חזרה לבריאות טובה

נכון או לא נכון? כל האמת על מיתוסים של מחלות חורף

מרק עוף הוא האנטיביוטיקה של הטבע? תה חם בחורף יכול לרפא? לצאת מהבית עם שיער רטוב גורם למחלות? יצאנו לבדוק עם רופאה מומחית מבחר מיתוסי חורף ידועים, וחזרנו עם תשובות מפתיעות
קרן אוחיון 14/01/20
נכון או לא נכון? כל האמת על מיתוסים של מחלות חורף
אז מה מהמיתוסים הנפוצים של החורף באמת נכון ומה ממש לא? (צילום: shutterstock)

 

מיתוסים רבים נקשרו בעונת החורף, ורוב הסיכויים ששמעתם אותם מהוריכם ואתם ממשיכים את המסורת ומאמינים בהם כהורים או סבים בעצמכם. אחרי הכל, אם סבתא אמרה כל השנים שמרק עוף הוא הפניצילין של הטבע או שאסור לצאת עם שיער רטוב לקור, היא כנראה צודקת, לא? אז לא בטוח. בדקנו עם רופאה מומחית ברפואת משפחה, ד"ר אביבית גולן כהן מקופת חולים לאומית, מה האמת ומה רחוק ממנה בכל הקשור למיתוסים הנפוצים של החורף.

 

המיתוס: מזג אוויר קר גורם למחלות

 

לא נכון. הקור עצמו לא גורם למחלות. החורף, שבו נפוצים זני נגיפים שונים, והשילוב בינם לבין העובדה שאנחנו נמצאים רוב הזמן בחללים סגורים ולא מאווררים, מגביר את הסיכוי להידבקות. תוסיפו לכך את העובדה שנגיפי השפעת ומחלות חורף אחרות נוטים להתפרץ בטמפרטורות נמוכות יותר, ותקבלו את העובדה שבחורף חולים יותר.

 

המיתוס: צריך לתת לצינון לעבור לבד, בלי טיפול תרופתי

 

למה סתם לסבול? צילום: Shutterstock

 

לא מדויק. הצינון שכולל נזלת, תחושת גודש ולעיתים שיעול או כאב גרון קל אמנם יעבור גם בלי טיפול, אך הסבל מיותר. לכולם ברור שאם אתם חולים ויש לכם למשל כאב גרון משמעותי המלווה בכאבי שרירים וחום, חשוב ללכת לרופא ולקחת תרופות כדי שהמצב לא יחמיר. באותה מידה הסברה הרווחת היא שכאשר מדובר בצינון שאינו מלווה בחום אפשר לא לקחת תרופות, אך הימנעות זו תהיה מיותרת. למה לא למנוע סבל אם יש את היכולת לעשות זאת? צינון מתבטא בתסמינים מטרידים, מעיקים ולא נעימים. אין טעם לסבול שלא לצורך, ואם רוצים ניתן לקחת תרופות (מרשם או ללא מרשם) בצורה מבוקרת כדי להקל על הצינון. ד"ר גולן כהן מדגישה כי מומלץ להיוועץ עם רופא גם לגבי תרופות ללא מרשם, מכיוון שיש  למשל טיפות אף ששימוש ממושך בהן גורם בעצמו לנזלת כרונית.

 

המיתוס: חיסון נגד שפעת גורם לשפעת

 

"מדובר באחד המיתוסים השגויים ביותר". צילום: Shutterstock

 

"ממש לא נכון", אומרת ד"ר גולן כהן. "מדובר באחד המיתוסים השגויים ביותר והמקור הוא כנראה בעובדה שהחיסון נגד שפעת מורכב מנגיפים מתים ומפורקים לחלקים. חשוב לדעת שלנגיף המפורק אין שום יכולת להרכיב את עצמו בחזרה או ליצור מחדש את הנגיף המקורי בתוך הגוף, ובכך להדביק אותנו במחלה. החיסון נגד שפעת הוא בעצם החדרת חלקי הנגיף אל תוך הגוף. פעולה זו מביאה לכך שהמערכת החיסונית תזהה את הנגיף האמיתי במקרה שיחדור לגוף, וכך המערכת החיסונית מוכנה לקראתו ותוקפת. כמו לכל חיסון, גם לחיסון שפעת יש השפעות לוואי אם כי באחוזים נמוכים, ובהן כאבי שרירים ואפילו חום נמוך, אך כל אלה אינם שפעת". אגב, יכול להיות בהחלט שנגיף השפעת קינן בתוכנו לפני קבלת החיסון ואז הוא יכול להתפרץ כמה ימים אחרי. זה קורה וזה טבעי אבל זה לא קשור לעצם קבלת החיסון, מבהירה ד"ר גולן כהן. "ועוד דבר: הרבה פעמים אנשים חולים במחלות שונות ומייחסים אותן לחיסון – אז כדאי לדעת אחת ולתמיד שאין קשר בין התפרצות מחלות לבין החיסון".

 

המיתוס: לצאת מהבית עם שיער רטוב – מתכון למחלות

 

השיער הרטוב בפני עצמו לא מעודד הידבקות במחלות. צילום: Shutterstock

 

לא נכון. השיער הרטוב בפני עצמו לא יכול לגרום למחלות והוא אינו מעודד הידבקות במחלות. מה שכן חשוב הוא לשמור על חום הגוף והסביבה, למי שגר או נמצא במקומות קרים במיוחד. הקפדה על חום מתון שומרת על מערכות ההגנה של הגוף, שכאשר הן נפגעות אז הגוף נמצא בסכנה וחשוף יותר להידבקות במחלות. לכן אם תלכו עם שיער רטוב בחוץ בכפור, אתם בעקיפין עלולים לחלות.

 

המיתוס: ויטמין C מונע מחלות

 

לא נכון. לוויטמין C יש יחסי ציבור טובים אבל האמת היא שאין אף מחקר שמוכיח חד משמעית שהוא מונע מחלות חורף. חשוב לדעת שוויטמינים אכן חשובים לתפקוד הגוף באופן כללי, אך אם צורכים מספיק פירות וירקות טריים, יש בהם מספיק ויטמינים כדי שהמערכות שלנו יקבלו את הנדרש לתפקוד ראוי. "תוסף ויטמין C במינון נמוך מומלץ, לפי מחקרים בודדים בלבד, רק אצל מי שאינו אוכל מזון מזין לאורך זמן", אומרת ד"ר גולן כהן.

 

המיתוס: לבוש חם מונע הידבקות במחלות

 

נכון חלקית. הגוף צריך לשמור על חום סביר. אם נאבד מטמפרטורת הגוף הרצויה, המערכות הפנימיות עלולות להינזק, דבר שגורם למערכות ההגנה בגוף לתפקד בצורה פחות טובה. איבוד חום הגוף משפיע בעקיפין על ירידה במערכת החיסונית, דבר שעלול לגרום לגוף שלנו להיות פחות חסין מפני הידבקות במחלות ווירוסים.

ד"ר גולן כהן מציעה להתלבש באופן שבו נרגיש נוח. חשוב להימנע גם מחימום עודף ומלבוש אטום הגורם לעודף הזעה. כשהטמפרטורה מאוד נמוכה חשוב לכסות היטב גם את כפות הידיים והפנים כדי להימנע מכוויות קור, וכן לדאוג לנעליים אטומות לגשם ולגרביים יבשים, מאותה הסיבה.

 

המיתוס: מרק עוף – הפניצילין של הטבע

 

האנטיביוטיקה של הטבע? צילום: Shutterstock

 

באופן שאולי יפתיע אתכם, גם מיתוס זה מתברר כלא נכון. "אין שום מחקר או נתון סטטיסטי שיתמוך במיתוס הזה", אומרת ד"ר גולן כהן. "מה שכן, ייתכן שאדי המרק החמים עוזרים בריכוך ההפרשות מדרכי הנשימה העליונות, ומקלים על תחושת הגודש".  

