חזרה לבריאות טובה

למה כדאי לאכול במיה (ומתכון מוצלח)

עשירה בוויטמינים ומינרלים, תורמת לאיזון רמות הסוכר בדם, לשמירה על המשקל ולשיפור מצב הרוח. כל הסיבות לאכול במיה, וגם מתכון שכיף להכין ולזלול
קרן אוחיון 17/05/20
למה כדאי לאכול במיה (ומתכון מוצלח)
שופעת יתרונות תזונתיים (צילום: shutterstock)

 

באביב היא נכנסת לתפריט ועונתה מסתיימת בסביבות ראש השנה, אבל האמת היא שאת הבמיה ניתן להשיג בכל ימות השנה בגרסתה הקפואה. הבמיה היא צמח מאכל והיא לגמרי טעם נרכש, שלא לומר שנוי במחלוקת, אבל מי שנהנים מטעמה הבשרני ייהנו על הדרך מסופר פוד שמכיל מינרלים, ויטמינים, חומצה פולית וסיבים תזונתיים, שהשילוב ביניהם מיטיב עם הבריאות ואפילו מסייע לרפא תחלואים.

אז מה היתרונות של הבמיה? הבמיה אמנם לא תרפא אתכם מסוכרת, אבל היא בהחלט יכולה לשפר את המצב בזכות סיבים שמסייעים לשמור על רמת סוכר בדם באופן יציב, וכן להפחית את ספיגת הגלוקוז ועל ידי כך להוריד את רמות הסוכר בדם. אנשים שסובלים מסוכרת נוהגים להשרות במיה טרייה (לא מבושלת) במים למשך לילה שלם, ואז לשתות את המים בלבד.

בנוסף, הבמיה עוזרת למי שסובל ממחלות כליות, כי אחת מתופעות הלוואי של מחלות אלה היא סוכרת. הבמיה גם עוזרת לגוף לייצר חיידקים שמגנים על מערכת העיכול. גם מערכת הלב והכבד נהנות מיתרונות הבמיה, שכן היא ידועה כיעילה בסילוק רעלים וכך תורמת לבריאות מערכות אלה.

 

שפע ויטמינים ומינרלים

ויטמין C, K ו-A, מינרלים וסיבים תזונתיים. במיה, צילום: Shutterstock

 

ויטמין C, שידוע כנוגד חמצון מעולה, מסייע להגנה על מערכת החיסון, הקלה על אסתמה כרונית ועוד. בכוס במיה יש כ-30% מכמות הצריכה היומית המומלצת של ויטמין C, וכידוע עדיף לצרוך ויטמינים בתזונה מאשר בתוספים (ואם אפשר גם ליהנות מהטעם על הדרך, למה לא?)

הבמיה היא מקור טוב לוויטמינים נוספים, בעיקר ויטמין A וויטמין K: כוס אחת של במיה יכולה לספק לכם בין 30%-40% מהצריכה היומית המומלצת של וויטמינים אלה. חשוב לציין שוויטמין A שומר על בריאות העיניים ומונע את הידרדרות יכולת הראייה, וויטמין K אחראי בין השאר על בריאות העצם וספיגת הסידן התקינה, ולכן עשוי למנוע מחלות ולשפר את בריאות העצמות. מאידך, אם אתם צורכים מדללי דם, כדאי להמעיט בצריכת במיה משום שוויטמין K פוגע ביעילותם.

 

מסייעת לשמירה על משקל תקין

 

אם אתם שומרים על המשקל, כדאי שתדעו שהבמיה מכילה כמות מזערית של שומן, פחמימות ונתרן ומעט קלוריות: כוס גדושה תכיל כ-30 קלוריות בלבד.

הבמיה עשירה גם בסיבים תזונתיים, החשובים לתזונה בכלל ולמערכת העיכול בפרט, כי הם מקלים על העיכול מצד אחד ומשפרים את תפקוד מערכת העיכול (בזכות הסיבים המזון מתפרק בקלות ובמהירות, הם מונעים עצירות ועוד), ותורמים לתחושת שובע לזמן רב יותר מצד שני. כך שאם אתם שומרים על המשקל, כדאי לכם להרבות בתזונה עתירת סיבים. הבמיה מכילה כמות גדולה יחסית של סיבים תזונתיים מסיסים, שיישמרו בעיקר אם תבשלו אותה בבישול קצר ככל האפשר (ראו מתכון מצורף).

