מה עושים עם אגסים? 2 מתכונים נפלאים

האגס הוא לא רק אחד הפירות הטעימים ביותר, הוא גם עשיר בערכים תזונתיים שהופכים אותו לאחד הפירות הבריאים ביותר. בעולם ידוע על כ- 5,000 זנים של אגסים, בגדלים, צורות, צבעים וכמובן טעמים שונים. המשותף לכולם הוא שאין בהם כולסטרול, נתרן ושומן רווי. במקום זאת, האגס עתיר פיטוכימיקלים (נוגדי חמצון שמנטרלים את הרדיקלים החופשיים המזיקים), שהופכים אותו ליעיל ביותר במניעת מחלות לב, הורדת לחץ דם גבוה והתמודדות עם סוכרת, וגם למחזק את הרקמות ותאי הגוף, מונע התפתחות מחלות כרוניות ומעכב את תהליכי ההזדקנות של הגוף והמוח. אגב, כמו בכל פרי, כדי ליהנות מנוגדי החמצון במיטבם כדאי לאכול את הפרי כשהוא בשל לגמרי.
בגיל השלישי האגס הוא אחד הפירות המועילים ביותר משלל סיבות: הוא מקור מעולה לוויטמין C ואשלגן, עשיר בסיבים תזונתיים (3 גרם סיבים לכל 100 גרם פרי), שמסייעים לפעילות תקינה של המעיים הרגישים בגיל המבוגר ומורידים את רמות הכולסטרול.
האגס נחשב לבעל תכונות אנטי דלקתיות וגם עשיר בבור, חומר יסוד השומר על הסידן בגוף ומונע בריחת סידן מהירה. האגס גם מתאים לכולם כי הוא היפואלרגני, ולכן נדיר שיעורר אלרגיה כלשהי.
מחזקים את המערכת החיסונית
מקלים על שיעול ומנקים את הגוף מליחה. צילום: Shutterstock
הרפואה העממית מאמינה מזה אלפי שנים שמיץ אגסים יכול מאוד לעזור בחיזוק המערכת החיסונית ובמצבים של חום, צינון וכאבי גרון. קליפת האגס עשירה בפקטין שעוזר לכאבי גרון, מקל על שיעול ומנקה את הגוף מליחה. מרבית הסיבים נמצאים בקליפת האגס, אז כדאי לשטוף היטב את הפרי ולאכול אותו בלי לקלף. לפי הרפואה הסינית, מי שסובלים מעצירות יכולים לצרוך מיץ אגסים טבעי ולראות ישועות.
עבור נשים האגסים נחשבים טובים במיוחד, כי צריכה של סיבים תזונתיים שמגיעים מפירות מורידה את הסיכוי לחלות בסרטן השד. ומה לגבי הקלוריות? באגס ממוצע יש כ-40 קלוריות.
ואיך בוחרים אגסים איכותיים? כדי שהאגס יהיה במיטבו כדאי לבחור את הפירות המוצקים, בעלי קליפה חלקה, בשלים אך לא מדי ולשמור אותם במקרר. אם קניתם אגסים לא בשלים שמרו אותם בטמפרטורת החדר עד להבשלה.
אבל כפי שפתחנו את הכתבה האגסים הם בעיקר פרי טעים, אז הנה שני מתכונים נהדרים שעושים בהם שימוש:
בורקס פתוח של אגסים, תרד וגבינת פטה
צילום: דן בר דב
מצרכים (ל-4 מנות):
400 גרם בצק עלים מרודד, מופשר
2 אגסים, רצוי מהזן האמריקאי
600 גרם תרד, שטוף וקצוץ גס
150 גרם גבינת פטה
1 בצל קצוץ
שתי כפות שמן זית
מלח ופלפל
ביצה טרופה להברשה
ההכנה:
1. מטגנים את הבצל במחבת רחבה בשמן זית עד להזהבה קלה.
2. מוסיפים את התרד ומבשלים כמה דקות עד אידוי כל הנוזלים וריכוך התרד. מצננים מעט. 3. חותכים את בצק העלים למלבנים בגודל 10*5 ס"מ.
4. חותכים את האגסים לחצאים, מוציאים את הליבה והגרעינים בעזרת סכין קטנה ופורסים כל חצי אגס לפרוסות דקות. מניחים על כל מלבן של בצק עלים, במרכזו, מתערובת התרד המבושל. מעליה מניחים 3 פרוסות אגס, קורט מלח ופלפל ומעט גבינת פטה מפוררת.
5. מורחים את שולי הבצק בביצה טרופה.
6. אופים בחום של 200 מעלות 20 דקות לערך, עד הזהבה עמוקה.
המתכון באדיבות מגדל האגסים האמריקאיים יובל בר-נר והשף חגי לרנר
עוגת גבינה אפויה עם אגסים ביין לבן
צילום: טל סיון ציפורין
מצרכים (לעוגה בקוטר 21):
לגבינה אפויה:
350 גרם גבינה 9% שומן
150 גרם שמנת חמוצה
100 גרם גבינת שמנת 30% שומן
150 גרם סוכר
2 ביצים
2 חלמונים
20 גרם קמח
15 גרם פודינג וניל
כפית מיץ לימון
כמה טיפות תמצית וניל משובחת
לתחתית:
150 גרם עוגיות פתי בר ו-50 גרם חמאה מומסת
יום לפני:
12 אגסים (לשם הקישוט ומראה הטריות - עם המקלות)
בקבוק יין גווירצטרמינר (יין לבן פרחוני)
300 גרם סוכר
3 מקלות וניל
ההכנה:
ערב לפני:
1. קולפים את האגסים, חוצים ומגלענים ומניחים בסיר גדול את חצאי האגסים, הסוכר ובקבוק היין. חוצים את מקלות הווניל לאורך ומוסיפים לסיר.
2. מביאים את היין לרתיחה, מבשלים 7 דקות ומכבים את האש.
הכנת העוגה:
1. מערבבים במיקסר את הגבינות והשמנת החמוצה ומוסיפים את הקמח, הסוכר והפודינג.
2. תוך כדי ערבוב במהירות בינונית מוסיפים את הביצים, ואחריהן בהדרגה את החלמונים, תערובת מיץ הלימון ותמצית הווניל.
3. בעזרת ניר אלומיניום ונייר אפייה יוצרים לרינג האפייה תחתית עבה ומשמנים את הרינג בנדיבות עם חמאה.
4. מפוררים את עוגיות הפתי בר, מערבבים עם החמאה המומסת ומסדרים תחתית האוטמת את הרינג. מקררים מעט.
5. מניחים את הרינג בתוך תבנית אפייה, מסננים את האגסים ומסדרים שכבה על התחתית. מקררים מעט ויוצקים את הבלילה לתוך הרינג. לתבנית (מחוץ לרינג) שופכים מעט מים רותחים.
6. אופים בתנור 20 דקות בחום של 170 מעלות. פותחים את דלת התנור לשחרר את כל האדים וסוגרים את הדלת על מגבת מטבח כך שיישאר חריץ והדלת לא תיסגר לחלוטין. אופים 30 דקות נוספות.
7. את יתרת האגסים שומרים בצד להגשה.
*אם הצלחנו לקנות אגסים עם המקלות, שומרים את חצאי האגסים עם המקל להגשה.
8. מצמצמים לרבע את סירופ היין ומצננים. מחזירים את יתרת האגסים לסירופ המצומצם.
9. להגשה: מסדרים את חצאי האגסים שבסירופ על העוגה, ויוצקים עליהם את סירופ היין.
המתכון באדיבות עופר גל, שף פטסרי ראשי בוטיק סנטרל
המלוח והמתוק: 2 מתכוני טארט טאטן
לא רק בגלל הטעם: למה כדאי לאכול אבטיח?
מתוק התפוח: כל הסיבות לאכול תפוחים
הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
אנחנו מכירים אותם בתור "חמוצים", אבל הירקות הכבושים הם הרבה יותר מתוספת לפלאפל או לשניצל. בתהליך כבישת...
ערב החג מתקרב בצעדי ענק ותכנון ארוחת החג בעיצומה. כיצד תפתיעו השנה את האורחים? עם מנה וירטואוזית שדורשת...
מוזמנים - יש, הגדות תואמות - יש, מספיק בקבוקי יין כדי לצלוח את הערב הארוך בשנה – יש. עכשיו זה הזמן לדאוג...