חזרה למגזין אוכל

מנות קטנות: ארוחת מאזטים קלילה ומשגעת לחג

חג סוכות הוא הזדמנות להקליל קצת את התפריט עם מנות קלות ומגוונות, ומה יותר קליל ומגוון מארוחת מאזטים? 5 מתכונים למנות קטנות, צבעוניות וטעימות
עדי כץ 28/09/23
מנות קטנות: ארוחת מאזטים קלילה ומשגעת לחג
חגיגה של טעמים וצבעים. ארוחת מאזטים, צילום: Shutterstock

 

 

הזמן המכונה אצלנו "אחרי החגים" הוא שעתם היפה של מכוני הדיאטה והכושר, שהרי חלק בלתי נפרד ממנהגי החגים הן סעודות משפחתיות גדולות, לרוב כבדות ועתירות קלוריות.

 

מצוות האכילה בסוכה בחג הסוכות יכולה להיות ההזדמנות להקליל קצת את נושא האוכל, גם בגלל שהתנאים במבנה הארעי שהקמנו במרפסת או בחצר בשביל הנכדים, מצריכים לוגיסטיקה שונה מזו הנהוגה בחדר האוכל בבית. צריך לשנע את האוכל והכלים לשם, המרחב מצומצם והצפיפות מן הסתם גדלה, וכדאי להיערך בהתאם.

 

פתרון לבעיה, שעל הדרך יאפשר פיצוי בריאותי ודיאטטי (יחסית) על כל מה שצרכנו בסעודות ראש השנה, יכול להיות ארוחה המבוססת על מנות קטנות - טאפאסים, סלטים, מאזטים, אנטיפסטי, או איך שתבחרו לקרוא להם. הם נחשבים לרוב כמנה ראשונה, אבל למה לא להפוך אותם לארוחה שלמה, כזאת שלא מעייפת ולא מצריכה פתיחת כפתור בג'ינס אחריה. סוג של אירוע נשנושים, אם תרצו, בלוויית יין טוב לטובת האווירה, במקום סעודה כבדה. אגב, גם אם לא בניתם סוכה, ארוחה כזו יכולה להתאים כארוחת חג לכל דבר – קצת שונה ומעניינת יותר. האורחים בטוח יודו לכם.

 

בעברית קוראים למנות הפתיחה הללו מתאבנים, כלומר מעודדי תיאבון. במטבח הערבי אלה צלוחיות החומוס, טחינה, סלט חצילים, חריף וחמוצים. בספרד, הטאפאסים המוגשים עם יין או בירה כוללים זיתים, גבינות, נקניקים, דגים כבושים או פירות ים. בארגנטינה מגישים לפתיחה אמפנדס, ובאיטליה את האנטיפסטי (שפירושו "לפני הארוחה"), כשבדרך כלל מדובר בירקות צלויים בתנור.

 

מובן שאפשר לפתח את הנושא לכיוונים רבים וטובים, מסלטים רעננים ועד קציצות, מאפים או ממולאים קטנים. בחרנו עבורכם 5 מנות קטנות וקלות יחסית להכנה, שיכולות למלא את שולחן הסוכה בצבע, טעם ובריאות, וגם להשביע בלי להכביד (חלק מהמתכונים מתאימים גם לטבעונים).

 

 

לזניה במילוי ירקות כתומים וגבינות

 

 צילום: שושי סירקיס

 

 

המרכיבים (ל-6-8 מנות):

 

חבילת עלי לזניה

4 גזרים קלופים

4 בטטות קלופות

נתח דלעת קלוף, 500 גרם

8 שיני שום

3 כפות שמן זית

גביע שמנת מתוקה

200 גרם גבינה כחולה מפוררת

200 גרם גבינת ריקוטה

200 גרם גבינת מוצרלה מגוררת

100 גרם גבינת פרמז'ן מגוררת (או מנצ'גו/פקורינו)

מלח ופלפל לפי הטעם

 

ההכנה:

 

1. מחממים תנור לחום של 180 מעלות.

 

2. חותכים את הירקות לפרוסות בעובי חצי סנטימטר ומניחים בתבנית, מתבלים במלח ופלפל.

 

3. פורסים את השום, מפזרים בין הירקות ויוצקים על הכול שמן זית.

 

4. אופים בתנור למשך כ-15 דקות עד שהירקות מתרככים ומזהיבים קלות.

 

5. מרתיחים מים בסיר רחב ומבשלים את עלי הלזניה, כמה עלים בכל פעם, למשך 2-3 דקות עד שהם מתרככים קלות.

 

6. מוציאים את העלים מהסיר בזהירות בעזרת כף מסוננת.

 

7. בסיר קטן שמים את השמנת המתוקה ואת הגבינות, מלח ופלפל, ומערבבים לקבלת תערובת אחידה.

 

8. מסדרים בתבנית 20X30 ס"מ שכבת עלי לזניה, ומעליה שכבת ירקות ושליש מהרוטב.

 

9. מניחים שכבת עלי לזניה נוספת, ועליה ירקות ושליש נוסף מהרוטב, ומעליה שכבה נוספת של עלים, ירקות ורוטב, ומכסים בשכבת עלי לזניה.

 

10. מעבירים לתנור ל-30 דקות, מוציאים, מצננים מעט, חותכים לקוביות ומגישים.

 

המתכון באדיבות אביגיל מייזליק, מתוך ספרה "פשוט טעים לחגים"

 

 

סלט מונבטים וגזר

 

 צילום: טל רוזנפלד

 

 

המרכיבים:

 

2 כוסות קטניות מונבטות (עדשים מכל הסוגים, שעועית מאש)

1 כוס גזר מגורר

עשבי תיבול (פטרוזיליה, כוסברה, נענע, רוקט)

 

לרוטב:

3 כפות מיץ לימון

2 כפות שמן זית

2 שיני שום כתושות

מלח ופלפל

 

ההכנה:  

 

1. מערבבים את המונבטים עם הירקות.

 

2. מוזגים מעל את הרוטב, מתקנים תיבול ומגישים.

 

המתכון באדיבות "לימור בישול בריא טבעוני"

 

 

קציצות אורז ומנגולד

 

 צילום: טל רוזנפלד

 

 

המרכיבים:

 

1/2 כוס אורז מלא

צרור עלי מנגולד

קליפה מגוררת מלימון אחד

1/2 כוס קמח חומוס

מעט שמן זית

מלח ופלפל

 

ההכנה:

 

1. מבשלים את האורז עם כוס וחצי מים, עד שכל המים נספגים.

 

2. קוצצים את עלי המנגולד, מאדים אותם בשמן זית ומקררים.

 

3. מערבבים בקערה את האורז, המנגולד, קליפת הלימון, קמח החומוס והתבלינים.

 

4. יוצרים קציצות ומניחים בתבנית שרוססה בשמן.

 

5. אופים בתנור בחום של 180 מעלות כ-20 דקות, עד שהקציצות משחימות.

 

* מגישים עם טחינה. 

 

המתכון באדיבות "לימור בישול בריא טבעוני"

 

 

סלט עלים ירוקים עם גרגרי חומוס

 

 צילום: באדיבות "רותי בישול טבעוני ביתי"

 

 

המרכיבים:

 

1 צרור עלי מנגולד

1 צרור עלי תרד

3 גבעולי סלרי

1/2 צרור בצל ירוק

1 פלפל ירוק

2 מלפפונים

4 שזיפים אדומים טריים

1 כוס גרגרי חומוס מבושלים

 

לרוטב:

2 כפות חמאת בוטנים

1/8 כוס רוטב סויה

1/8 כוס מיץ לימון

1/8 כוס שמן זית

1/8 כוס חומץ בלסמי

1/8 כוס סילאן

קצת מלח ופלפל

 

ההכנה:

 

1. חותכים לרצועות אל עלי המנגולד והתרד.

 

2. חותכים לקוביות את שאר הירקות והשזיפים.

 

3. מערבבים הכול עם גרגרי החומוס.

 

4. להכנת הרוטב מערבלים את כל המרכיבים בבלנדר.

 

5. מוזגים את הרוטב על הסלט ומגישים.

 

המתכון באדיבות "רותי בישול טבעוני ביתי"

 

 

מאפה שמרים שושנים עם חצילים וגבינות

 

צילום: שושי סירקיס

 

 

המרכיבים (ל-12-14 יחידות):

 

לבצק:

1/2 ק"ג קמח מלא, כוסמין או רגיל

4 כפות שמן זית

30 גרם שמרים טריים (קוביה או פירורים)

2 כפות סוכר

1/2 כפית מלח

1.5-2 כוסות מים פושרים

 

למלית:

3 חצילים דקים, קלים ומבריקים

5 כפות שמן זית

גביע קוטג'

חבילת גבינת מוצרלה מגוררת

4 כפות גבינת פרמז'ן, פקורינו או צהובה מגוררת

מלח ופלפל

 [#middleBanner] 

ההכנה:

 

1. להכנת הבצק מניחים את כל המרכיבים פרט למים בקערת מיקסר עם וו לישה.

 

2. מעבדים ומוספים את המים תוך לישה עד שמתקבל בצק רך וחלק, אך לא דביק.

 

3. מעבדים את הבצק במיקסר עוד חמש דקות, מכסים בניילון ומתפיחים במשך שעה במקום חמים.

 

4. להכנת המלית מחממים תנור לחום של 230 מעלות.

 

5. פורסים את החצילים לעיגולים בעובי חצי ס"מ.

 

6. משמנים תבנית ב-3 כפות שמן זית, מניחים את פרוסות החצילים צמודות זו לזו ומוזגים עליהן עוד 2 כפות שמן זית.

 

7. צולים 15 דקות עד שהפרוסות זהובות מעט ורכות, מוציאים ומצננים. מנמיכים את חום התנור ל-180 מעלות.

 

8. מערבבים את הגבינות לתערובת ומתבלים במלח ופלפל.

 

9. מרדדים את הבצק לעלה בעובי חצי ס"מ, וקורצים 5 עיגולים בקוטר 8 ס"מ.

 

10. מורחים על כל עיגול כף או שתיים מתערובת הגבינות, ומניחים פרוסת חציל.

 

11. מסדרים כל חמישה עיגולים עם גבינות וחצילים בשורה, כשכל אחד מהם מונח בחלקו על השני.

 

12. מגלגלים את כולם לרולדה, מהראשון עד האחרון.

 

13. חותכים את הרולדה במרכז לשניים, בסכין חדה, ומקבלים שני עיגולי שושנים.

 

14. מניחים אותם כשהחלק החתוך כלפי מטה בתבנית שקעים למאפינס. מבצעים את אותו תהליך בשאר הבצק והמלית.

 

15. אופים בתנור למשך 20-25 דקות, עד שהמאפים זהובים.

 

המתכון באדיבות אביגיל מייזליק, מתוך ספרה "פשוט טעים לחגים"

 

שולחן חג מעוצב: כך תעשו זאת נכון

איך פותרים ריב זוגי בחגים?

ועוד מנות טעימות לסוכות

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

חמוצים ושאר ירקות כבושים: המדריך המלא

אנחנו מכירים אותם בתור "חמוצים", אבל הירקות הכבושים הם הרבה יותר מתוספת לפלאפל או לשניצל. בתהליך כבישת...

לקריאת הכתבה
פותחים את התיאבון: מנות ראשונות לליל הסדר

ערב החג מתקרב בצעדי ענק ותכנון ארוחת החג בעיצומה. כיצד תפתיעו השנה את האורחים? עם מנה וירטואוזית שדורשת...

לקריאת הכתבה
קבלו אותן: מנות עיקריות לחג

 

מוזמנים - יש, הגדות תואמות - יש, מספיק בקבוקי יין כדי לצלוח את הערב הארוך בשנה – יש. עכשיו זה הזמן לדאוג...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה