ניוון רשתית: איך אפשר למנוע התקדמות המחלה?

אחת ממחלות העיניים השכיחות המהווה את הסיבה העיקרית לעיוורון בעולם המערבי בגילאי 50 ומעלה היא ניוון רשתית, ובשמה המלא: ניוון מרכז הראיה הקשור בגיל ובקיצור נמ"ג (ניוון מקולרי גילי), AMD בלעז. המחלה מתבטאת בפגיעה במרכז הראיה ברשתית, באזור הקרוי "מקולה", שאחראי על תפקודי ראיה מרכזיים, לרבות יכולות קריאה, זיהוי פרטים וצבעים וחדות ראיה. כמחצית ממקרי העיוורון במדינות המערב מתפתחים כתוצאה מניוון רשתית. לפי הערכה משנת 2009, מספר החולים בעולם עשוי להאמיר ל-17.8 מיליון עד שנת 2050.
נכון להיום, לא ידוע על פעולות מניעה שמאפשרות להפחית את הסיכון לניוון רשתית מגיל צעיר. בין גורמי הסיכון הכלליים למחלה ישנם כאלה שאינם ניתנים למניעה, כמו גיל מבוגר ונטייה משפחתית, וגורם אחד שמאפשר מניעה מוקדמת - עישון סיגריות - שהוכח כמעלה את הסיכון למחלות רבות נוספות.
מאחר וניוון רשתית בשלב הראשון לא מתבטא בהכרח בתחושת ירידה ביכולת הראיה, מומלץ שכל אדם מעל גיל 50 יעבור בדיקה מקיפה אצל רופא עיניים לאבחון מוקדם של המחלה. בהתאם לממצאיה, נקבע הצורך בבדיקות חוזרות, לרוב אחת לשנה. ההמלצה משמעותית יותר בקרב אנשים עם קרובי משפחה מדרגה ראשונה שאובחנו במחלה, מאחר ונמצא כי עד ל-70% ממקרי ניוון רשתית קשורים גם בגורמים גנטיים.
פעולות מניעה בשלב המקדים
אבחון מוקדם מאפשר להקטין את הסיכון להתקדמות המחלה. צילום: shutterstock
השלב המקדים של ניוון רשתית הקרוי "השלב היבש", והוא לרוב אינו מלווה בירידה בראיה. בשלב זה כלי הדם בעיניים עדיין תקינים, אולם בדיקת הרשתית מעלה ממצאים חריגים, ובייחוד נקודות צהובות על הרשתית ואזורים מנוונים שאינם מתפקדים (המכונים 'אזורים א-טרופיים').
אבחון מוקדם של ניוון רשתית בשלב היבש מאפשר מתן טיפול בוויטמינים ומינרלים שהוכחו כמקטינים את הסיכון להתקדמות המחלה לשלב המתקדם הקרוי "השלב הרטוב". השילוב שנמצא יעיל ביותר כולל ויטמינים מסוג C, E, לוטיאין, ואבץ. מחקר גדול שנערך בארה"ב במימון המכון הלאומי הפדראלי לבריאות העין (NEI, National Eye Institution) העלה בשנת 2001 כי שילוב זה מאפשר להקטין ב-25% את הסיכון להידרדרות המחלה.
ויטמינים ומינרלים אלו נדרשים במינונים גבוהים מהמכסה היומית המומלצת לאנשים בריאים, ולכן אין ליטול אותם ללא אבחנה מפורשת של המחלה. עד כה לא הוכח במחקרים שנטילת ויטמינים או מינרלים כלשהם בגיל צעיר מאפשרת למנוע מראש התפתחות ניוון רשתית בגיל המבוגר. קוקטייל הוויטמינים והמינרלים נדרש לכל החיים, אלא אם המחלה מתפתחת לשלב מתקדם – השלב הרטוב.
בין 10% ל-50% מהחולים נמצאים בסיכון לעבור לשלב הרטוב של המחלה, שבו מאובחנים לפי הערכות כ-1,500 ישראלים מדי שנה. השלב הרטוב מתבטא בכלי דם בלתי תקינים שגורמים לדליפת דם מתחת לרשתית ולהצטברות נוזלים הפוגעים בראיה. שלב זה כרוך בירידה בראיה וללא טיפול מסכן את החולים בעיוורון.
אבחון המעבר לשלב השני של המחלה
מומלץ לבדוק עצמאית את הראייה בכל עין. צילום: shutterstock
לסובלים מהשלב המוקדם של ניוון רשתית מומלץ לבדוק עצמאית את הראיה בכל עין לחוד באופן סדיר, מאחר וירידה בראיה עשויה שלא להיות מורגשת, כשהעין הטובה מפצה על אובדן הראיה בעין הפגועה. מדי שבוע מומלץ לעצום כל עין בנפרד ולוודא שהראיה לא הידרדרה.
כמו כן מומלץ למאובחנים בשלב היבש להגיע לבדיקה אצל רופא עיניים אחת לארבעה חודשים, במהלכה מבוצע גם צילום רשתית המאפשר לצפות ברקמת הרשתית בחתך היסטולוגי ולזהות פגיעות בכלי דם המעידות על מעבר לשלב הרטוב.
טכנולוגיה ישראלית שפותחה בשנים האחרונות בשם ForseeHome מבוססת על מנגנונים שמאפשרים זיהוי מוקדם להתקדמות המחלה מהשלב היבש לרטוב. הטכנולוגיה מבוססת על מכשיר דמוי משקפת הניתן למטופל בביתו, בו צופה המטופל בפסים ונקודות ונבחנת רגישות הראיה שלו. הבדיקה נדרשת שלוש פעמים בשבוע, ובמידה והמכשיר מזהה פגיעה בראיה, הוא מעביר התראה למוקד רפואי על חשד למעבר לשלב הרטוב, והמטופל מזומן לבדיקת עיניים. בישראל הטכנולוגיה עדיין אינה בשימוש, אולם בארה"ב הוקמו מוקדים הקולטים מידע ממכשירים שמוצבים בבתי מטופלים לצורך אבחון מהיר של מעבר לשלב הרטוב של ניוון רשתית. ככלל, ככל שהמעבר מאובחן מוקדם יותר – ניתן לטפל תרופתית בחולים מהר יותר ולמנוע עיוורון בסיכויים גבוהים יותר.
למאובחנים בשלב הרטוב של ניוון רשתית קיימים בעשור האחרון טיפולים בהזרקות לתוך העין שמאפשרים ב-95% מהמקרים לעצור את הידרדרות הראיה וב-40% אף להוביל לשיפור הראיה ולריפוי.
הכותבת היא מנהלת מחלקת עיניים במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי
ביום חמישי, 30.4, התארחה פרופ' לבנשטיין בקהילת הבריאות של מוטק'ה. לחצו כאן לקריאת השאלות והתשובות.
שירות לציבור, מוגש בחסות חברת באייר. המימון נעשה באופן בלתי תלוי אשר לא השפיע על התוכן
בזכות סרטן השד יצאתי לחיים חדשים
פרקינסון היא מחלה ניוונית של המוח בה הולכים ונפגעים הדרגתית תאים, בעיקר באזור בגזע המוח שאחראי על ייצור...
בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן
כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...
הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...