 

המיתוס: תה חם ירפא כל מחלה

 

מזור לתחלואות החורף? צילום: Shutterstock

 

לא נכון. כפי הנראה המקור למיתוס בנוגע למרק ולתה בחורף נולד מכך שכאשר אנו מכניסים לגופנו מזון מחמם ומנחם, כמו מרקים שונים, תבשילים חמים ותה מתוק, הגוף מתחמם ובנוסף - אנחנו מרגישים תחושת נעימות שגורמת לחיזוק הגוף בעקיפין. במקרה הזה הנפש משפיעה על הגוף באופן ישיר ובצורה חיובית. במילים אחרות - כנראה אלה לא מרכיבי המזון עצמם שתורמים, אלא ההשפעה של המזון החם. משקאות חמים מפזרים אדים חמים המרככים את ההפרשות בדרכי הנשימה העליונות ומקלים על תחושת הגודש.

 

המיתוס: מעבר בין טמפרטורות גבוהות ונמוכות עלול לגרום למחלות

 

זה דווקא מיתוס מדויק: לגוף יש קצב הסתגלות משלו לטמפרטורה. כאשר ישנם מעברים חדים בין חום לקור הם גורמים לו לצאת מאיזון, ותפקודה של המערכת החיסונית משתבש. לגוף לוקח זמן מסוים להסתגל לטמפרטורה החדשה, ולכן כשעוברים בין טמפרטורות קיצוניות בין מדינה למדינה, או מחדר מחומם לרחוב הקר, מנגנוני ההגנה של הגוף נחלשים והוא חשוף לווירוסים ומחלות, בייחוד אצל ילדים או מבוגרים עם מחלות רקע מסוימות.

"כדי להפחית את החשיפה לתחלואה חשוב להתחסן כנגד שפעת בכל עונה, באוכלוסיות בסיכון חשוב להתחסן גם כנגד דלקת ריאות, ובנוסף - צריך להיערך נכון למעברים הללו ולדאוג להתלבש באופן שישמור על טמפרטורת גוף מאוזנת, בהתאם לתנאים הסביבתיים", מסכמת ד"ר גולן כהן.

 

10 סיבות לאכול מרק

לא רק תה וקפה: המשקאות שיחממו את החורף

12 דברים שיהפכו את החורף לחם ונעים

צינון או אלרגיה? המומחים מסבירים

האסתמה מחמירה בחורף? כך תתמודדו

10 דרכים טבעיות להילחם בצינון

הצטרפו לקהילת בריאות ואורח חיים בריא של מוטק'ה

תגובות  1  אהבו 

16/01/20
אנו חברים ששוחים בחורף בים. אף אחד לא התקרר מכך! ההפך אנו חולים הרבה פחות מהממוצע. ( נראה שמחזק את מערכת החיסון. ) אני ממליץ לכול אדם בריא לשחות בחורף בים בהדרגה. להתחיל בחודש ספטמבר ובהדרגה להתר...
אנו חברים ששוחים בחורף בים. אף אחד לא התקרר מכך! ההפך אנו חולים הרבה פחות מהממוצע. ( נראה שמחזק את מערכת החיסון. ) אני ממליץ לכול אדם בריא לשחות בחורף בים בהדרגה. להתחיל בחודש ספטמבר ובהדרגה להתרגל. █ בריאות לכולם. █
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

פרקינסון: מה עושים כשהכדורים כבר לא עוזרים?


פרקינסון היא מחלה ניוונית של המוח בה הולכים ונפגעים הדרגתית תאים, בעיקר באזור בגזע המוח שאחראי על ייצור...

לקריאת הכתבה
המחלה הקטלנית שאין לה תסמינים

בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן

כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...

לקריאת הכתבה
איך שעון החורף משפיע על הגוף שלנו?

הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה