי מעל הכיור - כדי שהתותבות לא יפלו – ובלילה, אחרי הניקוי, להניח אותן בכלי עם מים.

3. איך מטפלים בתותבות? תותבות מומלץ להחליף כל 7 שנים, בהמלצת משרד הבריאות, בגלל השינויים שעוברים על מבנה העצם ומבנה החניכיים. במקרה כזה, כשהתותבות טובות, תואמות ומתאימות לרקמה ואין עצם מציקה (כשהעצם של הלסת ספוגה ובכמות קטנה, מה שמתרחש בעיקר בלסת התחתונה), ניתן להשתמש בדבק לתותבות, שישפר מאוד את יציבות התותבת ואת איכות החיים. יש למרוח את הדבק פעמיים ביום לפחות, בצד הפנימי של התותבת הפונה לרקמה בכמות של כחצי ס"מ בכל צד, רבע שעה לפני הארוחות (תלוי בסוג התותבת). לאחר מכן מכניסים את התותבת לפה.

4. הקפידו על צחצוח שיניים. למי שיש תותבת חלקית, יש להקפיד לנקות את התותבת עם סבון כלים ואת השיניים עם משחה עם פלואור. למי שיש בעיית חניכיים, מומלץ להשתמש במשחת שיניים ייעודית. יש לצחצח היטב פעמיים ביום, ומי שיכול - להעביר חוט או קיסם דנטלי.

 

בני 75+? המדינה מממנת לכם טיפולי שיניים

רפורמת טיפולי השיניים לבני 75+: לאילו טיפולים אתם זכאים?

כל הדרכים הטבעיות לשיניים לבנות

הצטרפו לקהילת הבריאות של מוטק׳ה

תגובות  2  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

המחלה הקטלנית שאין לה תסמינים

בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן

כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...

לקריאת הכתבה
איך שעון החורף משפיע על הגוף שלנו?

הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...

לקריאת הכתבה
לקראת כיפור: כך תעברו את הצום בשלום

יום כיפור מתקרב ואיתו השקט המוכר, ריח מרק העוף שמתפשט ברחובות לפני כניסת החג, שמץ של נוסטלגיה, אווירת...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה