מדריך חדש: גרפולוגיה

בהנחה שכתב היד שלנו אכן מעיד על אישיותנו, אולי טוב שכיום אפשר לחסות בצל המלה המוקלדת מבלי להיחשף לפתע כבעלי ל' נכלולית או פ' רופסת. אבל למרות שרובנו נטשנו את העט, תורת הגרפולוגיה חיה ובועטת ומשמשת ככלי מקובל לאבחון אישיות בראיונות עבודה, בוועדת הקבלה ליישוב קטן ומתנשא, בטיפולים פסיכולוגיים וגם בשידוכים.
הספר "גרפולוגיה - המדריך המלא: להבין את הנפש באמצעות כתב היד" של גלעד שמאע שיצא לאחרונה בהוצאת אסטרולוג, מתווה את הדרך ללימוד ניתוח כתב היד כדי לאבחן את הכותב מבחינת אפיונים חברתיים, כישורים, יכולות מנטליות ושכליות ורגשות.
שמאע, ממקימי המכון הגרפולוגי "קווים", יועץ גרפולוגי ומרצה שספרו הקודם "שם משמים" עסק בניתוח ובבחירת שמות על פי הקבלה, מספר כאן הכול על ניתוח של התנהגות כתב היד על הנייר, צורת האותיות, מהירות הכתיבה, משמעות סימני הפיסוק ועוד ומביא דוגמאות של כתב, חתימות ושרבוטים להמחשה. בספר מוצגים ענפים שונים של תורת הגרפולוגיה וחידוש של הכותב - שיטה להתאמה זוגית לפי טיפוסי כתב היד.
על הייחודיות של כל כתב יד ועל הקשר שלו עם אישיות הכותב עמד כבר הפילוסוף היווני אריסטו, אבל הניסיונות השיטתיים הראשונים לתאר את היחסים בין כתב היד לאופי נעשו רק באיטליה של ראשית המאה ה-17 ובהמשך נחקר הנושא גם בצרפת, כשהספר "השיטה הפרקטית של הגרפולוגיה", שפרסם ב-1878 החוקר הצרפתי ז'אן היפוליט מישון, מהווה אבן דרך חשובה. לאבי הגרפולוגיה העברית נחשב הגרפולוג ישראל אודם, שספרו הראשון בנושא, "האדם וכתב ידו", פורסם ב-1960.
הגרפולוגיה הפכה בעשרות השנים האחרונות לכלי אבחון מקובל המשמש מפענוח אופיין של דמויות היסטוריות, דרך הכוונה מקצועית ואמצעי מיון בקבלה לעבודה ועד חשיפת זיופים. קיימת גם שיטת טיפול באמצעות כתב יד שנקראת "גרפותרפיה".
הנבדק באבחון גרפולוגי מתבקש לכתוב עמוד שלם בצורה ספונטנית על נייר ללא שורות. עליו להשתמש בעט כדורי ולא בעט נובע או בטוש, לציין את מינו, את גילו ואת היד הכותבת (ימין או שמאל) ולציין מגבלות ראייה או מגבלות אחרות. הגרפולוג מתבונן בכתב היד ותחילה רושם את תחושתו הראשונית ואחר כך בודק סימנים דומיננטיים בכתב היד, את גודלו, רוחב האות, לחץ הכתיבה, איכות ומהירות הקו, המרחקים בין האותיות, המילים והשורות ועוד. על פי כל אלה הוא קובע את תכונות האופי ובונה אישיות על פי "תורת הפוטנציות" של אודם או אחרים.
להלן כמה שאלות ותשובות על גרפולוגיה, שמביא שמאע בספרו:
· איך אפשר לאבחן כתב יד, שהרי הוא משתנה מעת לעת?
כיוון שכך, רצוי לבחון כמה כתבי יד מכמה תקופות. עם זה, ישנם סימנים גרפולוגיים שלעולם אינם משתנים.
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
• האם אפשר להעתיק קטע מתוך ספר לצורך האבחון?
כתב היד עלול להשתנות כשהכותב מעתיק קטע ולא כותב מעצמו. השינויים הם בדרך כלל בקצב הכתיבה, בארגון על הדף ובמהירות הכתיבה, לכן רצוי להשתמש בכתב יד שלא נלקח ממקור חיצוני.
• האם אפשר לגלות בעיות בריאותיות באמצעות כתב היד?
אפשר לראות בכתב היד רגישות בלבד או מאפיינים תפקודיים מסוימים שקשורים לתשישות פיזית או מנטלית.
• האם אפשר לאבחן התאמה בין בני זוג באמצעות הכתב?
כתב היד משקף את אישיותו של הכותב ולכן הגרפולוג יכול לבדוק התאמה זוגית. הגרפולוג ישראל אודם כתב ספר שלם בנושא, שבו הוא עוסק בהתאמה בין טיפוסים.
• האם אפשר דרך כתב היד לדעת את מינו של הכותב?
אפשר למצוא בכתב היד סימנים לנשיות או לגבריות, שהרי אלה מרכיבים אישיותיים. בכל אדם יש תכונות גבריות ונשיות גם יחד והגרפולוג נדרש להפעיל את חוכמת המינון כדי לקבוע האם זה גבר או אישה.
• איזה כתב ניקח לאבחון ממי שכותב בשתי שפות?
ניקח את הכתב שהוא כותב בספונטניות ויש לו בו בגרות גרפית. תמיד יש עדיפות לשפת האם של הכותב. אני נוהג לקחת את שניהם.
• האם יש לציין לצורך אבחון גרפולוגי אם אדם נוטל תרופות?
ודאי שכן. לתרופות מסוימות יש תופעות לוואי שעלולות להשפיע על הקואורדינציה של הכותב.
• מדוע יש לציין לצורך אבחון גרפולוגי שאדם מרכיב משקפיים?
לפרמטרים גרפיים המושפעים מליקויי ראייה שונים יש פרשנויות בתחום האישיותי ויש לברר האם אינם נובעים מליקויים אורגניים.
• האם כדאי להתייעץ עם גרפולוג לפני אבחון גרפולוגי חשוב?
מה הטעם? כל ניסיון לחקות כתב יד שאינו שלכם עלול לגרום להטייה של האבחון ולא לטובתכם. העצה הטובה ביותר היא להיות עצמכם.
הסיפור הזה חוזר על עצמו מדי שנה, ואם להיות מדויקים יותר - מדי תשרי. רצף של חגים גורם לנו להתבלבל (כמה פעמים...
"אשמנו, בגדנו, גזלנו, דיברנו דופי, העווינו", על פי סדר האלף-בית, הם רק חלק מהחטאים שעליהם מתוודים ביום...
תיקון שבועות הוא המנהג המרכזי אצל יהודיים דתיים בחג השבועות. מדובר במנהג עתיק שבמסגרתו לומדים תורה בלילה,...