בנוסף, הסיבים התזונתיים המרובים שיש בבמיה מסייעים להעלות את רמת הכולסטרול הטוב. כדאי לדעת שבבמיה אין בכלל כולסטרול רע.

 

תורמת לשיפור מצב הרוח

 

טעם נרכש. במיה, צילום: Shutterstock

 

תרמילי הבמיה מכילים זרעים קטנים בכמות רבה. הזרעים האלה מכילים נוגדי חמצון, רכיב בשם גליקולן ופלבנואידים טבעיים שידועים ביכולתם לשפר את מצב הרוח, להקל על עייפות ולהיטיב עם מצבי דכדוך. בנוסף, הכמות הרבה של נוגדי החמצון משמשת כתוסף אנטי-אייג'ינג מהטבע, שמסייע לקבלת עור בריא וחיוני.

 

איך מכינים במיה?

 

כדי לשמור על ערכיה התזונתיים של הבמיה עדיף לאדות אותה או לבשל במים. טיגון ינדף מהבמיה את הוויטמינים וכך נאבד את הערכים התזונתיים. אם קניתם במיה ואתם מתכוונים להשתמש בה בשלב מאוחר יותר, הכניסו אותה למקרר ושטפו רק בסמוך לזמן הבישול. תוכלו גם להקפיא אותה בקלות ולהשתמש בכל פעם בכמות הדרושה לכם.

 

וכעת, למתכון:

 

מתכון לבמיה ברוטב עגבניות

 

צילום: Shutterstock

 

מצרכים (ל-6-8 מנות):

1/2 ק"ג במיה קפואה מופשרת

2 עגבניות טריות מרוסקות

מיץ מלימון שלם

2 כפות שמן

מלח

 

ההכנה:

מכניסים את כל המרכיבים לסיר, מבשלים על אש קטנה עם מכסה כ-20 דקות עד לריכוך. אפשר ואפילו מומלץ לבשל בסיר לחץ – כ-5 דקות.

 

ערכים תזונתיים לכל הסיר (6-8 מנות):

445 קלוריות

31 גרם פחמימות

15 גרם סיבים

29 גרם שומן

11 גרם חלבון

 

המתכון באדיבות עדינה בכר, דיאטנית קלינית במרכז DMC לטיפול בסוכרת

 

המזונות שיעזרו לכם לחזק את המערכת החיסונית

נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון

התזונה המומלצת אחרי גיל 50

תגובות  7  אהבו 

יש לבדוק את המתכון המצורף. מישהי ברוח המתכון יכולה להוסיף ש ת י כ פ ו ת מ ל ח ולצאת עם לחץ דם בשמיים. הכוונה כמובן ל-2 כפיות מלח (שגם זה יותר מידי לדעתי ). גם חבל שמקום השום נפקד מהמתכון.
אגב, לא חייבים להפשיר את הבמיה (היות ואם מפשירים אותה היא נהיית מסמורטטת) . מחממים שמן זית בסיר מוסיפים בצל קצוץ וכמה שיני שום ומזהיבים קלות, מוסיפים את הבמיה ה ק פ ו א ה ומאדים דקות ספורות תוך ערבו...
אגב, לא חייבים להפשיר את הבמיה (היות ואם מפשירים אותה היא נהיית מסמורטטת) . מחממים שמן זית בסיר מוסיפים בצל קצוץ וכמה שיני שום ומזהיבים קלות, מוסיפים את הבמיה ה ק פ ו א ה ומאדים דקות ספורות תוך ערבוב עם הבצל ושיני השום. ואז מוסיפים את העגבניות המרוסקות, כפית או שתיים מלח , כפית או שתיים סוכר (הכי טוב סוכר קנים ולא סוכר לבן )מוסיפים את מיץ הלימון. ולמהדרין שאוהבים עיקצוץ של חריף מוסיפים גם חצי כפית פלפלת חריפה. מבשלים כרבע שעה עד 20 דקות, עד שהבמיה רכה.
והכי חשוב? שהבמיה מטבעה מפרישה ריר שלא כל כך נעים לכולם בפה. לכן טגנו את הבמייה בווק עם שפריץ של שמן התזה, או סתם במחבת עד שהוא זהוב. רק אז תכניסו לרוטב שהכנתם ותמשיכו לבשל כאוות נפשכם , הנה מתכון מי...
והכי חשוב? שהבמיה מטבעה מפרישה ריר שלא כל כך נעים לכולם בפה. לכן טגנו את הבמייה בווק עם שפריץ של שמן התזה, או סתם במחבת עד שהוא זהוב. רק אז תכניסו לרוטב שהכנתם ותמשיכו לבשל כאוות נפשכם , הנה מתכון מיוחד של יוצאי מצרים . 500 גרם במיה - שטופה ונקיה מהגבעול
2 יחידות בצל לבן - קלוף וקצוץ דק
5 יחידות שום (שיניים) - קלופות וקצוצות דק
1 קילו עגבניות - טריות או מקופסה, חתוכות
1 כוס/ות שמן זית
1 צרור / חבילה פטרוזיליה - קצוצה דק דק
מלח - לפי הטעם
1 כפית/ות בהרט
2 כף/ות רסק עגבניות
1 ליטר ציר עוף
פלפל - לפי הטעם


