חזרה למגזין אוכל

למה לא מרגרינה

המרגרינה אמנם צמחית ואינה מכילה כולסטרול, אולם היא מכילה חומצות שומן רוויות ושומן מסוג טראנס המעלים את רמות הכולסטרול בדם
איילת נדיב 20/11/13
למה לא מרגרינה

צילום: Shutterstock 

 

מקורה של המרגרינה הוא בשמן נוזלי (שהוא בעיקרון שמן בריא). בתהליך ההדרוגנציה הופך השמן הנוזלי למרגרינה במצב צבירה מוצק. בתהליך זה ניתן ליצור גם מרגרינות רכות. תהליך ההדרוגנציה הוא תהליך שבו השרשראות של חומצות השומן הופכות לשרשראות רוויות (רוויות עם מימנים). בסופו של דבר המרגרינה כמוצר סופי מכילה חומצות שומן רוויות וגם חומצות שומן מסוג טרנס.

 

חומצות שומן מסוג טרנס - היכן הן נמצאות?

 

חומצות שומן מסוג טרנס מצויות במרגרינה ובכל המזונות התעשייתיים שעושים ממרגרינה: קרקרים, עוגות עוגיות ועוד. בשנים האחרונות נמצא קשר בין צריכת חומצות שמון מסוג טרנס ועלייה ברמות הכולסטרול בדם ושכיחות מחלות לב וכלי דם. במחקר ה"אחיות" הגדול נמצא קשר הישיר בין צריכת שומן מסוג טרנס לבין עלייה ברמות הכולסטרול אצל הנשים הנחקרות. חומצות שומן מסוג טרנס גורמות להעלאת רמת ה-LDL, הכולסטרול "הרע", בדם, ובנוסף יש הן מורידות את רמתו של הכולסטרול ה"טוב" - HDL.

 

חמאה לעומת מרגרינה - מה עדיף?

 

מבחינת הערך הקלורי למרגרינה ולחמאה אותו ערך - 50 קלוריות לכל 5 גרם (בערך כפית) של חמאה או מרגרינה. אולם חמאה מכילה יותר שומן רווי מאשר מרגרינה. בנוסף החמאה מכילה כולסטרול, בעוד המרגרינה אינה מכילה כולסטרול כלל.

 

לעומת זאת, בחמאה מצויות חומצת שומן סטארית שלא מעלה את רמות ה- LDL, הכולסטרול ה"רע" בדם. במרגרינה (גם במרגרינה רכה) יש חומצות שומן מסוג טרנס וכן מצויות בה חומצות שומן רוויות. גם חומצות השומן הרוויות וגם חומצות השומן מסוג הטרנס מעלות את רמות הכולסטרול ה"רע" בדם. לכן החמאה עדיפה על המרגרינה.

 

רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק


עוד בעיה עם החמאה היא מצב הצבירה שלה. בדרך כלל החמאה מוצקה מאוד וקשה מאוד למרוח אותה. כל מריחה קלה נגמרת בכמות נכבדה של חמאה. מאידך, את המרגרינה הרכה ניתן למרוח בצורה מדויקת ובכמות קטנה יחסית. על מנת לצרוך כמות סבירה ומועטה של חמאה רצוי להוציא את החמאה מהמקרר שעה לפני הארוחה, כדי שתהיה יותר רכה.

היכן מסתתרת המרגרינה?

 

גם אם לא מורחים מרגרינה על הלחם, היא מסתתרת בהרבה מאוד מאכלים כדוגמת בורקסים, מלאווח, קרואסונים, עוגיות, ביסקוויטים, קרקרים שמנים ואפילו גלידה. כל עוגייה פשוטה, גם ללא קצפת או שוקולד, מכילה כמות לא מבוטלת של מרגרינה ושל חומצות שומן מסוג טרנס. מומלץ להמעיט בצריכתן של חומצות שומן מסוג טרנס. חומצות אלה מסתתרות בכל דברי המאפה על בסיס מרגרינה.

 

כדי להגביל את צריכת המרגרינה יש להעדיף שימוש בשמן, ולהמעיט עד כמה שאפשר באכילת בורקסים, קרואסונים, עוגות ועוגיות.

 

איילת נדיב היא דיאטנית קלינית, מנהלת מחלקת הדיאטה בסטודיו C

 

עוד על תזונה נכונה:

תוסיפו חצי אבוקדו

טבעונות בריאה ומאוזנת

קונים נכון, אוכלים נכון

בלי לאבד את הוויטמינים

 

לפורום תזונה: לחצו

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

כל הסיבות לאכול ירקות (ופירות) כתומים

 

בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...

לקריאת הכתבה
לא זורקים אוכל: השאריות הופכות למנה מנצחת

אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...

לקריאת הכתבה
רימון מוסיף המון: 3 סלטים משגעים לחג

 

סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה