נמאס לכם לקבל שיחות זבל?

צילום: Shutterstock
ספאם הוא מותג אמריקאי של לוף. בהשראת מערכון של מונטי פיית'ון הפכה המילה לכינוי לאימייל פרסומי בלתי קרוא, ויש מי שמשתמשים בה כשם כולל לכל פנייה פרסומית לא קרואה, גם אם היא לא מגיעה באימייל, אלא בתיבת הדואר הפיזית, בפקס, בסמס או בשיחת טלפון. שני הסוגים האחרונים מעצבנים במיוחד, משום שטלפון שמצלצל דורש את תשומת לבנו המיידית, וכי לטלפונים אין פילטרי ספאם יעילים כמו אלה שקיימים באימייל. אבל יש מה לעשות נגדם.
חוק הספאם הישראלי, ששמו הרשמי הוא תיקון לסעיף 30 לחוק התקשורת (בזק ושידורים), התשס"ח-2008, אוסר לשלוח דבר פרסומת, שהוא "מסר המופץ באופן מסחרי, שמטרתו לעודד רכישת מוצר או שירות או לעודד הוצאת כספים בדרך אחרת", בפקס, מערכת חיוג אוטומטי של שיחות מוקלטות, הודעה אלקטרונית או הודעת סמס. מותר לשלוח רק אחרי "קבלת הסכמה מפורשת מראש של הנמען, בכתב, לרבות בהודעה אלקטרונית או בשיחה מוקלטת", וחובה לציין שמדובר בפרסומת, לתת את פרטי השולח ולאפשר לנמען להסיר את עצמו.
החוק מתיר לבית המשפט לפסוק עד 1000 שקלים על כל דבר פרסומת שנשלח בניגוד לחוק, בלי צורך בהוכחת נזק. אבל הטרחה שבטיפול בתביעה מרתיעה אנשים רבים, והספאם ממשיך להציף את אמצעי התקשורת האישיים שלנו.
בעיה נוספת עם החוק היא שהוא לא חל על שיחות טלמרקטינג, שבהן נציג מתקשר לנסות למכור מוצר, אלא רק על שיחות שבהן מושמעת לנמען הודעה מוקלטת. עם זאת, ספאם שיחה חיה עשוי להיות עבירת הטרדה ופגיעה בפרטיות.
רוצים לשמוע ניסיון התמודדות של אזרח תמים עם שיחת ספאם מקבר הרשב"י? לחצו
איך חוסמים ספאם
מה עושה מי שלא רוצה להגיש תביעה, אבל כן רוצה למנוע פרסומות טלפוניות, בין אם הן מוקלטות, חיות או מסומסות? כאשר הפנייה מגיעה ממספר גלוי וקבוע, אפשר לחסום את השיחות ואת ההודעות הנכנסות מאותו מספר במכשיר הטלפון הסלולרי. הדבר מצריך לפתוח את ההודעה או לענות לשיחה, לזהות שמדובר בספאמר, לנתק ולהזין את החסימה ידנית עבור כל ספאמר בנפרד. מי שרוצה לסייע לאחרים יכול לפרסם את המספר כדי שמכריו יחסמו אותו, אבל גם כאן מדובר בחסימה נפרדת לכל ספאמר.
לאחרונה העביר ח"כ חיים כץ (ליכוד) את תיקון 41 לחוק הגנת הצרכן, שמחייב עסקים שפונים לצרכנים להתקשר רק ממספר מזוהה. זאת כדי לאפשר ללקוח להחליט אם לענות לטלפון או לא, ובמקרה שפספס את השיחה, לדעת מי התקשר ולחזור אליו במקרה הצורך. בניגוד לחוק הספאם, שמכוון כלפי ספאמרים ומבקש מהם להפסיק לנקוט בפרקטיקה שמכניסה להם כסף, חוק המספרים המזוהים מכוון לספקי שירותים לגיטימיים, ומבקש מהם להתחיל לנקוט בפרקטיקה שתסייע לשיפור התקשורת שלהם עם הלקוחות. ברגע שהחוק יתחיל לעשות את שלו, שיעור השיחות ממספרים חסומים יירד משמעותית. אם ספאמר יתקשר ממספר חסוי, הנמען יידע שזו לא שיחה מספק שירות לגיטימי, ויוכל להתעלם (ואף לחסום את השיחה מלכתחילה, בחסימה גורפת של מספרים חסויים). אם הספאמר יתקשר ממספר מזוהה, הוא יוכנס לרשימה השחורה, אם הוא לא מופיע בה כבר.
איך מתמודדים עם שימוש לרעה, כמו דיווח על מספרים שאינם ספאמרים?
"יש גם מנגנון של רשימה לבנה - אם אני רואה שיחה ממך שנחסמה, אני מכניס אותך לרשימה הלבנה שלי. זה אומר שאתה לא תיחסם במכשיר הספציפי שלי, וגם מוריד דיווח מהספירה של הטריגרים. ואם זו אמא שלך שעובדת בלוטונט ונחסמת אצלך, אתה תוסיף אותה לווייטליסט. אם מספיק אנשים ידווחו עליה כווייטליסט, היא תרד מהשאר. אם עשרה אנשים דיווחו ושישה עשו רשימה לבנה, נשארו ארבעה דיווחים שלא עוברים את הטריגר. ככה זה יתייצב על רמה שמשקפת את המציאות".
האפליקציה WeNoSpa זמינה בחנות האפליקציות גוגל פליי. לכתובת האפליקציה: לחצו
עוד אפליקציות שימושיות: |
ניתן לחלק את החיים שלנו בחלוקה גסה מאוד לשני חלקים מרכזיים. המחצית הראשונה - מלידה עד גיל 65. על פי רוב, זו...
מי לא אוהב פרחים? זר פרחים יפה הוא מתנה שכיף לתת ולקבל, ולא רק בחגים או באירוע מיוחד. כשאנחנו רוכשים זר,...
מחפשים מה לעשות עם הנכדים בפסח? הנה הצעה לפעילות מיוחדת, שיש בה גם גאווה ישראית וגם...
לא מובן כיצד נניח בטלפון סמסונג חוסמים מספר ששולח ספאם ב סמס ?
לא ראיתי אופציה כזו