אופן ההכנה:
בסיר חם מטגנים בחצי מכמות השמן בצל ושום עד להזהבה. מוסיפים את רסק העגבניות ומערבבים במשך מספר דקות. מוסיפים את העגבניות ואת הציר ומבשלים 20 דקות על אש גבוהה.

בינתיים מטגנים את הבמיה במחבת חם עם השמן שנותר. הטיגון חשוב כדי "לסגור" את הבמיה, שלא תפריש ריר במהלך הבישול. לאחר מספר דקות מעבירים את הבמיה לסיר עם העגבניות ומבשלים עוד 30 דקות. מתבלים במלח, פלפל ובהרט. לפני ההגשה מוסיפים את הפטרוזיליה. מגישים חם עם תוספת אורז לבן או פרוסות לחם קלוי.
21/05/20
אצלנו אוכלים במיה בעיקר את הטריה כאחד המאכלים הכי אהובים. ולאחרונה הנכד שלי בן ה3 שרוף על המאכל. להלן השוני במתכון שלנו חותכים המון שיני שום. שמים שמן בסיר מוסיפים את השום נותנים לו להטגן מעט שייתן טע...
אצלנו אוכלים במיה בעיקר את הטריה כאחד המאכלים הכי אהובים. ולאחרונה הנכד שלי בן ה3 שרוף על המאכל. להלן השוני במתכון שלנו חותכים המון שיני שום. שמים שמן בסיר מוסיפים את השום נותנים לו להטגן מעט שייתן טעם לשמן ולתבשיל. מוסיפים את הבמיה ואז את העגבניות הטריות המרוסקות שמתובלות במלח ופלפל. מכסים את הבמיה. ואז סוחטים לפחות 2-3 לימונים טריים. המתכון בסופו אמור להיות חמוץ עם העגבניות והשום.
אצלנו נוהגים גם להוסיף חתיכות בשר סופריטו שבושלו קודם לכן (אני שומרת קופסאות עם מעט בשר עם המים שבושלו בו. הבשר נותן לבמיה עם העגבניות טעם משובח וגם משביע כתוסף חלבון.
בתיאבון לכולם.
נשמע מעולה. אנסה להבא את המתכון שלך .תודה
25/05/20
בכיף! מאד מקווה שיהיה לך טעים. אגב הזכירו כאן את הריר. לנו זה אף פעם לא הפריע. השילוב שלו עם העגבניות הופך את העניין בכלל ללא בעיה. להפך הבמיה בסגנון ההכנה שלי יותר טעימה אחרי יום יומיים.
זו כבר תחושה אישית של הלשון אצל כל אחד. כמו "על טעם וריח אין להתווכח"
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים

ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...

לקריאת הכתבה
נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון

האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...

לקריאת הכתבה
בלי חרדה: הצמחים שיעזרו לכם להירגע

   

החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה