חזרה למגזין אוכל

מתכון למרק ברוקולי עשיר ומזין

הברוקולי, שהגיע אלינו מאיטליה, נחשב למזון-על ומכיל את כל הטוב שאנחנו צריכים, מוויטמינים חשובים ועד חומצות אמינו חיוניות. קבלו מתכון למרק ברוקולי טעים, מזין וקל להכנה
עדי כץ 16/03/16
מתכון למרק ברוקולי עשיר ומזין
ירק שיש בו את כל מה שאנחנו צריכים, ובמרק זו חגיגה כפולה. מרק ברוקולי. צילומים: Shutterstock

 

 

בסיפור "פרח לב הזהב" של הנס כריסטיאן אנדרסן, יוצא ילד קטן לחיפוש אחר הפרח שיבריא את אמו החולה. כשהאם מריחה לבסוף את הפרח שהביא בנה, היא כמובן נרפאת וכולם מאושרים.

 

לשמחתנו, את פרח לב הזהב מבריא המחלות כבר לא צריך לחפש ביערות נידחים. מספיק לקפוץ לירקן או לשוק ולרכוש כמה פרחי ברוקולי. לב זהב אולי אין להם, אבל הם מצוינים לבריאות הלב וגם מונעים סרטן.  

 

הברוקולי מגיע מאיטליה, ומקור שמו במילה האיטלקית "ברוקולו", שפירושה זרוע או ענף. הוא פותח מכרוב בר בשיטות של ברירה מלאכותית, כנראה כבר בתקופת רומא העתיקה. מאיטליה נפוץ הברוקולי עם השנים באירופה כולה והגיע גם לאמריקה, אך נחשב בתחילה למאכל נדיר ואקזוטי, שבאנגליה של המאה ה-17 כונה "אספרגוס איטלקי". למאכל עממי ונפוץ הפך הברוקולי רק בתחילת המאה ה-20.

 

סגולותיו אמנם רבות, אבל לא כולם אוהבים את הברוקולי ובעיקר הוא הפך, כמו התרד, לאימתם של ילדים. אפילו הנשיא בוש האב, גילה בזמנו שהוא שונא ברוקולי מילדות, מאחר שאמו הכריחה אותו לאכול את הירק. "היום אני נשיא ארה"ב", הצהיר, "ואני לא מתכוון לאכול ברוקולי יותר". הנשיא אובמה, אגב, הוא חובב ברוקולי מושבע.

 

מחזק את מערכת החיסון, מאזן את הכולסטרול ואת הסוכר בדם

 

 

 

כמו חבריו למשפחת המצליבים, הברוקולי נחשב למזון-על. במשפחה, המונה 3,000 מיני צמחים, מוכרים הכרוב לסוגיו, הכרובית, הצנון, הלפת, הקולרבי, החזרת, החרדל וגרגיר הנחלים. כולם דלי קלוריות ומכילים כמויות גדולות של נוגדי חמצון.

 

בצמחים ממשפחת המצליבים אפשר למצוא שפע של ויטמין C, המחזק את מערכת החיסון ונוגד אלרגיה, ולכן טוב נגד מחלות החורף. בנוסף, הם עשירים בוויטמין E שהוא נוגד חמצון חשוב, בוויטמין K האחראי על קרישת הדם, בבטא-קרוטן, במינרלים כמו אשלגן, ברזל, מגנזיום, אבץ וסידן ובסיבים מסיסים, המשפרים את תפקוד מערכת העיכול ומאזנים את רמות הסוכר והכולסטרול בדם.

 

הברוקולי מכיל רק 43 קלוריות למנה של כוס. בנוסף, יש בו חומצת אמינו חיונית בשם טריפטופן, שאינה מיוצרת בגוף ויש לקבל אותה מהמזון, פיטו-כימיקל בשם סולפורפן, המסוגל על פי מחקרים לפגוע בתאי סרטן מבלי להזיק לתאים הבריאים, ותרכובות אינדול, המגבירות אנזים מנטרל רעלנים במזון. בנבטי הברוקולי, אגב, ריכוז החומרים הללו גבוה אף יותר מאשר בירק עצמו.

 

כשקונים ברוקולי יש לבחור בפרחים בעלי תפרחת ללא פגעים, בצבע ירוק עז ועם גבעול מוצק. יש לאחסן את הברוקולי במקרר בתוך שקית ניילון, כדי לשמור על הערכים התזונתיים, ולהשתמש תוך יומיים-שלושה. מאותה סיבה, לא כדאי לעבד ולבשל את הברוקולי יתר על המידה. אידוי, חליטה או הקפצה ישמרו את חיותו, ואפשר גם לפורר אותו חי לתוך סלט ירקות.

 

מובן שבימים קרירים האופציה המתבקשת לשימוש בברוקולי, כמו בכל ירק אחר, היא על ידי הפיכתו למרק מהביל וטעים.  

 

המתכון: מרק ברוקולי של יענקל'ה שיין, שף רשת "אגאדיר"

 

 

המרכיבים:

 

4 כפות שמן זית

1 בצל קצוץ דק

3 שיני שום קלופות ופרוסות דק

פלפל צ'ילי חריף

2 תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לקוביות

3 תפרחות ברוקולי מופרדות לפרחים. למרק טחון, ניתן להשתמש גם בגזעים פרוסים דק

מלח ופלפל שחור

קורט קימל טחון

קורט כוסברה טחונה

 

אופן ההכנה:

 

1. מטגנים את הבצל ואת השום בשמן בתוך סיר עד לשקיפות, ל-2-3 דקות. מוסיפים את הפלפל החריף, את תפוחי האדמה ואת הברוקולי.

 

2. מוסיפים מים כ-2-3 ס"מ מעל לכיסוי הירקות.

 

3. מוסיפים את התבלינים, מביאים לרתיחה ומבשלים כ-25 דקות.

 

4. למרק טחון, ניתן להוסיף לירקות את גזעי הברוקולי לתוספת מסה, ובסיום הבישול לטחון את התערובת.

 

לשדרוג: ניתן להוסיף למרק חצי כוס חלב סויה או חלב רגיל.

 

מהמטבח באהבה: גיל חובב מחלק מתכונים

מתכונים לאפייה מהירה של ארז קומורובסקי

מתכון למרק עוף עם מעוף

מרק סיני מהיר וטעים

תחליפי בשר מהטבע: עדשים

עוד בתחליפי בשר מהטבע: שעועית 

וגם חומוס הוא תחליף נפלא

עוד תחליף טבעי לבשר: סויה

 

עוד באוכלים בריא

אוהבים לבשל? הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה

 

הצטרפו לקהילת הטבעונים של מוטק'ה!

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

כל הסיבות לאכול ירקות (ופירות) כתומים

 

בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...

לקריאת הכתבה
לא זורקים אוכל: השאריות הופכות למנה מנצחת

אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...

לקריאת הכתבה
רימון מוסיף המון: 3 סלטים משגעים לחג

 

סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה