ננסיים ונהדרים
אם אתם חובבי מינימליזם, מאמינים שפחות זה יותר, או סתם גרים בבית קומות וחולמים על חורשה או בוסתן, נסו את העצים הננסיים. יודעי דבר יכולים ליצור עץ כזה בעצמם, אבל הכי פשוט ללכת למשתלה ולקנות אותם מוכנים, להציב במרפסת, על אדן החלון או בכל מקום מואר אחר בבית, באדניות, עציצים או מיכלי שתילה אחרים. העצים הזעירים יקשטו את סביבתם וחלקם אפילו יתנו פרי.
עצים ננסיים יכולים להיות עצי בונסאי, אבל לא רק. ביפנית בונסאי פירושו "עץ על מגש", וביפן השתרשה שיטת גימוד העצים והשיחים (שמקורה בכלל בסין ומחקה תופעות שמתרחשות בטבע בשל תנאי גידול קשים), התמסדה והגיעה למעלת אמנות זן. מעצב בונסאי צריך לדעת אלו עצים יתאימו למשימה, איך לגזום בתחכום את שורשיהם וענפיהם כדי להגביל את הצמיחה ואיך לשלוט על כיוון גידולם של הענפים. בונסאי מוצלח מתאפיין חוץ ממידות קטנות, גם בגזע מרשים, עבה ומחוספס, מערכת שורשים המתפתלת סביבו וענפים המתחלקים בצורה שווה מסביב לגזע.
מיני העצים והשיחים הניתנים ל"נינוס" לבונסאי הם שונים ובהם עצי מחט כמו אורן, ארז וברוש, פיקוסים, עצי שיטה ושיחי הדס. כמו בכל תחום אמנותי, גם עצי הבונסאי היפניים הקלאסיים נחלקים לסגנונות כמו הסגנון הזקוף, המתאפיין בזקיפות וסימטריה ומתאים לעצי מחט, הסגנון הנטוי, שבו הגזע נוטה הצידה ומדמה גדילה במדרון, סגנון המניפה שבו הענפים מסתעפים כמניפה, הסגנון המשתפל ועוד.
עצי בונסאי מתאימים לכל בית. צילום: Shutterstock
אבל הבונסאי הוא כבר מזמן לא רק נחלתם של היפנים ואפילו אצלנו בגן הבוטאני בירושלים, מתקיים מדי שנה כנס בונסאי שבו מציגים אמני הז'אנר את יצירותיהם. אצלכם בבית, עץ בונסאי יכול להכניס קצת מהאסתטיקה של המזרח הרחוק, אך יש לקחת בחשבון לא מעט עבודה והשקעה, לטובת הישרדותו לאורך זמן.
שימו לב לעציץ בו אתם מגדלים בונסאי
העציץ של העץ הזעיר חייב להיות קטן ושטוח, כדי שלא לאפשר התפשטות של השורשים ולהתאים לו מבחינת הסגנון, הצבע והגודל, אבל מכיוון שקניתם עץ מוכן שכבר התבסס בעציצו המסוגנן, נותר לכם רק להמשיך ולקיים את היצירה גם בבית ויש הטוענים שעם טיפול נכון, עץ ננסי יחיה יותר שנים מבני מינו המגודלים.
הטיפול כולל קודם כל עיצוב וגיזום סדירים וגם השקיה ודישון נכונים ובמועדם, לצד הדברת מזיקים ומחלות. מבחינת ההשקיה, מימדיו הקטנים של העציץ ומיעוט מצע השתילה, מקדמים סכנת התייבשות ולכן יש להקפיד על השקיה אחת ליום או יומיים (והכי טוב בבוקר) או כשהאדמה יבשה.
עציץ קטן ובעיקר - שטוח. צילום: Shutterstock
מצד שני, חשוב שהמים לא ייאגרו בעציץ ולכן חורי הניקוז צריכים להיות גדולים ומצע השתילה אוורירי, מה שמושג על ידי שילוב של חצץ או חלוקי נחל קטנים (שעל הדרך מאלצים את השורשים להתפצל ולא להתפתח). כמובן שלכל צמח דרישות השקיה, תאורה וטיפול משלו שיש לברר עם הקנייה, אבל כולם יזדקקו למקום מאוורר ומואר וללא קרינת שמש ישירה, גם בתוך הבית.
את ענפי העץ יש לגזום אחת לחודש ולהתמקד בפחות בריאים שבהם. אחת לשנתיים, צריך לגזום גם את השורשים כדי לעודד צמיחה מחודשת. כדי לגזום את השורשים, יש להוציא את העץ בזהירות ממצע השתילה, להוריד כשליש מנפח השורשים ולהוסיף מצע לחלל שנוצר. לדישון, יש להשתמש בדשן מיוחד לבונסאי ולעשות זאת בעיקר באביב ובסתיו, שהן עונות הגדילה שלו. אם העץ נראה תשוש, כדאי להתייעץ לגבי הוספת ויטמינים או הורמונים לאדמה.
ויש גם עצי פרי ננסים - על גויאבה תותית שמעתם?
לצד הבונסאי, יש כאמור עצים שהם דגמים מוקטנים של עצים קיימים, בהם עצי פרי, שלאו דווקא עומדים בקריטריונים המחמירים של הבונסאי. אפשר להתוודע לחלקם, אגב, במתחם "מיני ישראל" בלטרון, שם נשתלו 20,000 עצים ננסיים המייצגים את הצומח הארצישראלי.
עץ ננסי הוא אמנם פחות פיסולי ודקורטיבי, אבל זול יותר ואחזקתו פשוטה יותר, אבל עדיין כוללת גיזום סדיר לשמירת הקוטן. אפשר לגדל אותו במיכלי חרס, עץ או פלסטיק ואם מדובר בעצי פרי, כמה כאלה יהפכו את המרפסת לבוסתן בזעיר אנפין וללא צורך בסולם לצורכי קטיף. עצי פרי ננסיים מניבים, אגב, בחלקם פירות בגודל טבעי, אבל יש להיאזר בסבלנות, הם יגיעו רק אחרי כמה שנים ובוודאי שלא כדאי לבסס עליהם את אספקת הפירות הביתית. הנה כמה מהם:
תפוזון סיני (קומקוואט)
תפוזון סיני. צילום: Shutterstock
מלך עצי הפרי הננסיים הוא התפוזון הסיני, קומקוואט בשמו הלועזי, הנפוץ מאוד במקומותינו. עץ ההדר הזה הוא אמנם לא ננס כמו הבונזאי, אבל בהחלט עץ קטן מידות מטבעו, ללא התערבות חיצונית, שיכול לגדול גם במיכל גדול ונותן המון פירות טעימים, שמצוינים גם להכנת ריבות וליקרים.
תאורה: שמש מלאה
השקיה: בינונית עד מרובה
קצב צימוח: בינוני
גיזום: מדי פעם
פריחה: אשכולות של פרחים קטנים לבנים
פירות: קטנים, כתומים ואובליים ויוצאים באביב
גובה מקסימלי: כ-2 מטר
תכונות מיוחדות: עמיד ללחות
לימון ננסי (לימקווט)
לימון סיני. צילום: Shutterstock
עץ הדר ננסי נוסף שיניב פירות למאכל הוא הלימון הננסי, הכלאה של ליים ותפוזון סיני שמפיק לימונים קטנים, שטעמם שלא במפתיע, מזכיר ליים.
תאורה: שמש מלאה
השקיה: בינונית עד מרובה
קצב צמיחה: בינוני
גיזום: מדי פעם
פריחה: לבנה בקיץ ובאביב
פירות: קטנים וצהובים ומגיעים כל השנה
גובה מקסימלי: 2-3 מטר
תכונות מיוחדות: מתאים גם לאזורים חמים
גויאבה תותית
גויאבה תותית ננסית. צילום: Shutterstock
לטובת מי שאוהב גויאבות אבל מסתייג מהניחוח, העץ המוקטן הטרופי המכונה גויאבה תותית, מניב פירות קטנים הדומים בטעם לגויאבה הרגילה, אבל בלי הריח.
תאורה: שמש מלאה או חלקית
השקיה: בינונית
קצב צמיחה: איטי
גיזום: מדי פעם, בעיקר אחרי תקופת הפרי
פריחה: באביב באשכולות פריחה בלבן- צהוב בהיר
פירות: קטנים ועגולים בצבע צהוב אדמדם, מבשילים בקיץ
גובה מקסימלי: 3-4 מטר
תכונות מיוחדות: רגיש לקור, ישרוד גם בקרבה לים
זית ננסי
עצי זית במרפסת. צילום: Shutterstock
גם את עץ הזית הצליחו לננס. כמו עץ הזית הרגיל הוא ירוק עד, אך יכול לגדול גם במיכל במרפסת ולהניב זיתים למאכל.
תאורה: שמש ישירה, לפחות חלק מהיום
השקיה: פעמיים בשבוע
קצב צמיחה: בינוני
גיזום: מדי פעם
פריחה: בקיץ
פירות: בסתיו
תכונות מיוחדות: עמיד בקור
רימון ננסי
שיח רימון ננסי. צילום: Shutterstock
זהו עץ-שיח נמוך, רב שנתי ונשיר ודומה בתכונות לעץ הרימון הרגיל, אבל בקטן
תאורה: שמש מלאה
השקיה: בינונית
קצב צמיחה: איטי עד בינוני
גיזום: בחורף בזמן השלכת
פריחה: באביב ובקיץ בצבעי כתום-אדום
פירות: קטנים וקישוטיים יותר מאשר אכילים, מבשילים בסתיו
גובה מקסימלי: 1 מטר
תכונות מיוחדות: עמיד בקרה ובשרב
ישראל עשירה במינים רבים של צמחי בר יחסית לגודלה, אבל הבנייה והפיתוח לא ממש מועילים לשימור המגוון והכמות,...
התקופה לא פשוטה, אבל האביב שבפתח מכניס קצת אוויר, ואופטימיות. אוטוטו נהנה מחמימות נעימה, פריחות, לבלובים...
עציצים הם תוספת חשובה לכל בית, במיוחד אם הוא מצויד במרפסת. הם מוסיפים צבע, חיוניות ותחושה ביתית, ומשרים...