ליל הסדר: מנות דגים חגיגיות ומיוחדות

נגיף הקורונה ביטל לנו השנה את החגיגות המשפחתיות מרובות המשתתפים, אבל אין זה אומר שלא נאכל ארוחת פסח עם מאכלים קצת יותר חגיגיים. גם אם לא מבשלים סירים ענקיים ואין את מי להרשים בצלחות וירטואוזי, אפשר להפתיע קלות את המשפחה הגרעינית או את בן/בת הזוג עם מנת חג לא מורכבת מדי להכנה. אחרי הכל, פסח חל רק פעם בשנה.
מנות דגים השתרשו בתרבות האוכל שלנו והפכו לאחד מסמלי ארוחות חג, במיוחד בראש השנה ובפסח. עכשיו זה זמן מצוין ללמוד להכין מדגים משהו קצת פחות שגרתי, לנסות שילובים חדשים ולהפתיע את מי שיציין איתכם את ליל הסדר הקרוב. הנה 4 מתכוני דגים חגיגיים:
דגים מרוקאים
צילום: אלדד מאסטרו
מצרכים:
2-3 תפוחי אדמה פרוסים לפרוסות
1 גמבה חתוכה לרצועות
3-4 פלפלים אדומים (אם אוהבים חריף - להחליף בפלפלים חריפים)
10 שיני שום
פילה של דג מושט
פפריקה מתוקה או חריפה, מלח, כורכום
כוס שמן
להגשה:
1/2 צרור כוסברה קצוצה
ההכנה:
1. מניחים בסיר רחב ושטוח את השמן, הדג, תפוחי האדמה, הגמבה, הפלפלים והשום.
2. שופכים מעל את התבלינים ומכסים במים עד לגובה המצרכים.
3. מבשלים ביחד חצי שעה עם מכסה סגור עד שהמים נספגים.
4. מפזרים מעל כוסברה טרייה קצוצה (אם לא אוהבים, אפשר לוותר).
המתכון באדיבות זהרה בן חמו, "הבית של זהרה"
סינייה קבב דגים וטחינה
צילום: אבי ביטון
מצרכים (ל-2 מנות):
400 גרם פילה דג דניס או בורי בלי עור, קצוץ לקוביות קטנות
1 בצל קצוץ דק
1 שום
1 פלפל חריף קצוץ
צרור עלי פטרוזיליה קצוצים
1 כף שמן זית
1/4 כפית מלח
1/4 כפית פלפל
1/4 כפית סומאק
1/2 כוס טחינה גולמית
1 כוס מים
1 חציל קלוי
1 בצל ירוק
ההכנה:
1. מערבבים את הדג עם הבצל הקצוץ, השום, הפלפל החריף, הפטרוזיליה, שמן הזית וכל התבלינים.
2. לשים היטב את התערובת בידיים, יוצרים כדורי קבב ומטגנים כ-2 דקות מכל צד.
3. מכינים את הטחינה (מערבבים חצי כוס טחינה גולמית עם כוס מים).
4. בצלחת הגשה פורסים את החציל הקלוי ומניחים עליו את קציצות הדגים.
5. מוזגים את הטחינה מעל ומגישים לצד בצל ירוק.
המתכון באדיבות השף אבי ביטון עבור ״אחווה״
פאי דגים עם דג ברמונדי, תרד ופטריות
צילום: ניר עצמון
מצרכים:
1 ק״ג תפוחי אדמה
1 ק״ג פילה דג ברמונדי
2 בצלים קצוצים
400 גרם עלי תרד
כוס פטריות שמפיניון
1 שן שום קצוצה
מלח ופלפל
55 גרם חמאה
3 כפות קמח
1 כוס חלב
ההכנה:
1. מקלפים את תפוחי האדמה ומבשלים בסיר עד לריכוך. מועכים יחד עם 25 גרם חמאה ושומרים בצד.
2. מטגנים את הבצלים יחד עם 30 גרם החמאה הנותרים ומוסיפים את קוביות הדג.
3. מוסיפים את התרד, הפטריות, השום הקצוץ, מלח ופלפל.
4. מנמיכים לאש נמוכה עד שהתרד הופך רך ולאחר מכן מוסיפים 3 כפות קמח ואת החלב. מערבבים לקבלת תערובת חלקה.
5. מעבירים לתבנית אפייה ומפזרים מעל שכבת פירה.
6. אופים בתנור בחום של 200 מעלות כחצי שעה, עד לקבלת פירה פריך ובעל גוון זהוב בחלק העליון של הפאי.
המתכון באדיבות דנה רענן, עבור חוות ״דגי ברמונדי״
פילה מוסר על קרם אפונה ופולנטה
צילום: יניב קצב
מצרכים (ל-2 מנות):
2 פרוסות פילה דג מוסר לפי כמות הסועדים
לפולנטה:
500 גרם (חבילה) של קלחי תירס טרי
1/2 מיכל חלב
1/2 מיכל שמנת מתוקה
25 גרם חמאה
מלח ופלפל
3 כפות גבינת פרמז׳ן מגורדת
לקרם אפונה:
400 גרם אפונה קפואה (חצי חבילה)
בצל חתוך לקוביות
שמן זית לטיגון
מעט חלב
2 שיני שום פרוסות
מלח
לקישוט: שמיר, אגוזי לוז
ההכנה:
1. אופים את הדג בתנור שחומם מראש ל-250 מעלות למשך 12 דקות.
2. מוציאים את גרעיני התירס מהקלחים.
3. שמים את התירס בסיר ומכסים עם החלב, מוסיפים את השמנת, מלח ופלפל.
4. מביאים לרתיחה, מורידים מהאש וטוחנים עם בלנדר מוט.
5. מחזירים לאש, מנמיכים לאש קטנה ומבשלים 20 דקות ללא מכסה.
6. מורידים מהאש, מוסיפים חמאה ופרמז'ן ומערבבים עד לקבלת מרקם אחיד.
7. מכינים את קרם האפונה: מטגנים את הבצל בשמן זית ומוסיפים את השום ואת האפונה.
מכסים בחלב ומלח.
8. מביאים לרתיחה וממשיכים לבשל 25 דקות נוספות על אש נמוכה.
9. מורידים מהאש וטוחנים עם בלנדר מוט עד למרקם חלק.
10. על צלחת הגשה יוצרים ״שלולית״ של רוטב אפונה על מחצית הצלחת. צמוד אליה יוצרים ״שלולית״ פולנטה. מעל מניחים את פרוסת הדג ומקשטים עם גבעול שמיר וכמה אגוזי לוז קלויים ושבורים.
המתכון באדיבות מיטל זימנר, "אשת הדייג"
סדר פסח: מנות ראשונות מפתיעות, למרות הכל
ויש גם קינוחים כשרים ומשגעים לחג
כל הדרכים לשמור על קשר בימי קורונה
הצטרפו לקבוצת האוכל של מוטק'ה


אנחנו מכירים אותם בתור "חמוצים", אבל הירקות הכבושים הם הרבה יותר מתוספת לפלאפל או לשניצל. בתהליך כבישת...
ערב החג מתקרב בצעדי ענק ותכנון ארוחת החג בעיצומה. כיצד תפתיעו השנה את האורחים? עם מנה וירטואוזית שדורשת...
מוזמנים - יש, הגדות תואמות - יש, מספיק בקבוקי יין כדי לצלוח את הערב הארוך בשנה – יש. עכשיו זה הזמן לדאוג...